- 13 July 2007
- 17,263
Απάντηση: Re: ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ...
Με την ευκαιρία της σημερινής συμμετοχής σας,ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας,αναφορικά μ' ένα δίλημμα που αντιμετωπίζω αυτόν τον καιρό.
Εχει να κάνει με ηλεκτροδυναμκά ηχεία.Χοντρικά και μιλώντας για hi end αναπαραγωγή,βρίσκομαι μεταξύ δύο επιλογών.
Ηχεία με σούπερ ντούπερ υλικά καμπίνας και μονάδες κι ηχεία που ο κατασκευαστής τους ακολουθεί πιό συμβατικούς δρόμους,αλλά έχει "καταθέσει" ψυχή και μυαλό στις δημιουργίες του.Για να γίνω πιό σαφής,άς πάρουμε δύο παραδείγματα.Wilson και Proac.
Ο ήχος των πρώτων μου φαίνεται άψυχος-κρύος ενώ των δεύτερων πιό ανθρώπινος,έστω κι άν σε επιμέρους χαρακτηριστικά είναι σαφώς κατώτερα.Αισθάνομαι,ακριβώς ότι είναι μέν λιγότερο εντυπωσιακά,πιό ισορροπημένα κι απολαυστικά σε βάθος χρόνου δέ.
Τελικά μήπως ο παράδεισος του χομπίστα,έχει να κάνει με τον δημιουργό κι όχι με ακραίες μαρκετίστικες επινοήσεις κι ακριβά υλικά;
Είναι η πρώτη φορά, ή έτυχε, που διαβάζω για συνειδητοποίηση της υπερβολικής ανάλυσης. Αυτό σημαίνει ωριμότητα ακροατών.
Ούτως ή άλλως η ηχοληψία έχει περισσότερα ανάλυση από την ζωνατανή ακρόαση-εννοώ ακρόαση χωρίς ηχομεγέθυνση φυσικά. Αν λοιπόν ένα
ηχείο κατασκευάστηκε με "συνταγή" να αρέσει υπεραναλύει, δηλαδή χρωματίζει, πράγμα που το καθιστά ένα καλό μεν αλλά "εμπορικό"ηχείο.
Σεβαστό είναι για έναν κατασκευαστή να στοχεύει στο να αρέσει το προιόν του, αλλα αυτό δεν έχει σχέση με το HiEnd και ούτε βρίσκει το δρόμο του προς έμπειρους ακροατές.
Συμπέρασμα: όταν κάτι μας εντυπωσιάζει στο πρώτο άκουσμα πρέπει να μας κάνει σκεπτικούς. Κανένα σοβαρό σε ισορροπία ηχείο δεν εντυπωσιάζει αμέσως. Στοιχεία όπως τα δυναμικά, το σφιχτό μπάσσο, τα μεταβατικά είναι απαραίτητες αρετές, αυτό όμως που είναι το σπουδαότερο κριτήριο και το πιο δύσκολο στην σχεδίαση είναι η ισορροπία που δίνει το αληθινό και το φυσικό αποτέλεσμα. Δείχνει και την "δύσκολη" απόφαση του σχεδιαστή να πορευτεί σε μη εμπορικούς δρόμους.
Ας ακούμε αυτό που ήθελε να ακούσουμε ο ηχολήπτης, έστω κι αν αυτό δεν μας είναι αρεστό πολλές φορές, και μην ξεχνάμε ότι την αλήθεια πολλοί εμίσησαν. Ας μην είμαστε με τους πολλούς.
Θ.Ζ.
Με την ευκαιρία της σημερινής συμμετοχής σας,ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας,αναφορικά μ' ένα δίλημμα που αντιμετωπίζω αυτόν τον καιρό.
Εχει να κάνει με ηλεκτροδυναμκά ηχεία.Χοντρικά και μιλώντας για hi end αναπαραγωγή,βρίσκομαι μεταξύ δύο επιλογών.
Ηχεία με σούπερ ντούπερ υλικά καμπίνας και μονάδες κι ηχεία που ο κατασκευαστής τους ακολουθεί πιό συμβατικούς δρόμους,αλλά έχει "καταθέσει" ψυχή και μυαλό στις δημιουργίες του.Για να γίνω πιό σαφής,άς πάρουμε δύο παραδείγματα.Wilson και Proac.
Ο ήχος των πρώτων μου φαίνεται άψυχος-κρύος ενώ των δεύτερων πιό ανθρώπινος,έστω κι άν σε επιμέρους χαρακτηριστικά είναι σαφώς κατώτερα.Αισθάνομαι,ακριβώς ότι είναι μέν λιγότερο εντυπωσιακά,πιό ισορροπημένα κι απολαυστικά σε βάθος χρόνου δέ.
Τελικά μήπως ο παράδεισος του χομπίστα,έχει να κάνει με τον δημιουργό κι όχι με ακραίες μαρκετίστικες επινοήσεις κι ακριβά υλικά;