Συμφωνώ λίγο πολύ με τον send - σαν αυτόνομες φωτογραφίες δεν μου λένε πολλά. Δεν μου λένε όμως ούτε πάρα πολλά σαν φόντο. Η ιμπρεσιονιστική εντύπωση (πλεονασμός αλλά τέλος πάντων) είναι πολύ αποτελεσματικότερη με άλλα μέσα έκφρασης. Έχω στο μυαλό μου μια γελοιογραφία ενός μεγάλου ισπανού γελοιογράφου που είχε δυο χοντρές οριζόντιες βουρτσιές σε Α4 (ώχρα και γαλάζιο) και δυο μικροσκοπικές φιγούρες του Δον Κιχώτη και του Σάντσο Πάντσα στην μέση. Είχε πετύχει τις αποχρώσεις των δυο χρωμάτων έτσι που η εντύπωση του ερημικού τοπίου της Καστίλλης ήταν αδιαμφισβήτητη. Η πρώτη φωτογραφία στο δείγμα σού κάνει κάτι τέτοιο (χωρίς βέβαια τον Δ.Κ.). Όμως εκεί είναι κατά την γνώμη μου και η διαφορά. Το μάτι και ο αισθητήρας/φίλμ δεν είναι το ίδιο πράγμα - το μάτι είναι το μυαλό και η αντίληψή του από την λεπτομέρεια είναι υποκείμενη σε πολλές διεργασίες και συσχετισμούς (με άλλες ή παρεμφερείς εικόνες ή και καταστάσεις). Ο ζωγράφος μπορεί να πάει και να επηρεάσει κατευθείαν αυτό. Ο φωτογράφος, επίσης μπορεί να το κάνει με μια "ρεαλιστική" εικόνα που θα βάλει το μυαλό να κάνει την διεργασία. Αν όμως ο φωτογράφος προσπαθήσει με "κολπάκια" να μιμηθεί τον ζωγράφο το αποτέλεσμα είναι ρηχό - αφαίρεση χωρίς τους συγκεκριμμένους και προσωπικούς παράγοντες που την προκάλεσαν.
Σημ1: Λέω "ρεαλιστική" μέσα σε εισαγωγικά γιατί μια φωτογραφία δεν είναι ποτέ ρεαλιστική σε σχέση με το μάτι (το μάτι για παράδειγμα καθώς κουνιέται συνεχώς, μπορεί να δει λεπτομέρεια σε μια σκοτεινή περιοχή κόντρα στο φώς που ο αισθητήρας δεν μπορεί).
Σημ2: Ο γελοιογράφος στον οποίο αναφέρθηκα λεγόνταν Chumy Chumez (ψευδόνυμο φυσικά) και ήταν για μένα ίσως ο μεγαλύτερος γελοιογράφος του 20ου αιώνα. (σουρρεαλιστής πολιτικός γελοιογράφος - οπως με ένα πλήθος διαδηλωτών που ζητάει "ίσα δικαιώματα στην διαφθορά" - επίκαιρο; του 1980 περίπου)