ποσο εύκολα μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα wav από ένα mp3?

Re: Απάντηση: ποσο εύκολα μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα wav από ένα mp3?

και επαναφέρω το φιλοσοφικό ερώτημα.
είσαι ακροατής.

και επί χρόνια σου λένε ότι το mp3 πάσχει και μπλα μπλα μπλα.
Και το έχουμε χωνέψει.
και ότι έστω το 320 κάτι λέει.
Και ότι το 128 είναι χάλια.

έβαλες ποτέ τον εαυτό σου στην δοκιμασία να δει αν αυτές οι πεποιθήσεις (πάνω στις οποίες είναι χτισμένη μια μουσική βιομηχανία και η όλη φιλοσοφία του hiend) έχουν ΓΙΑ ΣΕΝΑ κάποιο αντίκτυπο που να μεταφράζεται ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ?

και όταν βρίσκεις μια τέτοια ευκαιρία, αντί να βάλεις τον εαυτό σου στην δοκιμασία, θα σκεφτείς μια εναλλακτική μέθοδο να αναλύσεις αρχεία για να "βρεις" τη λύση έναντι άλλου που θα πει..."βρε αδερφέ μήπως τελικά δεν ακούω διαφορά και δεν μου χρειάζονται όλα αυτά"?

κάποια πράγματα δεν τα καταλαβαίνω.

υπάρχει μια δοκιμή.
έρχεται ο ένας λεει: η δοκιμή είναι στημένη λάθος, και λάθος για να μας ξεγελάσει
έρχεται ο άλλος: δεν υπάρχει διαφορά και επειδή δεν υπάρχει δεν θα το κάνω
έρχεται ο άλλος: δεν το κάνω επειδή αν το ψάξω με ένα πρόγραμμα θα καταλάβω τι τρέχει....

αδυνατώ....

Βρε Υπερήχα, θα υπέθετα πως και συ, όπως όλος ο εμπλεκόμενος κόσμος, θα είχε ήδη κάνει το τεστ, τόσα χρόνια τώρα, από μόνος του ... δεν ήταν ανάγκη να περιμένεις το του πρώτου ποστ του παρόντος ...

Εγώ πάντως το έκανα προ αμνημονεύτων ετών ... παίρνοντας μουσικά κομμάτια από απλά έως απαιτητικά ... ήταν σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσω τα wav από τα 320ρια, ακόμη και σε περιπτώσεις μεγάλης ορχήστρας με πολλά όργανα, μονωδούς, χορωδίες, κλπ. ... στα περισσότερα κομμάτια δεν ξεχώριζα διαφορές ούτε μεταξύ wav και 256 ... σε απλά κομμάτια, (μια φωνή και μια κιθάρα) διαφορά δεν υπήρχε (στα αυτιά μου) ούτε μεταξύ wav και 128 ... ωστόσο, σε μεγάλη ορχήστρα το 128άρι όντως συμπίεζε την εικόνα / αέρα, κλπ ...

Δεν μπήκα στη διαδικασία ακρόασης των κομματιών, αλλά της ανάλυσής τους.

Από τα 4, το 1 είναι 16/44.1.

Τα υπόλοιπα δεν ξέρω με ποιον αλγόρυθμο έχουν γίνει encode, αλλά επειδή χρηισμοποίησα το αληθινό wav για να εξάγω mp3 320, V0 κλπ και να συγκρίνω, εγώ δεν βλέπω κανένα 320ρι στα αρχεία που έχει δώσει. Επίσης δεν ξέρω τι VBR έχει δώσει, αλλά επίσης δεν βλέπω και V0.

Αυτά από μένα.

το τι έχει δώσει είναι γραμμένο εδώ

http://www.noiz.gr/index.php?topic=212414.0

για όποιον θέλει να το διαβάσει.

Re: Απάντηση: ποσο εύκολα μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα wav από ένα mp3?

Βρε Υπερήχα, θα υπέθετα πως και συ, όπως όλος ο εμπλεκόμενος κόσμος, θα είχε ήδη κάνει το τεστ, τόσα χρόνια τώρα, από μόνος του ... δεν ήταν ανάγκη να περιμένεις το του πρώτου ποστ του παρόντος ...

