Ποτενσιομετρα Equalizer?

therock003

Senior Member
29 June 2008
626
Πως ακριβως δουλευουν τα ποτενσιομετρα συχνοτητων στους διαφορους ενισχυτες/ήχοσυστημα.

Δηλαδη πχ τι συμβαινει παρασκηνιακα, εκ των πραγματων οταν ρυθμιζεις το ποτενσιομετρο των μπασσων η του τρεμπλ σε ενα hi-fi?

Οι περισσότεροι χομπίστες αντιλαμβάνονται αυτά τα ρυθμιστικά, σαν...ασπιρίνη που δεν λύνει τα προβλήματα που δημιουργούνται απο τον χώρο ή απο την ανεπάρκεια(κακή απόδοση) των μηχανημάτων.Παράλληλα εισάγουν νέες παραμορφώσεις κι επεμβαίνουν παραλλάζοντας το περιεχόμενο της εγγραφής που ακούμε.Τέλος κάτω απο υπερβολική χρήση,μπορούν να οδηγήσουν και σε βλάβες των ηχείων(οι ασπιρίνες πολλές φορές οδηγούν σε διάτρηση στομάχου:BXVZCBXZ6:).

Σ' αυτή την βάση,το σωστό είναι η μέτρηση του χώρου με κατάλληλο μηχάνημα-ειδικό κι η λήψη των απαραίτητων μέτρων με την τοποθέτηση των κατάλληλων υλικών διόρθωσης της ακουστικής του χώρου και το σωστό στήσιμο των(ενδεδειγμένων)ηχείων για το χώρο.Επόμενο βήμα η αντικατάσταση των χαμηλής απόδοσης μηχανημάτων ή αλλαγή-βελτίωση κρίκων του συστήματος.

Καθώς τα παραπάνω απαιτούν εμπειρία,πολύ χρόνο-χρήματα και δυνατότητα επεμβάσεων στον χώρο,που συνήθως δεν είναι κι ότι καλύτερο αισθητικά,ακολουθούνται άλλες "ενδιάμεσες λύσεις" ή συνδυασμός τους.Οπως:

-Μηχανήματα διόρθωσης δωματίου ή εκουαλάϊζερ.
-Περιορισμένη χρήση κάποιων ηχοαπορροφητικών υλικών,επίπλων,χαλιών, κουρτινών κλπ. σε κατάλληλα σημεία.
-Συνεχείς τράμπες μηχανημάτων χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς φταίει.:BDGBGDB55:
-Αντικατάσταση του συστήματος με κάποιο...mini hi fi ή htpc.:AFADF0:
-Χρήση ακουστικών:flipout:

.................................................................... κλπ,κλπ,κλπ..........

Στην δική σου περίπτωση,το καλύτερο θα ήταν να ξεκαθαρίσεις με τον εαυτό σου,άν αυτό που ακούς σε ικανοποιεί ή όχι.Αν ναί,απλά να είσαι προσεκτικός με την χρήση των ρυθμιστικών του ενισχυτή σου.Αν όχι καλά ξεμπερδέματα......-bye-

Last edited:
Εχω την εντυπωση πως αλλο θρμα θιχτηκε. Εγω αναφερομαι στα μοχλακια που ρυθμιζουν το μπασο ή το τρεμπλ αλλα οχι υπο την εννοια της ρυθμισης των ηχειων η της εργονομιας του χωρου.

Ας πουμε ακους ενα κομματι Hip-Hop το οποιο περιεχει πολλα μπασα, και ψαχνικα ανεβαζεις το μπασο και το συστημα βαραει περισσοτερο. Η ερωτηση μου ειναι τι ακριβως ρυθμιζουμε τα διακοπτακια αυτα για να πετυχουν το εκαστοτε αποτελεσμα?

νομίζω οτι ο φίλος εννοεί τεχνικά τι συμβαίνει στον ενισχυτή όταν πειράζει αυτά τα ποντεσιόμετρα.

χοντρικά θα πω οτι αυξάνει το gain του τελικού σταδίου συγκεκριμένω νπεριοχών του φάσματος (συνήθως αναγράφεται στο manual οι συχνότητες) και συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος παραμορφώσεων σε σωστές σχεδιάσεις.

Οι παραμορφώσεις θα έρθουν όταν αυξάνοντας υπερβολικά το μπάσο ξεπερνάς τα όρια οδήγησης του ενισχυτή. με προσοχή και αν είσαι τυχερός μπορείς να διορθώσεις μικροπροβληματάκια.

το ποτενσιόμετρο αλλάζει την τιμή μιας κρίσιμης αντίστασης που προσδιορίζει το κέρδος ενός φίλτρου κεντραρισμένου γύρω από συγκεκριμένη συχνότητα

Αυξάνουν ή μειώνουν το περιεχόμενο (τη στάθμη) των χαμηλών (Bass)ή υψηλών συχνοτήτων (tremble) κατά βούληση του χρήστη.

Ναισιγουρα αυτος ειναι ο ρολος τους αλλα αναζητω πιο συγκεκριμενα την λειτουργια τους.

νομίζω οτι ο φίλος εννοεί τεχνικά τι συμβαίνει στον ενισχυτή όταν πειράζει αυτά τα ποντεσιόμετρα.

χοντρικά θα πω οτι αυξάνει το gain του τελικού σταδίου συγκεκριμένω νπεριοχών του φάσματος (συνήθως αναγράφεται στο manual οι συχνότητες) και συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος παραμορφώσεων σε σωστές σχεδιάσεις.

Οι παραμορφώσεις θα έρθουν όταν αυξάνοντας υπερβολικά το μπάσο ξεπερνάς τα όρια οδήγησης του ενισχυτή. με προσοχή και αν είσαι τυχερός μπορείς να διορθώσεις μικροπροβληματάκια.

Ναι σε τετοιο επιπεδο αναζητω εξηγηση. Απλως αναρωτιεμαι πως διαφερει απο ενα software equalizer. ας πουμε οποιο προγραμμα και αν χρησιμοποιησεις στον υπολογιστη για αναπαραγωγη ηχου και χρησιμοποιησεις καποιο preset που προσφερεται σε equalizer, περισσοτερο παραμορφωση θα ακουσεις παρα το προσδωκομενο ηχητικο αποτελσεμα.

Εγω προσπικα δηλάδη με τα equalizer σε επιπεδο software δεν εχω μεινει ποτε ικανοποιημενος, ενω τωρα που δοκιμασα ενα παλιο sony hi-fi που εχω και γυρισα το μπασο στο τερμα μπορουσες να το ακουσεις να βαραει. (Και παλι βεβαια οχι οσο καλα οσο θα επρεπε γιατι το hi-fi και τα ηχεια ειναι παλια, αλλα δεν συγκρινεται ουτε για πλακα με αυτο του υπολογιστη).

Αρα κατα κυριο λογο σε αυτο το σταδιο θελω να ρωτησω πως διαφερει το hardware με το software equalizer.

Βαση της μουσικης που ακουω αναζητω καλα μπασα, και θελω να κατανοησω τι γινεται με διαδικασιες τετοιου ειδους πριν προχωρησω σε αγορα.

το ποτενσιόμετρο αλλάζει την τιμή μιας κρίσιμης αντίστασης που προσδιορίζει το κέρδος ενός φίλτρου κεντραρισμένου γύρω από συγκεκριμένη συχνότητα

Σαν αντισταση εννοεις ωμικη? ΚΑι σαν φιλτρο εννοεις ηλεκτρονικο φιλτρο?
Σορρυ αλλα ειμαι αρχαριος και αργω λιγο να τα ποιασω, τωρα προσπαθω να μπω στον τομεα.. :chinese: