Πως πρεπει να ακουγεται ενα συστημα

jadisboy

Senior Member
24 May 2010
558
Ανοιγω αυτη την συζητηση διοτι υπαρχει ενα θεμα με το πως πρεπει να ακουγεται ενα συστημα και τι θελω να πω
Να ακουγεται σαν να ημαστε μεσα στο μουσικο δρωμενο δηλ πολυ κοντα στα ηχεια περι τα 2 μετρα περιπου , η να ακουγεται σαν να εχουμε μια μουσικη σκηνη απεναντι μας αλλα να μπορουμε να την δουμε με την βοηθεια τις ακοης
δηλαδη να εχουμε εικονα με το ακουσμα
Δεν ξερω αν εγινα σαφης ?

Λοίποοόννν...

Στο καλό συστέμ όλα αυτά γίνονται αναλόγως της εντάσεως... και λίγο παραπανίσου χώρου...
Χαμηλά για να βλέπομεν με τα ώτα... και να είμαστε μέσα στην κονσέρβα... σφραγισμένοι αρεοστεγώς...
Δυνατούτσικα για να πάλι είμαστε μέσα... αλλά από την αλλιώς, με εννοάτε φαντάζομαι...
Να παίρνει λίγο αέρα... η κονσέρβα δηλαδής.
Να μπάζει... και να σε στέλνει... αδιάβαστο.

Και ποίο είναι το σύστεμ που φκιάνει και τα δυό???
Μουχχαχαχααααααα...

Φίλε Τζαντισμπόυ σαφέστατα έγινες σαφής.
Καλή σου συνέχεια.

Tι θα πεί αυτό ρε παίδες;Με ποιά κριτήρια λέμε,ότι δεν ακούγεται ένα σύστημα;Υπάρχει τέτοιο σύστημα;Υπάρχει οικιακός χώρος "νεκρός" ακουστικά;

Εγώ θα έλεγα όσο πιό κοντά γίνεται στα πραγματικά μουσικά όργανα και στην εκάστοτε ανθρώπινη φωνή(τουλάχιστον όσες ξέρουμε για να κρίνουμε).

Ανοιγω αυτη την συζητηση διοτι υπαρχει ενα θεμα με το πως πρεπει να ακουγεται ενα συστημα και τι θελω να πω
Να ακουγεται σαν να ημαστε μεσα στο μουσικο δρωμενο δηλ πολυ κοντα στα ηχεια περι τα 2 μετρα περιπου , η να ακουγεται σαν να εχουμε μια μουσικη σκηνη απεναντι μας αλλα να μπορουμε να την δουμε με την βοηθεια τις ακοης

Σαν λάτρης του βάθους σκηνής, σαφώς προτιμώ την ψευδαίσθηση
της μεγάλης αίθουσας..

Αν το επιτρεπει ο χωρος, θεωρω οτι το δευτερο ακουσμα ειναι το ιδανικο.

Ενα σύστημα πρέπει να αναπαράγει ακριβώς αυτό που είναι γραμμένο στο αποθηκευτικό μέσο, δλδ δεν ξεφεύγεις απο τον παραγωγό με τίποτα. Αν αναπαράγει κάτι διαφορετικό ψάξε για λάθη και διόρθωσέ τα. Αν το σύστημά σου αναπαράγει το σωστό και δεν σου αρέσει τότε χάλασέ το όπως σου αρέσει, βάλε ότι ματζούνι σου αρέσει αλλά εν γνώσει σου.:ears:

Αν το ερώτημα έχει να κάνει με την απόσταση που καθόμαστε απ τα ηχεία, η σχεδιαστική τους αρχή, ο χώρος που έχουν απ τα όρια του δωματίου, η απόσταση μεταξύ τους, η κλίση, ο χώρος γενικότερα, και το γούστου του κατόχου θα ορίσουν το αποτέλεσμα. Προτιμώ το "κοντινό" στους μουσικούς.

