Ποσο αντεχει ενας προβολεας πραγματικα?

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
100,516
Εκεί ψηλά.....
Με αφορμη την προσφατη πωληση ενος 8720 απο τον :flipout: Τασο Οικονομου :flipout: :flipout: στον Νικο Μπαβιολη .....

αναρωτηθηκα το εξης....

ειναι αληθεια οτι οι DLP μετα απο καποιες εκανταδες ωρες "πεφτουν" και θελουν οπωσδηποτε αλλαγη λαμπας για να ξαναγινουνε καλοι απο αποψη CONTRAST ?

Ισχυει κατι αναλογο με τους LCD?

Δεν μιλαω για ζωη λαμπας προσοχη....μιλαω για την αποτομη πτωση στην αποδοση σε σημειο πολυ μακρυα απο το οριο της ζωης της λαμπας......

Η πτώση λάμπας havoc ισχύει σε όλους τους προβολείς. Επιπλέον αυτό που επιβαρύνει την κατάσταση είναι το περιβάλλον που βρίσκεται ο προβολέας. Αν καπνίζεις από κάτω του 2 πακέτα τσιγάρα ημερησίως θα θέλει σίγουρα καθάρισμα πολύ πιό τακτικά από κάποιον άλλον.

Eρώτηση άσχετου οι DLP, δεν έχουν στεγανά? εννοώ ότι από το σασσί περνάει σκόνη όπως στους LCD?

θαθελα να ακουσω πιο επιστημονικες γνωμες επ'αυτου.....υπαρχει καποια καμπυλη για τις λαμπες?
ειναι το ιδιο σε DLP & LCD & CRT ?

Πανω κάτω όλοι οι προβολείς δεν φοράνε τις ίδιες λάμπες? Θελω να πώ οτι παίζει ρόλο η τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο προβολέας ωστε να είναι τόσο διαφορετικές οι λάμπες??? Φυσικά δεν εννοώ τους CRT.

Πανω κάτω όλοι οι προβολείς δεν φοράνε τις ίδιες λάμπες? Θελω να πώ οτι παίζει ρόλο η τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο προβολέας ωστε να είναι τόσο διαφορετικές οι λάμπες??? Φυσικά δεν εννοώ τους CRT.

Δεν νομίζω. Αν και λογικά έτσι θα έπρεπε αλλά νομίζω οτι δεν συμβαίνει. Έχει να κάνει και με πολλά άλλα πράγματα εντός του προβολέα και εξαρτάται από το πόσο ποιοτικά είναι αυτά, πχ το τροφοδοτικό.
Ίσως πάλι κάποιοι κατασκευαστές να παραγγέλνουν διαφορετικής ποιότητας λάμπες για τα μηχανήματά τους ασχέτως αν τις παράγει η ίδια εταιρεία.
Δεν το γνωρίζω, υποθέσεις κάνω, κι αυτό γιατί η εμπειρία μου από δύο Marantz S2 αυτό μου λέει.
Ο ένας στις 2.200 ώρες - αν και η Marantz δίνει όριο ζωής 2000 - έπαιζε άψογα κι ο δικός μου ο παλιός στις 1300 έχει λάμπα σαν καινούρια.
Βέβαια μιλάμε για Marantz.
Πανάκριβα μηχανήματα αλλά από ποιότητα κατασκευής απλά... :grinning-smiley-043

…αν θυμάμαι καλά από ένα thread του avforum.gr o Μανώλης Καστρουνης είχε ανεβάσει ένα chart που βασικά έλεγε ότι οι UHP λάμπες έχουν μια σταδιακή πτώση τις πρώτες 300-400 ώρες λειτουργίας περί του 20-25% και μετά σταθεροποιούνται σε ανεκτά επίπεδα μέχρι το τέλος της ζωής τους να πέφτουν στο 50%... αν μπορεί ο Μανώλης να το ξαναβάλει νομίζω ότι θα απαντούσε το ερώτημα σου… τώρα για άλλες λάμπες (Xeon ετc…) καλύτερα να μην μιλήσουμε εκεί τα πράγματα είναι άσχημα μπορεί στης πρώτες 300 ώρες να έχεις πτώση 30% η και μεγαλύτερη ενώ η πορεία δεν σταθεροποιείτε αλλά είναι συνεχώς προς τα κάτω… ;)

Θεωρητικά όμως μια λάμπα για να αποδίδει φυσιολογικά θα πρέπει να έχει και κάποιες ώρες στην πλάτη της , έτσι δεν είναι. Επίσης παίζει ρόλο και η χρήση του προβολέα πχ τα πολλά άναψε σβήσε η τα απότομα OF πριν προλάβει η λάμπα να κρυώσει όπως και τα σκαμπανεβάσματα της τάσης της ΔΕΗ που φέρνουν πιο κοντά το σημείο της πτώσης . Και λέω Ποιο είναι αυτό το σημείο και πότε πρέπει ν ανησυχούμε πραγματικά ?

