Πως πρεπει να ακουγεται ενα συστημα

Αν το σύστημα επιμένει σ έναν τρόπο αναπαραγωγής σίγουρα είναι λάθος.
Διαφορετικοί παραγωγοί, εταιρείες ακόμη και διαφορετικές περίοδοι στην ίδια εταιρεία επιλέγουν διαφορετικούς τρόπους αποτύπωσης του γεγονότος.

Σε αυτή τη φράση κρύβεται μεγάλη ουσία.

Συνεχίστε παρακαλώ...

Σε κάθε σύστημα κάθε ηχρογράφηση πρέπει να είναι μέρα-νύχτα με την επόμενη.

Αν σε οτιδήποτε βάζετε ακούτε κάτι κοινό τότε εκεί είναι και το σημείο που πρέπει να επιστήσετε τη προσοχής σας/ βελτιώσετε.

Απάντηση: Re: Πως πρεπει να ακουγεται ενα συστημα

Επειδή όμως θα ακούμε κάτι κοινό να φροντίσουμε τουλάχιστον να μας αρέσει.

Από τη στιγμή που θα αντιληφθείς αυτό το στοιχείο έχει αυτόματα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη αναβάθμιση. Εγώ τουλάχιστον έτσι είμαι.

Sad but true!

παιδιά μην κολλάμε και τόσο σε αυτό διότι εννοείτε ότι ένα σωστά στημένο σύστημα δεν θα παίζει όλες τις ηχογραφήσεις ίδιες μα τελείως διαφορετικές.
το θέμα είναι αν πρέπει ο ήχος να είναι από τα ηχεία και μπροστά η από τα ηχεία και πίσω και ποια η θέση μας στο χώρο ακρόασης και μιλάμε πάντα για μεγάλο χώρο και μεγάλο ηχείο μεγάλο σύστημα

παιδιά μην κολλάμε και τόσο σε αυτό διότι εννοείτε ότι ένα σωστά στημένο σύστημα δεν θα παίζει όλες τις ηχογραφήσεις ίδιες μα τελείως διαφορετικές.
το θέμα είναι αν πρέπει ο ήχος να είναι από τα ηχεία και μπροστά η από τα ηχεία και πίσω και ποια η θέση μας στο χώρο ακρόασης και μιλάμε πάντα για μεγάλο χώρο και μεγάλο ηχείο μεγάλο σύστημα

Όπως δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το που είναι καλύτερα να κάθεσε στη 5 σειρά στο Μέγαρο ή στην 10 έτσι δεν νομίζω ότι υπάρχει και απάντηση στο ερώτημά σου. Προσωπικά θέλω τη σκηνή κάπου ενδιάμεσα ούτε πολύ μακριά αλλά ούτε και κοντά!

Αν το επιτρεπει ο χωρος και η ηχογραφηση η σκηνη πρεπει να υπαρχει και μπροστα και πισω απο τα ηχεια.
Π.χ η φωνη μπροστα, κιθαρες λιγο πιο πισω και drums στο βαθος κηπος.

Re: Απάντηση: Re: Πως πρεπει να ακουγεται ενα συστημα

Προσωπικά θέλω τη σκηνή κάπου ενδιάμεσα ούτε πολύ μακριά αλλά ούτε και κοντά!
αυτη η απαντηση μου κανει

Αν το επιτρεπει ο χωρος και η ηχογραφηση η σκηνη πρεπει να υπαρχει και μπροστα και πισω απο τα ηχεια.
Π.χ η φωνη μπροστα, κιθαρες λιγο πιο πισω και drums στο βαθος κηπος.
+10000

Το να δημιουργειται ολη η σκηνη πισω απο τα ηχεια το ακουω οταν φερνω τα ηχεια πολυ κοντα στη θεση ακροασης (1,5 - 2 μετρα)

Το να δημιουργειται ολη η σκηνη πισω απο τα ηχεια το ακουω οταν φερνω τα ηχεια πολυ κοντα στη θεση ακροασης (1,5 - 2 μετρα)
Βεβαια να συμπληρωσω οτι τα ηχεια μου ειναι διπολα (magnepan)

Τα 2,7 σε 5x3,5 μετρα. Δυστυχως ο χωρος ειναι μικρος και οταν τα εχω 1 μετρο απο τον πισω τοιχο χανω το βαθος. Οταν τα εχω 2 μετρα απο τον τοιχο κινδυνευω να χασω τη γυναικα μου. :slapface:

Άλλο να παίζει διαφορετικά τις ηχογραφήσεις (αλοίμονο αν δεν το κάνει) κι άλλο αυτό που λέει ο Χιούστον, δηλαδή να μην έχουν κανένα κοινό στοιχείο, το σύστημα να μην έχει υπογραφή. Νομίζω είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο.

Άλλο να παίζει διαφορετικά τις ηχογραφήσεις (αλοίμονο αν δεν το κάνει) κι άλλο αυτό που λέει ο Χιούστον, δηλαδή να μην έχουν κανένα κοινό στοιχείο, το σύστημα να μην έχει υπογραφή. Νομίζω είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο.

Σαφέστατα είναι όπως το λες. ΠΑΡΑ πολύ δύσκολο. Προσωπικά έχω ακούσει μονάχα ένα σύστημα (αρκετά, ώστε να μπορώ να βγάλω συμπέρασμα πάνω σε αυτό) που παρουσίαζε όλες τις ηχογραφήσεις σχεδόν μέρα-νύχτα. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι ήταν και κουραστικό όπως λένε πολλοί! Ήταν παράλληλα απίστευτα μουσικό με την καλή ένοια της λέξης και όχι αυτή του χρωματισμού.

Aλλο πως πρεπει να ακουγεται ενα συστημα και αλλο από που πρεπει να ακους ενα συστημα.
Στη πρωτη ερωτηση οι απαντησεις πολλές
Στη δευτερη υπάρχει και η ορθολογιστική αποψη του...μετραω-τοποθετω κτλ κτλ

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει «πρέπει να ακούγεται» στην ακρόαση ενός συστήματος σε οικιακό χώρο.

Από τη στιγμή που το κάθε σύστημα στήνεται σε σημείο που βολεύει τον ακροατή για να συνυπάρχει με τα υπόλοιπα έπιπλα του σπιτιού, να γλυτώνουμε γκρίνια ή ζημιές και δε γίνεται βάση ρυθμού, η ακρόαση οφείλει να γίνεται όσο το δυνατό λιγότερο αντικειμενική (όσο περίεργο και αν ακούγεται, παράξενο ή λάθος).

Σε αυτές τις περιπτώσεις κάθεσαι κοντά στα ηχεία, πριν προλάβει ο χώρος να επηρεάσει το σύστημα, με μικρότερες εντάσεις και εκεί φαίνεται το σύστημα αν έχει μελετηθεί για να προσφέρει τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση στο κάτοχό του.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι έχεις εξοικειωθεί με την ιδέα του ότι δε μπορείς σε οικιακό χώρο που ζουν και άλλοι, εκτός από εσένα, με διαφορετικές δραστηριότητες, να πετύχεις το ιδανικό και έχεις κάνει τις επιλογές σου χωρίς υπερβολές.

Όσο πιο κοντά μας έχουμε τα ηχεία, ακούμε αυτά.
Όσο πιο μακριά μας, ακούμε το χώρο.
Έγγειται στην κρίση του καθενός καθώς και την αναπαραγωγή της ηχογράφησης. Δεν γίνεται να ακούμε χορωδία-συναυλία στα 2 μέτρα τη στιγμή που μπορεί το σύστημα να δίνει σωστές πληροφορίες στο χώρο. Η μουσική είναι μια απόλαυση, μας ""μεταφέρει"".
Τώρα αν υπάρχει στην ηχογράφηση ένας - μια τραγουδιστής παίζοντας μια κιθάρα - φυσαρμόνικα ε δεν έχει νόημα να ακούγονται στον χώρο. Βέβαια εαν το γευτείς οπτικοακουστικά αυτό το άσμα σε κάποιο χώρο, ίσως να θέλεις να το ακούσεις έτσι όπως το είδες και το άκουσες για το λόγο του ""συναισθήματος"" της μουσικής. Κάτι σαν listening pleasure.

Οταν τα εχω 2 μετρα απο τον τοιχο κινδυνευω να χασω τη γυναικα μου. :slapface:
Πανο αυτο ισχυει μονο για την δικη σου ή γενικως????:flipout:
Αν ειναι ,70 ποντοι μου λειπουν!!!

Παντως στο δικο μου συστημα οταν ακουω στα 2 μετρα απο τα ηχεια (Ερμης) το μπασο ειναι ανυπαρκτο,στα 2,5 ειναι το σωστο και στα τρια σε κοπαναει στο στομαχι.
Ελα ομως που ειναι αδυνατον να κατσω στο ......τραπεζι-bye-

Πανο αυτο ισχυει μονο για την δικη σου ή γενικως????:flipout:
Αν ειναι ,70 ποντοι μου λειπουν!!!

Παντως στο δικο μου συστημα οταν ακουω στα 2 μετρα απο τα ηχεια (Ερμης) το μπασο ειναι ανυπαρκτο,στα 2,5 ειναι το σωστο και στα τρια σε κοπαναει στο στομαχι.
Ελα ομως που ειναι αδυνατον να κατσω στο ......τραπεζι-bye-

μεγάλο πρόβλημα αυτό με τα κουτιά....

Όχι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα μάγκνεπαν, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο...

Μεγαλύτερο κακό από την απόσταση νομίζω ότι κάνουν τα ενδιάμεσα (σκαμπουδάκια, τραπεζάκια κλπ).

Αλλά μετά που θα ακουμπάμε τις μπύρες? :grinning-smiley-043