Πόσο σημαντικά είναι τα καλώδια στο σύστημα μας

Γράφτηκε και παραπάνω , αλλά αλήθεια τώρα Αφού δοκίμασες τα 2-3 καλώδια σου και κατέληξες, θα έρθω μετά από καιρό και θα σου πω για το τάδε καλώδιο αποκάλυψη τι θα κάνεις δεν θα ενδιαφερθεις;;
Μαλλον οχι :D

Δεν κάνουν αυτή την δουλειά.
Μάλλον όμως κάποιοι πιστεύουν ότι την κάνουν.
Δεν θα προσπαθήσω να αλλάξω απόψεις σε κανέναν, ξεκίνησα το thread για όποιον θεωρεί ότι τα καλώδια παίζουν το ρόλο τους και στη σωστή θέση βοηθούν στο tuning του συστήματος, και θα ήθελε να μοιραστεί την εμπειρία του.
Όποιος πιστεύει το αντίθετο ας προσθέσει equalizer στο σύστημα του για βελτίωση.

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Δεν θα προσπαθήσω να αλλάξω απόψεις σε κανέναν, ξεκίνησα το thread για όποιον θεωρεί ότι τα καλώδια παίζουν το ρόλο τους και στη σωστή θέση βοηθούν στο tuning του συστήματος, και θα ήθελε να μοιραστεί την εμπειρία του.
Όποιος πιστεύει το αντίθετο ας προσθέσει equalizer στο σύστημα του για βελτίωση.
Παίζουν τον ρόλο τους, EQ δεν είναι...
Και σίγουρα δεν σκοπεύω να σας στερήσω την χαρά της συζήτησης ούτε να συνεχίσω την κουβέντα.
Θα παρακολουθώ διακριτικά.

Ασφαλως και κανουν διαφορα και εχουν το ρολο τους. Εκεινο που θα ελεγα, ειναι οτι για το καθε τι υπαρχει και η εξηγηση. Δεν υπαρχει μαγικος τροπος που υπαρχουν διαφορες. Οταν επιλεγεις ενα καλωδιο για συγκεκριμενη δουλεια και γνωριζεις τις αναγκες των μηχανηματων σου , η δουλεια θα γινει μια χαρα. Επισης, προσοχη με πολλες αδικαιολογητα ψηλες τιμες.

Τζιμάρα,fine tuning ναι κάνουν τα καλώδια αλλά δεν θα σου αλλάξουν το χαρακτήρα του συστήματος σου.
Για παράδειγμα ένα σύστημα που "φωνάζει¨ ψηλά δεν θα έρθει στα ίσα με ένα καλώδιο.Όυτε θα σου φτιάξει το χαμηλό αν αυτό μπουμάρει.
Αυτό που θα κάνει είναι να σου φτιάξει πράγματα σε ένα σύστημα που είναι ήδη καλά αλλά δεν θα σου διορθώσει εγγενή προβλήματα...

Ασφαλως και κανουν διαφορα και εχουν το ρολο τους. Εκεινο που θα ελεγα, ειναι οτι για το καθε τι υπαρχει και η εξηγηση. Δεν υπαρχει μαγικος τροπος που υπαρχουν διαφορες. Οταν επιλεγεις ενα καλωδιο για συγκεκριμενη δουλεια και γνωριζεις τις αναγκες των μηχανηματων σου , η δουλεια θα γινει μια χαρα. Επισης, προσοχη με πολλες αδικαιολογητα ψηλες τιμες.
Συμφωνώ και δεν πιστεύω στα μαγικά, σιγουρα γνωρίζω τα μηχανήματα μου αλλά δεν γνωρίζω τίποτε για το καλώδιο πριν το δοκιμάσω. Δεν μπορώ να κρίνω από την τιμή γιατί όπως γράφεις μπορεί να είναι αδικαιολόγητα υψηλή η τιμή, αρα μου μένει μόνο η δοκιμή, για να γίνει όμως η δοκιμή κάποιος πρέπει να σου πει τη γνώμη του προς κάποια κατεύθυνση το τάδε σε μένα κάνει στα αναλογικά το άλλο στα ψηφιακά με τα τάδε μηχανήματα.

Τζιμάρα,fine tuning ναι κάνουν τα καλώδια αλλά δεν θα σου αλλάξουν το χαρακτήρα του συστήματος σου.
Για παράδειγμα ένα σύστημα που "φωνάζει¨ ψηλά δεν θα έρθει στα ίσα με ένα καλώδιο.Όυτε θα σου φτιάξει το χαμηλό αν αυτό μπουμάρει.
Αυτό που θα κάνει είναι να σου φτιάξει πράγματα σε ένα σύστημα που είναι ήδη καλά αλλά δεν θα σου διορθώσει εγγενή προβλήματα...
Στο σύστημα μου τα πράγματα ήταν καλά πολυ καλά και με την προσθήκη ενός καλωδίου παμφτηνου σε σχέση με αυτό που αντικατέστησε άκουσα σημαντικη βελτίωση επαθα πλάκα και ξεκίνησα να γράφω.

Εγώ σκεπτόμενος ως μηχανικός θεωρώ ότι ένα καλώδιο αξίζει να δοκιμαστεί αν έχει να προσφέρει μηχανικά ή από άποψη υλικών κάτι καινούργιο που μέχρι τώρα δεν έχουμε δει. Σίγουρα με την αλλαγή καλωδίου κάτι θα κερδίσεις κάτι θα χάσεις αν κάποιος έχει ένα αξιόλογο και ακριβό μπορώ να πω καλώδιο δεν περιμένω να έχει τρελές αλλαγές με κάτι ισάξιο εφάμιλλο ώστε να σου κάνει μεγάλη διαφορά και να πεις άλλαξε το τώρα. Ίσα ίσα πουπορει να εμφανιστεί και κανένα φθηνότερο και να σου κάνει την έκπληξη....

Στο σύστημα μου τα πράγματα ήταν καλά πολυ καλά και με την προσθήκη ενός καλωδίου παμφτηνου σε σχέση με αυτό που αντικατέστησε άκουσα σημαντικη βελτίωση επαθα πλάκα και ξεκίνησα να γράφω.
Βρε το καταλαβαίνω αλλά όπως λες και συ τα πράγματα είναι ήδη πολύ καλά...
Btw τα χρήματα δεν λένε και πολλά στα καλώδια κυρίως γιατί τα καλώδια εξαρτώνται κατα πολύ μεγάλο μέρος και από τα συστήματα.Ένα ακριβό καλώδιο δεν είναι απαραίτητο να κάτσει σε ένα σύστημα.

Έχεις σκεφτεί την πιθανότητα να κάτσει ένα καλώδιο έτσι ώστε να βελτιώνεται η συνολική απόκριση στο εύρος του σημείου αποκοπής μεταξύ ηχείου και subwoofer;

Το πρόβλημα έχει ως εξής. Δεν ξέρουμε που ψάχνουμε πολλές φορές και επειδή θεωρούμε ότι το τερματίσαμε το μέρος που ψάχνουμε, δεν περιμένουμε να μας έρθει από αλλού.

Υπάρχει άλλος τρόπος να αλλάξει κάτι; Σίγουρα ναι, αλλά αυτό επ' ουδενί δεν μπορεί να αποτελεί άρνηση σε κάτι που συμβαίνει όπως και να έχει. Από τη στιγμή που αλλάζεις τα χαρακτηριστικά ενός ηλεκτρικού κυκλώματος, θα έχεις διαφορά.

Έχεις σκεφτεί την πιθανότητα να κάτσει ένα καλώδιο έτσι ώστε να βελτιώνεται η συνολική απόκριση στο εύρος του σημείου αποκοπής μεταξύ ηχείου και subwoofer;

Το πρόβλημα έχει ως εξής. Δεν ξέρουμε που ψάχνουμε πολλές φορές και επειδή θεωρούμε ότι το τερματίσαμε το μέρος που ψάχνουμε, δεν περιμένουμε να μας έρθει από αλλού.

Υπάρχει άλλος τρόπος να αλλάξει κάτι; Σίγουρα ναι, αλλά αυτό επ' ουδενί δεν μπορεί να αποτελεί άρνηση σε κάτι που συμβαίνει όπως και να έχει. Από τη στιγμή που αλλάζεις τα χαρακτηριστικά ενός ηλεκτρικού κυκλώματος, θα έχεις διαφορά.
Βρε δεν αρνούμαι τις διαφορές του ήχου στα καλώδια.Απλά λέω ότι αν π.χ. ο χώρος σου μπουμάρει,ένα καλώδιο δεν θα λύσει το πρόβλημα.

Κάνουμε την κουβέντα αυτή θεωρώντας ότι έχουμε λύσει όλα τα βασικά προβλήματα χώρου, στησίματος και μηχανημάτων και θέλουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε παραπάνω με τα καλώδια.

Οκ μια χαρά και μπράβο του αλλά αυτό καθιστά το nordost κακό καλώδιο ή χειρότερο από το atlas? Όχι σε ένα σύστημα τριπλασιας αξίας από το δικό σου μπορεί να συμβαίνει εύκολα το αντίθετο οπότε....έχει νόημα όλο αυτό.???

Οκ μια χαρά και μπράβο του αλλά αυτό καθιστά το nordost κακό καλώδιο ή χειρότερο από το atlas? Όχι σε ένα σύστημα τριπλασιας αξίας από το δικό σου μπορεί να συμβαίνει εύκολα το αντίθετο οπότε....έχει νόημα όλο αυτό.???
έχει, γιατί καταθέτουμε τις εμπειρίες μας , κάνουμε κουβέντα και ..περνάμε ωραία ;)

Έλεγα να μη το γράψω αλλά το Atlas αντικατέστησε nordost

Να έρθω να κάνουμε ένα double blind test ?
Αν ξεχωρίσεις το Atlas από το Nordost σου κάνω δώρο ακουστική μέτρηση και φροντίδα του χώρου σου.
Αν χάσεις, θα δούμε, όλο και κάτι θα μου λείπει :D

Να έρθω να κάνουμε ένα double blind test ?
Αν ξεχωρίσεις το Atlas από το Nordost σου κάνω δώρο ακουστική μέτρηση και φροντίδα του χώρου σου.
Αν χάσεις, θα δούμε, όλο και κάτι θα μου λείπει :D
Ξεχώριζει χαρακτηριστικά οπότε να το κανονίσουμε μιας κι εμένα κάτι θα μου λείπει. :ROFLMAO:

• Like
Reactions: billpeppas
Αν έχουμε μια πηγή που έχει αντίσταση εξόδου 10Ω και ένα φορτίο που είναι 1-2ΚΩ, το καλώδιο θα κάνει (πολύ) μικρή διαφορά.

Αν η πηγή έχει αντίσταση εξόδου 10Κ και το φορτίο είναι 100Κ, το καλώδιο θα κάνει μεγάλη, ακουστή διαφορά.

Αυτά γιατί όσο πιο πολύ ρεύμα περνάει από το καλώδιο, τόσο λιγότερο επηρεάζεται το σήμα από τα χαρακτηριστικά του καλωδίου.

Οπότε, όλα είναι system dependent που λένε στο χωριό μου.

Αν έχουμε μια πηγή που έχει αντίσταση εξόδου 10Ω και ένα φορτίο που είναι 1-2ΚΩ, το καλώδιο θα κάνει (πολύ) μικρή διαφορά.

Αν η πηγή έχει αντίσταση εξόδου 10Κ και το φορτίο είναι 100Κ, το καλώδιο θα κάνει μεγάλη, ακουστή διαφορά.

Αυτά γιατί όσο πιο πολύ ρεύμα περνάει από το καλώδιο, τόσο λιγότερο επηρεάζεται το σήμα από τα χαρακτηριστικά του καλωδίου.

Οπότε, όλα είναι system dependent που λένε στο χωριό μου.
Δημήτρη υπάρχουν πηγές audio με αντίσταση εξόδου 10Κ;