Power Amplifier CFP 60W

Καλησπέρα!

Εδώ και αρκετό καιρό έχω στην κατοχή μου το μετρητικό QA401 της Quantum Asylum. Ένα Audio Analyzer που σχεδιάστηκε με τσιπάκια της AKM πριν αυτή πάρει φωτιά!
Τώρα, το έχει αντικαταστήσει με το QA402 που "φοράει" τσιπάκια της TI, αν θυμάμαι καλά.

Για να μετρήσω τους ενισχυτές μου χρειαζόμουν και ένα Dummy Load με ρυθμιζόμενη την αντίσταση του, τουλάχιστον στις επιλογές των 8Ω/4Ω και αν ήταν δυνατόν και για 2Ω/1Ω.
Προχώρησα λοιπόν στην κατασκευή του φορτίου που βλέπετε, το οποίο με διακόπτες και 16 αντιστάσεις των 50W η κάθε μία, μου δίνει τις εξής επιλογές:
400W/8Ω
800W/4Ω
400W/2Ω
800W/1Ω

1663537029650.jpg

1663537071373.jpg

1663537071357.jpg

Διαβάζοντας τις οδηγίες του μετρητικού έκανα τις κατάλληλες συνδέσεις...

1663537029678.jpg

και άρχισα να μετράω τον CFP με φορτίο τον 8Ω.

1663537029662.jpg

Να αναφέρω, πριν σας δείξω τα αποτελέσματα των μετρήσεων, ότι το μετρητικό έχει όριο στην τάση εισόδου που μπορεί να δεχθεί οπότε η μέτρηση γίνεται πάνω στη μία από τις 8 αντιστάσεις 1Ω που φτιάχνουν το φορτίο στην έξοδο του ενισχυτή.

Παρακάτω φαίνονται οι μετρήσεις που πήρα για φορτίο 8Ω σε ισχύ εξόδου 1W, 10W, 20W, 32W, 40W

CFP QA401 THD+N 1W_8Ω.pngCFP QA401 THD+N 10W_8Ω.pngCFP QA401 THD+N 20W_8Ω.pngCFP QA401 THD+N 32W_8Ω.pngCFP QA401 THD+N 40W_8Ω.png

• Like
Reactions: STENTOR and tonal
για 50W

CFP QA401 THD+N 50W_8Ω.png

του οποίου τα νούμερα THD και THD+N είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτά που έδεινε το LTspice, που φαίνονται στο post 13.

Τελευταία μέτρηση είναι στα 63W όπου ο ενισχυτής έχει μπει στη φάση ψαλιδισμού οπότε και οι παραμορφώσεις αρχίζουν να ανεβαίνουν απότομα.

CFP QA401 THD+N 63W_8Ω.png

Οι τιμές της ισχύος και της αντίστασης που αναφέρονται σε κάθε καρτέλα αναφέρονται στη μία αντίσταση πάνω στην οποία γίνεται η μέτρηση. Άρα η συνολικές τιμές είναι επί 8.

Σαν συμπέρασμα μπορώ να πω ότι ο μικρούλης μετράει όσο ωραία ακούγεται!

Θα προσπαθήσω μελλοντικά να κάνω μία πιο εκτεταμένη διαδικασία μετρήσεων ...

μπραβο στην κατασκευή σου φιλε!!
αν μετρας για ώρα, η θερμοτητα πρεπει καπως να εκδιωχθεί
και να ξερεις, οι αντιστασεις αυτες, καλες ωραιες, αλλα εχουν συρμα μεσα με οτι αυτό συνεπάγεται για τις μετρήσεις.(αυτεπαγωγη)
θαθελα λιγο περιγραφη του μετρητικου....
εχω φτιαξει ενα ενισχυτη του Ελέκτορ, ειμαι περιεργος να δω πως μετραει....

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

μπραβο στην κατασκευή σου φιλε!!
αν μετρας για ώρα, η θερμοτητα πρεπει καπως να εκδιωχθεί
και να ξερεις, οι αντιστασεις αυτες, καλες ωραιες, αλλα εχουν συρμα μεσα με οτι αυτό συνεπάγεται για τις μετρήσεις.(αυτεπαγωγη)
θαθελα λιγο περιγραφη του μετρητικου....
εχω φτιαξει ενα ενισχυτη του Ελέκτορ, ειμαι περιεργος να δω πως μετραει....

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Σε ευχαριστώ πολύ!
Συνήθως το μετρητικο στέλνει ένα πακέτο για λίγα δευτερόλεπτα και μετά σταματάει. Για συνεχόμενη μέτρηση και κάτω από μεγάλη ισχύ θα χρειαστεί ψύξη. Για αυτό το λόγο άφησα την λεία μεριά της πλάκας αλουμινίου ελεύθερη ώστε αν χρειαστεί να βάλω μια μεγάλη ψύκτρα που έχω.
Για την αυτεπαγωγή, νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή μιας και είναι wirewound. Οτιδήποτε άλλο πιο εξωτικό, θα εκτόξευε το κόστος πολύ. Αν και εδώ που τα λέμε και λίγη αυτεπαγωγή να έχει δεν με πειράζει μιας και σε ένα αληθινό ηχείο τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από άποψης χωρητικότητας και αυτεπαγωγής.
Αν είσαι κοντά μου ( Άλιμος) με χαρά θα σε περιμένω να τον φέρεις και να τον μετρήσουμε...

Last edited:
  • Like
Reactions: mikemtb
Πολύ ωραία κατασκευή. Ένα μεγάλο μπράβο.
Μου αρέσει και η έξυπνη χρήση των συνδυασμών των αντιστάσεων.
Το QA401 από που το προμηθεύτηκες;
Τώρα είδα πως εμφάνισαν και το QA403, αλλά όλα τα προϊόντα τους, είναι σε έλλειψη.
Έχω ένα ενδιαφέρον για αγορά μια και φαίνεται πολύ εύκολο στη χρήση και πολύ τίμιο (κόστος, άδειες χρήσης κτλ).

Τώρα είδα πως εμφάνισαν και το QA403, αλλά όλα τα προϊόντα τους, είναι σε έλλειψη.
Έχω ένα ενδιαφέρον για αγορά μια και φαίνεται πολύ εύκολο στη χρήση και πολύ τίμιο (κόστος, άδειες χρήσης κτλ).
Γεια σου Ντίνο!
Είχαμε πάρει 2 με τον Dimdim, εκμεταλλευόμενοι μια προσφορά που είχε κάνει στο επίσημο site και σε συνδυασμό με κάποια αγορά μέσω μιας κάρτας, μας ήρθαν περίπου 500 ευρώ με φόρο, τελωνείο και μεταφορικά.
Νομίζω ότι σε αυτή την κατηγορία τιμής δεν υπάρχει κάτι άλλο που να το πλησιάζει. Επιπλέον θετικό είναι ότι υπάρχει πολύ καλή υποστήριξη και τεκμηρίωση καθώς και πολλά παραδείγματα.
Θεωρώ ότι και το QA403, αν και λίγο πιο ακριβό, τα αξίζει τα λεφτά του.

Ντίνο εκτός από το HP 35665A, έχω και ένα QA 401. Αν χρειάζεται να κάνεις μετρήσεις μπορώ να σου το στείλω και να το κρατήσεις για όσο χρόνο θέλεις.

