Πως αποθήκευετε τα σημαντικά σας αρχεία;

speedman_27

Supreme Member
17 August 2010
5,174
Mitilini
Πχ φωτογραφίες έγραφα, βίντεο, προσωπικά κτλ

Στάλθηκε από το Mi A1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: Πως αποθήκευεται τα σημαντικά σας αρχεία;

Σε DVD-R που έχουν Archival Grade πιστοποίηση.

Last edited by a moderator:

Σε 3 διαφορετικους σκληρους δισκους και κατα προτιμηση ο ενας τουλαχιστον να μην ειναι Online σε ρευμα ποτε .

Σε εξωτερικό φορητό σκληρό δίσκο που τον χρησιμοποιώ μόνο για backup.

Απάντηση: Re: Πως αποθήκευεται τα σημαντικά σας αρχεία;

Σε 3 διαφορετικους σκληρους δισκους και κατα προτιμηση ο ενας τουλαχιστον να μην ειναι Online σε ρευμα ποτε .

Μy man ! :proud: ....

Ο ενας online .... και οι αλλοι δυο ... noline ! :laugh:

Cloud based κυρίως. Αν είσαι synced, αυτό σου προσφέρει πολλαπλές δικλείδες (ακόμη κι αν "καεί" ο κεντρικός σέρβερ του Dropbox ή του Box, τα αρχεία μου βρίσκονται σε πισί σπιτιού και γραφείου)

Το πρόβλημα με αυτό το setup είναι κακόβουλη ενέργεια που μπορεί να μπει στο account σου και να αρχίσει να σβήνει. Οπότε που και που, πετάω και ένα αντίγραφο offline.

Έχεις nas system η 3 εξωτερικοι δίσκοι;

Cloud based κυρίως. Αν είσαι synced, αυτό σου προσφέρει πολλαπλές δικλείδες (ακόμη κι αν "καεί" ο κεντρικός σέρβερ του Dropbox ή του Box, τα αρχεία μου βρίσκονται σε πισί σπιτιού και γραφείου)

Το πρόβλημα με αυτό το setup είναι κακόβουλη ενέργεια που μπορεί να μπει στο account σου και να αρχίσει να σβήνει. Οπότε που και που, πετάω και ένα αντίγραφο offline.
Το έχω σκεφτεί αλλά κοστίζει το Dropbox που για μένα είναι το καλύτερο θέλει 100 χρόνο

Έχω ένα NAs (2x4TB όχι σε raid) για την αποθήκευση προσωπικών σημαντικών αρχείων.

Κρατάω back-up σε 3 εξωτερικούς δίσκους. Αυτός με τα προσωπικά σημαντικά αρχεία είναι εκτός σπιτιού (κυρίως για λόγο κλοπής) και συγχρονίζεται κάθε 2-3 μήνες (αναλόγως του όγκου δεδομένων). Οι άλλοι 2 είναι σπίτι με λιγότερα σημαντικά αρχεία.

Αυτό με τον συγχρονισμό είναι το μεγάλο μου πρόβλημα. Παλιά χρησιμοποιούσα το Robocopy, αλλά τώρα έχω μπλέξει με τρεις υπολογιστές, σκληρούς, στικάκια, και δεν ξέρω ποτέ ποιο αρχείο είναι το τελικό πέρα από τον κύριο υπολογιστή...

Έχω ένα NAs (2x4TB όχι σε raid) για την αποθήκευση προσωπικών σημαντικών αρχείων.

Κρατάω back-up σε 3 εξωτερικούς δίσκους. Αυτός με τα προσωπικά σημαντικά αρχεία είναι εκτός σπιτιού (κυρίως για λόγο κλοπής) και συγχρονίζεται κάθε 2-3 μήνες (αναλόγως του όγκου δεδομένων). Οι άλλοι 2 είναι σπίτι με λιγότερα σημαντικά αρχεία.

πως συχρονιζεις τους 3 εξωτερικους ?

Πηγαινοφέρνεις τον NAS ή το κάνεις μέσω ίντερνετ;

Το πηγαινοφέρνω. Ευτυχώς το γραφείο είναι δέκα λεπτά από το σπίτι. Είχα σκεφτεί να το συνδέσω μέσω Ίντερνετ, αλλά το firewall είναι πρήξιμο και τα παράτησα

Sent from my iPhone using Tapatalk

Το πηγαινοφέρνω. Ευτυχώς το γραφείο είναι δέκα λεπτά από το σπίτι. Είχα σκεφτεί να το συνδέσω μέσω Ίντερνετ, αλλά το firewall είναι πρήξιμο και τα παράτησα

Sent from my iPhone using Tapatalk

ναι, αλλά έτσι σε δεδομένες χρονικές στιγμές, όλα τα backups σου είναι στον ίδιο χώρο,
πολύ απίθανο βέβαια να συμβεί κάτι

πως συχρονιζεις τους 3 εξωτερικους ?

Ουσιαστικά 3-4 κύριοι φάκελοι είναι και πολλοί υποφάκελοι από κάτω.

Με το Allway Sync.
Εξαιρετικό και free εργαλείο. Έχει ένα περιορισμό στο πόσα δεδομένα θα κάνεις συγχρονισμό ανά κάποιο χρονικό διάστημα αλλά για οικιακή χρήση είναι υπεραρκετά.

εγώ δεν έχω πολλά δεδομένα. συνολικά είναι λιγότερα από 1 ΤΒ,

κυρίως φωτος, λίγα βίντεο (όλα οικογενειακά) περίπου 300 GB ,
άλλα τόσα σε όγκο επιστημονικά δεδομένα από τη δουλειά (όχι κρίσιμα, αλλά αφού έκανα κόπο να τα μαζέψω, τα κρατάω
και ελάχιστα περίπου 3 GB, προσωπικά δεδομένα από εφορία, τράπεζες, κλπ

οπότε υπάρχουν
1. φωτος και προσωπικά δεδομένα στο pc
2. όλα στο NAS (synology 116)
3. + 4. όλα σε 2 USB HDD , encrypted, που φυλάω στο χώρο εργασίας, και πηγαινοφέρνω ανα 1-2 εβδομάδες, στο σπίτι, μιά τον ένα και μία τον άλλο

αυτά που με απασχολούν είναι 2 θέματα

1. data corruption, που δε θα πάρω χαμπάρι και θα μεταφερθεί στα backups
2. software bug κατά τη δημιουργία των backups, από pc->NAS ή NAS-> usb HDD

οπότε αυτόν τον καιρό
1. ψάχνω για software για data verification με checksums, και για windows και για linux (*)
2. επειδή τα κρίσιμα δεδομένα μου δεν είναι πολλά, και χωράνε άνετα σε ένα στικάκι ή μικρό σκληρό, να στήσω και ένα ακόμη ξεχωριστό backup για αυτά, κατευθείαν από pc προς usb hdd, χρησιμοποιώντας άλλα ξεχωριστά προγράμματα για αυτό

πχ τα προσωπικά δεδομένα είναι σε linux, και το backup έχει αναλάβει προς το nas, η εφαρμογή της synology,
σκέφτομαι ένα επίσης ξεχωριστό backup σε στικάκι, με άλλο πρόγραμμα πχ back in time

δεν εμπιστεύομαι το cloud backup, ούτε αισθάνομαι άνετα με συνδρομές,
παρότι συχνά αγοράζω software (πχ έχω αγοράσει το syncback SE) αν πισεύω ότι αξίζει ή έχω κάνει donation σε "δωρεάν" (πχ Mozilla)

επίσης σε σημαντικά αρχεία τα backups μου έχουν πάντα file versions, οπότε ότι σβήνεται ή αλλάζει κατά λάθος, μπορεί να ανακτηθεί

(*) ευπρόσδεκτες οι προτάσεις για αυτό αλλά και οποιοδήποτε άλλο σχόλιο

Ουσιαστικά 3-4 κύριοι φάκελοι είναι και πολλοί υποφάκελοι από κάτω.

Με το Allway Sync.
Εξαιρετικό και free εργαλείο. Έχει ένα περιορισμό στο πόσα δεδομένα θα κάνεις συγχρονισμό ανά κάποιο χρονικό διάστημα αλλά για οικιακή χρήση είναι υπεραρκετά.

φαντάζομαι κάνεις backup και όχι συγχρονισμό ;

φαντάζομαι κάνεις backup και όχι συγχρονισμό ;

Συγχρονισμό κάνω.

Τα δεδομένα μου είναι αυστηρά ταξινομημένα ανά είδος και ημερομηνίες.

Αυτό μου λέει ποια λείπουν και τα συγχρονίζει προς όποια κατεύθυνση θες.

Που και πού κάνω και full back-up.