Πόρτες και Παράθυρα

Απάντηση: Re: Πόρτες και Παράθυρα

Ωραία Δημήτρη, αυτό το μικρό φακουδακι (που προσφέρεται ως κιτ) στα 12mm έχει οπτικά συγκεντρωμένη όλη τη δύναμη και την τεχνογνωσία του συγκεκριμένου συστήματος, το έχει μόνιμα η γυναίκα μου πάνω στην GF7 και πολλές φορές με κάνει να απορώ γιατί αγοράζω ακριβότερους και βαρύτερους φακούς για ένα ποσοστό 10-20% που δεν με καλύπτει.

Στα παράθυρα ο Δημήτρης τα δίνει όλα!
.
Στην παρακάτω θα ήθελα, αν γνωρίζετε να μου πείτε, τι ρόλο παίζει η σιδηροκατασκευή στα δεξιά.
.
IMG_3622-1-2.jpg

Ευχαριστώ για το σχόλιο, κι αυτή καλή! Η "ουρά" που βλέπεις (έχει διάφορες ονομασίες), χρησιμεύει για αγκύρωση κάποιου στοιχείου του κτιρίου στον τοίχο. Αποτελείται από δύο επιμέρους κομμάτια, το ένα που φαίνεται ολόκληρο και είναι η κόντρα και το άλλο που διαπερνά όλο το πάχος του τοίχου και πιάνει πάνω σε κάποιο άλλο στοιχείο, συνήθως δοκό στήριξης η οποία πιάνει και αντιδιαμετρικά στον απέναντι τοίχο και πάνω της στηρίζεται κάποιο δάπεδο ή κατι άλλο, ενώ παράλληλα σταθεροποιεί τους ίδιους τοίχους. Υπάρχουν και "βουβές" που δεν φαίνονται να στηρίζουν εμφανώς κάτι, αλλά πιάνουν σε μεταλλικές συνήθως ράβδους ή/και δοκούς που διατρέχουν τον τοίχο επιφανειακά κάτω από τον σοβά σε ζεύγη μέσα-έξω ή/και εσωτερικά προσδίδοντας αντοχή. Υπάρχουν και άλλες χρήσεις και παραλλαγές ανάλογα με τον χτίστη και τον τόπο, αλλά το γενικό πλαίσιο αυτό είναι.

Κάτι τέτοιο υπέθεσα κι εγώ Δημήτρη, υπήρχαν αρκετά και όλα στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο ανά "όροφο".
Τα βρήκα στο μεσαιωνικό Κότορ.