Εγώ πάντως το έκανα προ αμνημονεύτων ετών ... παίρνοντας μουσικά κομμάτια από απλά έως απαιτητικά ... ήταν σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσω τα wav από τα 320ρια, ακόμη και σε περιπτώσεις μεγάλης ορχήστρας με πολλά όργανα, μονωδούς, χορωδίες, κλπ. ... στα περισσότερα κομμάτια δεν ξεχώριζα διαφορές ούτε μεταξύ wav και 256 ... σε απλά κομμάτια, (μια φωνή και μια κιθάρα) διαφορά δεν υπήρχε (στα αυτιά μου) ούτε μεταξύ wav και 128 ... ωστόσο, σε μεγάλη ορχήστρα το 128άρι όντως συμπίεζε την εικόνα / αέρα, κλπ ...

όχι Σπύρο...δεν έκανα ποτέ τέτοιο τεστ.
Μια φορά μόνο 320άρι με κανονικό.
Και ίδρωσα.

Εκτοτε ξέρω και ακούω χωρίς ενδοιασμό 320άρια, 256άρια και 128άρια λέγοντας εντάξει μωρέ όσο κατεβαίνει χειρότερα θα είναι.
Αλλά ποτέ δεν μπήκα στη δύσκολη θέση να μην μπορώ να καταλάβω.

Ιδίως στην καθημερινή μου ακρόαση με δυό ενεργά και ενα dac....με τίποτα.

Δεν μπήκα στη διαδικασία ακρόασης των κομματιών, αλλά της ανάλυσής τους.

Από τα 4, το 1 είναι 16/44.1.

Τα υπόλοιπα δεν ξέρω με ποιον αλγόρυθμο έχουν γίνει encode, αλλά επειδή χρηισμοποίησα το αληθινό wav για να εξάγω mp3 320, V0 κλπ και να συγκρίνω, εγώ δεν βλέπω κανένα 320ρι στα αρχεία που έχει δώσει. Επίσης δεν ξέρω τι VBR έχει δώσει, αλλά επίσης δεν βλέπω και V0.

Αυτά από μένα.

Επανέρχομαι με random (έδωσα τυχαία ονόματα στ' αρχεία, άλλαξε η σειρά τους, από 1,2,3,4 και μετά τα ανέβασα μαζικά στο postimage) παρουσίαση των spectrograms:

Με την τυχαία σειρά που τα έχω βάλει εγώ λοιπόν, το σωστό είναι το τελευταίο.

Αυτό το αρχείο χρησιμοποίησα και μετέτρεψα με lame σε V0 και 320:

Για να δούμε το 320:

Αν συγκρίνουμε το παραπάνω διάγραμμα, με τα αρχικά, θα δούμε ότι δεν συμπίπτει με κανένα. Εδώ βασίζω τον ισχυρισμό μου ότι στα αρχεία προς δοκιμή δεν υπάρχει 320ρι.

Τέλος, παρότι δεν αναφέρεται σε τι VBR έχει δώσει, σας δίνω το V0 το οποίο αποτελεί και το αγαπημένο μου για προφανείς λόγους:

Μιας και έχω υπάρξει επαγγελματίας κρουστός (πάρεργο), σε απομακρυσμένα μέρη ή σε home studio καταστάσεις γραφώ με αυτό http://www.getolympus.com/us/en/ls-100.html + μικρόφωνα Shure. Αυτό που μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά είναι ότι ποτέ δεν έχω καταλάβει διαφορά μεταξύ pcm και mp3 192. Για καθαρά ψυχολογικούς λόγους γραφώ pcm 24/96 επαναπαυόμενος στο placebo effect….

Απάντηση: Re: Απάντηση: ποσο εύκολα μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα wav από ένα mp3?

Άμα ο κουμπάρος σου είναι με ένα πρόχειρο υπολογισμό πάνω από τα 75 και δεν ακούει διαφορές, κάτι μου λέει πώς σίγουρα δεν θα τις βλέπει κιόλας!!:bang:

Είναι 67 και γεννήθηκε σε μουσική οικογένεια. Παιδί θαύμα.
Σίγουρα δεν έχει καμμιά όρεξη να βλέπει διαφορές αλλά να είσαι σίγουρος ότι ακούει.
Και αυτό όχι τώρα αλλά από όταν βγήκε το ΜΡ3.

Ειλικρινά δεν μπορείς να κατανοήσεις πόσο εκτός θέματος είσαι;;;;; Εντυπωσιάζομαι!

Απάντηση: Re: Απάντηση: ποσο εύκολα μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα wav από ένα mp3?

Μάλλον δεν έγινα κατανοητος, το θέμα δεν είναι να είναι σωστά τα αποτελέσματα του ενός, αλλά του συνόλου. Την αλήθεια την ήξερε ένας όταν έφτιαξε το τεστ, τώρα που την ανέβασε στο internet μπορούν να τη δουν όλοι....
Μα ΔΕΝ την ανέβασε ακόμα την αλήθεια!

Επανέρχομαι με random (έδωσα τυχαία ονόματα στ' αρχεία, άλλαξε η σειρά τους, από 1,2,3,4 και μετά τα ανέβασα μαζικά στο postimage) παρουσίαση των spectrograms:

ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το νόημα της οπτικής ανάλυσης.
να αποδειχθεί ότι μπορεί κάποιος να το βρει με άλλο τρόπο εκτός από το να ακούσει?

εντάξει
οπτικά θα έχουν διαφορές.
Τι μας νοιάζει?

στο αυτί ...
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?

Αν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις το post μου, το νόημα της οπτικής ανάλυσης είναι οτι ένας κύριος κάνει ένα τεστ, ισχυριζόμενος ότι ένα από τα αρχεία είναι mp3 320, ενώ εγώ λέω ότι αυτό δεν ισχύει.

Άχρηστο το συμπερασμά μου;;;;;

Απάντηση: Re: ποσο εύκολα μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα wav από ένα mp3?

ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το νόημα της οπτικής ανάλυσης.
να αποδειχθεί ότι μπορεί κάποιος να το βρει με άλλο τρόπο εκτός από το να ακούσει?

Πλάκα έχει τελικά!
Εδώ δεν ξέρουμε ακόμα πως ακριβώς ακούει ο εγκέφαλος μέσω των αυτιών και προσπαθούμε μέσα από εικόνες να αποδείξουμε πως θάπρεπε να ακούει!
Ή ένταση ένος ήχου σε μια συγκεκριμένη συχνότητα ημιτονοειδούς σήματος (δηλαδή η πίεση του αέρα, όπως μπορεί να την καταγράψει η μεμβράνη ενός μικρόφωνου) μπορεί να αντιστοιχηθεί με μια ηλεκτρική τάση. Ε και;;;

Προτείνω το επόμενο πείραμα να είναι η σύγκριση ζωντανής μουσικής με ηχογραφημένη στα 128. Μια απλή κλασσική κιθάρα πίσω από ένα παραβάν σε σύγκριση με το ίδιο ηχογραφημένο στα 128.

Εκεί θα γελάσουμε (η θα τρομάξουμε)...

Ο κουμπάρος μου λέει ότι π.χ. το κοντραμπάσσο πρέπει να ακούγεται σαν ντουλάπα (γιατί είναι μεγέθους ντουλάπας). Τα γούφερ μας τι μέγεθος έχουν;;;

Last edited:
Αν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις το post μου, το νόημα της οπτικής ανάλυσης είναι οτι ένας κύριος κάνει ένα τεστ, ισχυριζόμενος ότι ένα από τα αρχεία είναι mp3 320, ενώ εγώ λέω ότι αυτό δεν ισχύει.

Άχρηστο το συμπερασμά μου;;;;;

Συνεπώς και εσύ εντάσσεσαι στην κατηγορία αυτών, που σας δίνει κάποιος ένα τεστ, και αντί να το κάνετε λετε..."στάσου να δώ, μήπως με δουλεύει?"

και έστω αν δεν υπάρχει 320.
τα άλλα υπάρχουν ?

το τεστ το έκανες?
τι κατάλαβες?

αν θες να ρωτήσεις κάτι, γράψου εκεί και στείλτου ένα ερώτημα με πμ

Ειλικρινά: έχω μετανοιώσει που έβαλα το λινκ με την συνομωσιολογία που επκρατεί εδώ μέσα.
Εχω καλές σχέσεις με τα άτομα εκεί και με τον op και λυπάμαι ειλικρινά για την αντιμετώπιση του θέματος.
Είπα να κάνουμε μια συζήτηση με αφορμή το θέμα αυτό και να βγούμε πιό σοφοί....

ας πρόσεχα

Μέσα από εικόνες προσπαθούμε να αποδείξουμε το αληθές ή όχι ενός ισχυρισμού.

Αν θεωρείτε ότι εντός της ενότητας του computer audio, δεν έχει νόημα κάποιος να παραθέσει (γιατί όχι και να αναλύσει) τα spectrograms των αρχείων μιας υποτιθέμενης δοκιμής, παραιτούμαι!

Συνεπώς και εσύ εντάσσεσαι στην κατηγορία αυτών, που σας δίνει κάποιος ένα τεστ, και αντί να το κάνετε λετε..."στάσου να δώ, μήπως με δουλεύει?"

και έστω αν δεν υπάρχει 320.
τα άλλα υπάρχουν ?

το τεστ το έκανες?
τι κατάλαβες?

αν θες να ρωτήσεις κάτι, γράψου εκεί και στείλτου ένα ερώτημα με πμ

Ειλικρινά: έχω μετανοιώσει που έβαλα το λινκ με την συνομωσιολογία που επκρατεί εδώ μέσα.
Εχω καλές σχέσεις με τα άτομα εκεί και με τον op και λυπάμαι ειλικρινά για την αντιμετώπιση του θέματος.
Είπα να κάνουμε μια συζήτηση με αφορμή το θέμα αυτό και να βγούμε πιό σοφοί....

ας πρόσεχα

Εγώ εντάσσομαι στην κατηγορία αυτών που λένε "σιγά μην κάτσω να κάνω το τεστ". Παρόλα αυτά, επειδή έχω ψώνιο με το computer audio και ειδικά με την αναγνώριση fake αρχείων (κάτι πολύ χρήσιμο στις μέρες μας...), σωστών rips κλπ, μπήκα στον κόπο να τρέξω ένα σκριπτάκι που έχω φτιάξει, με το οποίο ο sox γεννά τα spectrograms. Θεώρησα χρήσιμο λοιπόν να ενημερώσω για το εύρημά μου.

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι από τον τρόπο που με αντιμετωπίζεις εδώ και μερικά posts, άν εσύ μετάνιωσες μία που άνοιξες το νήμα, εγώ μετάνιωσα 100 που προσπάθησα να δείξω δυο έξτρα πράγματα για όσους ενδιαφέρονται.

Αυτά από μένα και καλή συνέχεια!

Αν θεωρείτε ότι εντός της ενότητας του computer audio, δεν έχει νόημα κάποιος να παραθέσει (γιατί όχι και να αναλύσει) τα spectrograms των αρχείων μιας υποτιθέμενης δοκιμής, παραιτούμαι!

βασικά είμαστε στον δικάναλο.
το λινκ το έβαλα για να ερευνηθεί η ακουστική ικανότητα αντίληψης συμπιεσμένου με ασυμπίεστο.

Δυστυχώς παρατηρείται ότι πρώτα ακούμε με το μάτι και μετά με το αυτί (και εάν...το τελευταίο)

Κλασική αντίδραση χαιεντά δηλαδη :Banane0:

Εγώ εντάσσομαι στην κατηγορία αυτών που λένε "σιγά μην κάτσω να κάνω το τεστ". Παρόλα αυτά, επειδή έχω ψώνιο με το computer audio και ειδικά με την αναγνώριση fake αρχείων (κάτι πολύ χρήσιμο στις μέρες μας...), σωστών rips κλπ, μπήκα στον κόπο να τρέξω ένα σκριπτάκι που έχω φτιάξει, με το οποίο ο sox γεννά τα spectrograms. Θεώρησα χρήσιμο λοιπόν να ενημερώσω για το εύρημά μου.

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι από τον τρόπο που με αντιμετωπίζεις εδώ και μερικά posts, άν εσύ μετάνιωσες μία που άνοιξες το νήμα, εγώ μετάνιωσα 100 που προσπάθησα να δείξω δυο έξτρα πράγματα για όσους ενδιαφέρονται.

Αυτά από μένα και καλή συνέχεια!

δέχομαι ότι μπορεί το αρχείο με τα 320 να μην υπάρχει ίσως από λάθος.
ΟΚ.
Υπάρχουν 2 συμπιεσμένα και ένα ασυμπίεστο.
Μπήκες στον κόπο να το κάνεις με αυτά τα 3 αρχεία?
ή δεν ενδιαφέρεσαι?

Απάντηση: Re: ποσο εύκολα μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα wav από ένα mp3?

Ποιού ισχυρισμού; Ερώτηση είναι.

Ωραία, ας πούμε λοιπόν ότι το τέστ είναι απάτη και δεν υπάρχει 320.
Εννοείς ότι όλα είναι ίδια; Ασυμπίεστα ή συμπιεσμένα;
Αν έχουν διαφορές ποιό είναι ποιό;

Το τεστάκι δεν έχει να κάνει (μα καθόλου) με τα αρχεία που έβαλε ο άνθρωπος, αλλά πως τα αντιλαμβάνεται καθένας.
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί τόση φασαρία. Υπάρχει ανησυχία για το αποτέλεσμα που θα προκύψει ή ότι τα αρχεία είναι μούφα?

Πες οτι δεν βρήκες το "καλό", ε και, τι έγινε?
Όσο για το δεύτερο, αν υπάρχει τέτοια προκατάληψη δεν ξοδεύεις το χρόνο σου εξαρχής, δεν ασχολείσαι

Χθές τα άκουσα μέσα από μακ και ακουστικά τα γνωστά sony
Αυτό που θεώρησα <καλύτερο> σαν άκουσμα ήταν το 4 ,στη συνέχεια το 1 ,το 2 ανεκτό και το 3 να με <ενοχλεί> αρκετά

Αυτό που κατάλαβα εγώ από την απόπειρα του <πειράματος> είναι να προσπαθήσουμε ακουστικά μόνον τις όποιες διαφορές ,γιατί απλά ακούμε με τα αυτιά μας
Αφού βγούν τα όποια αποτελέσματα μπορούμε να προσπαθήσουμε με απεικονίσεις μετρήσεων, το αποτέλεσμα

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: ποσο εύκολα μπορείτε να ξεχωρίσετε ένα wav από ένα mp3?

Ποιού ισχυρισμού; Ερώτηση είναι.

Ωραία, ας πούμε λοιπόν ότι το τέστ είναι απάτη και δεν υπάρχει 320.
Εννοείς ότι όλα είναι ίδια; Ασυμπίεστα ή συμπιεσμένα;
Αν έχουν διαφορές ποιό είναι ποιό;

Ποτέ δεν είπα ότι είναι απάτη. Μπορεί εσκεμμένα να λέει ότι έχει δώσει 320ρι για να βγάλει κάποιο συμπέρασμα από τις απαντήσεις των μελών του noiz.

Με τα spectrograms που έδωσα είναι αδύνατον να εννοώ ότι όλα είναι ιδια. Εϊναι προφανές ότι:

- ένα είναι ασυμπίεστο
- ένα είναι CBR με "ταβάνι" τα 16Khz
- δύο είναι κακής ποιότητας VBR

Εν ολίγοις με βάσει τα παραπάνω, όσοι πιστεύετε ότι μπορείτε να βρίσκετε διαφορές, θα έπρεπε να το έχετε κάνει αμέσως, καθώς η διαφορά ανάμεσα στο ασυμπίεστο και τα άλλα είναι θεωρητικά σοβαρή.

Με δεδομένο ότι ήδη ο Σωκράτης είχε ξεκινήσει τη συζήτηση περί δυναμικού εύρους, έκανα το λάθος να δώσω τα διαγράμματα για να γίνει λίγο πιο "πικάντικη" η συζήτηση.

Επιπρόσθετα έδωσα και το διάγραμμα του V0 θέλοντας να δείξω σε όσους έχουν κολλήσει στο αφήγημα περι ποιότητας των CBR 320 ότι υπάρχει πολύ ψωμί και ενδιαφέρον με τις επιλογές που μας δίνει ο lame.

Και κάπου εκεί με είπατε χαιεντά.

Μετα τοσα χρονια συμπιεσης και αποσυμπιεσης και αλλα χαρουμενα, εχω καταλαβει το εξης:
Ολη η ιστορια ειναι να κανεις την συμπιεση ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ.
Ολη η ιστορια περι χαλια και απαραδεκτα κλπ εχει προκυψει γιατι τα αρχεια που βρισκουμε ειναι κουκουρουκου και δεν ξερουμε την προελευση τους.
Εγω οσες φορες εχω ριπαρει με EAC δικα μου αρχεια σε 320 ,το μονο που καταλαβαινω ειναι οτι οταν η παραγωγη ειναι καλη το 320αρι μαμαει, ενω στην αντιθετη περιπτωση ακουγεται οσο χαλια ειναι το πρωτοτυπο.
Απλα τα κανω ολα wav εται......για το χουϊ....ουτε καν flac.