Όπως έχεις ήδη καταλάβει, μου αρέσει η ματιά σου (και δεν είμαι ο μόνος) - και αυτό είναι το βασικό. Η τεχνική μαθαίνεται σιγά - σιγά, δεν χρειάζεαται βιασύνη, και βασικά εμπεριέχει δυο συνιστώσες:
- Στο πεδίο, γνώση και εξοικείωση με την μηχανή και τους φακούς, καθώς και με τα λοιπά εξαρτήματα-αξεσουάρ. Ρύθμιση όλων αυτών, ώστε να αποδίδουν τα μέγιστα με βάση τις επικρατούσες συνθήκες και τις προτιμήσεις του φωτογράφου. Σημαντικό εδώ είναι η εξοικείωση, καθώς η γνώση μόνη της δεν αρκεί, πρέπει να εφαρμόζεται - και αυτό απαιτεί άνεση στον χειρισμό, που έρχεται με την συνήθεια. Τι να το κάνω να ξέρω κάτι αν την ώρα που το χρειάζομαι, ψάχνω τα κουμπιά και τα μενού για να θυμηθώ που είναι? Πάει το πουλάκι, πέταξε - κυριολεκτικά μερικές φορές!
- Θεωρητικά αν καταφέρω τέλεια τα πιο πάνω, η 2η συνιστώσα - η επεξεργασία - είναι άχρηστη! Επειδή όμως, ουδείς τέλειος και επειδή πολλές παράμετροι στο πεδίο είναι ανεξέλεγκτες - ο καιρός, το φως, η θέση, το ίδιο το θέμα κ.λπ. το μοντέλο αυτό σπάνια λειτουργεί στο 100%. Οπότε έρχεται η επεξεργασία ως 2ο στάδιο να μας... σώσει όταν ένας ή περισσότεροι παράγοντες δεν ήταν εντάξει την ώρα της λήψης. Ή απλά θέλουμε να βελτιώσουμε και να τονίσουμε κάποια πράγματα. Και εδώ ισχύουν όσα και στην πρώτη συνιστώσα: γνώση και εξοικείωση. Βρίσκουμε ένα - δυο προγράμματα και "κολλάμε" με αυτά, παρακολουθούμε μερικά εισαγωγικά (και όχι μόνο) βίντεο, πειράζουμε μερικές φωτογραφίες, τις σώζουμε (με διαφορετικό όνομα), και σιγά-σιγά μαθαίνουμε. Εννοείται ότι βέλτιστη τακτική εδώ είναι να τραβάμε πάντα raw+jpeg, το πρώτο για ασφάλεια και "βάθος" στις δυνατότητες επεξεργασίας, το δεύτερο σαν "οδηγός" για να θυμόμαστε χοντρικά τι είδε το μάτι μας.
Πολλοί ερασιτέχνες φωτογράφοι (κι εγώ) πολλές φορές βαριόνται το δεύτερο μέρος, αλλά καλώς ή κακώς αυτό είναι ο "σκοτεινός θάλαμος" της ψηφιακής φωτογραφίας, και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ενασχόλησης με το χόμπι (για τους επαγγελματίες δεν χρειάζεται καν η επισήμανση).
Για να κλείσω το "κατεβατό", ως πρόγραμμα επεξεργασίας συνιστώ με τα χίλια το Affinity Photo: Trial διάρκειας... τριών μηνών, φοβερό VFM στα 28€ αυτή την περίοδο, υπερπλήρεις δυνατότητες επεξεργασίας σε raw, jpeg, αυτοματισμοί για το ξεκίνημα, πλήρης υποστήριξη μέσω δικού τους φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν και δικοί τους συντονιστές με γνώσεις και εμπειρία, και τέλος για το 99% των αποριών σου, γκουγκλάρεις και βρίσκεις short videos με απάντηση στο εκάστοτε πρόβλημα. Κερασάκι στην τούρτα, η free έκδοση του Nick Software δουλεύει ακόμα στο Affinity.
Keep shooting!