Μπράβο Κωστή, ολοκλήρωσες και το μετρητικό σου!
Μπράβο και για τον ενισχυτάκο, ολοκληρωμένος και καλοφτιαγμένος με τα όλα του!
Έτσι όπως έχεις τώρα το μετρητικό, σου δίνει 100% ανατροφοδότηση για τις σχεδιάσεις σου ή για μέτρηση ενισχυτή. Βλέπεις ότι έχεις απουσία gnd loop, το "γρασίδι" της μέτρησης είναι αρκετά ήρεμο και πεντακάθαρο στις κάτω συχνότητες του 1KHz.
O Κώστας έχει ακολουθήσει στο τεχνητό φορτίο του ένα σχέδιο που είχε δοθεί για το QA401 και από ότι βλέπω του λειτουργεί πολύ καλά.
Περί αυτεπαγωγής, με αυτές τις αντιστάσεις δεν μπορούμε να τη γλιτώσουμε, οι μηδενικής αυτεπαγωγής κοστίζουν όσο ένας ενισχυτής...μπορεί όμως ο Κώστας να φτιάξει ένα εξωτερικό RC και να εκμηδενίσει σχεδόν την αυτεπαγωγή.
Θέλει λίγη σκέψη γιατί μάλλον θα χρειαστεί 4 διαφορετικά RC (8-4-2-1 Ohm), άλλα όταν θέλεις όλα είναι εφικτά.
Τέλος ο ενισχυτής πάει πολύ καλά μέχρι και τα 50-55W @8ωμ, στα 65W υπάρχει υπερφόρτιση του κυκλώματος και φαίνεται ότι ίσως συνεισφέρει σε αυτό και το τροφοδοτικό του που αρχίζει να εμφανίζει "hum", παρόλο που η συνολική THD+N είναι πολύ μέσα στα όρια!

Να θυμάσαι ότι στο QA401 έχουν δύο επιλογές δειγματοληψίας, μία στα 48KHz και μία στα 192KHz, σίγουρα η πρώτη είναι προσανατολισμένη στις ψηφιακές μετρήσεις και η δεύτερη στα αναλογικά κυρίως.
Το 403 αν και στο hw δεν το θυμάμαι, έχει επιπρόσθετες θέσεις εξασθένισης της εισόδου, κάτι που διευκολύνει καλύτερα το ADC, να μετρήσει κοντά στα μέγιστά του.

Σημ. = κάνε μια παρουσίαση του τεχνητού φορτίου στο κατάλληλο νήμα, ίσως μας παρασύρεις και εμάς να ανεβάσουμε...

Ντίνο εκτός από το HP 35665A, έχω και ένα QA 401. Αν χρειάζεται να κάνεις μετρήσεις μπορώ να σου το στείλω και να το κρατήσεις για όσο χρόνο θέλεις.
Ευχαριστώ κ. Γιώργο για την προσφορά.
Θα ήθελα να το δοκιμάσω για την ευκολία του πράγματος, ίσως στην έκθεση Hi-Fi να βρεθούμε. Τώρα χρησιμοποιώ κάρτα ήχου αλλά χρειάζεται κάθε φορά ρύθμιση και είναι χρονοβόρο.
Για μετρήσεις εστιασμένες χρησιμοποιώ διακριτά όργανα (γεννήτρια, αναλυτή παραμόρφωσης, φίλτρο περιοχής, βολτόμετρο κτλ.) και δεν έχω πρόβλημα.
Επίσης συχνά χρειάζομαι μεγαλύτερο BW και γι’ αυτό χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα το 7L5 της ΤΕΚ, με εύρος 5MHz και δυναμική 80db, ενώ είναι πλήρως αναλογικό.
Λύσεις όπως AP, τις απορρίπτω λόγω κόστους και….. συνδρομητικής χρήσης του SW. Οι υπόλοιποι κατασκευαστές παραμένουν ακριβοί και δεν εμφανίζουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τον συνδυασμό ενός ελευθέρου SW μετρήσεων και κάρτας ήχου. Μένει κυρίως η ύπαρξη αυτόματης ρύθμισης της στάθμης εισόδου.

Μπράβο Κωστή, ολοκλήρωσες και το μετρητικό σου!
Μπράβο και για τον ενισχυτάκο, ολοκληρωμένος και καλοφτιαγμένος με τα όλα του!
Έτσι όπως έχεις τώρα το μετρητικό, σου δίνει 100% ανατροφοδότηση για τις σχεδιάσεις σου ή για μέτρηση ενισχυτή. Βλέπεις ότι έχεις απουσία gnd loop, το "γρασίδι" της μέτρησης είναι αρκετά ήρεμο και πεντακάθαρο στις κάτω συχνότητες του 1KHz.
O Κώστας έχει ακολουθήσει στο τεχνητό φορτίο του ένα σχέδιο που είχε δοθεί για το QA401 και από ότι βλέπω του λειτουργεί πολύ καλά.
Περί αυτεπαγωγής, με αυτές τις αντιστάσεις δεν μπορούμε να τη γλιτώσουμε, οι μηδενικής αυτεπαγωγής κοστίζουν όσο ένας ενισχυτής...μπορεί όμως ο Κώστας να φτιάξει ένα εξωτερικό RC και να εκμηδενίσει σχεδόν την αυτεπαγωγή.
Θέλει λίγη σκέψη γιατί μάλλον θα χρειαστεί 4 διαφορετικά RC (8-4-2-1 Ohm), άλλα όταν θέλεις όλα είναι εφικτά.
Τέλος ο ενισχυτής πάει πολύ καλά μέχρι και τα 50-55W @8ωμ, στα 65W υπάρχει υπερφόρτιση του κυκλώματος και φαίνεται ότι ίσως συνεισφέρει σε αυτό και το τροφοδοτικό του που αρχίζει να εμφανίζει "hum", παρόλο που η συνολική THD+N είναι πολύ μέσα στα όρια!

Να θυμάσαι ότι στο QA401 έχουν δύο επιλογές δειγματοληψίας, μία στα 48KHz και μία στα 192KHz, σίγουρα η πρώτη είναι προσανατολισμένη στις ψηφιακές μετρήσεις και η δεύτερη στα αναλογικά κυρίως.
Το 403 αν και στο hw δεν το θυμάμαι, έχει επιπρόσθετες θέσεις εξασθένισης της εισόδου, κάτι που διευκολύνει καλύτερα το ADC, να μετρήσει κοντά στα μέγιστά του.

Σημ. = κάνε μια παρουσίαση του τεχνητού φορτίου στο κατάλληλο νήμα, ίσως μας παρασύρεις και εμάς να ανεβάσουμε...
Ευχαριστώ Μανόλη!
Χρειαζόμουν τη γνώμη σου γιατί με τις μετρήσεις είμαι πρωτάρης και δεν ξέρω αν είμαι σε καλό δρόμο.
Θα το ψάξω παραπάνω με την πρώτη ευκαιρία και θα σε συμβουλευτώ!
Η Quantum Asylum αναφέρει ότι το QA403 φοράει sabre τσιπάκια, το οποίο έχει αρκετό ενδιαφέρον. Είναι σοβαρή εταιρία, αν αναλογιστείς την υποστήριξη που εξακολουθεί και παρέχει για τα παλιότερα μοντέλα της . Στην περίπτωση μας (ερασιτεχνική χρήση), αν αναλογιστείς και το κόστος του, μου φαίνεται μονόδρομος η επιλογή του.
Θα προσπαθήσω σχετικά σύντομα να κάνω μία γρήγορη παρουσία του φορτίου, αν και το σχηματικό φαίνεται στις φωτογραφίες, ζωγραφισμένο πάνω στη μεταλλική πλάκα...

Σοβαρότατη θα έλεγα, με τον καλύτερο λόγο τιμής/απόδοση σε ότι κυκλοφορεί εκεί έξω.
Μη ξεχνάμε ότι ολοκληρώνει το μετρητικό της, με τεχνητό φορτίο και notch filter με αρκετά προχωρημένη σχεδίαση, κάτι που συναντάς μόνο σε πολύ ακριβές υλοποιήσεις.
Δεν ξέρω τι κάνει η Sabre μετρητικά, πέρα των 20Κ, αλλά εάν τα καταφέρνει όπως τα AKM τσιπάκια, τότε το 403 είναι η ιδανικότερη επιλογή ενός προσιτού μετρητικού.

Ευχαριστώ κ. Γιώργο για την προσφορά.
Θα ήθελα να το δοκιμάσω για την ευκολία του πράγματος, ίσως στην έκθεση Hi-Fi να βρεθούμε. Τώρα χρησιμοποιώ κάρτα ήχου αλλά χρειάζεται κάθε φορά ρύθμιση και είναι χρονοβόρο.
Για μετρήσεις εστιασμένες χρησιμοποιώ διακριτά όργανα (γεννήτρια, αναλυτή παραμόρφωσης, φίλτρο περιοχής, βολτόμετρο κτλ.) και δεν έχω πρόβλημα.
Επίσης συχνά χρειάζομαι μεγαλύτερο BW και γι’ αυτό χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα το 7L5 της ΤΕΚ, με εύρος 5MHz και δυναμική 80db, ενώ είναι πλήρως αναλογικό.
Λύσεις όπως AP, τις απορρίπτω λόγω κόστους και….. συνδρομητικής χρήσης του SW. Οι υπόλοιποι κατασκευαστές παραμένουν ακριβοί και δεν εμφανίζουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τον συνδυασμό ενός ελευθέρου SW μετρήσεων και κάρτας ήχου. Μένει κυρίως η ύπαρξη αυτόματης ρύθμισης της στάθμης εισόδου.
Ντίνο, ανεξάρτητα αν βρεθούμε στην έκθεση ,που πολύ θα ήθελα, μπορώ να σου στείλω και πριν, το Q401, αρκεί να έχω τη διεύθυνσή σου με ΠΜ

Δεν ξέρω εάν έχεις ακόμη τον τελικό αυτό στο εργαστήρι, αλλά θα ήθελα μια μέτρηση.
Βάλε ότι φορτίο θέλεις αλλά θα το κρατήσεις σταθερό.
Βάλε στο Υ άξονα κλίμακα dBFS με μέγιστο επίπεδο εισόδου τα 6dBV, ξεκίνα από μηδενική στάθμη γεννήτριας και άρχιζε να ανεβάζεις μέχρι ο Y άξονας σου δώσει -1dBFS περίπου.
Πάρε μέτρηση.
Ακολούθως δίχως να πειράξεις τη γεννήτρια, ενεργοποίησε μέγιστο επίπεδο εισόδου τα 26dBV και πάρε και εδώ μια μέτρηση.

Για ανέβασέ τις μετρήσεις να δούμε.....

Δεν ξέρω εάν έχεις ακόμη τον τελικό αυτό στο εργαστήρι, αλλά θα ήθελα μια μέτρηση.
Βάλε ότι φορτίο θέλεις αλλά θα το κρατήσεις σταθερό.
Βάλε στο Υ άξονα κλίμακα dBFS με μέγιστο επίπεδο εισόδου τα 6dBV, ξεκίνα από μηδενική στάθμη γεννήτριας και άρχιζε να ανεβάζεις μέχρι ο Y άξονας σου δώσει -1dBFS περίπου.
Πάρε μέτρηση.
Ακολούθως δίχως να πειράξεις τη γεννήτρια, ενεργοποίησε μέγιστο επίπεδο εισόδου τα 26dBV και πάρε και εδώ μια μέτρηση.

Για ανέβασέ τις μετρήσεις να δούμε.....
Θα προσπαθήσω να το κάνω Μανόλη...με την πρώτη ευκαιρία

Έτοιμη και η έκδοση 5 (bipolar). Δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη οι σταθεροποιήσεις, θα μπουν αργότερα ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη βελτίωση ή όχι της παρέμβασης.
Πριν δύο ώρες τελείωσε και ήδη το ακούω...
Καλησπέρα, Στέλιο υπάρχει κάποιος αξιόπιστος πωλητής για τα C2837, A1186 ?
Thanks.

Υπάρχουν σε διάφορους ακόμα και εντός Ελλάδας.
Αυτός καλός είναι μόνο αν παραγγείλεις πες του να στα ταιριάξει λίγο όσο μπορεί.

Καλό Πάσχα!.

Καλησπερίζω και χρόνια πολλά (μέρες που είναι) και εγώ, μετά από χρόνια απουσίας από το forum παρόλο που με κάποιους συνforumήτες κρατάμε επαφές σε διάφορες μαζώξεις!

Μετά από αρκετή συζήτηση με Κώστα με έψησε και εμένα να φτιάξω αυτό το μικρό ενισχυτάκι για τα δικά μου ηχεία (τα οποία χρίζουν δικό τους νήμα - λίγο αργότερα).

Η σχεδιάση είναι ίδια με του Κώστα και η επιλογή υλικών είναι από το project του Δημητρακούδη, στην οποία έβαλα κάποιες ελάχιστες πινελιές στα υλικά γιατί στο αρχικό σχέδιο του Κώστα είχε κάποια υλικά που πλέον δεν είναι σε παραγωγή. Όπως επίσης και στην σχεδιάση της πλακέτας, ώστε να είναι όλα SMD και όσο πιο μικρή πλακέτα γίνεται για να μπορεί να μπει σε μικρά κουτάκια.
Ταυτόχρονα κάναμε και κάποιους πειραματισμούς με τα MOSFET εξόδου και επίσης κάποιες μετρήσεις με την σταθεροποίηση και χωρίς.

Συνοψίζω λίγο εδώ τις αλλαγές και τις δοκιμές:
1) Port του σχεδίου σε KiCAD από Eagle (πλέον έχω αρχίσει να φεύγω από τα σπασμένα λογισμικά, κυρίως λόγο ταλαιπωρίας και εμπιστοσύνης στο crack τους)
2) Αλλαγή του LSK489 με το JFE2140 λόγο κόστους περισσότερο και όταν έγινε η αρχική επιλογή δεν υπήρχαν τα LSK στο mouser
3) Αλλαγή των 2SCR293/2SAR293 με τα 2SCR554/2SAR554, είναι οι αντικαταστάτες των πρώτων
4) Αλλαγή του 2SA1312 με το 2SA1163, το πρώτο δεν υπάρχει διαθέσιμο και το δεύτερο αν δεν κάνω λάθος είναι ο αντικαταστάτης του
5) Έχει αφαιρεθεί το mute circuit στην έξοδο, μετά από συζήτηση με τον Δημητρακούδη, αν θυμάμαι καλά, μιας και δεν φαίνεται να είναι 100% απαραίτητο
6) Η πλακέτα είναι 98x74χιλ, αν δεν κάνω λάθος οι αρχικές είναι 10x10, και αντί για star ground είναι ground plane
7) Δοκιμάστηκαν τα μεγάλα ECW20N20/ECW20P20 και τα EXC10N20/EXC10P20 στις ίδιες πλακέτες
8) Δοκιμάστηκε/μετρήθηκε χωρίς και με την σταθεροποίηση στα πρώτα στάδια, ώστε να δούμε αν όντως αξίζει τα έξτρα υλικά και ο χώρος στην πλακέτα (είναι περίπου το 1/3 της πλακέτας)
9) Επίσης τα transistors είναι κάτω από την πλακέτα, όπως περίπου τα έχει και ο Rod Elliot στα αντίστοιχα Project 3 και Project 101

Συμπεράσματα (οι μετρήσεις γίναν με τα QA401 και φορτίο του Κώστα, οπότε θεωρώ ότι είναι άμεσα συγκρίσιμες):

1) Η ολική παραμόρφωση μοιάζει (δεν έχω τον ενισχυτή για να κάνω τις ίδιες ακριβώς μετρήσεις) να είναι λίγο καλύτερη σε όλο το φάσμα ισχύος σε σχέση με την αρχική κατασκευή του Κώστα, με την καλύτερη μέτρηση να είναι -100.0db/0.00090% στα 5.5Watt/8ohms και τα μικρά ΕΧC10 MOSFET
2) Ο θόρυβος (THD+N) φαίνεται να είναι -85db με -90db στις εντάσεις που το noise floor του ίδιου του QA401 δεν είναι ο αδύναμος κρίκος. Πάνω κάτω ίδιος με τις μετρήσεις του Κώστα.
3) Η σταθεροποίηση κάνει διαφορά, και η βασικότερη διαφορά που μέτρησα είναι όταν αρχίσει και ζορίζεται η τροφοδοσία (τοροιδής/γέφυρα/πυκνωτές), αυτό περνάει από τα πρώτα στάδια και φαίνεται στην έξοδο.
4) Τα "μεγάλα" ECW20 φαίνεται να μετράνε ελάχιστα χειρότερα από τα "μικρά" EXC10
5) Τα "μεγάλα" ECW20 φαίνεται να έχουν επιπλέον περιθώρια ισχύος και θεωρώ ότι για όσους θέλουν να τον δουλέψουν αυτόν τον ενισχυτή σε 4ohm ηχεία αξίζει.
6) Οι μετρήσεις έγιναν με δυο τροφοδοσίες, ένας 200VA τοροιδής με 40.000uF πυκνωτές (1 κανάλι) στο οποίο έβγαλε περίπου 54Watt στα 8Ohm και 60Watt στα 4Ohms για τα μικρά EXC10 και 60/90 για τα μεγάλα ECW20
7) Το δεύτερο τροφοδοτικό, είναι ένα SMPS 320Watt που είχα πάρει παλαιότερα, με αυτό φάνηκε ότι 200VA ανά κανάλι είναι αρκετά μικρός τοροιδής για 4Ohm, τα μικρά EXC10 βγάλαν 57/84Watt για 8/4 Ohm αντίστοιχα, και τα μεγάλα ECW20 63/106 !!! λογικά με ένα λίγο μεγαλύτερο τροφοδοτικό θα πετύχουμε και αυτόν τον διπλασιασμό ισχύος από 8->4 Ohm.
8) Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι με το SMPS που δεν είναι και τόσο καλό, το noise-floor δεν άλλαξε, ίσα ίσα επειδή έχει μεγαλύτερα αποθέματα ρεύματος και έχει και πιο μεγάλη συχνότητα λειτουργίας, σε μεγάλες εντάσεις "καθαρίζουν" τελείως οι αρμονικές των 50Hz σε σχέση με το κλασσικό τροφοδοτικό.
9) Κατά την διάρκεια των μετρήσεων, ένα από τα καλώδια του φορτίου ήταν βραχυκυκλωμένο. Ευτυχώς δεν χάλασε κάτι και ο ενισχυτής συμπεριφέρθηκε σαν κύριος, κρέμασε η μια τροφοδοσία (αρνητική) και στην έξοδο είχε 0V.

Αρκετά φλυάρισα

ΥΓ. Επιφυλάσσομαι για τα αρχεία του KiCAD (sch,brd,bom) γιατί το σχέδιο και οι πλακέτες έχουν μια αστοχία (σε ένα part είναι ανάποδα τα pins), οι τρύπες για τις κλέμες είναι πιο μικρές από ότι υπολόγιζα και τα MOSFET στην έξοδο έχουν το footprint για το μικρό EXC10 και όχι για το μεγάλο το ECW20. Εγώ το χώρεσα, αλλά δεν το προτείνω σε καμία περίπτωση.

Attachments

• CFPAmp.zip
    CFPAmp.zip
    2.7 MB · Views: 8
  • 20241225_233020.jpg
    20241225_233020.jpg
    1.8 MB · Views: 32
  • 20241225_233052.jpg
    20241225_233052.jpg
    3.1 MB · Views: 32
  • 20241225_234027.jpg
    20241225_234027.jpg
    1.7 MB · Views: 32
Χρόνια πολλά για την ονομαστική σου γιορτή όπως και για τις μέρες!!!
Κατασκευή υψηλού επιπέδου που αποδεικνύει ότι η παρέα μπορεί να υλοποιήσει χειροποίητες κατασκευές απ το μηδέν, ισάξιες ή και καλύτερες εμπορικών.
Το κυριότερο όμως, ανοιχτές σε όλους και με την απαραίτητη βοήθεια απ τους πρωτεργάτες αν χρειαστεί!!
Μπράβο!!