πώς εξηγείται η διαφορετική στάθμη ήχου σε δύο dvd-players;

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,358
Αθήνα
Στην τηλεόραση (Sony 46W5500) έχω συνδεδεμένα δύο dvd-players:
ένα σχετικά παλιό (μοντέλο 2005) Philips DVP520 εδώ με scart και ένα (περσινό) Sony DVP-NS718H εδώ με HDMI .
Αυτό που με παραξενεύει και θα ήθελα τα φώτα σας είναι το εξής:
παρατηρώ διαφορά στη στάθμη του ήχου μεταξύ των players. Δηλαδή, με την τηλεόραση σε δεδομένη ένταση (volume), το ίδιο dvd ακούγεται χαμηλότερα στο Sony. Ενδεικτικά σας λέω ότι, για να ακούνε τα αυτιά μου περίπου την ίδια στάθμη, πρέπει η ένταση στην τηλεόραση να είναι 40 όταν παίζει το Sony και περίπου 32-33 όταν παίζει το Philips.
Εξηγούνται όλ'αυτά;

Ευχαριστώ πολύ

Το τσίπσετ στο οποίο βασίζεται το 520, διαθέτει DRC, Equalizer και DSP, έλεγξε μήπως είναι πειραγμένη κάποια σχετική ρύθμιση.

Επίσης, υπάρχει δυνατότητα volume control. Αν και είναι κλειδωμένη για τον χρήστη σε αυτή την υλοποίηση, μπορεί να είναι μερικά dB τσιμπημένη από τους μηχανικούς της Philips...

Το τσίπσετ στο οποίο βασίζεται το 520, διαθέτει DRC, Equalizer και DSP, έλεγξε μήπως είναι πειραγμένη κάποια σχετική ρύθμιση.

Επίσης, υπάρχει δυνατότητα volume control. Αν και είναι κλειδωμένη για τον χρήστη σε αυτή την υλοποίηση, μπορεί να είναι μερικά dB τσιμπημένη από τους μηχανικούς της Philips...

Στο Philips, από αυτά που λες (DRC, Equalizer και DSP) τα δύο τελευταία είναι στο off. DSP δεν βρήκα.

Επίσης στο Sony στις ρυθμίσεις ήχου υπάρχουν:
DTS : on / off
MPEG : PCM / MPEG
48KHz/96KHz PCM : 48KHz/16 bit / 96KHz/24 bit
(τα bold είναι οι default ρυθμίσεις).
Να υποθέσω όμως ότι δεν έχουν σχέση με την ένταση του ήχου;

To DSP αν θυμάμαι καλά, πρέπει να εκφράζεται ως 3D και στο downmix/stereo κάπου στα μενού. Γενικότερα, τα DVD-Players της Philips, από το 2003 κι έπειτα, βασίζονται σε ολοκληρωμένες αρχιτεκτονικές φασόν από κινέζικες εταιρείες, οπότε μη σου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η μη απόλυτη συμόρφωση με όλες τις προδιαγραφές...

Κι εμένα το 625 που είχα κάποτε (βασισμένο σε πλατφόρμα της mediatek που χρησιμοποιούσαν από BlueSky μέχρι Daewoo), είχε ελαφρώς αυξημένη στάθμη ήχου σε σχέση με ένα παλαιότερο 710 που ήταν σχεδιάση της ίδιας της Philips...

Last edited:
Παιδιά το είχα σκεφτεί κι εγώ αυτό και θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή (αλλαγή συνδεσμολογίας). Το τράβηγμα του επίπλου και το σκύψιμο από πίσω στα καλώδια δεν είναι το καλύτερό μου :D. Προς το παρόν οι τοποθετήσεις του JL_? ο οποίος θεωρεί πράγματι πιθανό να είναι τσιμπημένη η στάθμη του Philips, με καλύπτει.
Thanks

φυσικά και μπορεί να υπάρξει διαφορά στη μέγιστη στάθμη εξόδου οπως και στην αντίσταση της εισόδου μέσω της συνδεσμολογίας σκαρτ ή hdmi!!

πα´ρε ένα στέρεο ενισχυτή και βάλτον να παίξει με ε´να επιτραπέζιο cd player ή κατευθείαν απο το πισι και μετά βάλε ένα mp3 είτε σε dock πάνω είτε μόνο με τη μπαταρία του ....θα ακούγεται λες και το έχεις σε mute..

το mp3 για παράδειγμα κάνει μια κικρή προενίσχυση της τάξεως των μερικών δεκάδων μιλιβατ και απο εκεί και πέρα υπάρχει και η αντιστοιχη αντίσταση εισόδου του ενισχυτή....μην ακους αυ´τα που λένε ότι μεταφέρεται μόνο το σήμα....απο εκει και πε´ρα αναλαμβάνει ο ενισχυτής να πολλαπλασιάσει αυτο το σήμα που αν είναι αρκετά αδύνατο απλούστατα δεν θα σου δώσει μεγάλη στάθμη εξόδου....

στην περιπτωσή σου εκτός απο τη διαφορετικότητα των συσκευών πρέπει να παίζει ρόλο και η σύνδεση....και δεν εννοώ το ψηφιακή αναλογική αλλά κυρίως την ενίσχυση του σήματος ....