Πότε ένα "review" έχει εγκυρότητα;

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,263
Κατά καιρούς,όλοι έχουμε αναφερθεί σε κάποιο review περιοδικού ή ιστιότοπου,είτε για πληροφόρηση,είτε επικουρικά στην άποψη που διατυπώνεται.

Εξ' αρχής κι απερίφραστα δηλώνω,ότι η διενέργεια έγκυρου επιστημονικά ΑΒΧ τέστ,δεν είναι εφικτή απο κανέναν εμπλεκόμενο στην παγκόσμια "κοινότητα" μας και σε ερασιτεχνικό επίπεδο.Πέρα απο τις περίπλοκες και τεχνικά πολύ υψηλές απαιτήσεις,όταν ένας απο τους εμπλεκόμενους με σαφή θέση στο θέμα,είναι κι ο διενεργών το "τέστ",αυτόματα η αντικειμενικότητά του είναι εκ προοιμίου αμφισβητούμενη.Μέχρι κάποια έχουσα τα απαραίτητα skills κι εφόδια,ανεξάρτητη επιστημονική ομάδα να κάνει κάποιο στα πλαίσια κάποιας μεθοδευμένης έρευνας,επιτρέψτε μου να διατηρώ την άποψή μου.Μακάρι να είμαστε σε θέση,να χρηματοδοτούσαμε μιά τέτοια έρευνα.Θα ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον.Δυστυχώς(πρός το παρόν)δεν είμαστε.

Νομίζω,ότι είναι σημαντικό,να συμφωνήσουμε κάποτε,σε κάποια θέματα και σε μιά ρεαλιστική βάση,έτσι ώστε να υπάρχει και μια ευρύτερη κατανόηση κι αλληλοαποδοχή στο πλαίσιο των συζητήσεων που κάνουμε.

Ας έρθουμε,λοιπόν στα καθ' ημάς.Δηλαδή,στις συνηθισμένες δοκιμές,που όλοι μας διαβάζουμε ή που συχνά κάνουμε κι εμείς οι ίδιοι.

-Ενα πρώτο ερώτημα είναι,άν έχει ουσία,η οποιαδήποτε μεμονωμένη δοκιμή συσκευής.Είναι σαφές,ότι ανάλογα με τις εμπειρίες,το γούστο,το χώρο και το σύστημα του κάθε ακροατή θα προκύψει ένα συμπέρασμα.Υποκειμενικό συμπέρασμα.
Κάτω απο άλλες συνθήκες ακόμα κι ο ίδιος ακροατής,είναι πολύ πιθανό να κατέληγε σε διαφορετικό συμπέρασμα.Πόσοι δεν έχουν γράψει-πεί:Πίστευα ότι το τάδε μηχάνημα είναι μάπα,αλλά όταν το ξανάκουσα στο τάδε σύστημα έπαθα πλάκα.
Επομένως,τι αξία έχει σ' αυτήν την περίπτωση,η οποιαδήποτε δοκιμή ενός για τους υπόλοιπους; Πολύ σχετική θα έλεγα.

-Ενα δεύτερο ερώτημα είναι,ποιά δοκιμή έχει ουσιαστική υπόσταση;Θάλεγα και γενικά είναι αποδεκτό,ότι τέτοια έχει η ταυτόχρονη συγκριτική δοκιμή ομοειδών συσκευών στο ίδιο σύστημα αναφοράς κι απο ένα ολιγομελές πάνελ(όχι απο έναν ακροατή)με επίσης κοντικό επίπεδο εμπειριών-δυνατοτήτων αξιολόγησης.
Τυφλή συγκριτική δοκιμή;Οπωσδήποτε,νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι,ότι αυτή μπορεί να αποδώσει ένα ακόμα πιό αντικειμενικό αποτέλεσμα.
Δεδομένου όμως,ότι παραμένουν οι ίδιοι περιορισμοί του πρώτου ερωτήματος και πρόσθετα,δεν είναι δυνατόν να συγκρίνεις μεταξύ τους στο ίδιο χρονικό διάστημα(συνήθως μικρό) και κάτω απο τις ίδιες συνθήκες πολλές ή όλες τις αντίστοιχες συσκευές,άς κρατάμε μικρό καλάθι...

Νομίζω,ότι δεν χρειάζεται να πούμε πολλά,για τις ακροάσεις στα πλαίσια εκθέσεων-χώρους αντιπροσωπειών.Μόνο μιά πρώτη εικόνα και πιθανά κάποια στοιχεία γενικότερου χαρακτήρα,μπορούμε ν' αποκομίσουμε απο εκεί.Αν δεν ακούσουμε στο χώρο μας και στο σύστημά μας δεν...

Τέλος,δεν έχει επίσης έννοια να μιλήσουμε,για το θέμα των μετρήσεων στην διάρκεια δοκιμών.Νομίζω,ότι είναι περα απο τις δυνατότητες του μέσου χομπίστα,η κατοχή-χρήση των απαραίτητων οργάνων καθώς κι η αξιολόγηση τους.Είναι σημαντικότατες κι όπου είναι εφικτό πρέπει να υπάρχουν(για δοκιμές περιοδικών ή γενικά επαγγελματιών δεν δικαιολογείται να μην υπάρχουν),αλλά δεν είναι περιοριστικός όρος η μή ύπαρξή τους στο έπίπεδο των καθημερινών μας συζητήσεων.

Τι λέτε,μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα;

Last edited:
Πάρα πολύ σωστά όλα που λες. Για τους λόγους που λες είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε πολλά πράγματα ως προς την ποιότητα των reviews γιατί δεν την ελέγχουμε. Από την άλλη ακόμα και το υποκειμενικό άκουσμα του ενός ατόμου μπορεί να έχει κάποια (ελάχιστη) άξία σε σχέση με το "ολότελα" σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Αυτό που μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι μια αξιολόγηση, ή μάλλον ένας χαρακτηρισμός των reviews, ώστε να ξέρουμε πόσο πρέπει να μετράει. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από μια "καλή πρακτική" του να κάνει σχόλιο ο reviewer (όταν είναι ένας από μας σχετικά με τον εαυτό του και το αντικείμενο της αξιολόγησης. Πχ. "Άκουσα το σύστημα Χ και το βρήκα χάλια - στις χαμηλές συχνοτητες μπλα μπλα, στις μεσαίες .... Άκουγα heavy metal το ... και γενικά οι προτιμήσεις μου είναι ...." Δεν αντικαθιστά μια επιστημονική αξιολόγηση αλλά μου επιτρέπει να πω ότι για μένα που ακούω μουσική δωματίου η γνώμη του δεν με επηρεάζει σε τίποτα.

Η τυφλη συγκριτικη δοκιμη, θελει κοτσια απο ενα περιοδικο και αν θελετε και απο εμας τους απλους μουσικοφιλους.
Γιατι εκει ερχονται τα επανω, κατω, στις αξιολογησεις μας.
Υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα ενα σχετικα φθηνο μηχανημα να μας αρεσει περισσοτερο απο ενα ακριβο. Οταν το μαθουμε θα αρχισουμε να λεμε μεσα μας μαλλον δεν εκανα προσεκτικη ακροαση και πολλα αλλα.
Να μας αρεσει ενα ηχειο και μετα να δουμε οτι δεν μας αρεσει αισθητικα τι κανουμε;
Να μας αρεσει ενας ενισχυτης η cd player και να ειναι φθηνο ενω τα χρηματα που διαθετουμε ειναι πολυ περισσοτερα τοτε τι κανουμε;
Γι αυτο ασε καλυτερα η σιγουρη οδος, να ξερουμε τι ακουμε.
Ξυλο που θελουμε.