Από τα προβολάκια που είχα και έχω, μπορώ να πω τα εξής:

Ένας Philips Monroe με λάμπα για 6000 ώρες ακόμα παίζει σε καφετερία μια χαρά.
Ο Επσον TW200 έχει ήδη γραμμένες 1400 ώρες και αν τον βάλω να παίξει, παίζει επίσης μια χαρά.
Ο TW600 παρέδωσε τη λάμπα του στις 800 ώρες και μπήκε καινούργια (δωρεάν) που έχει τώρα καμμιά 500αριά ώρες.
Ο TW1000 θα δείξει τι σκ@τ@ λάμπα έχει.

Θεωρώ ότι είναι και θέμα τύχης. Τι κομμάτι θα σου κάτσει. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο θα αντέξει η επικάλυψη των ηλεκτροδίων της λάμπας. Με δεδομένο ότι αυτή η επικάλυψη έχει πάχος κάτι μικρά (χιλιοστά του χιλιοστού).
Ίσως αυτά τα μικρά αν είναι σε μια λάμπα π.χ. 25 και σε μια άλλη 20 να παίζουν ρόλλο πόσο θα διαρκέσει αυτή.

Last edited:
Εγώ που σκέφτομαι να αγορασω τον πρώτο μου προβολέα (για τιβι, βιντεο και γκειμς) μηπως να το ξανασκεφτώ.

Εγώ που σκέφτομαι να αγορασω τον πρώτο μου προβολέα (για τιβι, βιντεο και γκειμς) μηπως να το ξανασκεφτώ.
Δεν υπάρχει λόγος.. μέχρι να πέσει η λάμπα θα έχεις αλλάξει προβολέα...:BDGBGDB55:

Η γηρανση ενος προβολεα δεν επικεντρωνεται μονο στην λαμπα.
Δεν πρεπει να ξεχναμε οτι τα panel στους lcd (με εξαιρεση τα καινουργια c2fine) ειναι οργανικα,με οτι συνεπειες εχει αυτο.Επισης ενας προβολεας εχει κατοπτρα και χρωματικα φιλτρα.Ολα με τον καιρο φθειρονται.Συνηθως ομως αλλαζουμε προβολεα πριν να αρχισουν να φαινονται οι συνεπειες της γηρανσης των υλικων.

Ο πρωτος μου προβολεας ηταν ενας sony W400QM εν έτη 1996.Τον πουλησα σε ενα γνωστο και ετυχε προσφατα να τον δω.Ο προβολεας αν και εχει μονο 1600 ωρες λειτουργιας εχει σοβαρα προβληματα.Τα πιο τρανταχτα ειναι οτι η εικονα εχει γεμισει πρασινες κηλιδες (δεν ειναι σκονη αλλα στιγματα) και η μια πλευρα της εικονας εχει ενα κυκλο που ξασπριζει εντονα.Ο γνωστος μου ουτε καπνιζει ουτε ταλαιπωρει κατα κανενα τροπο τον προβολεα.Με μια συντηρηση-καθαρισμα καπως-κατι θα βελτιωνοταν αλλα σε γενικες γραμμες τα πιο πολλα απο τα προβλημα ειμαι σιγουρος οτι οφειλονται απλα σε γηρανση των υλικων.

Δηλαδή πρόβλημα γήρανσης έχουν πρώτα οι LCD, μετά οι DLP και μετά όλοι οι υπόλιποι προβολείς ? (π.χ Dila ? )

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η λάμπα μετα είναι τα πανελς η φθορά του μηχανισμού κίνησης του χρωματικού τροχού.
Το σασί κατά του κατασκευαστές μπορούν να αντέξουν για πάνω από 20.000. Δενξέρω αυτό το τελευταίο πως το μέρησαν. Μάλλον μιλάνε για γήρανση υλικών.

Μανωλη καλημερα,εχεις μηπως εκεινο το παλιο πινακακι απο το avforum που ανεφερε ο GeonX για την πτωση των λαμπων?

Απάντηση: Re: Ποσο αντεχει ενας προβολεας πραγματικα?

Μανωλη καλημερα,εχεις μηπως εκεινο το παλιο πινακακι απο το avforum που ανεφερε ο GeonX για την πτωση των λαμπων?

Θα πρσπαθήσω να το βρω.