Πως θα βγάλω καλύτερες φωτογραφίες;

εγω ειμαι με την ε420 που ειναι σωμα τουλαχιστον 4-5 ετων, πολυ σπανια νιωθω οτι δεν με καληπτει, μονο οταν προσπαθω να τραβηξω κατι σε κηνιση θα ηθελα να εχει περισοτερα καρε ανα δευτερολεπτο.

Re: Απάντηση: Πως θα βγάλω καλύτερες φωτογραφίες;

Βασικο λαθος ενος "νεου" στον χωρο της φωτογραφιας.
Ξεχνα τους φακους για αρχη.Ξεχνα ιδανικες ρυθμισεις και αρχισε να πιανεις τα θεματα , καδρα , ωρες , χρωματισμους και στην πορεια θα καταλαβεις σε φωτογραφικα μηκη θες να καταληξεις.

Δε θα ξεχασω ποτε που παλευα 1 χρονο + με την ταπεινη d40 + 18-55 μεχρι να πω οτι οκ τωρα πια η D40 ΔΕΝ μου φτανει και αναβαθμιστηκα.
Ο εξοπλισμος δεν κανει τον φωτογραφο..Ο εξοπλισμος βοηθαει τον φωτογραφο

Δεν διαφωνω οτι εχω ξεκινησει ανορθοδοξα στις dSLR, GoMar.
Εχω διαπιστωσει ομως με το να εχω 4-5 φακους και να κανω ονειρα για καλυτερους η/και περισσοτερους μου δινει ενα τεραστιο κινητρο για να μαθω και να πειραματιστω. Και αυτο κανω με μεγαλη ορεξη τον τελευταιο μηνα. Καθε ανθρωπος ειναι διαφορετικος και δεν εχει τοση σημασια το μονοπατι που ακολουθει κανεις, αρκει να ειναι χαρουμενος με αυτο που εχει επιλεξει και να μπορεσει να φτασει τελικα στον στοχο του.

να στο πω διαφορετικα
τωρα που εισαι στην αρχη αν εχεις 200 φακους , θα μπλεχτεις παραπανω , δε θα μαθεις

Να προτείνω εγώ κάτι άλλο; Να σου κάνουμε μία λίστα με τοπ φακούς (5 λεπτά δουλειά είναι), να πας να τους πάρεις, και να ασχοληθείς πλέον μόνο με το φωτογραφικό κομμάτι και όχι το γκατζετίστικο;

Απάντηση: Re: Πως θα βγάλω καλύτερες φωτογραφίες;

ωραια τοτε, θα το δοκιμασω και γω, και οταν βαζω τον 35αρη, θα κλειδωνω σ αυτες τιε ρυθμισεις κ θα μαι οκ!

σειρα εχουν ολοι οι υπολοιποι φακοι τωρα, να δουμε αυτοι που και πως αποδιδουν καλυτερα.

Μου παρακινησατε το ενδιαφέρον, θα το δοκιμάσω κι εγω!! :ernaehrung004:

Να προτείνω εγώ κάτι άλλο; Να σου κάνουμε μία λίστα με τοπ φακούς (5 λεπτά δουλειά είναι), να πας να τους πάρεις, και να ασχοληθείς πλέον μόνο με το φωτογραφικό κομμάτι και όχι το γκατζετίστικο;

NassoT, ευχαριστω αλλα τερμα το γκατζετιστικο κομματι με τη dslr φωτογραφια. Ετσι αρχισε, πραγματι, ομως τωρα τελειωσε.

Το θεμα το εχω παρει σοβαρα και το οτι με ενδιαφερει το κομματι των φακων δεν δηλωνει το αντιθετο.

Λιστες εχω, 2. Μια με 'καλους'/οικονομικους, μια με ιδανικους (και ανανεωνεται με βαση τα σχολια που διαβαζω εδω). Ωραια ιδεα που την πηρα απο τα μελη εδω. :)

να στο πω διαφορετικα
τωρα που εισαι στην αρχη αν εχεις 200 φακους , θα μπλεχτεις παραπανω , δε θα μαθεις

Μα με δυο φακους δουλευω κυριως. τον 35αρη που κανω ολες μου τις δοκιμες και πειραματα και τον αγαπημενο μου 85αρη μακρο.

To μπλεξιμο βεβαια ισχυει τωρα στην αρχη, αλλα πιστεψε με, δεν οφειλεται στο οτι εχω τους αλλους κιτ φακους και τον 8αρη, αλλα στη ρηση 'καθε αρχη και δυσκολη' :-)

Re: Απάντηση: Re: Πως θα βγάλω καλύτερες φωτογραφίες;

Καλημέρα. Ποιόν φακό εννοείς; Υπάρχει 85αρης macro nikon;

Αυτός μήπως:

Ή αυτός

O δευτερος, o VR.

Τον οποιο τον προσαρμοζω με adapter στην panasonic G1 και δουλευει τελεια και με λιγο μεγαλυτερη μεγεθυνση.

Απο τις πρωτες μου φωτο με shutter priority στο 1/800 με την d5000 :))

1/800, f7.1, iso 200 με τον 55-200 στα 135μμ.

Δυστυχως η εστιαση ειναι στην ουρα.

Μηπως επρεπε να να χρησιμοποιησω μικροτερη ταχυτητα (για μικροτερο διαφραγμα/πιο εστιασμενη φωτογραφια)?

ποια ειναι η μικροτερη ταχυτητα για να παγωσουν τα φτερα του αετου?

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

Attachments

• Eagle.jpg
    Eagle.jpg
    31.4 KB · Views: 59
Last edited:
ό,τι ανοιγοκλείνει έχει ένα νεκρό σημείο.
Τότε αν είσαι ικανός μπορείς να βγάλεις καλή φωτογραφία με πολύ αργη ταχύτητα.

Φυσικά σε έναν τηλεφακό το 7.1 είναι ανοιχτό διάφραγμα και δεν βοηθάει.

Καλύτερα να αφήσεις εντελώς την φωτογράφιση πετούμενων.
Απλά δεν έχεις τον εξοπλισμό, όσο μάστορας και να είσαι δεν πρόκειται να βγάλεις κάτι καλό (εκτός πια εάν κάτσει ο αετός μπροστά σου και πάρει πόζα πια!). Δεν ξέρω πώς γίνεται και περίπου όλοι οι αποκτούντες slr (ειδικά οι νέας γενιάς "γκατζετάκηδες") καταπιάνονται με τέτοιες φωτογραφίες. Ίσως είναι η πίστη ότι παίρνοντας μια slr, ειδικά μάλιστα εάν είναι από τις νέες ελπιδοφόρες, τα έχει κανείς όλα τα θέματα. Και μετά έρχεται η απότομη προσγείωση.

Last edited:
Ποιά εστίαση ? Σε ποιά ουρά ?? Ποιός αετός ???.

Δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι μόνο θέμα εστίασης ή θολούρα.

Ολόκληρο το κάδρο είναι ή έκανες κροπ ?

Το VR στις Νικον κάνει ζημιά σε ταχύτητες 1/500 και ανω. Το απενεργοποίησες ?.

Το διάφραγμα μάλλον καλύτερα να ηταν πιο ανοιχτο (5,6??) για τέτοια απόσταση και ζοομ.

Σε τέτοια θέματα νομίζω το πιό αποτελεσματικό είναι σταθερό διάφραγμα-ταχύτητα και auto iso με όριο 800 ή 1600. Ειδκά αν η βλάστηση είναι πιο πυκνη και γενικά αν μεταπίπτεις απο σκιά σε φως.

**Αν αποθηκεύεις raw με την 7000 καλύτερα βάλε οριο το ISO 1000. Είναι το μεγαλύτερο πραγματικό, τα πιο πάνω είναι ψηφιακά και γινονται καλύτερα στο PC.

Ο Λεωνίδας στις φωτο-ξουράφια που παρουσίασε προχτές είχε ταχύτητα 1/1000.

Δεν είναι μόνο η κίνηση των φτερών, είναι και η κίνηση ολόκληρου του πτηνού. Καλό είναι να την ακολουθείς με πανάρισμα.

Αν ξαφνιαστείς και πατήσεις κλικ όπως-όπως μην περιμένεις πολλά ... μάλλον κατα τύχη.

ό,τι ανοιγοκλείνει έχει ένα νεκρό σημείο.
Τότε αν είσαι ικανός μπορείς να βγάλεις καλή φωτογραφία με πολύ αργη ταχύτητα.

Φυσικά σε έναν τηλεφακό το 7.1 είναι ανοιχτό διάφραγμα και δεν βοηθάει.

Μαλλον θα αργησω να βγαλω καλη φωτογραφια με αργη ταχυτητα πετυχαιντας το νεκρο σημειο!
Καλυτερα να κλεισω λιγο το διαφραγμα...Τhanks supersonic!

Καλύτερα να αφήσεις εντελώς την φωτογράφιση πετούμενων.
Απλά δεν έχεις τον εξοπλισμό, όσο μάστορας και να είσαι δεν πρόκειται να βγάλεις κάτι καλό (εκτός πια εάν κάτσει ο αετός μπροστά σου και πάρει πόζα πια!). Δεν ξέρω πώς γίνεται και περίπου όλοι οι αποκτούντες slr (ειδικά οι νέας γενιάς "γκατζετάκηδες") καταπιάνονται με τέτοιες φωτογραφίες. Ίσως είναι η πίστη ότι παίρνοντας μια slr, ειδικά μάλιστα εάν είναι από τις νέες ελπιδοφόρες, τα έχει κανείς όλα τα θέματα. Και μετά έρχεται η απότομη προσγείωση.

Αμα τα πετουμενα πεταριζουν προκλητικα στον κηπο, send, ειναι αδυνατον να μην υποκειψει κανεις στον πειρασμο! Οτι καμερα και να εχει.

Και επειδη ο εξοπλισμος δεν κανει τον φωτογραφο θα δαμασω συν τω χρονω και τα πετουμενα και τη μηχανη :)

Παρεμπιπτοντως η D5000 με τον 55-200 τραβαει σαφως καθαροτερες φωτογραφιες πετουμενων απο την πανασονικ φζ-38 με το 18ζουμ. Οποτε δεν μετανοιωνω για το upgrade σε dslr.

Περιμενα ομως τη συμβουλη σου και οχι να μου πεις να αφησω τη φωτογραφιση αετων :(

Ποιά εστίαση ? Σε ποιά ουρά ?? Ποιός αετός ???.

Δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι μόνο θέμα εστίασης ή θολούρα.

Ολόκληρο το κάδρο είναι ή έκανες κροπ ?

Το VR στις Νικον κάνει ζημιά σε ταχύτητες 1/500 και ανω. Το απενεργοποίησες ?.

Το διάφραγμα μάλλον καλύτερα να ηταν πιο ανοιχτο (5,6??) για τέτοια απόσταση και ζοομ.

Σε τέτοια θέματα νομίζω το πιό αποτελεσματικό είναι σταθερό διάφραγμα-ταχύτητα και auto iso με όριο 800 ή 1600. Ειδκά αν η βλάστηση είναι πιο πυκνη και γενικά αν μεταπίπτεις απο σκιά σε φως.

**Αν αποθηκεύεις raw με την 7000 καλύτερα βάλε οριο το ISO 1000. Είναι το μεγαλύτερο πραγματικό, τα πιο πάνω είναι ψηφιακά και γινονται καλύτερα στο PC.

Ο Λεωνίδας στις φωτο-ξουράφια που παρουσίασε προχτές είχε ταχύτητα 1/1000.

Δεν είναι μόνο η κίνηση των φτερών, είναι και η κίνηση ολόκληρου του πτηνού. Καλό είναι να την ακολουθείς με πανάρισμα.

Αν ξαφνιαστείς και πατήσεις κλικ όπως-όπως μην περιμένεις πολλά ... μάλλον κατα τύχη.

Χρησιμοτατες παρατηρησεις κ.Γιαριμη, ευχαριστω, σιγουρα θα τα προσεξω και θα τα δοκιμασω ολα τα ανωτερω.

Το καδρο ειναι ολοκληρο jpeg αλλα εμεινε μονο 35kb απο 3.5mb. Το VR ηταν ανοιχτο, δεν ηξερα οτι μπορει να δυσκολεψει την εστιαση στο συγκεκριμενο θεμα και ζουμ.

Ο "αετος" και η "εστιαση" ειναι εννοιες που αναφερονται μονο κατ' ευφημισμο στο post μου :) Αλλα εδω ειναι το θεμα: Η βελτιωση!

.

Σιγουρο αυτο Λιακο? Λιγο μου φαινεται... αν και δεν πολυδιαβασα για την εν λογω μηχανη, θα επρεπε να το ειχα δει καπου... το κρυβουν τοσο αποτελεσματικα...?

Απάντηση: Re: Πως θα βγάλω καλύτερες φωτογραφίες;

Απο τις πρωτες μου φωτο με shutter priority στο 1/800 με την d5000 :))

1/800, f7.1, iso 200 με τον 55-200 στα 135μμ.

Δυστυχως η εστιαση ειναι στην ουρα.

Μηπως επρεπε να να χρησιμοποιησω μικροτερη ταχυτητα (για μικροτερο διαφραγμα/πιο εστιασμενη φωτογραφια)?

ποια ειναι η μικροτερη ταχυτητα για να παγωσουν τα φτερα του αετου?

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

Ίσως βοηθήσει, μιάς και είσαι στον κήπο:
Βρες ένα σημείο με καλό φόντο, κρυμμένος, καθισμένος με τον καφέ σου δίπλα και τη μηχανή σου σε ετοιμότητα.Περίμενε 2-3 ώρες την ημέρα.

Φωτογράφισε ό,τι μπορείς, όσο πιο διακριτικά γίνεται(ελάχιστη κίνηση,θόρυβος 0). Κάντο ξανά. Και ξανά. Και ξανά.

Δείξε μας τα αποτελέσματα.

Μίλα με τον leonkoum.Ρώτα τον σε πόσο χρόνο βγάζει τις (εκπληκτικές) φωτογραφίες πουλιών(είναι και δικιά μου απορία).

Υπομονή.

Το τεχνικό μέρος θα το ανακαλύψεις μόνος σου. Ποια ταχύτητα, σε ποιο διάφραγμα, με τι ISO, σε τι φως...

Paning έχουμε όταν ακολουθούμε το αντικείμενο (συνήθως με ταχύτητες 1/30, 1/60) με πατημένο το κλείστρο.Αυτά και καλή τύχη.

Καλό Πάσχα σε σένα και ότι αγαπάς!

Last edited:
Σιγουρο αυτο Λιακο? Λιγο μου φαινεται... αν και δεν πολυδιαβασα για την εν λογω μηχανη, θα επρεπε να το ειχα δει καπου... το κρυβουν τοσο αποτελεσματικα...?

Για το ISO1000 ναι το είδα ψειρίζοντας στο Rawanalyze. Υπάρχουν και χειρότερα, η GH2 σταματάει στα 640 !!!.

Για το καλύτερα στο PC εξαρτάται απο την εφαρμογή, η Nikon (και οι αντίστοιχες SONY και Pentax) κάνουν στα τελευταία μοντέλα καλή ψηφιακή επεξεργασία με dithering όχι απλο πολλαπλασιασμό ακεραίων που να αφήνει κενές τιμές. Πάντως σε κάθε περίπτωση αφήνοντας τα extended iso για το PC σίγουρα σου αφήνει μεγαλύτερο περιθώριο για τα λευκά.

Περιμενα ομως τη συμβουλη σου και οχι να μου πεις να αφησω τη φωτογραφιση αετων :(

Δυστυχώς σε τέτοιου είδους φωτογραφία χωρίς εξοπλισμό δεν κάνεις τίποτα.
Τώρα εάν έρχονται αετοί μέσα στον κήπο σου σε πολύ λίγα μέτρα από εσένα, τι να πω...