Πόσο πιό απλα ήταν τα πράγματα τοτε...δηλ 57 χρόνια πριν

Μετά την ένταξή μας, μπορούμε να αγοράσουμε ηλεκτρονικά προϊόντα εύκολα αλλά το να ζήσουμε έγινε πιο ακριβό.
Αντί για ντοματούλες, μπορείς να πάρεις μία 50άρα τηλεόραση να τις βλέπεις σε high definition.

ΔΕΝ μπορείτε να συγκρίνετε τις τιμές εκείνης της εποχής με αυτή.

Μα τότε (2026-57=1969) όχι μόνο δεν υπήρχε η παραγωγή της Κίνας, αλλά ακόμα και τα made in japan θεωρούνταν αγιοβασιλιάτικα.

Άρα τι να συγκρίνουμε; Πρόσφατα βοήθησα μια φίλη να πάρει ενισχυτή και ηχεία, όχι class D και ηχεία που έχουν τουλάχιστον αληθινό καπλαμά, εκεί στο χιλιάρικο.

Τότε είχαν φόρο πολυτελείας, νομίζω 150%.
Beocord 5000 αγορά 18000 δρχ από Λονδίνο το 1978, 60000 εδώ τιμή βιτρίνας στην Βαλαωρίτου. Όσο και να έγδερνε η ανιπροσωπία...

*καλές τιμές στα SANSUI AU βλέπω σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Last edited:
Υπάρχει και μιά άλλη ειδοποιός διαφορά, τα τότε μηχανήματα ήταν φτιαγμένα γιά να αντέχουν στον χρόνο και όταν
χαλάνε, να επισκευάζονται, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα σημερινά που έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής και αν χαλάσουν,
συνήθως πάνε απευθείας στην ανακύκλωση.

• Like
Reactions: Tzimisce
Υπάρχει και μιά άλλη ειδοποιός διαφορά, τα τότε μηχανήματα ήταν φτιαγμένα γιά να αντέχουν στον χρόνο και όταν
χαλάνε, να επισκευάζονται, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα σημερινά που έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής και αν χαλάσουν,
συνήθως πάνε απευθείας στην ανακύκλωση.
Αν η (τότε)αντοχή στον χρόνο σημαίνει διάρκεια ζωής μοντέλου,συμφωνώ.
Αν όμως σημαίνει αξιοπιστία συσκευής,διαφωνώ.

Στις οικιακές συσκευές δεν υπάρχει σύγκριση.. το ψυγείο (για παράδειγμα) στο χωριό είναι του 1970 και δεν λέει να τα καμαρώσει να πάρουμε άλλο.

Το ίδιο και η ηλεκτρική κουζίνα.

Στα ηλεκτρονικά δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί είμασταν μικρά τότε και δεν έχουμε εμπειρία.

Το σίγουρο είναι ότι μπορούσαν και μπορούν να επισκευαστούν.

Δες στους diy τι επισκευάζει ο dinos ...

Σήμερα που οι συσκευές είναι γεμάτες με smd υλικά, τι να επισκευάσεις;;;

Δες φωτογραφίες από το εσωτερικό του Α6 ας πούμε..

Τρέμει η ψυχή μου μη κοπεί καλωδιοταινία, μη χτυπήσει κάπου καμιά πλακέτα και φύγει καμιά αντίσταση ή πυκνωτής....

Στις οικιακές συσκευές δεν υπάρχει σύγκριση.. το ψυγείο (για παράδειγμα) στο χωριό είναι του 1970 και δεν λέει να τα καμαρώσει να πάρουμε άλλο.

Το ίδιο και η ηλεκτρική κουζίνα.

Στα ηλεκτρονικά δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί είμασταν μικρά τότε και δεν έχουμε εμπειρία.

Το σίγουρο είναι ότι μπορούσαν και μπορούν να επισκευαστούν.

Δες στους diy τι επισκευάζει ο dinos ...

Σήμερα που οι συσκευές είναι γεμάτες με smd υλικά, τι να επισκευάσεις;;;

Δες φωτογραφίες από το εσωτερικό του Α6 ας πούμε..

Τρέμει η ψυχή μου μη κοπεί καλωδιοταινία, μη χτυπήσει κάπου καμιά πλακέτα και φύγει καμιά αντίσταση ή πυκνωτής....
Οι βλάβες που θυμαμαι ήταν αλλου ειδους.Οι πιο συχνές ήταν στους διακόπτες οι οποίοι υπήρχαν εν αφθονία.
Επίσης δεν ήταν σπάνιο φαινόμενο ν' αγοράσεις καινούριο μηχάνημα και να μην ανάβει.

Δυστυχώς δεν έχω αξιόπιστη πηγή για τις τιμές των δίσκων.
Να διορθώσω ένα λάθος: ο Σονυ θα κόστιζε 5500 ευρώ και όχι 20000.
Λογική υπάρχει. Διοτι συγκρινουμε πράγματα στην ιδια κατηγορία.
Εγω τους δικους τοσο τους αγόραζα

Επι 7ετιας η λεξη απόδοσι και η καρα γκαγκαν λαθος γραφή της ηταν ΠΑΝΤΟΥ ο κανόνας

Παρτε κάτι ακόμα απο την ιδια εποχη δηλ μαρτης 69.
Οταν εγραφες το ελαχιστο δελτίο με 2 στηλες των 2.5 δρχ.

Αλλά το ποστ το ανεβασα για το υφος και την περιγραφη της υψηλης πιστοτητας σε σχέση με τι συζηταμε και επιζηταμε σημερα

Attachments

• 20260726_182009.jpg
    20260726_182009.jpg
    920.9 KB · Views: 15
Εχω μηχανηματα απο τοτε που λειτουργουν ακομα

+ ΦΠΑ 36 % κάποτε...

Θυμάμαι στο πρώτο μου αμάξι πήρα πρώτα το κασετόφωνο και μετά το αμάξι!!!
Γιατί αντίθετα αν το έκανα... δεν θα έπαιρνα ποτε τέτοιο κασετόφωνο....

Φαρμακείο ήταν τα καλά πράγματα για ήχο και στο σπίτι και στα μαξι!!!

Όπως και ναχει ήταν είδος πολυτελείας και ακριβό σπορ... για λίγους.
Οι υπόλοιποι αγόραζαν σερτον και Σίλβερ όλ ιν ουαν... ροουνσταρ και ακουγανε ραδιο δυο σταθμούς και πειρατικους, γραφαν καμία κασέτα, γιατί και τα βινυλια ακριβά ήταν.

+ ΦΠΑ 36 % κάποτε...

Θυμάμαι στο πρώτο μου αμάξι πήρα πρώτα το κασετόφωνο και μετά το αμάξι!!!
Γιατί αντίθετα αν το έκανα... δεν θα έπαιρνα ποτε τέτοιο κασετόφωνο....

Φαρμακείο ήταν τα καλά πράγματα για ήχο και στο σπίτι και στα μαξι!!!

Όπως και ναχει ήταν είδος πολυτελείας και ακριβό σπορ... για λίγους.
Οι υπόλοιποι αγόραζαν σερτον και Σίλβερ όλ ιν ουαν... ροουνσταρ και ακουγανε ραδιο δυο σταθμούς και πειρατικους, γραφαν καμία κασέτα, γιατί και τα βινυλια ακριβά ήταν.

Για τα silver και roadstar δεν ξέρω αν ισχύει (ενδεχομένως να ισχύει το ίδιο) αλλά τα Sherton έχασαν ο πλεονέκτημα όταν εξισώθηκε ο φόρος με τα εισαγόμενα (ήταν made in greece).

• Like
Reactions: SHERPA