Ποσο science fiction ειναι το τηλεοπτικο/κινηματογραφικο SciFi ...

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
49,434
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
SR71B (προς Gal'en)

Λοιπον, επειτα απο το ριξιμο του γαντιου σου σε παραπλεον νηματακι ....
οτιδηποτε στηριζεται περισσοτερο στην φαντασια και λιγοτερο στην επιστημη
ΔΕΝ ανηκει στην κατηγορια του SciFi. Ανηκει σε κατι αλλο (μενει να δουμε τι)
αλλα οχι στο Science Fiction. Οπως εγραψα (και εκει που εριξες το γαντι)
Science Fiction = 50% Science + 50% Fiction.

Και τετοια ειναι ΚΑΤ'ΑΡΧΗΝ ΔΥΟ : 2001 Space Odyssey + Contact.
Θα εβαζα και το Moon. Οχι γιατι εχει την αισθητικη του 2001 αλλα γιατι τα
ηθικα διλληματα της κλωνοποιησης δεν ειναι fictious αλλα πολυ πραγματικα
και προ των πυλων της καθημερινοτητας της δεκαετιας που διαννυουμε.

Ομως .... φιλε Γιωργο .... απο κει και περα ..... το ΧΑΟΣ !!!!
Μην το παρεις σαν μομφη ... το Χαος (ασυναρτησιας ψευδοεπιστημονικων αποψεων)
εχει περισσοτερο σασπενς, ηδονη και λαδακι ..... απο το καθαυτο SciFi.
Aυτο απολαμβανω και εγω (και ας μην ειναι το Babylon 5).

(συνεχιζει ...)

Gal'en

Θεωρω πρωτα απ'ολα πως οτι ισχυει περι scifi στον κινηματογραφο ισχυει και στην τηλεοραση
και στα βιβλια. Βρισκω πολυ δυσκολο να μετρησω ποσοτικα το ποσοστο επιστημης σε ενα εργο
και νομιζω οτι υπεισερχεται και εντονος υποκειμενικος παραγοντας. Για να εξηγηθω θεωρω οτι
στο 2001 για παραδειγμα υπαρχει πολυ περισσοτερο fiction απ'οτι στην Επαφη.
Αυτο ομως το κανει λιγοτερο scifi? Κατ εμε σε καμμια περιπτωση.
Αυτη την αποψη δειχνουν να συμμεριζονται και οι σημαντικοτεροι συγγραφεις scifi,
δεδομενου οτι μεγαλος αριθμος βραβειων στο χωρο αυτο δινεται σε ιστοριες που εχουν πολυ μικροτερο
"ποσοστο" επιστημης μεσα τους. Προς επιβεβαιωση διαβασε τις βραβευμενες ιστοριες με Hugo και
Nebula (ή οποιοδηποτε βραβειο του χωρου, πχ της ενωσης αμερικανων συγγραφεων scifi ή
το βραβειο Ray Bradbury). Ενιοτε θα δεις μονο μια μικρη αναφορα σε επιστημονικα επιτευγματα.

Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι εγω ειμαι διατεθειμενος να δεχτω σαν scifi οτιδηποτε.
Το σχολιο μου αλλωστε για το Star Wars το δειχνει ξεκαθαρα, χωρις να υποβιβαζει αυτο σε
τιποτα το Star wars. Για να ξεκινησουμε ομως απο την ιδια βαση και να ξερεις κι εσυ τι εννοω εγω
με τον ορο θα "κλεψω" κατι που ειχα γραψει για το Σολαρις (αλλη ταινια που για μενα ειναι 100%
scifi και δεν την εχεις χωρεσει στις δικες σου.) Το Solaris,εξαιτιας κυριως του πρωτογενους υλικου
ειναι μια κλασσικη hardcore sci-fi ταινια (παρολο που αρκετα στοιχεια scifi αφαιρεθηκαν σε σχεση με το βιβλιο.)
Αυτο ΕΙΝΑΙ scifi. Αυτη ειναι η ουσια του και οχι τα ρομποτακια τα ακτινοπιστολα και οι εξωτικοι εξωγηινοι.
Δεν ειναι πολυ περισσοτερο απο μια scifi ταινια. Ειναι ακριβως αυτο. Η πλειοψηφια των αυτοαναφερομενων
ως scifi ταινιων δεν ειναι τετοιες. Γιατι βαση της επιστημονικης φαντασιας ειναι ο ανθρωπος.
Η αναζητηση της ταυτοτητας του, της θεσης του στο συμπαν, του λογου υπαρξης του και της ουσιας του.
Αυτο ειναι μερος της ουσιας του τι ειναι επιστημονικη φαντασια"