Re: Απάντηση: Πότε ένα "review" έχει εγκυρότητα;

Η τυφλη συγκριτικη δοκιμη, θελει κοτσια απο ενα περιοδικο και αν θελετε και απο εμας τους απλους μουσικοφιλους.
Γιατι εκει ερχονται τα επανω, κατω, στις αξιολογησεις μας.
Υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα ενα σχετικα φθηνο μηχανημα να μας αρεσει περισσοτερο απο ενα ακριβο. Οταν το μαθουμε θα αρχισουμε να λεμε μεσα μας μαλλον δεν εκανα προσεκτικη ακροαση και πολλα αλλα.
Να μας αρεσει ενα ηχειο και μετα να δουμε οτι δεν μας αρεσει αισθητικα τι κανουμε;
Να μας αρεσει ενας ενισχυτης η cd player και να ειναι φθηνο ενω τα χρηματα που διαθετουμε ειναι πολυ περισσοτερα τοτε τι κανουμε;
Γι αυτο ασε καλυτερα η σιγουρη οδος, να ξερουμε τι ακουμε.
Ξυλο που θελουμε.

Συμφωνω απολυτα.
Καθε λεξη που εχεις γραψει εχει σημασια. Σε μια παραγραφο εχεις συνωψισει για μενα προσωπικα εμπειρια ετων σε τυφλες ακροασεις.

Εξαιρετικη θεση.

.....
....
Τι λέτε,μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα;
Τι εννοείς να "συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα" ?
Ενω κατάλαβα (μάλλον) το μήνυμά σου, δεν μπορώ να καταλάβω την ερώτηση.

Στο θέμα τώρα.
Το συμπέρασμα από την επαφή με μια μηχανή, δεν είναι ένα αλλά πολλά.
Υπάρχουν αντικειμενικά και υποκειμενικά.
Αυτό που εγώ υπολογίζω περισσότερο, είναι το πρώτο.
Ξέρεις τις μετρήσεις από την "μαμά εταιρεία" και βλέπεις αν ισχύουν. Ακόμη σε μερικά reviews βλέπεις και άλλες λεπτομέρειες όπως τρόπο λειτουργίας, software (αν υπάρχει), ιδιαιτερότητες, κτλ.

Και κάτι ακόμα.
Άλλο είναι η παρουσίαση και άλλο το συγκριτικό.

Τι εννοείς να "συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα" ?
Ενω κατάλαβα (μάλλον) το μήνυμά σου, δεν μπορώ να καταλάβω την ερώτηση.

Στο θέμα τώρα.
Το συμπέρασμα από την επαφή με μια μηχανή, δεν είναι ένα αλλά πολλά.
Υπάρχουν αντικειμενικά και υποκειμενικά.
Αυτό που εγώ υπολογίζω περισσότερο, είναι το πρώτο.
Ξέρεις τις μετρήσεις από την "μαμά εταιρεία" και βλέπεις αν ισχύουν. Ακόμη σε μερικά reviews βλέπεις και άλλες λεπτομέρειες όπως τρόπο λειτουργίας, software (αν υπάρχει), ιδιαιτερότητες, κτλ.

Και κάτι ακόμα.
Άλλο είναι η παρουσίαση και άλλο το συγκριτικό.
Εχω γράψει σε τι:
Νομίζω,ότι είναι σημαντικό,να συμφωνήσουμε κάποτε,σε κάποια θέματα και σε μιά ρεαλιστική βάση,έτσι ώστε να υπάρχει και μια ευρύτερη κατανόηση κι αλληλοαποδοχή στο πλαίσιο των συζητήσεων που κάνουμε.
Και πιό κάτω εξηγώ τι θεωρώ εγώ σαν ρεαλιστική βάση κοινής αποδοχής.

Tα review για μενα δεν λενε απολυτως τιποτα! Ενα περιοδικο ειναι καθαρα για να περνας τον ελευθερο σου χρονο και να βλεπεις καποιες φωτογραφιες.

Αν θελω να παρω πληροφοριες για μια συσκευη και το πως μπορει να παιζει διαβαζω σχολια πολλων χρηστων στο audiogon και βγαζω ενα σχετικο συμπερασμα αφου γνωριζω και τα συστηματα τους.

Πότε ένα "review" έχει εγκυρότητα;

Απάντηση:

Όποτε συμφέρει την εισαγωγέα - έμπορο - μεταπωλητή

όταν υπάρχει εμπειρία από το υποκείμενο το οποίο και αποτελεί βάση αναφοράς .. δλδ εάν έχεις 5 κοινές εμπειρίες και ακούσματα , στην προκείμενη σε συγκεκριμένα μηχανάκια με τον δοκιμαστή τοτε δεν ειναι και τοσο δύσκολο να καταλάβεις γιατί μιλάει ο reviewer

Πολύ ωραίο thread άνοιξες DIPIE, και ίσως πρέπει να μεταφερθεί στην επί παντός καθώς αφορά οτιδήποτε σχετίζεται με AV.

Ο reviewer αναγνωρίζεται από το κοινό με τα γραπτά του. Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Οσοι reviewers κατάφεραν να επιζήσουν στο χώρο διακρίνονται για τρία βασικά στοιχεία :

α) Σέβονται κατ' αρχάς το περιοδικό και τον χώρο που τους φιλοξενεί.

β) Έχουν άποψη και την τεκμηριώνουν παραθέτοντας προσωπικές εμπειρίες, συναισθήματα, αυθορμητισμό και τεχνολογία στο μέτρο του εφικτού.

γ) Όταν τεστάρουν μια συσκευή μεταφέρουν με τον δικό τους αυθεντικό τρόπο, θα έλεγα και με χαρακτηριστικό “κώδικα” τα αρνητικά σημεία της εκάστοτε συσκευής τα οποία φυσικά μπορούν να αποκωδικοποιούν όσοι αναγνώστες διαθέτουν αυτό το χάρισμα και ξέρουν να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές. Αυτή είναι και η καλύτερη τεχνική, για μένα απόλυτα ειλικρινής και επαγγελματικά αποδεχτή αφού δεν δυσφημίζεται το προϊόν και παράλληλα εξασφαλίζονται και οι καλές σχέσεις με τους αντιπροσώπους που ουσιαστικά δίνουν τροφή μέσω διαφημίσεων στα περιοδικά.

Ολα είναι θέμα επικοινωνίας

Last edited:
Εδώ αγοράζουμε ένα σύστημα και μετά καθόμαστε ένα χρόνο από πάνω του να το τιουνάρουμε με αντικραδασμικά, καλώδια, βάσεις...
Και αυτό αφού τρέξουμε για κάτι μήνες να δούμε με τι ματσάρει!
Όσο μπορεί να ισχύει μία συνταγή του στυλ "Οποιοσδήποτε SET ενισχυτής με οποιοδήποτε μονόδρομο ηχείο και μονόκλωνα καλώδια κατά προτίμηση με ασήμι μέσα" άλλο τόσο μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα από ένα συγκριτικό...

Εδώ μεταξύ μας δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για πιο απλά πράγματα! Παράδειγμα;

Εχθές δοκίμαζα από τις 7 το απόγευμα 6 ειδών λυχνίες σε προενισχυτή φίλου...
Κατά τις 1 το βράδυ το μόνο που αποφασίσαμε ήταν ότι ένα συγκεκριμένο ζευγάρι (RFT) δεν έλεγε τίποτα, οι Siemens του 1970 ήταν οι καλύτερες, και στη μέση το μπάχαλο!
Άλλος έλεγε Brimar, άλλος έλεγε Sylvania, άλλος έλεγε Electroharmonix...
Κάποιες άλλες που πήραν την ισιάδα και πηγαίνανε (απίστευτα νεκρόφιλες σε θέμα δυναμικών) που με άφησαν τόσο αδιάφορο που δεν θυμάμαι καν το όνομά τους βγήκαν πρώτες από 2 άτομα στην παρέα!

Αν πηγαίναμε καθαρά ορθολογικά (ο τρόπος που προτιμώ σαν σιχαμένος μονιτοράς) τα καλύτερα ηχεία θα ήταν αυτά που δεν θα μπορούσες να ακούσεις μουσική γιατί θα σου έσπαγαν τα νεύρα!

Άρα... Πρέπει να μπει στη μέση το θέμα του γούστου, όπου θα πρέπει πρακτικά να γνωρίζουμε το γούστο του κάθε reviewer ώστε να καταλάβουμε αν αυτό που ακούει θα αρέσει σε εμάς ή όχι...