Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

Και φώτο με το εργαλειάκι στα αριστερά,αλλά φαίνεται και στο peakmeter πόσο χαμηλό είναι.

1ΓŽΕ‘ΓŽΒ±Γβ€žΓŽΒ±ΓŽΒ³ΓΒΓŽΒ±Γβ€ ΓŽΒ?.jpg

5 διπλασιασμοί (15δΒ) προς τα πάνω το συστημα σου (και των περισσοτέρων δλδ) δεν τους εχει. Είναι παρα πολυ.. 3 επάνω και 3 κατω ειναι πιο ρεαλιστικό (και 3 κατω σημαίνει ψίθυρος και οχι απλη μείωση της στάθμης). Κανε ενα υπολογισμό με την παραπάνω φόρμουλα για 10δΒ δυναμικό ευρος και δες τι ενισχυτη χρειάζεσαι για να το πιάσεις και με τι μεση στάθμη ακροασης και θα καταλάβεις. (Στο σύστημα σου πρεπει να ειναι μισο-ενα κιλοβατ)

Το εργαλειακι ειναι χρήσιμο (οχι απαραίτητο), το εχω και εγω στο φοομπαρ μου. Απο κλασσική τετοια νουμερα εχουν ηχογραφήσεις της RR (και δεν μιλαμε για ενα σκασιμο καθε τοσο, εχουν γινει με Pacific Microsonics και ειναι πραγματικά μουσικα περάσματα)

Να σου πω την μαύρη αλήθεια,ποτέ δεν κατάλαβα τι πραγματική ισχύ έχω με το setup μου αλλά είναι άλλη κουβέντα.
90db ευαισθησία και 4χ100/8-4χ200/4 προφανώς όμως αυτά δεν λειτουργούν αθροιστικά,το ηχείο είναι που απαιτεί.

5 διπλασιασμούς από τα 90 db μπορεί να τους έχω οριακά (126watt οι τέσσερις +το δεύτερο ηχείο,υπολογίζουμε και την απόσταση πάντα).
Από τα 85db όμως τους έχω,αυτό λέω.

5 από τα 90 σημαίνει 105 στην θέση ακρόασης, άρα 115 στο μετρό, κάτι που το ηχείο σου απλά δεν.

Τα γράφω για να καταλάβουν και κάποιοι φίλοι ότι μερικά νούμερα που λέγονται είναι επιεικώς υπερβολικά. Και αυτό χωρίς να λαμβάνω υπόψιν τα παραμύθια των εταιρειών περί βατ, στάθμες ηχείων κτλ.

Αυτό που μου έχει δείξει η μικρή μου εμπειρία είναι το headroom σε μικρά αναίσθητα ηχεία είναι θαυματουργό για την αβίαστη απόδοση των μεταβατικών, των διαστάσεων της σκηνής και της ατάκας στο μπάσο, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του ηχείου.

Ανάλογο αποτέλεσμα διαπιστώνεται και με την αύξηση (της ποιότητας και ποσότητας) της μπάνκας των πυκνωτών.

Απάντηση: Re: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

5 από τα 90 σημαίνει 105 στην θέση ακρόασης, άρα 115 στο μετρό, κάτι που το ηχείο σου απλά δεν.

Τα γράφω για να καταλάβουν και κάποιοι φίλοι ότι μερικά νούμερα που λέγονται είναι επιεικώς υπερβολικά. Και αυτό χωρίς να λαμβάνω υπόψιν τα παραμύθια των εταιρειών περί βατ, στάθμες ηχείων κτλ.

5 από τα 85 είπα εγώ.
Αλλά και από τα 90 δεν νομίζω να έχω θέμα για κορυφές μικρής διάρκειας.

Κοίτα ας πούμε το μεγάφωνο των χαμηλών,για μικρής διάρκειας κορυφές φαίνεται να μην έχει θέμα σε αυτά τα db.

4ΓŽΕ‘ΓŽΒ±Γβ€žΓŽΒ±ΓŽΒ³ΓΒΓŽΒ±Γβ€ ΓŽΒ?.PNG2ΓŽΕ‘ΓŽΒ±Γβ€žΓŽΒ±ΓŽΒ³ΓΒΓŽΒ±Γβ€ ΓŽΒ?.PNG

Με 113db στο μέτρο (+3 το άλλο ηχείο=116) με 100 watt όπως λέει το διάγραμμα και 200 watt που αντέχει όπως λέει ο κατασκευαστής δεν νομίζω να είναι επίφοβο αν πρόκειται για κορυφές.(για 105 στην θέση ακρόασης μιλάμε,έτσι; ).

Re: Απάντηση: Re: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

εγω
στα 2.5m
τα 112db ειναι εφικτα
με 85db ευαισθησια
6db headroom δεν το θελω?
οποτε:
12470W!!!!!!!
Tωρα 2 ηχεια:-3db--->6235W
επειδη εχω πανελ κερδιζω αλλα 3db στα 2.5m----->3117.5W
φτου.....παλι δεν μου βγαινουν
ειμαι καταδικασμενος!
κλαψ,λυγμ

Re: Απάντηση: Re: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

5 από τα 85 είπα εγώ.
Αλλά και από τα 90 δεν νομίζω να έχω θέμα για κορυφές μικρής διάρκειας.

Κοίτα ας πούμε το μεγάφωνο των χαμηλών,για μικρής διάρκειας κορυφές φαίνεται να μην έχει θέμα σε αυτά τα db.

View attachment 116444View attachment 116445

Με 113db στο μέτρο (+3 το άλλο ηχείο=116) με 100 watt όπως λέει το διάγραμμα και 200 watt που αντέχει όπως λέει ο κατασκευαστής δεν νομίζω να είναι επίφοβο αν πρόκειται για κορυφές.(για 105 στην θέση ακρόασης μιλάμε,έτσι; ).

ολα αυτα με 50αρι πηνειο φωνης??
χριστοοοοοος ανεεεεστη....

Και 75ρι να ήταν πάλι δεν βγαίνουν τα κουκιά. Γενικά τα νούμερα που ακούμε και διαβάζουμε είναι υπερβολικά, το ξαναειπα και για να μην γίνομαι κουραστικός σταματώ εδώ.

Απάντηση: Re: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

χριστοοοοοος ανεεεεστη....
:flipout:
Μιλάς σε ειδικό στα Πάσχα,15V βάρεσα στο κακόμοιρο το Αμανέρο. :flipout:
(Αυτά δεν τα έχω καταφέρει ακόμα αν και το έχω παλέψει! )

Και 75ρι να ήταν πάλι δεν βγαίνουν τα κουκιά. Γενικά τα νούμερα που ακούμε και διαβάζουμε είναι υπερβολικά, το ξαναειπα και για να μην γίνομαι κουραστικός σταματώ εδώ.

Αν μάθανε το παραμύθι και αυτοί με τα επαγγελματικά,δεν είναι να έχεις πουθενά μπέσα!:flipout:

Με προβληματίσατε πάντως,θα βρω ντεσιμπελόμετρο.Μέτρηση Α,Β ή C;

Συνήθως η στάθμη ακρόασης του κυρίως προγράμματος (όχι οι κορυφές) στην θέση ακρόασης κυμαίνεται από 70 - 80 db. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η ανθρώπινη ακοή παρουσιάζει την ποιο φλατ απόκριση σε αυτήν την ένταση.

Αν λοιπόν κάνουμε τον υπολογισμό για 80 db (δηλαδή 77db με ένα ηχείο) τότε προκύπτει το παρακάτω.

80db.jpg

Βέβαια το παραπάνω δεν λαμβάνει υπόψην του τις κορυφές του μουσικού προγράμματος, αλλά νομίζω έχει ενδιαφέρον.

Αυτόματα μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια του Nelson Pass
“The first watt is the most important watt.”
“Who cares what an amplifier sounds like at 500 watts if it sounds like crap at one watt?”
και βέβαια το σχετικό site http://www.firstwatt.com/

Ναι, αλλά και ο Firstwatt θα ακούγεται "like crap" σε συνήθεις στάθμες.

Εκτός και αν έχεις υπερευαίσθητο ηχείο...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

(Firstwatt έχω...)

Έχουν περάσει χρόνια απο τότε που έχω ησυχάσει με τα watt, στις συνθήκες που ακούω.
Δεν παραβαίνω το νόμο, δεν καταστρέφω την ακοή μου, δεν με ενοχλεί το δωμάτιο, γλίτωσα και λεφτά απο το dbmetro. :flipout:

80-90db.png

Στα σοβαρά τώρα... πέραν του εφέ σε φίλους, πέραν της τρέλας της στιγμής, πέραν των άριστα φροντισμένων ηχογραφήσεων, πόσοι απο εσάς ακούτε συνήθως σε μέση στάθμη άνω των 90db?

Ο χώρος πως τα πάει εκεί? Τα ηχεία? Τα αυτιά σας?

Για μένα πολύ σημαντικότερο θέμα είναι τα Ohm των ηχείων και η ικανότητα οδήγησης και "ταχύτητα" του ενισχυτή. Απείρως σημαντικότερο.
Γενικώς ηρεμήστε με τα watt, imo.

Ναι, αλλά και ο Firstwatt θα ακούγεται "like crap" σε συνήθεις στάθμες.

Εκτός και αν έχεις υπερευαίσθητο ηχείο...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

(Firstwatt έχω...)

προσδιόρισε: συνήθεις στάθμες

στο χώρο μου με firstwatt σπάνια το ξεπερνώ.

Πάντως εγώ φαίνεται να τη βγάζω αρκετά οικονομικά...:flipout:

-Listener distance from source: 3m

-Desired level at listener distance: 87 db

-Loudspeaker sensitivity rating (1W/1M): 100 db

-Amplifier headroom: 3 db

-Required Amplifier Power: 1 watt

Αυτά τα ωραία υπολογιστάκια dB, εκτός από ωραία γιατί μας βγάζουν αυτόματα αποτελέσματα, με δύο-τρεις τιμές, έχουν και αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα.
Θυμάμαι άλλωτε τη MF, η οποία φώναζε για τα Watt του ενισχυτή και τα SuperChargers αν τα θυμάμαι καλά, ως μαγικές λύσεις στο "πρόβλημα".
Και τα έλεγε αυτά η MF, η οποία παραδοσιακά είχε από τους πιο γλυκόηχους ενισχυτές τάξης Α με ελάχιστα βατάκια!

Φίλτατοι, αυτά τα υπολογιστάκια δεν μετρούν ένα βασικό κριτήριο που λέγεται "ακουστότητα" (λέγε με loudness) και ευτυχώς το αυτάκι μας ως μη καθαρά μηχανικό μέσο παρουσιάζει διαφορετική ακουστότητα αναλόγως της συχνότητας (όπως και η ένταση εξαρτάται από τη συχνότητα). Έτσι δύο τόνοι ίδιας έντασης αλλά διαφορετικής συχνότητας έχουν διαφορετική ακουστότητα.

Ε υ τ υ χ ώ ς !

Διαφορετικά θα σωζόμασταν μόνο από επαγγελματικά μηχανήματα αρκετών KW!

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η ακουστότητα, είναι τρομερά ευαίσθητη σε συχνότητες κάτω του 1 χιλιόκυκλου και όσο πλησιάζουμε στις πολύ χαμηλές συχνότητες εκτοξεύεται...αυτό μας σώζει από τα πάμπολλα watt!

Επίσης μη διαβάζω, να γράφουμε χαλαρά για εντάσεις άνω των 90dB! Σίγουρα κορυφές υπάρχουν, αλλά να ξέρουμε ότι το αυτάκι μας δεν έχει κατασκευαστεί για να δέχεται υψηλές εντάσεις και συνάμα υψηλές πιέσεις.

Έχετε μήπως ακούσει για το φαινόμενο της "ακουστικής αντίδρασης" του τυμπάνου; Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν το αυτάκι μας, δέχεται εντάσεις άνω των 90dB με διάρκεια μεγαλύτερη των 10msec, το τύμπανο μέσω μιας διαδικασίας που δεν είναι της παρούσης να αναλυθεί, μειώνει την ευαισθησία του περνώντας σε πιο άκαμπτη κατάσταση για να προφυλάξει το υπόλοιπο όργανο.
Αυτό είναι και η απάντηση γιατί αισθανόμαστε πιο "σκληρό" τον ήχο από κάποια στάθμη και επάνω...δεν είναι η τυχόν παραμόρφωση του συστήματος, αλλά πολλές φορές είναι η ίδια η άμυνα του οργανισμού μας...μάλιστα ο περίφημος οργανισμός μας, έχει φτιάξει και άλλα μαγικά, για παράδειγμα όταν η πίεση που ασκείται στο εσωτερικό του αυτιού φθάνει στα όρια, περιστρέφει σφύρα-άκμονα-αναβολέα κατά 90° σε μια προσπάθεια να σταματήσει την καταστροφή του υπόλοιπου οργάνου.

Είστε ακόμη θιασώτες των πολλών dB?

Re: Απάντηση: Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

Επίσης μη διαβάζω, να γράφουμε χαλαρά για εντάσεις άνω των 90dB! Σίγουρα κορυφές υπάρχουν, αλλά να ξέρουμε ότι το αυτάκι μας δεν έχει κατασκευαστεί για να δέχεται υψηλές εντάσεις και συνάμα υψηλές πιέσεις.

Έχετε μήπως ακούσει για το φαινόμενο της "ακουστικής αντίδρασης" του τυμπάνου; Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν το αυτάκι μας, δέχεται εντάσεις άνω των 90dB με διάρκεια μεγαλύτερη των 10msec, το τύμπανο μέσω μιας διαδικασίας που δεν είναι της παρούσης να αναλυθεί, μειώνει την ευαισθησία του περνώντας σε πιο άκαμπτη κατάσταση για να προφυλάξει το υπόλοιπο όργανο.
Αυτό είναι και η απάντηση γιατί αισθανόμαστε πιο "σκληρό" τον ήχο από κάποια στάθμη και επάνω...δεν είναι η τυχόν παραμόρφωση του συστήματος, αλλά πολλές φορές είναι η ίδια η άμυνα του οργανισμού μας...μάλιστα ο περίφημος οργανισμός μας, έχει φτιάξει και άλλα μαγικά, για παράδειγμα όταν η πίεση που ασκείται στο εσωτερικό του αυτιού φθάνει στα όρια, περιστρέφει σφύρα-άκμονα-αναβολέα κατά 90° σε μια προσπάθεια να σταματήσει την καταστροφή του υπόλοιπου οργάνου.

Είστε ακόμη θιασώτες των πολλών dB?

Πιθανόν να μην σου έχει τύχει να νοιώσεις το ωστικό κύμα που παράγει μια 120μελής ορχήστρα
σε crescendo, ή ένα live μιας ροκ μπάντας στο (παλαι ποτέ)Ρόδον.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα είχαμε μόνο κουφούς μουσικούς και περιγράφοντας ένα αυτί σαν "μουσικό" θα εννοούσαμε κουφό!