Ταινιες scifi παρ'ολα αυτα υπαρχουν πολλες. Εκτος απο αυτες που αναφερεις θα πω πολυ προχειρα
και χωρις καθολου σκεψη το Blade runner, το 12 monkeys, το Σολαρις και παμπολλα αλλα γνωστα και
αγνωστα. Αν περασει κανεις μια βολτα απο το φεστοβαλ επιστημονικης φαντασιας που κανει καθε χρονο
η Αλεφ θα το καταλαβει και με το παραπανω.

Tωρα για να το συνδεσω με το νημα δες τι ηθελε να πετυχει ο δημιουργος του Babylon:
Straczynski set five goals for Babylon 5.[56] He said that the show "would have to be good science fiction" as well as good television – "rarely are shows both good [science fiction] and good TV; there're [sic] generally one or the other [emphasis in original]." It would have to do for science fiction television what Hill Street Blues had done for police dramas, by taking an adult approach to the subject. It would have to be reasonably budgeted, and "it would have to look unlike anything ever seen before on TV, presenting individual stories against a much broader canvas." He further stressed that his approach was "to take [science fiction] seriously, to build characters for grown-ups, to incorporate real science but keep the characters at the center of the story."[57] Some of the staples of television science fiction were also out of the question (the show would have "no kids or cute robots").[58] The idea was not to present a perfect utopian future, but one with greed and homelessness; one where characters grow, develop, live, and die; one where not everything was the same at the end of the day's events. Citing Mark Twain as an influence, Straczynski said he wanted the show to be a mirror to the real world and to covertly teach.[54]
(τα υπογραμμισμενα απο μενα..)

Τωρα οταν βλεπεις μια σειρα να προσλαμβανει το Χαρλαν Ελισον (που το ονομα του ειναι δικαιως
διπλα σε αυτα του Ντικ, του Μπραντπουρι και γενικα των μεγαλυτερων απο τους σπουδαιους
συγγραφεις scifi) ως συμβουλο, καταλαβαινεις οτι παιρνει εμπρακτως σοβαρα το θεμα scifi.
Oταν απο το πρωτο επεισοδιο βλεπεις τα μαχητικα στο διαστημα να στρεφονται γυρω απο τον αξονα τους
και να μην κανουν ελιγμους σαν να υπηρχε ατμοσφαιρικος αερας, ξερεις οτι εννοει αυτα που
λεει περι επιστημης.

Σταματαω εδω, για να μην γινομαι κουραστικος και ακουω τη γνωμη σου επ'αυτων με προσοχη...

(συνεχιζει ...)

Underdog

Συμφωνώ μέχρι κεραίας με τον Galen αυτά ήθελα να γράψω κι εγώ.
ΕΦ για μένα χωρίς τις βασικές υπαρξιακες ανθρώπινες αναζητήσεις και τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά είναι τυρόπιτα χωρίς τυρί.

Οσο για το babylon πήγε λίγο πίσω γιατί χαζεψαμε λίγο white collar!

Oπως αντιλαμβανεσαι ... ο καθενας εχει διαφορετικη αποψη για το ποσο αυθαιρετη ειναι η Fiction.
Ενω το Science βρισκει δεκα ανθρωπους συμφωνους (πανω κατω), το Fiction ειναι πολυ ασαφες,
αφηρημενο, γενικολογο και δυστυχως αυθαιρετο σε πολλα σημεια. Μερικες φορες δεν βρισκει συμφωνους
ουτε καν τους επιστημονες (Clarke, Sagan). Καταλαβαινεις .... τι θεμα ανοιξαμε !!!!

Το Blade Runner ανηκει στα SciFi. Οποτε κακως δεν το εβαλα. Και το 12 monkeys.
Το Solaris (του 2002) ειναι εντονα διαποτισμενο απο στοιχεια ερωτικου δραματος (ασχετα αν η Rheya τελικα
ειναι μια εξωγηινη προβολη) και υπαρχει και κατι ακομα : οσες φορες και να την σκοτωσεις οι μυστηριωδεις
δυναμεις του αστρου πανω στον Kelvin ... την αναγγενουν απο το μηδεν. Ε ... κομματακι δυσκολο να χωνευτει
ως hard science. Kατα τα αλλα ειναι ενα σεναριο που προβληματιζει για την ανθρωπινη φυση (και οχι τοσο την
εξωγηινη). Αν τα θυμαμαι καλα .... (και δεν αναφερεσαι στην ταινια του 1972).

Παρατηρησα απο το κειμενο σου οτι δινεις πρωταρχικη βαρυτητα στις φιλοσοφικες ανυσηχιες που εγειρονται
απο την υποθεση ενος εργου (η σειρας) SciFi. Καλα κανεις .... γιατι η ψυχαγωγια ειναι Αγωγη της Ψυχης (της
απαιδευτης ψυχης). Και αν πηγαινεις μονο για τα εφε ... φευγεις μονο με αυτα. Δηλαδη, ξυλο απελεκητο.
ΟΜΩΣ, εχω μια διαφορετικη προσεγγιση στο τι συνιστα Science Fiction. Ειναι το σεναριο που προσεχει με
θρησκευτικη ευλαβεια της τηρηση των ΗΔΗ υφισταμενων φυσικων νομων (ενεργειες, δρασεις, επιπτωσεις,
χρονοι, αντοχες, κλπ κλπ) ΠΡΙΝ φτασει στην υπερβαση (τεχνολογικη η φιλοσοφικη). Το 2001 ειναι αξεπεραστο
σ'αυτον τον τομεα : ουτε αντιβαρυτητες, ουτε αστειοι χρονοι ταξιδιου, ουτε διαστημοπλοια που λειτουργουν
ως ΙΧ. Ολα ειναι εφικτα και υλοποιησιμα. Τιποτα δεν κανει αυθαιρετο αλμα (τεχνολογικα). ΕΚΤΟΣ .... απο τον
Μονολιθο. Ειναι το μοναδικο Fictious κομματι που ΑΝ ΔΕΝ εισελθει στην υποθεση το εργο καταντα ενα απλο
ντοκυμαντερ. Εχουμε δηλαδη μια υποθεση 50% Science + 50% Fiction.

Στο Contact θα λεγε κανεις οτι εχουμε αυθαιρεσιες που δεν απαντωνται στην Οδυσσεια. Τρεις δακτυλιοι που
δημιουργουν ενα στομιο σκουληκοτρυπας ??? Που τα ειδαν αυτα οι επιστημονες ? :laugh::laugh::laugh::laugh::flipout::flipout::flipout::flipout:
Λοιπον, ΑΥΤΟ ειναι το Fiction κομματι της υποθεσης. Τοτε τι ειναι το κομματι της καθαυτο επαφης της Ellie
Arroway με τους εξωγηινους (στο προσωπο του μπαμπα της) ??? Δεν ειναι μια ακομα πιο fictious εξελιξη ???
OXI ... ειναι η προβολη των υπαρξιακων μας ανυσηχιων ΠΑΝΩ σε εναν καθρεφτη συνειδησης. Ειναι μια
φιλοσοφικη θεωρηση και εμβαθυνση (ανθρωπινη) του τι αποζηταμε ΕΜΕΙΣ απο μια επαφη, και οχι φυσικα
οι εξωγηινοι (που τοτε θα ηταν ηρωικη φαντασια !!!!) Δεν διαφερει και πολυ απο την κουβεντα που θα
ειχε ενας σαμανος με καποιο εφηβο στην φυλη του. Το ιδιο πραγμα ειναι !!!

ΩΠ ... τοτε γιατι να μην θεωρησουμε το ιδιο και για τον Μονολιθο (στην Οδυσσεια) ???
Γιατι ο Μονολιθος δεν επικεντρωνεται στις αντιδρασεις των ανθρωπων, δεν συνδιαλεγεται μαζι τους,
επιτελει μια διατεταγμενη υπηρεσια που ειναι απο λιγο εως πολυ ασαφης στην φιλοσοφια και στοχους
της ανθρωπινης κοινωνιας. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΣ ο Μονολιθος, ΟΥΤΕ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗΣ. Ειναι ενα
αντικειμενο εξωγηινης προελευσης που κεντριζει την ανθρωπινη περιεργεια. Και ενιοτε απαξιωνει καθε
προσπαθεια ανθρωπινης εκλογικευσης και νοηματοδοτησης. Δηλαδη, ενα αυθεντικο εξωγηινο κατασκευασμα.

Για Star Wars, Star Trek και πολλα αλλα Space Westerns και Space Adventures ουτε καν θα μπω στον
κοπο να πω ποσο πλησιαζουν τον ορισμο του SciFi. Οι χρονοι ταξιδιου παρουσιαζονται σαν μια βολτα
απο περιπτερο, οι ηρωες βγαινουν με μπλουζακια πανω σε καθε πλανητη και κυριαρχει μια υπερ του
δεοντως ανθρωποκεντρικη θεωρηση αναμεσα στην συνδιαλλαγη εξωγηινων και ανθρωπων. ΟΛΑ
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ. Χαρες, ηδονες, παθη, λαχταρες, καημοι, επιδιωξεις, ολα !
Ο θεατης βρισκεται στο στοιχειο του (και δεν χανει κανεις τα χρηματα του).

Καταληγωντας (για να μιλησει και κανεις αλλος) .... αντιμετωπιζω το SciFi απο την οπτικη της ευλαβειας
σε επιστημονικες ακριβειες ΠΡΩΤΑ και μετα σε υπαρξιακους/φιλοσοφικους προβληματισμους. Κανεις
ομως δεν θα θελε να ασχοληθει μονο με το ενα η μονο με το αλλο : πρεπει να υπαρχει η σωστη μιξη
ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ. Το Babylon δεν το εχω κοιταξει και αν κρινω απο τα poll πρεπει να ειναι κορυφαια σειρα
που της αξιζε καλυτερη μοιρα (δεν μου κανει εντυπωση το ποσο μακρια ειναι η μπαρα στο Εξαιρετικη
αλλα την εκκωφαντικη ανυπαρξια εστω και μια αρνητικης ψηφου στο Μετρια η Κακη)

Last edited:
Δεν λείπει και από το babylon ο ανθρωποκεντρισμος όπως τον εθεσες.
Αλλά σκέψου ένα παντελώς ΜΗ ανθρωποκεντρικό scifi σενάριο. Θα γινόταν αδιάφορο σουρεαλιστικο η ντοκυμαντεριστικο.

Οσο για το science κομμάτι νομίζω πρέπει να συνδυάζεται με το fiction, να παρουσιάζονται δηλαδή έστω επιστημονικοφανεις ανακαλύψεις κι ας μην έχουνε απόλυτη πιστότητα και ακρίβεια επιστημονική. Αλλωστε αυτό είναι το νόημα του ταξιδιού να σε παει παραπέρα από εκεί που ήδη γνωρίζεις.

H σωστη μιξη Science με Fiction ειναι κατι που ελαχιστοι μπορουν να πετυχουν.
Ειναι μια εξαιρετικα ευαισθητη ισορροπια που σωριαζεται ως πυργος απο τραπουλοχαρτα
καθε φορα που μπαινει στην λογικη του σεναριου "ποσοι και ποιοι θα μας παρακολουθησουν".
Και δεν ξερω ΚΑΝ αν σκηνοθετες και παραγωγοι ειναι .... αυτοι που πρεπει να κανουν την μιξη.
Ομως τους επιστημονες τους θελουμε για αλλες δουλειες ... απερισπαστους και συγκροτημενους.

Γιαυτο θα εχουμε παντα ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ εργακια "σωστης μιξης SciFi".

Last edited:
Το Brazil του Gilliam πχ το θεωρώ εξαιρετικό scifi και ας είναι λαιτ στο science.
Επίσης εξαιρετικό θεωρώ το Gattaca.

Τι λέτε για αυτά; scifi or not?

Χωρις παρεξηγηση τα εκανες λιγο μανταρα με το νημα.
Πηρες ποστς απο 2 νηματα (τα οποια βεβαια εχουν νοηματικη συνεχεια)
και ανοιξες ενα 3ο με αυτα χωρις να κανεις quote.
Αν ανοιξει κανεις το νεο νημα οπως ειναι και το διαβασει ως εδω
θα νομισει οτι εισαι σχιζοφρρενης και απαντας στον εαυτο σου.
:p:flipout:
Δεν ζηταγες απο ενα διαχειριστη καλυτερα να το κανει?
Ασε που, ως εχει, καποιος αλλος που θα το διαβασει μη γνωριζοντας οτι προκειται για
μεταφορα απο το νημα του Babylon, θα πει για μενα:
"μα καλα, που κολλαει τωρα στην κουβεντα αυτο, τοσο κολλημενος ειναι ο
τυπος με αυτο που το πεταει οπου βρει?"
Και οπως καταλαβαινεις αν βγαλει κανεις το συμπερασμα οτι ειμαι κολλημενος με το
Babylon, θα πεσει φωτια να μας καψει.:jester:

Eννοειται οτι μιλουσα για την ταινια του Ταρκοφσκι.
Η καινουρια καταφερε να ειναι ακομα πιο μακρια απο το βιβλιο.

Ως προς τα υπολοιπα δεν διαφωνουμε ιδιαιτερα.
Θα ειδες οτι στο ποστ μου περα απο την αναφορα στα αναπαντητα ερωτηματα του ανθρωπου
(αλλα και τα εμμεσα σχολια και κριτικες στην πορεια του να συμπληρωσω),
μιλησα και για το σεβασμο στην επιστημη.
Ομως, εχοντας δει και διαβασει πολλες ιστοριες ΕΦ δεν μπορω να δεχτω ευκολα τα ποσοστα
και τους αριθμους να μας πουν ποια εργα ανηκουν σε αυτην και ποια οχι.
Απο προσωπικη μου εμπειρια υπαρχουν εξισου σημαντικες ιστοριες ΕΦ που δινουν
λιγοτερο βαρος στην επιστημονικη ακριβεια και χρησιμοποιουν απλως την εξελιξη της επιστημης
ως ενα μεσο για να πουν αυτο που θελουν. Για παραδειγμα το Σταρ Τρεκ που ανεφερες
μαλλον απορριπτικα και ιδιως η αρχικη σειρα, ειχε ιστοριες γραμμενες απο μερικους απο τους
πιο σπουδαιους συγγραφεις που εχουν υπαρξει στο χωρο. Δεν μπορω να το αποκλεισω
γιατι το διαστημοπλοιο ετρεχε περισσοτερο απο οσο πρεπει.
Εν γενει, για μενα, αν μια ιστορια ΕΦ ειναι καλη, ειναι καλη. Δεν θα βγαλω τη μεζουρα να μετρησω
ποσο μεγαλη εχει την επιστημονικη ακριβεια. Απο την αλλη ομως κατα κανονα και με βαση αυτα που εχω διαβασει οσοι προσπαθουν να σεβαστουν περισσοτερο τους κανονες της επιστημης γραφουν συνηθως
και καλυτερη ΕΦ, ενω και οι περισσοτεροι απο τους μεγαλους συγγραφεις της δεν ξεκινουν συνηθως να γραφουν οτι να'ναι, αλλα ψαχνονται αρκετα ωστε να μην γραψουν χαζομαρουλες.
Εν κατακλειδι συμφωνω σε αρκετα μαζι σου αλλα με βαση τη δικη μου οπτικη γωνια περι ΕΦ
δεχομαι μαλλον περισσοτερα εργα απο σενα σαν τετοια.
Απλα ειμαι τις αποψεις να μην δινω τοση σημασια στις αναλογιες και τα ποσοστα οσο στο συνολο
και στο αν αυτο μου κανει κλικ και εχει κατι να μου προσφερει. Εξ ου και η βαρυτητα που διεγνωσες
οτι δινω στο περιεχομενο. Αν και ουτε καν αυτο δεν ισχυει γιατι μπορει μια ιστορια να μου αρεσει πχ
και μονο για την ατμοσφαιρα της και για κανεναν απο τους λογους που εχουμε αναφερει.

Το Brazil του Gilliam πχ το θεωρώ εξαιρετικό scifi και ας είναι λαιτ στο science.
Επίσης εξαιρετικό θεωρώ το Gattaca.

Τι λέτε για αυτά; scifi or not?

Συμφωνω απολυτως!
Οπως εγραψα και πριν ειναι παααρα πολλα τα εργα που για μενα ειναι hardcore scifi.
Απο οτι βλεπω αρχιζει να συμφωνει και ο Μανος που στην αρχη μιλαγε για 2, μετα για 3, 4.
και τωρα τα λεει απλα "πολυ λιγα":p

Για να μην πω και το αλλο.
Υπαρχουν εργα ΕΦ των οποιων το επιπεδο επιστημης και τεχνολογιας στην ιστορια που
περιγραφουν ειναι χαμηλοτερο απο το αντιστοιχο δικο μας. Με αυτα τι γινεται?
Μπορουμε να τα αποκλεισουμε?

Last edited:
Δεν ζητησα απο τον Airb να κανει τιποτα γιατι ελαχιστα μ'ενδιαφερει ποιος θα με χαρακτηρισει σχιζοφρενη.
Ας διαβασει τα κειμενα χωρις να τα αντιστοιχιζει σε νικς. Θα καταλαβει την στιχομυθια. Και την ροη συλλογισμων.
Δεν ειναι κανενα αλυτο θεωρημα ....

ΝΑΙ .... μπαινει και το Gattaca στην λιστα των SciFi. Το Brazil περισσοτερο δραματικη κωμωδια μου θυμιζει.
Δεν μπορω να συγκεκριμενοποιησω μεσα μου γιατι δεν το εντασσω στο Science Fiction. Ισως ως ενα
μελλοντολογικο θριλερακι με μπολικη πολιτικη σατυρα. Δεν ξερω ..... οπτικες γωνιες ειναι αυτες.

Κοιταξτε τωρα,
αν τα δυο εργα (2001 + Contact) γινουν δεκα .... παλι ... ελαχιστα θα ναι. Βαλτε κατω τι εχει βγει
απο το 1960 μεχρι σημερα (μην παω πιο πισω). Μιλαμε για ελαχιστο σεβασμο στην επιστημονικη αληθο-
γανεια. Το τελευταιο που ενδιαφερει.

Ειμαι ασυνεπης με τις αρχικες μου δηλωσεις ? ΕΙΜΑΙ !!!!! Δεν εχασε η Βενετια βελονι.
Αν και καπου θυμαμαι οτι εγραψα την λεξη "ΝΟΜΙΖΩ" .... οτι ειναι τοσες !
Και να μην ειναι ... κουβεντα κανω. ΟΧΙ στατιστικη αναλυση.

Last edited:
Απάντηση: Re: Ποσο science fiction ειναι το τηλεοπτικο/κινηματογραφικο SciFi ...

Καλα ντε, δεν σε ειπαμε και γουκη!
Παρεξηγησιαρη:p

(Εδω εχω πολιτογραφηθει ως Gungan ... και μαλιστα απο φιλο ... μουϊ μουϊ ... :p
Το Γουκης ακουγεται πια ... ως τιτλος ασυλληπτης τιμης και δοξας .... :laugh:)

Ομως, Γεωργιε ... απεφυγες κοσμιοτατα να μας αποκαλυφθεις "κομματικα" !
Εκτος απο Babylon (και Moon) ποιες ειναι οι κορυφαιες ταινιες ΚΑΤ'ΕΣΕΝΑ ??
(το Babylon ειναι σειρα αλλα θα μπορουσε να ειναι κινηματογραφικη saga)

Για κατεθεσε διαβατηριο πολιτικων φρονηματων .... φιλτατε ....:smash:

Last edited:
Το Frankenstein ως βιβλίο, και οι ταινίες του 1930 και 1995 δεν θυμάμαι ακριβώς, το ότι την ιστορία την έχει γράψει η Sheley του "δικού μας" Lord Βyron, δεν είναι μια συναρπαστική scifi ιστορία, αν φανταστούμε ότι το σενάριο της γράφτηκε στα χρόνια που ακόμα η χώρα μας δεν υπήρχε καν γράφτηκε το 1816... Επιστήμη και φαντάσια σε αιώνια ερωτήματα με επίκεντρο τον άνθρωπο. http://el.wikipedia.org/wiki/Φρανκενστάιν_ή_ο_Σύγχρονος_Προμηθέας

Απάντηση: Re: Ποσο science fiction ειναι το τηλεοπτικο/κινηματογραφικο SciFi ...

(Εδω εχω πολιτογραφηθει ως Gungan ... και μαλιστα απο φιλο ... μουϊ μουϊ ... :p
Το Γουκης ακουγεται πια ... ως τιτλος ασυλληπτης τιμης και δοξας .... :laugh:)

Ομως, Γεωργιε ... απεφυγες κοσμιοτατα να μας αποκαλυφθεις "κομματικα" !
Εκτος απο Babylon (και Moon) ποιες ειναι οι κορυφαιες ταινιες ΚΑΤ'ΕΣΕΝΑ ??
(το Babylon ειναι σειρα αλλα θα μπορουσε να ειναι κινηματογραφικη saga)

Για κατεθεσε διαβατηριο πολιτικων φρονηματων .... φιλτατε ....:smash:

Τωρα μου βαζεις δυσκολα αφενος λογω πολυ μεγαλου αριθμου ταινιων
και αφετερου λογω της χαλια μνημης μου. Θα κανω μια προχειροτατη λιστα
με μεγαλες κατ'εμε ταινιες ΕΦ και θα δεις ποσες ειναι δυσκολο να ανταποκριθουν στα κριτηρια σου.
Οσες εχουν αναφερθει ηδη στο νημα...+
A Clockwork Orange
1984
Metropolis
Donnie Darko
Akira
Children of Men
Ghost in the Shell
Dark City
Abre los Ojos
Time machine (το παλιο)
Forbidden Planet
The Invisible Man
The Butterfly Effect
Equilibrium
Cube
The Fountain
οτιδηποτε του Κρονεμπεργκ
Sunshine
K-PAX
Timecrimes
Escape from New York;)
They Live

The Matrix

Δεν βαζω αλλες γιατι θα μπορουσα να συνεχισω να γραφω για μερες και παλι θα
ξεχναγα πολλες...

Εντιτ:
θα συμφωνησω και για το Φρανκεσταιν αν και εξυπηρετει εξισου καλα τα ειδη της ΕΦ και του τρομου!
Ετσι οπως το εγραψες φαινεται σαν η Σελλευ να ηταν γυναικα του Βυρωνα. Για την ακριβεια ηταν οικογενειακος
φιλος αυτης και του αντρα της, που ηταν επισης συγγραφεας.
Λεγεται οτι η Σελλευ εγραψε το Φρανκεσταιν σε ενα συγγραφικο αγωνα που εκαναν οι τρεις τους
για το ποιος θα γραψει την πιο τρομακτικη ιστορια. Δεν θυμαμαι τι εγραψαν οι αλλοι 2 αλλα μαλλον
τους εριξε στα αυτια. Υπαρχει και μια ταινιουλα τρομου, βασισμενη σε αυτη την ιστορια,
το Gothic αν θυμαμαι καλα...Δεν ειναι κακη.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Ποσο science fiction ειναι το τηλεοπτικο/κινηματογραφικο SciFi ...

Πω πωωωωω, βρε Γιωργο ....

Aρχιζω να αντιλαμβανομαι γιατι ειμαστε τοσο .... αλλου για αλλου (εσυ και εγω).
Οι προσλαμβανουσες μας δεν εφαπτονται πουθενα. Αλλα γουσταρεις εσυ, αλλα εγω.

Οι μισες ταινιες στην λιστα σου ... μου ειναι παντελως αγνωστες. Οι αλλες μισες ειναι αισθητικης
που αποφευγω και μερικες δεν θα της χαρακτηριζα καν SciFi. Αδελφε, ειναι θαυμα που συνενοουμαστε.
Ειμαστε σε παραλληλες βρανες και το μονο που μας συνδεει ειναι ... η βαρυτητα (ουτε καν ο ΗΜ) :laugh:

-bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ποσο science fiction ειναι το τηλεοπτικο/κινηματογραφικο

Πω πωωωωω, βρε Γιωργο ....

Aρχιζω να αντιλαμβανομαι γιατι ειμαστε τοσο .... αλλου για αλλου (εσυ και εγω).
Οι προσλαμβανουσες μας δεν εφαπτονται πουθενα. Αλλα γουσταρεις εσυ, αλλα εγω.

Οι μισες ταινιες στην λιστα σου ... μου ειναι παντελως αγνωστες. Οι αλλες μισες ειναι αισθητικης
που αποφευγω και μερικες δεν θα της χαρακτηριζα καν SciFi. Αδελφε, ειναι θαυμα που συνενοουμαστε.
Ειμαστε σε παραλληλες βρανες και το μονο που μας συνδεει ειναι ... η βαρυτητα (ουτε καν ο ΗΜ) :laugh:

-bye-

Κοιτα, αν καθομουν να σκεφτω μπορει να εβρισκα πολλες που μου αρεσουν περισσοτερο.
Απλα επιασα τις top rated scifi του imdb μεχρι το 200 και προσθεσα μερικες ακομα που μου ηρθαν.
Μολονοτι το περιμενα οτι καποιες δεν θα τις θεωρεις ΕΦ, για πες, σε ποιες αναφερεσαι...

Υγ. Αυτο το περι συνενοησης το χω καταλαβει προ πολλου.:p

Οkay .... δεν ειναι ολα τοσο μαυρα .... συμφωνουμε και σε κατι που δεν περιμενα .... απο σενα τουλαχιστον :

time_machine_image_2.jpg

A Clockwork Orange ???
Escape from New York ???

Τις θεωρω φουτουριστικες αλλα οχι και SciFi.
Iσως καπου λιγο SciFi oriented ... αλλα μεσω Καϊρου !!!

Το κουρδιστο πορτοκαλι, οπως και το 1984 κοντευει να τα ξεπερασει η
εποχη μας και σε επιστημονικα επιτευγματα και στο φασισμο της κοινωνιας
που παρουσιαζουν. Γι'αυτο δεν σου φαινονται και πολυ ΕΦ.
Απο την αλλη, αυτο ακριβως δειχνει οτι εκαναν τελεια τη δουλεια τους
σαν εκπροσωποι του ειδους!

Εντιτ
Οσο για τη μαυριλα...μ'αρεσει το παραδεχομαι, και στην ατμοσφαιρα και στη φωτογραφια
και σε αυτο που θελει να βγαλει μια ταινια.
Αλλα ρε φιλε, αν εσενα δεν σου πολυαρεσει, πώς γουσταρεις τη μηχανη του χρονου
που μας ελεγε οτι στο μελλον θα τρωμε ο ενας τον αλλο?

Last edited:
E τοτε να κανουμε ταινια που να εξυμνει τον Εθελοντισμο ... μπας και διωξουμε τις τραπεζες :laugh:
Eκ των υστερων κρινουμε οτι ηταν επιτυγχημενες. Aπο πιο πριν ..... αστο !

Στο Time Machine ... δεν λενε κατι διαφορετικο απο αυτο που αφηγειται ο Wagner με τους
mutants στα καταγωγεια της Megacity (στον δικαστη Dredd), η τoυς Angel family στην καταραμενη Γη !!
Ακομα και ο "τεραστιος" ... δεν αναγκαστηκε να τρεξει για να σωθει απο τους Crazies στους υπονομους
του Manhattan ??? :p

Last edited: