Πως βρίσκω το κατάλληλο κεντρικό ηχείο για τα front ηχεία μου..?

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
1,159
Κηφισια Αττικής
Καλησπέρα σε όλους σας, θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με το ερώτημα που θέτω. με το έταιρον ήμισυ στο νέο μας χώρο θα μεταφέρουμε τα δύο ηχοσυστήματά μας. εγώ ένα στερεοφωνικό με ηχεία δαπέδου τα castle knight 5 και η γυναικα μου τα roister emphasis 5 και το sub της yamaha το sw-030 και av ενισχυτή τον Pioneer vsx-520. Ο χώρος είναι 4,5 * 6,5 αλλά δεν έχουμε κεντρικό ηχείο. μπροστά λέω να βάλω τα δαπέδου και τα roister πίσω αλλά τα castle knight δεν έχουν αντίστοιχο κεντρικό και είναι και δύσκολο έως ακατόρθωτο να βρώ κάποιο. Πως μπορώ να επιλέξω ένα κεντρικό άλλης εταιρίας που να ταιριάζει?
Ευχαριστώ πολύ.

Re: Πως βρισκω το κατάλληλο κεντρικό ηχείο για τα front ηχεία μου..?

απ όσο ξέρω το πρώτο πράγμα είναι η συχνότητα κροσαρίσματος που θα πρέπει να είναι κοντά. Προφανώς ίδια τεχνολογία καμπίνας (bass reflex), κατά προτίμηση ίδιου μεγέθους ή ακόμα καλύτερα αλλά πολύ δύσκολα με ίδιες μονάδες. Πιθανόν να μπορείς να φτιάξεις και σε μάστορα κάτι αλλά δεν έχω ιδέα από κόστος.

ευχαριστώ για την απάντηση. να ρωτήσω και το άλλο αν το περάσω "ντούκου" δλδ πάω και αγοράσω ένα οικονομικό καλό ηχείο π.χ. το wharfedale 10c.c. το οποίο δεν θα έχει πιθανόν τις προδιαγραφές που ανέφερες, τι πρόβλημα θα μου δημιουργήσει στη θέαση ταινιών. Τι είναι αυτό που κάνει τόσο πιστό το ταίριασμα κεντρικού με μπροστινά.
ευχαριστώ πολύ.

10 χρονια ειχα εντελως διαφορετικο κεντρικο σε σχεση με τα κυριως (b&w μπροστα με kef κεντρικο) και πιστεψε με δεν ενιωσα καποια ανομοιομορφια ακουστικα παρα μονο αισθητικα. Οποτε αποψη μου μπορεις να βαλεις σχετικα οποιο εσυ θελεις προσπαθωντας βεβαια μην πας και στην αντιπερα οχθη.

10 χρονια ειχα εντελως διαφορετικο κεντρικο σε σχεση με τα κυριως (b&w μπροστα με kef κεντρικο) και πιστεψε με δεν ενιωσα καποια ανομοιομορφια ακουστικα παρα μονο αισθητικα. Οποτε αποψη μου μπορεις να βαλεις σχετικα οποιο εσυ θελεις προσπαθωντας βεβαια μην πας και στην αντιπερα οχθη.

εγώ θα ήμουνα λίγο πιο picky. Να την πω την αμαρτία μου. Άλλο ηχείο είναι σκληρό, άλλο είναι άμπασο, άλλο είναι γρήγορο, άλλο έχει φουσκώματα, πιασίματα κλπ και άλλο είναι άμεσο ή laid back ή οτιδήποτε. Θέλει λίγο ψάξιμο. Και στην τελική δε μπορείς να περιμένεις από ένα ηχείο των 100 ευρώ να παίξει μπάλα με ένα ζευγάρι των 1500. Όχι από προκατάληψη, αλλά επειδή δε βγαίνει κατασκευαστικά με τους "κανόνες" της βιομηχανίας περί κοστολόγησης. Δε λέω, παίζει και το εκάστοτε dsp και ο συνήθης πολυκάναλος ούτως ή άλλως από μόνος του κρύβει κάποια πράγματα. Αλλά και πάλι. Ας πούμε εγώ ακούω διαφορές μεταξύ του μπροστά ζεύγους και του ιδίου μοντέλου κεντρικού αλλά δύο γενιές πίσω. Οι οποίες είναι σαφώς μικρότερες από αυτές που ακούω στα surround που είναι άλλης μάρκας και άλλης "κλάσης". Αν είμαι ο μόνος πείτε το μου να αρχίσω να ανησυχώ. :ADFADF1:

Ν ανησυχείς ν ανησυχείς (πλάκα κάνω ε), απλά επειδή είναι αδύνατον να βρει απ ό,τι φαίνεται πανομοιότυπο κεντρικό δεν πρέπει και να στεναχωριέται, βέβαια έχεις δίκιο όσον αφορά τη διαφορά τιμής αλλά και πάλι λόγω των συνθηκών πιστεύω ένα ματσάρισμα με το equalising που θα κάνει ο pioneer θα το φέρει όσο το δυνατό σε κάποια ομοιομορφία, σίγουρα τέλεια δεν θα είναι αλλά δεν θα είναι και τραγικά, εγώ πραγματικά στη δική μου περίπτωση ακόμα και με ενισχυτή που δεν είχε ισοστάθμιση δεν ένιωθα κάποια σοβαρή έλλειψη στην ομοιομορφία του ήχου λόγω διαφορετικής φιλοσοφίας ανάμεσα σε δύο ηχεία, πραγματικά όταν ξεκίναγε η ταινία όλα αυτά πήγαιναν περίπατο.

Θυμάμαι πιο παλιά, επί εποχής hi tech σε συγκριτικό ηχείων για σειρές ηχείων home cinema είχαν βάλει τις μπροστά τριάδες. Μερίδιο στη βαθμολογία έπαιρνε και το ματσάρισμα μεταξύ κεντρικού και FL FR. Ακόμα και σε ηχεία της ίδιας σειράς, της ίδιας εποχής και της ίδιας εταιρίας και υπήρχαν και "απογοητευτικές" βαθμολογήσεις.

Το να έχεις ίδιο κεντρικό είναι το ιδανικό. Από κει και πέρα αν δεν έχεις μικρό το κακό. Το σημαντικό είναι να πιάνει τις εντάσεις που πρέπει, γιατί πρέπει να καλύψει δύο κυρίως ηχεία, και να το γεμίζει σωστά ο ενισχυτής σου.

(Και εγώ διαφορετικό κεντρικό έχω)

ευχαριστώ όλους σας βοηθήσατε αρκετά.
Λοιπόν με βάση τα παραπάνω συν το γεγονός οτι τα μπροστά ηχεία έχουν 15 εκ. κώνους και το crossover τους είναι στα 3khz αλλά βέβαια και το οικονομικό να μην έρχεται πολύ πάνω απο 200 ευρώ, οδηγήθηκα στις εξής επιλογές.
http://www.odes.gr/shop/ixeia/ixeia...ogon/monitor-audio-mr-centre-walnut-timi.html

http://www.odes.gr/shop/ixeia/ixeia...c-energy-aegis-neo-center-walnut-12-timi.html

http://www.odes.gr/shop/ixeia/ixeia...ogon/monitor-audio-bronze-bx-center-timi.html

ξέχασα να αναφέρω οτι επειδή το ηχείο θα τοποθετηθεί επάνω στο μάρμαρο τζακιού το βάθος του περιορίζεται στα 20 εκατοστά όπως και η απόχρωση λόγω του rosewood των μπροστινών να είναι κάτι κοντινό.
Αυτά και ευχαριστώ.

Last edited: