Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

Δυστυχώς στο Ηι-End υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σκολιώσεις που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.

Π.χ. Όλοι μας έχουμε γαλουχηθεί με την ιδέα ότι τα πολλά βατ είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και καλύτερα ποιοτικά.

Αυτό που εγώ "κρατάω" από αυτό το νήμα είναι "να μάθουμε να εστιάζουμε στις Πραγματικές μας ανάγκες, βάζοντας σαν προτεραιότητα την ποιότητα και όχι την ποσότητα".
Τώρα αν κάποιος θέλει και μπορεί να έχει και τα δύο, No problem.

Εγώ έχω την εντύπωση πως τα πολλά watt δεν συγκινούν ιδιαίτερα το hi-end.
Εκτός αν μιλάμε για την έννοια στην κυριολεξία της (ανώτατο άκρο) που ναι,όταν πιάσουμε πενηνταριές και κατοσταριές χιλιάδες τα watt πληθαίνουν.

Πχ,δύσκολα κάποιοι υιοθετούν τα πολλά watt των ενισχυτών Δ' τάξης,τώρα κάτι έχει αρχίσει κι αχνοφαίνεται.
Οι παγιωμένες αντιλήψεις μάλλον αφορούν ογκώδεις τροφοδοσίες και θα έλεγα όχι άδικα.

Επίσης εκτός από την ισχύ,ιδιαίτερη αναφορά θεωρώ πως πρέπει να γίνει στο current drive που με σωστή εφαρμογή (κλειστό ηχείο,κλπ. ) λειτουργεί με ιδιαίτερο τρόπο κι εδώ θα ήθελα κάποιος από τους φίλους που το κατέχει καλά να μας το εξηγήσει απλά (όπως μόνο κάποιος που ξέρει κάτι καλά το εξηγεί απλά).
Παλιότερα ήταν συνηθισμένη εφαρμογή κι από κει μερικοί λανθασμένα συμπέραναν πως λειτουργεί παντού οπότε και προσπάθησαν με αυτούς τους μικρούς ολιγόβατους να οδηγήσουν λάθος ηχεία (BR,TL,κλπ ).
Μπορεί μεν να είναι ο σωστός τρόπος όπως υποστηρίζουν πολλοί και με μετρήσεις,αλλά μόνο με την σωστή εφαρμογή.

τα βατ που θέλουμε είναι αυτά που ζητάνε τα ηχεία μας, αν ο ενισχυτής τα βγάζει τότε καλώς

προσωπικά δεν είχα ποτέ μανία με τα βατ, τα θεωρούσα υπερβολές του χόμπυ

όταν αγόρασα τα ηχεία μου, τα Proac 140 , είχα ήδη ολοκληρωμένο ενισχυτή 2Χ120 W περίπου,
σύμφωνα με τον κατασκευατή και πολύ συντηρητικό νούμερο σύμφωνα με μετρήσεις,

ο μαγαζάτορας που πήρα τα ηχεία με ρώτησε τι ενισχυτή έχω και τον θεώρησε καλό αλλά όχι και επαρκή για τα ηχεία,
όταν τον άκουσα να το λέει το θεώρησα υπερβολές (για να μην πω άλλη λέξη) και ήμουν σίγουρος 100% ότι ο ενισχυτής μου έφτανε και περίσσευε για τα ηχεία που είχα

ο κατασκευατής των ηχείων έδινε 8 Ω αντισταση με ελάχιστη 4 Ω και ευαισθησία 91 db/W/m. Κάποιος εδώ στο φόρουμ είχε αμφισβητήσει αυτήν την ευαισθησία ( σε συνδυασμό με αντίσταση και μονάδες) και μάλλον είχε δίκιο.
Ο κατασκευαστής μία μέρα ξαφνικά ανακοίνωσε για τα ηχεία αντίσταση 4/2.8 Ω από 8/4 Ω που έλεγε πρώτα

τέλος πάντων για να μην μακρυγορώ, διαψεύστηκα από το αποτέλεσμα, ήταν ολοφάνερο ότι ο ενισχυτής με τα 2Χ120 δεν επαρκούσε για τα ηχεία και το χώρο,
ακόμη και στις χαμηλές εντάσεις που άκουγα το μπάσο ήταν λειψό και επίσης μπουμάριζε εύκολα, συμπτώματα υποοδήγησης των ηχείων

άκουσα τα ηχεία μου για πρώτη φορά όταν άρχισα να δοκιμάζω τελικούς αρκετά μεγαλύτερης ισχύος,
και μιλάμε πάντα για όχι υψηλές εντάσεις

πιθανότατα τα ηχεία μου είναι σχετικά δύσκολα, αλλά τα πρισσότερα ηχεία θα παίξουν καλύτερα με έναν δυνατό ενισχυτή , ακόμη και σε χαμηλές εντάσεις

Φίλε μου ο υπολογισμός των Watt, προϋποθέτει ότι ο ενισχυτής μας έχει τα απαιτούμενα X watt στην ελάχιστη αντίσταση του ηχείου μας.

Ο δικός σου ενισχυτής ήταν 2χ120 στα 8Ω, όχι στα 2,5Ω που είναι το ηχείο σου, λογικό να μην οδηγεί.

μήπως παίζουν στο παιχνίδι και οι απώλειες σε κρος, συνδέσεις, κολλήσεις, καλώδια κλπ που δεν μπαίνουν στη φόρμουλα ή είναι πολύ μικρές και άνευ σημασίας?

Φίλε μου ο υπολογισμός των Watt, προϋποθέτει ότι ο ενισχυτής μας έχει τα απαιτούμενα X watt στην ελάχιστη αντίσταση του ηχείου μας.

Ο δικός σου ενισχυτής ήταν 2χ120 στα 8Ω, όχι στα 2,5Ω που είναι το ηχείο σου, λογικό να μην οδηγεί.

Χάρη,γιατί το λες αυτό;
Δεν ξέρω τι ενισχυτή είχε ο Κυριάκος,αλλά αν πιάσουμε την ιδανική περίπτωση που το ενισχυτικό διπλασιάζει την ισχύ με κάθε υποδιπλασιασμό της αντίστασης,θα είχε πολύ παραπάνω από 2χ120.
(Τα ογκώδη τροφοδοτικά που λέγαμε,ή αρκετοί τάξης Δ' που διπλασιάζουν όσο πάει,κλπ.,για ιδανική περίπτωση μιλάμε πάντα. )

Το calculator του θέματος έχει περισσότερο "ακαδημαϊκό" ενδιαφέρον γιατί αντιμετωπίζει τα ηχεία σαν ωμικά φορτία, πράγμα που δεν ισχύει.

Με άλλα λόγια, οι πράξεις του είναι σωστές αν στόχος είναι να εκτιμήσουμε την ισχύ που χρειάζεται για να ακούσουμε ένα ημίτονο των (π.χ.) 1KHz στα (π.χ.) 90db.

Όταν μπαίνει και το υπόλοιπο φάσμα στο παιχνίδι η εικόνα αλλάζει, ανάλογα φυσικά με την υλοποίηση των ηχείων.

Οπότε, χαριτωμένο, αλλά άχρηστο.

Btw, το headroom όπως το περιγράφει αναφέρεται σε περιθώριο που αφήνουμε (επίτηδες) στον ενισχυτή ώστε να μένει μακρυά από τα όριά του (clipping). Οπότε τα db που αναφέρει είναι το peak της εξόδου.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αν το ποτενσιόμετρο βρίσκεται στο 1/10 και στη θέση αυτή ακούμε στα 85 db, είμαστε OK ; :afro:

Δυο τα τινά:

1) Ή έχεις εξαιρετικά ευαίσθητα ηχεία και/ή πάρα πολύ δυνατό τελικό,
2) Ή έχεις αταίριαστο προενισχυτή με τελικό (ο προ σού έχει υπερβολικά μεγάλη έξοδο ή ο τελικός έχει πολύ ευαίσθητη είσοδο).

Xάρη αυτό που λέει ο Σωκράτης είναι πως δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα απο τα watt του ενισχυτή για το αν μπορεί να οδηγήσει τα ηχεία.
Εκεί θες άλλα χαρακτηριστικά για να γνωρίζεις (τροφοδοτικό)

Απάντηση: Re: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

Το calculator του θέματος έχει περισσότερο "ακαδημαϊκό" ενδιαφέρον γιατί αντιμετωπίζει τα ηχεία σαν ωμικά φορτία, πράγμα που δεν ισχύει.

Με άλλα λόγια, οι πράξεις του είναι σωστές αν στόχος είναι να εκτιμήσουμε την ισχύ που χρειάζεται για να ακούσουμε ένα ημίτονο των (π.χ.) 1KHz στα (π.χ.) 90db.

Όταν μπαίνει και το υπόλοιπο φάσμα στο παιχνίδι η εικόνα αλλάζει, ανάλογα φυσικά με την υλοποίηση των ηχείων.

Πολύ σωστά, ξεχνάς όμως ότι τα περισσότερα ηχεία παρουσιάζουν ανηχοϊκά μια διακύμανση +/- 3db ή και λιγότερο.
Οπότε είναι και ασφαλές και λογικό να χρησιμοποιήσεις την ευαισθησία που δηλώνει ο κατασκευαστής για τους υπολογισμούς σου.

Όσον αφορά την Rnominal vs Rminimal των ηχείων, υπάρχουν (δυστυχώς) δύο τρόποι υπολογισμού.

Α) IEC-268-5
Rnominal = Rminimal x 1,25 → Rminimal = Rnominal / 1,25.
Ή
Rminimal = Rnominal x 80%.

B) N60065
Rnominal = R at 1.000 Hz.
Rminimal = δεν υπολογίζεται, μπορεί να είναι οποιοδήποτε νούμερο.

Ο κάθε κατασκευαστής ακολουθεί την μέθοδο που τον βολεύει.

Re: Απάντηση: Re: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

Πολύ σωστά, ξεχνάς όμως ότι τα περισσότερα ηχεία παρουσιάζουν ανηχοϊκά μια διακύμανση +/- 3db ή και λιγότερο.
Οπότε είναι και ασφαλές και λογικό να χρησιμοποιήσεις την ευαισθησία που δηλώνει ο κατασκευαστής για τους υπολογισμούς σου.

Όσον αφορά την Rnominal vs Rminimal των ηχείων, υπάρχουν (δυστυχώς) δύο τρόποι υπολογισμού.

Α) IEC-268-5
Rnominal = Rminimal x 1,25 → Rminimal = Rnominal / 1,25.
Ή
Rminimal = Rnominal x 80%.

B) N60065
Rnominal = R at 1.000 Hz.
Rminimal = δεν υπολογίζεται, μπορεί να είναι οποιοδήποτε νούμερο.

Ο κάθε κατασκευαστής ακολουθεί την μέθοδο που τον βολεύει.

Για να παρουσιάσει ο κατασκευαστής μια ανηχοϊκή μέτρηση απόκρισης συχνότητας πρέπει να οδηγήσει το ηχείο με έναν ενισχυτή. Αν αυτός ο ενισχυτής ήταν "ψόφιος" (από οποιαδήποτε άποψη..) φαντάζεσαι πως θα μέτραγε το ηχείο.. ;)
Αλλά ειδικά για την μέτρηση, ποτέ δεν θα χρησιμοποιηθεί "ψόφιος" ενισχυτής, ενώ τα πράγματα σε κάποιο "πραγματικό" οικιακό σύστημα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά.

To N60065 είναι επιεικώς απαράδεκτο (μετράει μόνο στο 1KHz.. go figure..), ενώ το IEC-268-5 μετράει από ~40Hz μέχρι ~5KHz, οπότε δεν το λες ακριβώς "Hi End" με τα δικά μας κριτήρια. Επίσης είναι πρόβλημα να έχεις μετρήσεις για Rnominal και Rminimal (αν και η λέξη "μετρήσεις" είναι λάθος, καθότι το μεν προκύπτει μαθηματικά από το δε) και να μην έχεις για Rmaximum, καθότι και αυτό θέτει απαιτήσεις από τον ενισχυτή (περισσότερο σε τάση και όχι σε ρεύμα).

Γενικά, τα πράγματα δεν είναι απλά και δεν προσφέρονται για υπεραπλούστευση. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να το μάθουμε οι κατασκευαστές..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

Για να παρουσιάσει ο κατασκευαστής μια ανηχοϊκή μέτρηση απόκρισης συχνότητας πρέπει να οδηγήσει το ηχείο με έναν ενισχυτή. Αν αυτός ο ενισχυτής ήταν "ψόφιος" (από οποιαδήποτε άποψη..) φαντάζεσαι πως θα μέτραγε το ηχείο.. ;)
Αλλά ειδικά για την μέτρηση, ποτέ δεν θα χρησιμοποιηθεί "ψόφιος" ενισχυτής, ενώ τα πράγματα σε κάποιο "πραγματικό" οικιακό σύστημα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά.

Μην νομίζεις ότι βάζουνε τίποτα θηρία, άλλωστε ένα sweep μετράνε στα 2,83V συνήθως. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η απόκριση συχνότητας του ενισχυτή που πρέπει να είναι flat.

Για παράδειγμα το Arta προτείνει TDA 7294 ή LM3886, σίγουρα όχι τυχαία και σίγουρα κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει και κάτι άλλο, αλλά μην νομίζεις ότι θα υπάρχει διαφορά στις μετρήσεις.

Εδώ το σχετικό pdf.