Πως να ''triggαρουμε'' την οθονη μας, οταν ο προβολεας δεν εχει trigger

Browser

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,573
Εκανα ενα σχεδιακι, για οποιον εχει ηλεκτρικη οθονη με διακοπτη, η οποια δεν εχει trigger , κι ακομα χειροτερα εχει προβολεα που επισης δεν εχει trigger.

Η ολη κατασκευη χρειαζεται ελαχιστα υλικα. Το βασικο της εξαρτημα ειναι ενας ελεγκτης ρευματος. Επισης θα χρειαστουμε ενα κουτακι για να τον βαλουμε μεσα και να μην υπαρχουν χυμα τα καλωδια και οι ενωσεις , και μερικους στυπιοθληπτες. Ενα μικρορελε ακομα με πηνιο 220v ισως μας χρειαστει, αναλογα τι θα επιλεξουμε !

Στο παραδειγμα χρησιμοποιω εναν ελεγκτη ρευματος της telemechanique, τον RM4JA32M.

Λεπτομερειες και περιγραφη του υλικου θα βρειτε στο παρακατω pdf.

http://ecatalog.squared.com/pubs/Mac...8430CT0001.pdf

O συγκεκριμενος εχει την δυνατοτητα να ελεγξει φορτια απο 0,3 εως 15Α, οποτε θεωρω οτι καλυπτει μεγαλη γκαμμα.
Η επιλογη του φορτιου γινεται απο τον ελεγκτη , αναλογα την συνδεσμολογια που θα χρησιμοποιησουμε (σελ7 στο pdf).
Στο παραδειγμα εχω χρησιμοποιησει την επιλογη απο 1-5Α.

Ρυθμισεις μπορουν να γινουν απο τα ποτενσιομετρακια που εχει επανω ο ελεγκτης και να επιλεξουμε το ακριβες σημειο του φορτιου που θελουμε να ελεγξουμε καθως και καθυστερηση στην εντολη. Για παραδειγμα,εφοσον το φορτιο περασει τα 3Α για 2δευτερολεπτα να δοθει εντολη ! Αυτα για την συγκεκριμενη εφαρμογη μας ειναι αρκετα.
Η επιλογη του φορτιου θα γινει βαση της καταναλωσης του προβολεα μας, και καλο ειναι να καθυστερησουμε λιγο την εντολη 10sec ισως, μεχρι να δοθει η εντολη να κατεβει το πανι μας.

attachment.php

Παμε στο σχηματικο.......

attachment.php

Στο σχεδιακι βλεπουμε την οθονη με 4 καλωδια,(τα δυο ειναι φασεις που η μια ανεβαζει την οθονη και η αλλη την κατεβαζει), τον προβολεα και τον ελεγκτη.

Τα α1α2 ειναι η παροχη ρευματος που χρειαζεται ο ελεγκτης για να λειτουργησει. Τα 15/16/18 και 25/26/28 ειναι δυο μεταγωγικες επαφες που διαθετει ο ελεγκτης προς χρηση (μαξ 8Α). Εδω εαν θελουμε μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ενα μικρορελε, εαν θελουμε να λειτουργησουμε καποιο μεγαλυτερο φορτιο.

attachment.php

Θεωρω οτι δεν ειναι κατι δυσκολο για καποιον που εχει καποιες βασικες γνωσεις, αλλα παντα προσοχη με το ρευμα.
Θα πρεπει να λαμβανονται ολα τα προβλεπομενα μετρα ασφαλειας !

wink.gif

Απάντηση: Reload this Page Πως να ''triggαρουμε'' την οθονη μας, οταν ο προβολεας δε

Συγνωμη για τον τιτλο, οποιος μπορει ας τον διορθωσει !!

Χρήστο, πολύ ωραίο σαν ιδέα αλλά και πολύ χρήσιμο, μιας και ακόμα και αν έχει trigger ο προβολέας μας, δεν σημαίνει ότι έχουμε περάσει και το σχετικό καλώδιο, ή ότι δέχεται (εύκολα) σήμα trigger το πανί μας.

Εγώ προσωπικά μάλλον θα το φτιάξω..

Τον ελεγκτή θα τον βρούμε εύκολα; Δηλαδή είναι κοινό εξάρτημα για τα καταστήματα ηλεκτρολογικών;

(τίτλος fixed..)

Nαι. Μπορεις να τον βρεις σε πολλα καταστηματα βιομηχανικου αυτοματισμου κι οχι μονον.

(thx)

Βασικά η ιδέα είναι η εξής: ο ελεγκτής καταλαβαίνει το πότε άναψε ο προβολέας από την αύξηση στην κατανάλωσή του. Μόλις δει αύξηση πάνω από ένα συγκεκριμένο ρεύμα (π.χ. ~1Α παρά κάτι για τους περισσότερους προβολείς), δίνει εντολή να κατέβει το πανί. Μόλις πάψει να βλέπει μεγάλη κατανάλωση, δίνει εντολή να ανέβει το πανί.

Χρήστο, έχεις δοκιμάσει να αφήσεις παράλληλα και τον ασύρματο controller του πανιού; Ξέρεις, για ευελιξία..

Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο θα αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους οι δυο controllers.

Θενκς !!!

Δημητρη μεχρι τωρα δεν εχω δει οθονη που να ειναι ασυρματη ( με κοντρολ ) και να εχει και διακοπτη. Θα πρεπει να δω τη συνδεσμολογια της για να καταλαβω, αλλα νομιζω οτι δεν υπαρχει κατι τετοιο.

Εαν εχεις κατι, βαλτο εδω σε παρακαλω να το δω και θα σου πω !

Απάντηση: Re: Πως να ''triggαρουμε'' την οθονη μας, οταν ο προβολεας δεν εχει trigger

Καλά, εγώ μιλάω για "ξεκοίλιασμα" ασύρματης.. Οπότε μιλάμε για +1 επίπεδο δυσκολίας.. :p

Αν τελικά το πάρω απόφαση και "πειράξω" τη δικιά μου, θα δώσω πλήρες documentation.

Υπαρχει πιο ευκολος τροπος σε αυτη την περιπτωση. Ανοιγεις το κοντρολακι και δινεις τις επαφες του μπουτον στο ρελεδακι.

Αν και νομιζω οτι εσυ δεν το χρειαζεσαι το παραπανω συστημα μιας κι εχει ο 5000 εξοδο τριγκερ και τα πραγματα ειναι πιο απλα.

Συνδεεις το τριγκερ να σου οπλισει ενα μικρορελε, και στις επαφες του βαζεις τα μπουτονακια του τηλεκοντρολ σου που αναφερω παραπανω. Ετσι δεν χρειαζεται να ξεκοιλιασεις την οθονη, αλλα το κοντρολακι !

Επιπεδο δυσκολιας ελαχιστο......-bye-

Αλλα και παλι πρεπει να δουμε το κοντρολ γιατι μπορει να εχει αλλα.

Παντως ειναι σαφως πιο ευκολη περιπτωση απο αυτη που περιγραφω παραπανω !

Ειναι βεβαια λιγο τρικι αυτο. Ισως χρειαστει παραπανω ρελεδακια του ενος.

Θα πρεπει να μπει ενα ρελεδακι οπως το εχω παραπανω που θα οπλιζει με το τριγκερ, και η μια του επαφη να οπλιζει ενα χρονικακι και η αλλη του αλλο ενα. Αλλιως δεν θα μπορεσεις να προσομοιασεις το ''δακτυλο'' σου και θα ειναι σαν να εχεις το μπουτον συνεχεια πατημενο ....

Ελπιζω να με καταλαβαινεις !