Πόσο φθείρονται οι δίσκοι βινυλίου με το παίξιμο - τι πρέπει να προσέχουμε;

Η κακή γεωμετρία της κεφαλής, του βραχίονα και του πλατώ είναι που καταστρέφει τους δίσκους.
Η σωστή ανάγνωση συντελεί ελάχιστα στη φθορά του δίσκου.
Τα περισσότερα πικάπ που έχω μετρήσει ξεπερνούν το 1-2% παραμόρφωση. Για τις υπόλοιπες τεχνικές παραμέτρους, δεν το συζητώ, τραγικές καταστάσεις. Κι όμως παρόλα αυτά τα πικάπ σε πολλούς αρέσουν, ακόμα και τα αρύθμιστα αρέσουν.
Αξίζει όμως τον κόπο να γίνονται οι ρυθμίσεις σωστά και μεθοδευμένα από άτομα που γνωρίζουν καλά τη δουλειά τους. Δυστυχώς ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πραγματικά όλες τις παραμέτρους και οι περισσότεροι δεν είναι επαγγελματίες.

Last edited:
Σχετικά με το καθάρισμα, μπορεί να γίνει υγρό καθάρισμα με κάποια βούρτσα; Εννοώ χωρίς την χρήση πλυντηρίου.

Υπάρχει το Knosti, που κάνει πολύ καλή δουλειά.

Όσον αφορά αυτό που λέει ο Ι.Κ., άμα έχεις τα κατάλληλα εργαλεία και test records, μπορείς άνετα να ρυθμίσεις μόνος σου πικάπ.

Ο δίσκος του Hi-Fi News (the producers' cut) που έχω, κάνει πολύ καλή δουλειά.

Στα test tracks που έχει, ακόμα και απειροελάχιστο λάθος να υπάρχει, βγάζει ένα βόμβο τρελό. Όταν όμως το πλατώ είναι ρυθμισμένο, είναι πανήσυχος.

Σχετικά με το καθάρισμα, μπορεί να γίνει υγρό καθάρισμα με κάποια βούρτσα; Εννοώ χωρίς την χρήση πλυντηρίου.

Υπάρχει το Knosti, που κάνει πολύ καλή δουλειά.

Με 60% απεσταγμενο νερο λαι 40% ισοπροπυλικη αλκοολη και ξεβγαλμα με απεσταγμενο νερο και στεγνωμα με πετσετα η χαρτι χωρις χνουδι και μετα αφημα να στεγνωσει τελειως, γιατι οση υγρασια μεινει στο δισκο, μαζευει σκονη και στερεοποιειται στα αυλακια. Ο καυαρισμος γινεται ειτε με πολυ μαλακο βουρτσακι παντα κυκλικα, ειτε για καλυτερα αποτελεσματα με το παραπανω χειροκινητι πλυντηριο δισκων

Re: Απάντηση: Πόσο φθείρονται οι δίσκοι βινυλίου με το παίξιμο - τι πρέπει να προσέχο

Οπως και η CLEARAUDIO.
Πανακριβα μηχανηματα για να ισιωσεις 2-3 δισκους.

Εναλλακτικά,

έχω ισιώσει δίσκο ανάμεσα σε δύο βαριά γυαλιά και στο ήλιο.
Θέλει ώρες βέβαια, αλλά ποιός βιάζεται.
Το αποτέλεσμα όχι τέλειο αλλά αποδεκτό.

Επείσης γιά το 2)προσοχή στις κεφαλές και τις ακίδες τους.
Αποφύγετε κεφαλές με μεγάλο tracking force και κακής ποιότητας βελόνες,
οπωσδήποτε αποφύγετε τις σφαιρικές κεφαλές, έχουν την τάση μεν να
κρύβουν σημαντικό μέρος της φθόρας των δίσκων, αλλά λόγω αυτού
χάνεται και πολύ πληροφορία. 2ο επειδή έχουν μικρότερη επιφάνεια επαφής
με τα τοιχώματα των αυλακιών, ασκούν και μεγαλύτερες δυνάμεις με
αποτέλεσμα την μεγαλύτερη φθορά.

Πολύ σωστός σε αυτό έχεις 100% δίκιο!

Απάντηση: Re: Πόσο φθείρονται οι δίσκοι βινυλίου με το παίξιμο - τι πρέπει να προσέχο

Ακόμη προσοχή θέλουν στην καθαριότητα και στην αποθήκευση, για να διατηρηθούν σαν καινούργιοι.
Κάπου διάβασα ότι η παραμόρφωση του βινυλίου είναι "πλαστική" και μετά απο λίγο τα αυλάκια επανέρχονται στην πρότερη κατάσταση.
Ισχύει αυτό?
Φυσικά να τηρούνται και οι προϋποθέσεις που γράφτηκαν στο Νο 2.

Εδώ κάτι δεν διάβασες σωστά. Πλαστική είναι η μη αναστρέψιμη παραμόρφωση.
Αντίθετα, ελαστική λέγεται η παραμόρφωση κατά την οποία το σώμα επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.
Σκέψου ένα ελατήριο: Οταν το τεντώσεις λίγο και το αφήσεις επανέρχεται εκεί που ήταν. Οταν όμως ξεπεραστεί το όριο ελαστικότητος (τετώνοντάς το πάρα πολύ) και μπεις στην πλαστική περιοχή τότε δεν επανέρχεται πια στην αρχική του κατάσταση...

Απάντηση: Re: Πόσο φθείρονται οι δίσκοι βινυλίου με το παίξιμο - τι πρέπει να προσέχο

Κάτι ακόμα, όσον αφορά την αποθήκευση.
Αποθηκεύουμε τους δίσκους σε κατακόρυφη θέση, ποτέ οριζόντια και ο ένας πάνω στον άλλο.

Παρόλο που θεωρείται αυτονόητο, είπα να το αναφέρω, just for the record (λογοπαίγνιον!).

Γιατί είναι αυτονόητο; Για εξήγησέ το περισσότερο... Για ποιό λόγο να ισχύει κάτι τέτοιο;

Στοιβάζοντας δικούς οριζόντια προκαλείς παραμόρφωση του δίσκου στο επίπεδο του.
Εάν για παράδειγμα ο από κάτω δίσκος με το εξώφυλλο είναι κοίλος και εσύ πιέζεις από πάνω μπορεί να προκαλέσεις κύρτωση και στον από πάνω δίσκο.
Αποφεύγουμε αυτό το σάντουιτς, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καλό σκοπό οπός αναφέρθηκε και πιο πάνω – για να ισιώσουμε έναν στραβωμένο δίσκο.

Αποθηκευμένοι κάθετα οι δίσκοι τείνουν να παραμένουν πιο επίπεδοι.

Αυτό δεν είναι κανόνας.
Έχω δει για παράδειγμα κάθετα δίσκους που ο τελευταίος ακούμπαγε στην βιβλιοθήκη μεν, αλλά η βιβλιοθήκη δεν ήταν καλή ‛πλάτη’. Ήταν μισή πλάτη. Αποτέλεσμα να στραβώσει ο τελευταίος δίσκος.

my2c

Επειδή οι δίσκοι όμως πολλές φορές δεν είναι κάθετοι αλλά είναι κεκλιμένοι στο ράφι διότι το ράφι δεν είναι γεμάτο αλλά έχει κι άλλο χώρο, τότε δεν είναι χειρότερα από το να ήταν οριζόντιοι;
Εχω δει στραβωμένο δίσκο από λοξή τοποθέτηση στο ράφι που η βελόνα χόρευε καρσιλαμά πάνω του.

έχω ισιώσει δίσκο ανάμεσα σε δύο βαριά γυαλιά και στο ήλιο.
Θέλει ώρες βέβαια, αλλά ποιός βιάζεται.
Το αποτέλεσμα όχι τέλειο αλλά αποδεκτό.

Αυτο δεν το εχω δοκιμασει.
Εχω καταστρεψει δισκους ομως, με πολλους τροπους, οπως πχ με δυο πλακες σιδηρου και ζεσταμα με πιστολακι, με σιδερο, με διαφορες θερμοκρασιες με ζεστο νερο. Παταγωδης αποτυχια.

Στοιβάζοντας δικούς οριζόντια προκαλείς παραμόρφωση του δίσκου στο επίπεδο του.
Εάν για παράδειγμα ο από κάτω δίσκος με το εξώφυλλο είναι κοίλος και εσύ πιέζεις από πάνω μπορεί να προκαλέσεις κύρτωση και στον από πάνω δίσκο.

my2c

Τώρα αυτό γιατί δυσκολεύομαι να το πιστέψω; Εάν πατάει καλά ολόκληρος στο ράφι (όχι σε στενό ράφι και ο μισός απέξω) και δεν έχει και κάποιο αντικείμενο από κάτω (π.χ. ένα περιοδικό) τότε τι πρόβλημα μπορεί να έχει άμα του βάλουμε και καμμιά 10αριά δίσκους ακόμα από πάνω του;

Εάν είναι κοίλος θα έρθει στα ίσια του με το βάρος που θα πάρει. Δεν είναι δυνατόν να στραβώσει και τον από πάνω ο οποίος θα πιέζεται από τους πιο πάνω.

Τι εννοείς "παραμόρφωση του δίσκου στο επίπεδό του" ??? Οτι θα λεπτύνει από την πίεση και θα μεγαλώσει η διάμετρός του;

Re: Απάντηση: Re: Πόσο φθείρονται οι δίσκοι βινυλίου με το παίξιμο - τι πρέπει να προ

Γιατί είναι αυτονόητο; Για εξήγησέ το περισσότερο... Για ποιό λόγο να ισχύει κάτι τέτοιο;

Στοιβάζοντας τους δίσκους οριζόντια, τα εξώφυλλα γρήγορα αποκτούν αποτύπωμα της περιφέρειας του δίσκου. Επίσης η σκόνη που έχουν συμπιέζεται πάνω τους.

Re: Απάντηση: Re: Πόσο φθείρονται οι δίσκοι βινυλίου με το παίξιμο - τι πρέπει να προ

Νταξ! Μπορεί να μην έβγαζαν νόημα όσα έγραψα…. Παμ πάλι…

Τώρα αυτό γιατί δυσκολεύομαι να το πιστέψω; Εάν πατάει καλά ολόκληρος στο ράφι (όχι σε στενό ράφι και ο μισός απέξω) και δεν έχει και κάποιο αντικείμενο από κάτω (π.χ. ένα περιοδικό) τότε τι πρόβλημα μπορεί να έχει άμα του βάλουμε και καμμιά 10αριά δίσκους ακόμα από πάνω του;
Οι δίσκοι έχουν και περίβλημα. Δεν σου προτείνω να στοιβάξεις καμία 10αριά.
Άλλωστε δεν είπαμε ότι μια ώρα να τους βάλεις έτσι πάει στράβωσαν. Απλά μην τους αποθηκεύεις μακροχρόνια έτσι.

Εάν είναι κοίλος θα έρθει στα ίσια του με το βάρος που θα πάρει. Δεν είναι δυνατόν να στραβώσει και τον από πάνω ο οποίος θα πιέζεται από τους πιο πάνω.
Εάν ο από κάτω είναι κοίλος…..
‛η θα τον ισιώσεις
‛η θα στραβώσει και ο από πάνω

Τι εννοείς "παραμόρφωση του δίσκου στο επίπεδό του" ??? Οτι θα λεπτύνει από την πίεση και θα μεγαλώσει η διάμετρός του;

Ότι ο επίπεδος δίσκος θα γίνει UFO

Πάντως στο παρελθόν είχα βασανίσει κάτι δίσκους. Ακόμα έχω κάποιους καρφωμένους στον τοίχο

μεταξύ μας ποτέ δεν κατάλαβα, πίστεψα το θέμα της κατακόρυφης αποθήκευσης, εκτός του προφανούς της εύκολης αφαίρεσης ενός από το ράφι...

Σχετικά με το βάρος της κεφαλής, το λιγότερο από το σωστό βάρος ανάγνωσης(tracking force) κάνει μεγαλύτερο κακό από το μεγαλύτερο. Κι αυτό γιατί με λιγότερο βάρος η βελόνα αγγίζει περισσότερο στις πλευρές των αυλακιών παρά στο βάθος.

Πολύ σωστά!
Υπήρχε μιά συνέντευξη στον Ήχο (πριν καμιά 25αριά χρόνια) του Μητσ Κοτερμαν όπου υποστήριζε πως με μικρότερο του (...προτεινόμενου...) κανονικού βάρος ανάγνωσης, η ακίδα συντονίζεται έντονα, ταλαντεύεται και χτυπά μέστο αυλάκι με αποτέλεσμα να πληγώνονται και ο δίσκος και αυτή.
Από δική μου εμπειρία, συνιστώ να ρυθμίζετε την κεφαλή σχεδόν στο μέγιστο του προτεινόμενου. Η φθορά στον χρόνο θα είναι αμελειταία.

Το μικρότερο βάρος ανάγνωσης του προτεινόμενου κάνει όσο κακό κάνει και το μεγαλύτερο από το προτεινόμενο. Εγώ το ρυθμίζω πάντα στο μέσο όρο μεταξύ μέγιστου και ελάχιστου.

Το μικρότερο βάρος ανάγνωσης του προτεινόμενου κάνει όσο κακό κάνει και το μεγαλύτερο από το προτεινόμενο. Εγώ το ρυθμίζω πάντα στο μέσο όρο μεταξύ μέγιστου και ελάχιστου.

Εγώ πάντως όταν ανέφερα γιά κεφαλές με μικρό tracking force, εννοόυσα
γιά κεφαλές με μικρό προτεινόμενο βάρος ανάγνωσης και όχι ότι γιά
δεδομένη κεφαλή με δεδομένο tracking force εμείς θα πρέπει να το
μειώνουμε. Δεν προκαλείται φθορά απο tracking force μικρότερο του
προτεινόμενου, απλώς δεν διαβάζει σωστά η ακίδα και έχουμε χειροτέρευση
του ηχητικού αποτελέσματος.

...Μητσ Κοτερμαν...

Mitch Cotter. Εκεί αν θυμάμαι καλά (έχω το τεύχος κάπου καταχωνιασμένο), μιλούσε για συνιστώμενο βάρος τουλάχιστον 2gr, επαινούσε τις κεφαλές Decca γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και έλεγε πως τα εξωτικά καλώδια είναι για Σαουδάραβες λεφτάδες...