Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

Να σου πω ένα μυστικό?
αλλά μην του πεις ότι στο είπα...
:flute:
μισό, μια τζούρα :bandit:
ο Σωκ τζαμάρει σε γκρουπάκι ένα μέτρο από τον ντράμερ :BDGBGDB55:
Και τι να τον κάνω;Να τον βάλω να παίζει στον γείτονα;

(Αν εξοικειωθείς πάντως με το κύμα,απλώς το απολαμβάνεις μετά :flipout: )

Σοβαρά τώρα,η όλη κουβέντα είναι για κορυφές,οι οποίες είναι πολύ μικρής διάρκειας οπότε ο κίνδυνος είναι μικρός.
Κι όπως είπε κι ο Κώστας,δίπλα έχουμε το τηλεκοντρόλ,χαμηλώνουμε,το σώμα ξέρει και προειδοποιεί.

Το όλο θέμα όμως δεν είναι εκεί.
Το θέμα είναι να έχουμε διασφαλίσει τις συνθήκες ώστε το σύστημα-χώρος να μπορεί να αποδώσει-έστω και θεωρητικά- περιεχόμενο με απαιτήσεις.
(και δεν μιλάω προσωπικά Νταλανίκο,εγώ δεν είμαι των εντάσεων,είμαι του χαμηλού,ο μόνος που βγάζει ντεσιμπλόμετρα είσαι εσύ :flipout: )

Last edited:
μμμμ τώρα δέσαμε... τρίτος sm στη σειρά... ούτε παρέλαση να τανε.

τεσπα.
το γεγονός ότι όσο περνούσε η ώρα κάποια ψυχή απομακρύνονταν απο του καναπέος θα έπρεπε να σε προβληματίζει,

όπως επίσης ότι έχεις ήδη κουφαθεί... αλλά αυτό είναι άλλο θέμα :flipout:

μμμμ τώρα δέσαμε... τρίτος sm στη σειρά... ούτε παρέλαση να τανε.

τεσπα.
το γεγονός ότι όσο περνούσε η ώρα κάποια ψυχή απομακρύνονταν απο του καναπέος θα έπρεπε να σε προβληματίζει,

όπως επίσης ότι έχεις ήδη κουφαθεί... αλλά αυτό είναι άλλο θέμα :flipout:

:flipout:
Ο μόνος επί του καναπέως ήσουν εσύ βρε.
Οι υπόλοιποι ήμασταν στα 5 και 7 μέτρα αντίστοιχα.

Χωρίς πλάκα τώρα,είδες όταν βάλαμε το πολύμετρο πως σε νορμάλ ακρόαση,πάνω από 5 V δεν χτυπούσε,ούτε επάνω,ούτε στα χαμηλά,εκεί που ισοσταθμίσαμε ήταν περίπου 3-3.5V,ένα-δυο watt δηλαδή.
Ναι,με έχουν πιάσει και καγκουριές κάποιες στιγμές κι έχω δει το πολύμετρο να χτυπάει 25άρια αυτό όμως ήταν πιο πολύ από περιέργεια.
(Κι αλίμονο αν πάω να πετύχω τα δυναμικά,τις εντάσεις,κλπ μιας μπάντας,μόνο η μπότα είναι 22' εκεί,με δυο δεκάρια τι να λέμε,χρειάζονται δύο 18' και περισσεύουν και μερικά όργανα:flipout: )

Ήμουν όντως στο καναπέ και φώναζα χαμήλωσεεεεεε ρεεεεεε
και συ έλεγες μα γιατί χαλάκι παίζουμε και ο άλλος έτρεχε προς την έξοδο.

Κατα τα άλλα έτσι ήταν. 2 wattάκια μια χαρά. Σε αδικεί το γήπεδο το καταλαβαίνω, κρίμα και άδικο, αλλά άμα χτίσεις ανάμεσα στις κολώνες είσαι τζετ.
(πω ρε τι έχω να τραβήξω τώρα....:goodnight:)

Re: Απάντηση: Re: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

Πα πα πα... 96db είπα... απο red είπα. Ψάχτο.

???

Τι να ψάξω δηλαδή?...Το ότι με το red δεν μπορείς να πιάσεις σωστά 105 κορυφές?...:hmmmm:

Για πες βρε ντεσιμπελομετρόπαιδο, με αναλογικό, τι πιάνει κανείς?

Ποιο αναλογικό? αμ αλλού πρέπει να ψάξεις. 16x6 μετά είναι σκέτο εφέ. Στεγνωτήριο.
Εσύ μπορείς να έχεις και πάνω απο 16 όμως, οπότε κάτι γίνεται :cool4:

Που κατοικειτε να ξερω να μην αγορασω σπιτι διπλα.90Db o ενας 120 Db o αλλος...και φανταζομαι σε αυτα τα db τα ηχωμονοτικα σας παραθυρα...λιγα θα κοβουν χαχαχαχαχαχ

Re: Απάντηση: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

Ποιο αναλογικό? αμ αλλού πρέπει να ψάξεις. 16x6 μετά είναι σκέτο εφέ. Στεγνωτήριο.
Εσύ μπορείς να έχεις και πάνω απο 16 όμως, οπότε κάτι γίνεται :cool4:

Αναλογικό σύστημα, ξέρεις..Πικάπ, βραχίων, κεφαλή...

Οποτε νομίζεις, πάρε το εργαλείο σου και έλα...Να σου ξηγήσω τ´όνειρο!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

Αναλογικό σύστημα, ξέρεις..Πικάπ, βραχίων, κεφαλή...

Οποτε νομίζεις, πάρε το εργαλείο σου και έλα...Να σου ξηγήσω τ´όνειρο!

Σε ποιόν αιώνα ζεις βρε? Άκου πικαπ (θα με θερίσει ο Ζαγκ (με γγ).

Κωστή με red έχεις DR max 96db. Τώρα για ποιες κορυφές μιλάμε δεν ξέρω. :grandpa:

(δεν πιστεύω να πήρες πικαπ... δλδ όχι... δεν είναι δυναμών!:flipout:)

Για μένα πάντως η πρόκληση ήταν και θα είναι ένα σύσυημα που να μπορεί να αποδώσει τα βέλτιστα σε χαμηλές εντάσεις. Όσοι βάζουν θηρία σε πολυκατοικίες είτε ενοχλούν το σύμπαν οι βλέπουν τα μηχανάκια τους να κοιμούνται!

Για την ιστορία, στον μικρό χώρο που έχω τοποθετημένο το κλαστήρι μου, για να ακούω στα 87db με τρίγωνο ακρόασης 2m και headroom 6db χρειάζομαι 8 watts ενίσχυση (ηχεία με 89db ευαισθησία).

Στην πράξη. αν τολμήσω να σηκώσω τη στάθμη του gainclone lm3875 (ούτε έχω κάτσει να υπολογίσω πόσα watts αποδίδει με τα 6ohm ηχεία μου και με το μετασχηματιστή που έβαλα) θα με κλείσουν φυλακή.

Νικο, την drum και οχι μόνο την ακούς και με το σώμα-κρανίο. Και το αυτι δεν διορθώνει στιγμιαία για τα πολλα dB, μια χαρα (καλως ή κακως) περνάνε καποια peak σε μεγαλες εντάσεις.

Τωρα το ποσα ηχεια μπορούν να παίξουν στ'αληθεια πανω απο 110dB/1m (δλδ 100 στην θεση ακορασης) ειναι αλλο θεμα.
Θα συμφωνήσω.
Και θα προσθέσω: Υπάρχουν πολλά καθ' όλα εξαιρετικά ηχεία ικανά να αναπαράγουν το φάσμα με πολύ μεγάλη ακρίβεια, να αποδίδουν χροιές, μικρολεπτομέρειες κλπ. Τα ηχεία αυτά και τα συνοδά τους συστήματα είναι συνήθως ακριβά, αλλά όχι απρόσιτα.

Η ικανότητα όμως να αποδίδουν και να διατηρούν όλα τα παραπάνω στοιχεία και σε πολύ μεγάλες εντάσεις είναι χαρακτηριστικό των πολύ μεγάλων συστημάτων.

Και είναι αυτό το χαρακτηριστικό που δικαιολογεί, στον όποιο βαθμό και τις αστρονομικές τιμές τους.

Υ.Γ. Κάπου μεταξύ 70-80 dB αν θυμάμαι σωστά, εξομαλύνονται οι καμπύλες ακουστότητας και το ανθρώπινο αυτί αντιλαμβάνεται όλες τις συχνότητες με την ίδια περίπου ευαισθησία. Γι' αυτό και την ένταση αυτή προτιμούν πολλοί μουσικόφιλοι (και εγώ προσωπικά), διότι επιτρέπει να αποδοθεί όλο το συχνοτικό περιεχόμενο της μουσικής.
Από αυτή την ένταση και πάνω υπάρχει αρκετό περιθώριο (Headroom) για να αποδοθούν στιγμιαίες κορυφώσεις 110-120 dB, με την προϋπόθεση ότι το σύστημα μπορεί να τις αποδώσει χωρίς παραμορφώσεις.
Με αυτή την αφετηρία οι στιγμιαίες κορυφώσεις, για κλάσμα μόνο του δευτερολέπτου, δε νομίζω να αποτελούν κίνδυνο για την ακοή.
Αν καταφέρουμε παράλληλα να εξασφαλίσουμε ένα ήσυχο χώρο ακρόασης, επιτρέπουμε και στα χαμηλά περάσματα να ακούγονται χωρίς να χρειάζεται να ανεβάζουμε υπερβολικά το ποτενσιόμετρο της έντασης.

Τα λέω σωστά Γιατρέ μου; :laugh:

Υ.Γ.2 Τα παραπάνω ισχύουν για τα 95% των περιπτώσεων. Υπάρχουν κι' εκείνοι που τους αρέσει να δονείται το κορμί τους από τις πολλές χιλιάδες βάτ μίας live συναυλίας. Γι' αυτούς η λύση είναι
...να πηγαίνουν στις συναυλίες! :D
Ίσως και κάποια ηχεία κόρνας. Σε συνδυασμό με τεράστια Sub. :grandpa:

η ερώτηση έχει πολλές προϋποθέσεις και παραμέτρους,

ή να το θέσω αλλοιώς:

καλά όσα λέτε,
αλλά γιατί εγώ που ακούω σε χαμηλές στάθμες (75 db), στα 2.5-3 m και με υποτίθεται ευαίσθητα ηχεία,
τα 100 watt -ακια του προηγούμενου ενισχυτή μου δεν φτάνανε για να "κουνήσουν" επαρκώς τα ηχεία

ενώ ο υπολογισμός δίνει ότι χρειάζομαι 1 W ;

και τώρα που πήρα ενισχυτή 2Χ300 ακούω πολύ πολύ καλύτερα στις ίδιες χαμηλές στάθμες;

Μια χαρα Μιχαλη. Παραθέτω διάγραμμα Fletcher Munson και σχετικο λινκ για διαβασμα.

Οπως θα προσέξετε η καμπύλη ευαισθησίας δεν ειναι ποτε 100% flat. Επισης να πω οτι τα διαγράμματα αυτα εχουν αμφισβητηθεί ανοιχτά απο την επιστημονική κοινότητα και υπάρχουν revisions.

Επισης δεν ειναι το ιδιο για ακρόαση πραγματικής μουσικης σε μεγαρο-θεατρο-οπερα, μουσικής στον χωρο μας και μουσικης με ακουστικα. Μεγαλη κουβεντα..

fletcher%20munson%20curve%20fig%202.gif

http://en.wikipedia.org/wiki/Equal-loudness_contour

Σύγκριση διαφορετικών στανταρ

666px-Equal-loudness_contours.png

Απάντηση: Re: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

η ερώτηση έχει πολλές προϋποθέσεις και παραμέτρους,

ή να το θέσω αλλοιώς:

καλά όσα λέτε,
αλλά γιατί εγώ που ακούω σε χαμηλές στάθμες (75 db), στα 2.5-3 m και με υποτίθεται ευαίσθητα ηχεία,
τα 100 watt -ακια του προηγούμενου ενισχυτή μου δεν φτάνανε για να "κουνήσουν" επαρκώς τα ηχεία

ενώ ο υπολογισμός δίνει ότι χρειάζομαι 1 W ;

και τώρα που πήρα ενισχυτή 2Χ300 ακούω πολύ πολύ καλύτερα στις ίδιες χαμηλές στάθμες;

Kυριάκο ίσως λόγω ρευμάτων.
Πόσο κατεβαίνουν τα ηχεία και τι τροφοδοτικό είχες πριν και τι μετά? :-)
Επίσης η "ταχύτητα" και ο "χαρακτήρας" ενός ενισχυτή μπορεί καμια φορά να ξεγελάσουν, όσον αφορά την απολαβή των watt.

imo η τροφοδοσία είναι σαφώς πιο καθοριστικός παράγοντας, για νορμάλ (συνηθισμένο) χώρο / απόσταση ακρόασης και δύσκολα ηχεία.

Μεταξύ ακουστικών και παραδοσιακού τρόπου ακρόασης είτε φυσικής πηγής είτε τεχνητής, σίγουρα χωρά τεράστια κουβέντα.

Τα διαγράμματα αυτά δεν είναι ακριβώς ότι έχουν αμφισβητηθεί, απλά δεν μπορούν να αποτελέσουν κανόνα για όλες τις συνθήκες. Για αυτό και τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν τις μετρήσεις που προέρχονται από βιομηχανικό θόρυβο (industrial environment) από το μη βιομηχανικό (Non-Occupational Noise), όπως επίσης προσπαθούν να διαχωρίσουν στο τι αλλάζει όταν ο παραγόμενος εργαστηριακός θόρυβος προέρχεται από έναν καθαρό τόνο, από τόνο με αρμονικές ή συνδιασμό δύο καθαρών τόνων που απέχουν μεταξύ τους.
Ένα άρθρο που μπορεί να ανατρέξει κάποιος με αρκετές πληροφορίες και σαφώς και δυσνόητες είναι το "The Human Ear ⎯ Hearing, Sound Intensity and Loudness Levels" (UIUC Physics 406 Acoustical Physics of Music), από το τμήμα φυσικής του Illinois.

Σε αυτό θα δείτε ότι ποτέ δεν είναι η καμπύλη ευαισθησίας vs συχνότητας, ίδια στο ανθρώπινο αυτί ασχέτως της μετρούμενης προσλαμβάνουσας έντασης (μέτρηση phon).
Επίσης, στην πρώτη αναφορά μου για το πως αντιδρά το ακουστικό τύμπανο για εντάσεις άνω των 90dB, μάλλον έγινε παρανόηση. Δεν αναφέρεται ότι θα πάθει ζημιά το αυτί σε μια ένταση των 100dB, απλά ότι όταν η ένταση ξεπερνά τα 90dB και διαρκεί άνω των 10msec το ακουστικό τύμπανο αντιδρά με σκλήρυνση. Έτσι και αλλιώς το ακουστικό τύμπανο είτε δεχθεί θετική πίεση είτε και αρνητική, μεταβάλλεται από τη φυσιολογική χαλαρή θέση και σχηματίζεται ως κοίλο...σε αυτή τη φάση λοιπόν όταν το κοίλωμα ξεπερνά κάποιο συγκεκριμένο όριο σε συνδιασμό με συγκεκριμένο κατώφλι διάρκειας το τύμπανο αντιδρά.
Αυτός πιστεύω ότι είναι και ο λόγος που οι audiophile, διατηρούσαν ανέκαθεν χαμηλότερη μέση ακρόαση όπως γράφει ο Sonus Naturalis, είναι διαφορετικά να θέλεις να κάνεις μία δίωρη ακρόαση ακόμα και καθημερινά και άλλο να κάνεις μια 5λεπτη ακρόαση μία φορά το 15νθήμερο.

Σε σχετικό νήμα στο diyAudio, είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να μετρήσουν την τάση στις μπόρνες των ηχείων τους, έχοντας προηγουμένως ρυθμίσει την ένταση έτσι ώστε να έχουν την επιθυμητή στάθμη ακρόασης.

Ψήφισαν 444 άτομα, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

speaker voltage.jpg

So how do your test results relate to amplifier power? Here's a little trick for you:

Take your voltage measurement from the test tone
Square that number
The result is the power rating (@8 ohms) that you need for your amp not to clip.

Easy!

For example:

You play the test tone and measure 3.5V AC
3.5x3.5=12.25
You need an amp rated at 12.25 watts (minimum) to play your "loud enough" level and not clip.

Να πω την αμαρτία μου, με 12Watt SE (σιγά μην πιάνει τόσα) και 90db 4ωμο, με 2 και κάτι λίγο μέτρα απόσταση θέσης ακρόασης, τόσο σε ροκ όσο και κλασσική, το volume δεν έχει φτάσει ποτέ πάνω από τις 11:00 (συνήθως μεταξύ 8:00-10:00) και μου περισσεύει. Με έντονα μεταβατικά σε κλασσική μέχρι τώρα δεν έχω θέμα. Πιο πριν έπαιζα με 60Watt ενισχυτή και μπορώ να πω ότι τα υπόλοιπα 48 δε μου έχουν λείψει.

Επίσης παίζω drums με ωτοασπίδες...μάλλον δεν είμαι για πολλά db...

Χεχε γι αυτό δούλευε ο JL τον guybrush όταν του χε κουβαληθει με τον μετρητή κατανάλωσης και η plasma έκαιγε παραπάνω απο τους gamut :)

Re: Απάντηση: Re: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

Kυριάκο ίσως λόγω ρευμάτων.
Πόσο κατεβαίνουν τα ηχεία και τι τροφοδοτικό είχες πριν και τι μετά? :-)
Επίσης η "ταχύτητα" και ο "χαρακτήρας" ενός ενισχυτή μπορεί καμια φορά να ξεγελάσουν, όσον αφορά την απολαβή των watt.

imo η τροφοδοσία είναι σαφώς πιο καθοριστικός παράγοντας, για νορμάλ (συνηθισμένο) χώρο / απόσταση ακρόασης και δύσκολα ηχεία.

συμφωνώ στο "λόγω ρευμάτων", αλλά πιστεύω τα ρεύματα είναι δύσκολο να βγουν όσο μιλάμε για περισσότερα Watt, δεν ξέρω ίσως κάνω λάθος

όσο για τα ηχεία πόσο κατεβαίνουν, ρώτα τους στην proac :flipout: , εγώ ρώτησα με email δύο φορές και με γράψανε στα woofer τους (......... και στα π$π$ρια τους),
τα ηχεία για χρόνια διαφημίζονταν στα 8Ω και min 4 Ω και σε μια νύχτα αλλάξανε τα specs στο site τους και τα κάνανε 4Ω και min 2.8

από την άλλη σε όσους σας βγάζει ότι φτάνει 1 Watt
και έχετε ηχεία τρίδρομα , πιστεύετε ότι το 1 W φτάνει για να κουνήσει τα μεγάφωνα όπως πρέπει (έστω στα 75 db), αν φτάνει και απλά να τα κουνήσει;

ούτε λαμπάκι νυχτός δεν βρίσκεις με 1 Watt

Σε σχετικό νήμα στο diyAudio, είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να μετρήσουν την τάση στις μπόρνες των ηχείων τους, έχοντας προηγουμένως ρυθμίσει την ένταση έτσι ώστε να έχουν την επιθυμητή στάθμη ακρόασης. [...]

Χάρη δεν είναι δύσκολο να κάνουμε κάτι ανάλογο.
Ήδη έχω αναφέρει σε προηγούμενο,συνήθως παίζω με 2-3V.
Και δεν ήταν μόνο από περιέργεια η μέτρηση,ήταν πρακτικό όμως ώστε να ρυθμίσω το κρος με το ποτ σε αυτή την θέση για να έχω απολύτως ταιριασμένα κανάλια στην συνηθισμένη στάθμη ακρόασης.
Πολύ ενδιαφέροντα τα αποτελέσματα πάντως...