Πόσο παλιοί είστε??

Re: Απάντηση: Πόσο παλιοί είστε??

Πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα το 1995 με ενισχυτή τον HARMAN CARDON AVR 10 μαζί με 5 ηχεία και το sub της infinity, βίντεο της sony stereo και συλογή της κασέτες του HI- TECH. Τότε ακόμα τις κασέτες με καλό ήχο τις ψάχναμε με τα κυάλια.

Ακομα θυμαμαι το τεραστιο κουτι. Διαφερουμε μονο στο Video. Ειχα παρει jvc.

Η δικιά μου ιστορία άρχισε με την αναβάθμηση ενός "stereo" (όπως τα λέγαμε τότε) της δεκαετίας το 70 με τα ηχεία Mission 733, CD Player της Technics και ένα ολοκληρωμένο της Pioneer. Τότε η έννοια home theater δεν με απασχολούσε ιδιαίτερα αφού το μονοφονικό περιορισμένου φάσματατος κανάλι (dolby surround) και το VHS δεν με συγκινούσαν καθόλου. Έτσι αρχικά ο προσανατολισμός μου ήταν ο καλός στερεοφωνικός ήχος.
Mετά από λίγο καιρό το πρώτο μου ολοκληρωμένο σύστημα ήταν ένα ζευγάρι Mission 733, CD Marantz CD63Kis, και ο τελικός NAD216 THX σε ένα rack της exelixis. Προενισχυτή δεν είχα, το CD Player έδινε κατευθύαν στον τελικό και "έπαιζα" με το volume του CD.:music-smiley-005:
Κάποια στιγμή αργότερα μπήκαν στην ζωή μας τα DVD και ο ήχος Dobly Digital με τα 5.1.... Εντυπωσιασμένος με τον ήχο και την εικόνα συμπλήρωσα το σύστημά μου με ένα προενισχυτή - 3κάναλο ενισχυτή της YAMAHA, τον 492 αν θυμάμαι καλά για να συμπληρώσω τα 3 κανάλια που μου λείπανε και στην συνέχεια ήρθαν ένα DVD Denon DVD-3000, περιφεριακά τα επετειακά της Mission 752 Special Edition, ένα κεντρικό της B&W και στο τέλος το θηριώδες (στον όγκο και στον ήχο) sub Velodyne CT-150. Αφού τελείωσα με το ήχο ήρθε και μια Sony 28ιντσών wide για να δέσει το σύστημα.:award:
Τα μηχανάκια δεν αγοράστηκαν όλα μαζί, και θυμάμαι την χαρά που είχα όταν πρόσθετα ένα κομμάτι στης "αλυσίδας"...
Σήμερα έχω μπλέξει με LCD, AV ενισχυτές, καλύτερα ηχεία, κτλ αλλά ο πριορισμένος ελεύθερος χρόνος που έχω δεν με αφήνει να τα ευχαριστηθώ όπως το παλιό μου σύστημα...
Χρονολογίες και ημερομηνίες δεν μου έρχονται αυτή της στιγμή στο μυαλό αλλά η όλη ιστορία πρέπει να άρχισε πριν 15-18 περίπου χρόνια...:grandpa:

Καλημέρα σε όλους....-bye- -bye-

Last edited:
Απάντηση: Οι πολύ παλιοί είμαστε εδώ

Με συγκίνηση είδα τον komhst να γράφει για τα μαγνητόφωνα της ΑΚΑΙ.

Και επειδή κι εγώ από αυτά ξεκίνησα, ας πω την δική μου ιστορία, όσο γίνεται πιο σύντομα, αν και την έχω ξαναπεί με κάποια παραλαγή στο πάλαι-ποτέ avforum.

Το γεγονός αυτό, όμως, μου έδωσε την ευκαιρία στο επόμενο ταξείδι, πάλι στο Τόκυο, να πάω το μαγνητόφωνο στο ίδιο το εργοστάσιο της ΑΚΑΙ, όπου είδα για πρώτη φορά ανηχοϊκό θάλαμο, αίθουσα παρουσιάσεων όλων των προϊόντων της εταιρείας, καθώς και την γραμμή παραγωγής της, όπου τότε πολλά πράγματα τα έφτιαχναν με το χέρι. Πραγματικά, απίστευτη και αξέχαστη εμπειρία.

Αν και είμαι λίγο off-topic εδώ γιατί το θέμα είναι πόσο παλιοί είμαστε εδώ στον οικιακό κινηματογράφο και όχι στο hi-fi δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να γράψω. Η πρώτη μου επαφή με το Hi-Fi έγινε το 1970 όταν ο θείος μου, ναυτικός σαν κι εσένα, καπετάνιος, σε κάποιο ταξείδι στην Ιαπωνία έφερε το X-150D της ΑΚΑΙ που τού είχα παραγγείλει. Αυτό ήταν ένα πρωτοπορειακό μηχάνημα για την εποχή του γιατί ήταν deck!!! Δεν είχε δηλαδή ενισχυτή και ηχεία όπως είχαν τα περισσότερα εκείνης της εποχής, και επίσης έπαιζε και όρθιο (και ξαπλωτό)
Αυτό το έχω ακόμα όπως φαίνεται στην φωτογραφία, σε άψογη κατάσταση και παίζει ακόμα τέλεια. Βέβαια αρκετές από τις μαγνητοταινίες που είχα έχουν χαλάσει πια από την πολυκαιρία, αλλά οι περισσότερες παίζουν ακόμα!!!
3 κεφαλές!!!!! 3 ταχύτητες 1 7/8, 3 3/4, 7 1/2 ips

Εκείνη την εποχή τα μηχανήματα φτιάχνονταν στο χέρι από ανθρώπους με πολύ μεράκι, γιαυτό και είχαν "ψυχή" μέσα τους και ήταν αθάνατα. Δεν ήταν ντενεκεδάκια με ψηφιακά κυκλώματα (όπως είναι σήμερα) που σε 6 μήνες (το πολύ) έχουν ξεπεραστεί και δεν τα θυμάται κανείς, ούτε αυτοί που τα έχουν αγοράσει...

Attachments

• x-150d.JPG
    x-150d.JPG
    41 KB · Views: 16
Re: Απάντηση: Οι πολύ παλιοί είμαστε εδώ

Αν και είμαι λίγο off-topic εδώ γιατί το θέμα είναι πόσο παλιοί είμαστε εδώ στον οικιακό κινηματογράφο και όχι στο hi-fi δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να γράψω. Η πρώτη μου επαφή με το Hi-Fi έγινε το 1970 όταν ο θείος μου, ναυτικός σαν κι εσένα, καπετάνιος, σε κάποιο ταξείδι στην Ιαπωνία έφερε το X-150D της ΑΚΑΙ που τού είχα παραγγείλει. Αυτό ήταν ένα πρωτοπορειακό μηχάνημα για την εποχή του γιατί ήταν deck!!! Δεν είχε δηλαδή ενισχυτή και ηχεία όπως είχαν τα περισσότερα εκείνης της εποχής, και επίσης έπαιζε και όρθιο (και ξαπλωτό)
Αυτό το έχω ακόμα όπως φαίνεται στην φωτογραφία, σε άψογη κατάσταση και παίζει ακόμα τέλεια. Βέβαια αρκετές από τις μαγνητοταινίες που είχα έχουν χαλάσει πια από την πολυκαιρία, αλλά οι περισσότερες παίζουν ακόμα!!!

Εκείνη την εποχή τα μηχανήματα φτιάχνονταν στο χέρι από ανθρώπους με πολύ μεράκι, γιαυτό και είχαν "ψυχή" μέσα τους και ήταν αθάνατα. Δεν ήταν ντενεκεδάκια με ψηφιακά κυκλώματα (όπως είναι σήμερα) που σε 6 μήνες (το πολύ) έχουν ξεπεραστεί και δεν τα θυμάται κανείς, ούτε αυτοί που τα έχουν αγοράσει...

Το συγκεκριμένο μηχάνημα καθώς και τα X-350 και X-365, αν θυμάμαι καλά τα μοντέλα, αποτέλεσαν (και αποτελούν) ακόμα ανεκπλήρωτα όνειρα για μένα.

Και γιατί να μην παίζει άλλωστε;

Να πω στα γρήγορα μια ιστορία για το M9. Ήταν Αρχές της δεκαετίας του 80, οπότε κάποια στιγμή μου έφερε ο αδελφός μου το Μ9, αυτό που του είχα δώσει για το μαγαζί, που λέγαμε, λέγοντάς μου ότι δεν παίζει καλά. Υπέθεσα πως κάτι θα θέλανε οι κεφαλές, καθάρισμα ή απομαγνητισμό, αλλά δεν είχα το χρόνο για τίποτα τότε. Το πήρα αγκαλιά σε κάποιον που έμαθα πως γνώριζε τα ΑΚΑΙ και μπορούσε να επιληφθεί της κατάστασης. Μόλις του το πήγα με ρώτησε αμέσως αν το πούλαγα. Πες-πες, τον ρώτησα γιατί και μου είπε επί λέξει:
- Αν θέλεις να αγοράσεις σήμερα ένα τέτοιο μηχάνημα, θα πληρώσεις πάνω από 250 χιλιάρικα. Είναι όλα φτιαγμένα με το χέρι, ένα-ένα, και τσεκαρισμένα.

Το Μ9 το είχα πάρει γύρω στις 7.500 δρχ. και ο Αξαρλής το πούλαγε τότε κοντά στις 14.000. Τα νούμερα τα παρέθεσα για σύγκριση μόνο.

Re: Απάντηση: Οι πολύ παλιοί είμαστε εδώ

Το συγκεκριμένο μηχάνημα καθώς και τα X-350 και X-365, αν θυμάμαι καλά τα μοντέλα, αποτέλεσαν (και αποτελούν) ακόμα ανεκπλήρωτα όνειρα για μένα.

Και γιατί να μην παίζει άλλωστε;

Να πω στα γρήγορα μια ιστορία για το M9. Ήταν Αρχές της δεκαετίας του 80, οπότε κάποια στιγμή μου έφερε ο αδελφός μου το Μ9, αυτό που του είχα δώσει για το μαγαζί, που λέγαμε, λέγοντάς μου ότι δεν παίζει καλά. Υπέθεσα πως κάτι θα θέλανε οι κεφαλές, καθάρισμα ή απομαγνητισμό, αλλά δεν είχα το χρόνο για τίποτα τότε. Το πήρα αγκαλιά σε κάποιον που έμαθα πως γνώριζε τα ΑΚΑΙ και μπορούσε να επιληφθεί της κατάστασης. Μόλις του το πήγα με ρώτησε αμέσως αν το πούλαγα. Πες-πες, τον ρώτησα γιατί και μου είπε επί λέξει:
- Αν θέλεις να αγοράσεις σήμερα ένα τέτοιο μηχάνημα, θα πληρώσεις πάνω από 250 χιλιάρικα. Είναι όλα φτιαγμένα με το χέρι, ένα-ένα, και τσεκαρισμένα.

Το Μ9 το είχα πάρει γύρω στις 7.500 δρχ. και ο Αξαρλής το πούλαγε τότε κοντά στις 14.000. Τα νούμερα τα παρέθεσα για σύγκριση μόνο.

Εδώ λέτε τον πόνο σας;
Άντε... Καλά...
Μιλάω για καθαρά δικά μου και όχι κάτι που είχε ο πατέρας μου (γιατί και εκείνος είχε το ψώνιο)
Πριν από (χμμμ) 20 χρόνια, στην τρυφερή ηλικία των 15 αγόρασα ένα χαλασμένο πικάπ direct drive, ένα κίτ της Smart Kit τελικού / προενισχυτή, 2 full range και δύο κουτάκια και άρχισα να παίζω. Το budget ήταν κάπου στις 10.000 δραχμές. :)
Σύντομα ο προ/τελικός αντικαταστάθηκε με κίτ της Hobby Kits (σαφώς ανώτερο), τα full range με κανονικό woofer της Seas και κόρνα της Motorolla! Πανδαισία ήχων και χρωμάτων (τα κουτιά είχαν διαφορετικό χρώμα)

Η επόμενη αναβάθμιση ήταν στα 18 μου όπου άρχισα να ασχολούμαι πιό εντατικά (δυστυχώς; ). Μέχρι τα 22 το στερεοφωνικό είχε μεταμορφωθεί.
Το πικάπ έγινε ένα Rega Planar 3, με μία Sumiko Blue Point bare
Ο ενισχυτής ένας Arcam
Τα ηχεία τα Klipsch Tangent 3000
Προστέθηκε ένα Deck Kenwood KXT 550 HX
Το cd Marantz CD67 SE
Και ένας δέκτης Sony ST-SE 300

Με τον καιρό τα Klipsch έπαθαν ένα ατύχημα (οι κώνοι αποφάσισαν να κόψουν μία βόλτα στο σπίτι λόγω του ρεύματος που τους έδωσε ο Rogers M300i στον γάμο μου) και γύρισα πάλι στο DIY όπου βρήκα την υγειά μου...

Πρόσφατα (το 2004) αγόρασα το πρώτο προβολάκι μου και έμεινα πολύ ευχαριστημένος. Ακόμη πιό πρόσφατα (πριν από κάτι μέρες) αγόρασα έναν ενισχυτή AV και καινούργιο DVD για να μπω για τα καλά στον χώρο του Home Cinema... Τρομάρα μου... Έδωσα και λεφτά (2000 μόνο για αυτό το ζευγάρι) για να ακούω και μουσική και να παροπλίσω τα παλιά... Διπλή τρομάρα μου!
Ρε παιδιά; Έτσι παίζουν μουσική ενισχυτικά και players των 2000 euros???
Πόσο χαμηλά έπεσαν τα χαμηλά μου;
Πού πήγαν τα κρυστάλινα υψηλά μου; Οεο;
Πως ξαφνικά απλώσανε όλα τα όργανα και ακούω μία κιθάρα 2 τετραγωνικών;
Γιατί άκουγα ξερά χωρίς να πειράζω τονικότητα (και να ήθελα δεν μπορούσα δηλαδή) και τώρα χωρίς equalizer ακούω λίγο χειρότερα από τον Smart Kit ενισχυτή μου;
Αυτά και άλλα πολλά μάλλον θα τα απαντήσω μόλις αποκτήσω πάλι λεφτά για τα μονομπλόκια μου (σειρά έχουν τέντες, πόρτες και άλλα πολλά για να κατευνάσω το θηρίο)

Πάντως μιας και αναφερόμαστε εδώ στο home cinema εμένα η πρώτη επαφή μου με home cinema ήταν το 1980 πολύ πριν "εφευρεθεί" ο όρος home cinema. Και εξηγούμαι:
Το 1980 είχα αγοράσει το καταπληκτικό video VHS VS-10 της AKAI το οποίο είχε βέβαια μονοφωνικό ήχο (όπως όλα τα video της εποχής του) αλλά πολύ καλής ποιότητας διότι διέθετε σύστημα αποθορυβοποίησης DolbyB όπως είχαν και τα κασετόφωνα.
Εκείνη την εποχή στην ΕΡΤ το απόγευμα της Παρακευής είχε μία εκπομπή που λεγοταν "Μουσικόραμα" και την παρουσίαζε ο Γιώργος Γκούτης. Ηταν η μοναδική εκπομπή όπου μπορούσες να δεις βιντεοκλιπς τραγουδιών (νέο είδος τότε) που δεν υπήρχε MTV, ή MAD channel. Εγραφα λοιπόν φανατικά τα βιντεοκλιπς εκείνης της εποχής σε κασέτες VHS σε Secam σύστημα που εξέπεμπαν τότε τα κρατικά κανάλια. Φυσικά δεν μού άρεσε να τα ακούω από την μονοφωνική τηλεόρααση (δεν υπήρχαν στερεοφωνικές εκείνη την εποχή). Ετσι έφτιαξα ένα interconnect καλώδιο "Y" έτσι ώστε να δ

Γιατί κόπηκε το μισό μήνυμα; Τέλος πάντων....

Ετσι έφτιαξα ένα interconnect καλώδιο "Y" έτσι ώστε να δίνω το ένα και μοναδικό κανάλι ήχου του VS-10 στην είσοδο aux του ραδιοενισχυτού KENWOOD eleven-III. Αν και μονοφωνικός ο ήχος που ακουγοταν από τα Acoustic Research AR-10π ήταν πανδαισία!!! Και οπωσδήποτε ήταν μια πρωτόγνωρη εμειρία για όποιον ερχοταν στο σπίτι να βλέπει και να ακούει κατ' αυτόν τον τρόπο τα βιντεοκλιπς των αγαπημένων του τραγουδιστών και συγκροτημάτων.