Αν το ερώτημα είναι πως πρέπει το σύστημα να το αναπαράγει -και σε άμεση σχέση με το παραπάνω-, έχει να κάνει κύρια με την ηχογράφηση. Αν το σύστημα επιμένει σ έναν τρόπο αναπαραγωγής σίγουρα είναι λάθος.
Διαφορετικοί παραγωγοί, εταιρείες ακόμη και διαφορετικές περίοδοι στην ίδια εταιρεία επιλέγουν διαφορετικούς τρόπους αποτύπωσης του γεγονότος.

Last edited by a moderator:
Μην μπλέξουμε πάλι στην αιώνια κουβέντα ηχολήπτης, εμπειρίες, μέσον
κλπ. Εχεί ξαναγίνει πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς κοινά αποδεκτή
κατάληξη.
Το ερώτημα του jadisboy αφορά πως μας φαίνεται πιό σωστά
να ακούγεται ένα σύστημα..
Κολλημένο στα μούτρα μας σαν να είμαστε 2 μέτρα από τα δρώμενα
ή με την αίσθηση ότι είμαστε περίπου στο μέσον της αίθουσας...

Αααααααα αυτό εννοούσε;:idea:

Εγώ ακούω σαν να βρίσκομαι στα 2 μέτρα.Θέλω δεν θέλω.

Προτιμώ όμως την μεγάλη σκηνή και τον τρισδιάστατο ήχο.Δεν μπορώ να τάχω στο χώρο μου.

Απάντηση: Re: Πως πρεπει να ακουγεται ενα συστημα

Μην μπλέξουμε πάλι στην αιώνια κουβέντα ηχολήπτης, εμπειρίες, μέσον
κλπ. Εχεί ξαναγίνει πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς κοινά αποδεκτή
κατάληξη.
Το ερώτημα του jadisboy αφορά πως μας φαίνεται πιό σωστά
να ακούγεται ένα σύστημα..
Κολλημένο στα μούτρα μας σαν να είμαστε 2 μέτρα από τα δρώμενα
ή με την αίσθηση ότι είμαστε περίπου στο μέσον της αίθουσας...

α, οπότε αφήνουμε την πράξη και πάμε στην θεωρία!

οκ

προτιμώ το δεύτερο, να ακούγεται δηλαδή σαν να είμαι στο μέσο της αίθουσας ή όπου αλλού επιλέξω να καθήσω τελος πάντων, με τεράστιες διαστάσεις στη σκηνή, βάθος αμέτρητο, πλάτος πιο μεγάλο απ'της Ακρόπολης, με μπάσο σφικτό τεράστιο και διαβαθμισμένο, με αέρινα πρίμα με σώμα, με μεσαίες υγρές μέχρι να πουντιάσουμε κλπ.

Τι κάθομαι και παιδεύομαι?

Διαβάστε ένα παλιό ρηβιού του Κατσένη στο hitech, όποιο θέλετε εσείς, ΕΤΣΙ θέλω να ακούγεται το σύστημά μου!

ΥΓ: αλλά τι θα κάνω με τα "μπλουζ του πρίγκηπα":grinning-smiley-043 που τα ηχογράφησε μέσα σε ντουλάπα ο καημένος ο Πωλ σιδηρό?

στην δευτερη σελιδα πηρα επιτελους μια σαφη απαντηση και μου λυσατε ολες τις αποριες διοτι ενα φιλος επιμενει ( διοτι ο ιδιος εχει μαθει να ακουει ετσι στο χωρο του διοτι δεν τον περνει αλλιως )ακουει απο τα 2 μετρα σε μεγαλο συστημα αρκετα μεγαλο συστημα και προτιμα το πρωτο να τα εχει ολα στην μαπα και να γυρνα το κεφαλι αριστερα δεξια για να δει την καθε μερια τις σκηνης η να ακουει μια μεγαλη μπαντα με πλατος 2 μετρα αλλα με πολλα δυναμικα στην μαπα
Βεβαια η δικη μου η αποψη ειναι η δευτερη
''Δημιουργια εικονας με την ακοη και αληθοφανεστερες διαστασεις ""

Αν το ερώτημα έχει να κάνει με την απόσταση που καθόμαστε απ τα ηχεία, η σχεδιαστική τους αρχή, ο χώρος που έχουν απ τα όρια του δωματίου, η απόσταση μεταξύ τους, η κλίση, ο χώρος γενικότερα, και το γούστου του κατόχου θα ορίσουν το αποτέλεσμα. Προτιμώ το "κοντινό" στους μουσικούς.

Αν το ερώτημα είναι πως πρέπει το σύστημα να το αναπαράγει -και σε άμεση σχέση με το παραπάνω-, έχει να κάνει κύρια με την ηχογράφηση. Αν το σύστημα επιμένει σ έναν τρόπο αναπαραγωγής σίγουρα είναι λάθος.
Διαφορετικοί παραγωγοί, εταιρείες ακόμη και διαφορετικές περίοδοι στην ίδια εταιρεία επιλέγουν διαφορετικούς τρόπους αποτύπωσης του γεγονότος.
Διαφορετικοί παραγωγοί, εταιρείες ακόμη και διαφορετικές περίοδοι στην ίδια εταιρεία επιλέγουν διαφορετικούς τρόπους αποτύπωσης του γεγονότος
με βρισκεις απολυτα συμφωνο
Προτιμώ το "κοντινό" στους μουσικούς
]

με τις δικε σου κορνες σε ενα δωματιο 5χ7 που περιπου θα ακουγες και πια η αποσταση τον κεντρων των μεγαφωνων?
οι δικες σου κορνες ακουγονται μπροστα ? η στυνουν σκηνη απο το ηχειο και πισω

Re: Απάντηση: Re: Πως πρεπει να ακουγεται ενα συστημα

ΥΓ: αλλά τι θα κάνω με τα "μπλουζ του πρίγκηπα":grinning-smiley-043 που τα ηχογράφησε μέσα σε ντουλάπα ο καημένος ο Πωλ σιδηρό?

Περνάνε απ' έξω κάτι μηχανάκια, οπότε υπάρχει η αίσθηση του "χώρου".
Έτσι κι αλλιώς όταν τ' ακούς δεν έχει σημασία...

Re: Απάντηση: Re: Πως πρεπει να ακουγεται ενα συστημα

Περνάνε απ' έξω κάτι μηχανάκια, οπότε υπάρχει η αίσθηση του "χώρου".
Έτσι κι αλλιώς όταν τ' ακούς δεν έχει σημασία...

Νικ μην το γελάς καθόλου, η "αίσθηση του χώρου" καθορίζεται απο ήχους που δεν έχουν καμία σχέση με το πρόγραμμα.
Πχ η "μεγάλη αίθουσα" χαρακτηρίζεται απο τριξίματα, βηξήματα, ο "αχός " του χώρου , οι αντηχήσεις , η ηχώ των οργάνων, οι ανακλάσεις κλπ.
Όλα αυτά τα δευτερεύοντα είναι που εντυπωσιάζουν (όχι εμένα πάντως)

Ψηφίζω "κοντά" και "μπροστά".

με βρισκεις απολυτα συμφωνο
]

με τις δικε σου κορνες σε ενα δωματιο 5χ7 που περιπου θα ακουγες και πια η αποσταση τον κεντρων των μεγαφωνων?
οι δικες σου κορνες ακουγονται μπροστα ? η στυνουν σκηνη απο το ηχειο και πισω

Ανάλογα τον χώρο, αλλά θα έλεγα στα 5.5 περίπου.

Για το τι παίζουν και πως, τι καλύτερο από μια ακρόαση στην MF Audio.

Ανάλογα τον χώρο, αλλά θα έλεγα στα 5.5 περίπου.
αρα τα δικα σου παιζουν πολυ μπροστα διοτι αν λες σου αρεσουν τα ηχεια που σε βαζουν να καθεσε αναμεσα η πολυ μπροστα στην ορχηστρα βαλε τωρα να ακους στα 5,5 μετρα σε εναν τετοιο χωρο και να εχεις την παραπανω παρουσια
Αν κανω λαθος διορθωσε με
τωρα οσο αναφορα μια ακροαση επιβαλεται

Last edited: