Power Cables ερωτησεις.....

Η φάση στις πρίζες είναι δεξιά.
Μίλησα για τις καινούργιες νεόδμητες κατοικίες μην με ρωτάς το γιατί .
Έτσι ήξερα και εγώ .

Ο κανόνας είναι δεξιά, μάλλον ο μάστορας εκεί τις έβαλες αριστερά. Αν δούμε και τις πρίζες από άλλες χώρες που δεν μπορεί να πάει και ανάποδα το βύσμα, η φάση είναι πάντα δεξιά.

υπερηχα Δημητρη , εμενα ΔΕΝ ϴα με βαλειϛ σε αυτουϛ που κατι εχουν μαζι σου. ισα-ισα... Τωρα να ρωτησω τον Μακη .. καμια απο τιϛ συσκευεϛ μου δεν εχει ενδειξη που ειναι η φαση. υπαρχει καποιοϛ τροποϛ με το πολυμετρο πχ να το βρω; εννοω χωριϛ να ανοιξω καπακια. αν οχι, να ανοιξω .. αλλα ειναι δυσκολο ετσι οπωϛ ειναι τα μηχανακια. και ειδικη μνεια για το πικαπ. καποια στιγμη ϴα το ψαξω με του ρευματοϛ που μου`πεϛ, (φραγκα καπουτ) μεχρι τοτε, οτι κανω με το ελαφρωϛ καλυτερο απο του εργοστασιου.
Δεν το γνωρίζω αν μπορείς να το κανείς με το πολύμετρο αν είναι εκτός ρεύματος ..Σε μια από τις συσκευές μου που δεν μπορούσα να βρω την φάση ναι άνοιξα το καπάκι και την βρήκα με το δοκιμαστικό κατσαβίδι .
Τώρα όσον αφορά τα πικαπ ειδικότερα που έχω ασχοληθεί με το mk2 ναι ακούγεται το καλώδιο ρεύματος .Στο εξήγησα άλλωστε στο σχετικό νήμα .

Ο κανόνας είναι δεξιά, μάλλον ο μάστορας εκεί τις έβαλες αριστερά. Αν δούμε και τις πρίζες από άλλες χώρες που δεν μπορεί να πάει και ανάποδα το βύσμα, η φάση είναι πάντα δεξιά.
Ναι αλλά μίλησα και για προδιαγραφές ..Το σωστά ειναι όπως κοιτάζουμε την πρίζα μας σούκο η φάση βρίσκεται αριστερά το αναγράφει άλλωστε .
Τώρα βέβαια το τι βολεύει καί το τι κάνει ο κάθε ηλεκτρολόγος είναι άλλο θέμα .
Ορισμένοι μάλιστα ψαγμένοι τραβάνε κατευθείαν γραμμή από τον πίνακα τους εξάλλου τα ρεύματα έχουνε την σημασία τους .

H απορία μου είναι η εξής ,γιατί οι κατασκευαστές δεν σημειώνουν στο iec που είναι συνδεδεμένη η φάση ,γιατί δεν πιστεύω είτε σε εταιρίες κολοσσούς [με μαζική παραγωγή],είτε σε μικρές εξειδικευμένες εταιρίες [με μικρή παραγωγή ] ότι η φάση μπαίνει όπου τύχει στο iec .
Και άντε σε εταιρίες μαζικής παραγωγής να υπάρχει μια δικαιολογία ,αλλά σε κατασκευαστές -βιοτεχνίες με μηχανήματα 5-10.000 ευρώ ,γιατί να <βαριούνται > να το κάνουν ;

Την αμαρτία μου την καταθέτω ,ότι ποτέ δεν ασχολήθηκα με τη φάση στα 230 V

Σωστά τα λες Πέτρο,θα μας απάλλασαν έτσι από την ταλαιπωρία να τη βρίσκουμε(τη σωστή φάση)

Απάντηση: Re: Power Cables ερωτησεις.....

Ναι αλλά μίλησα και για προδιαγραφές ..Το σωστά ειναι όπως κοιτάζουμε την πρίζα μας σούκο η φάση βρίσκεται αριστερά το αναγράφει άλλωστε .
Ορισμένοι μάλιστα ψαγμένοι τραβάνε κατευθείαν γραμμή από τον πίνακα τους εξάλλου τα ρεύματα έχουνε την σημασία τους .

Την φάση τη βρίσκουμε με ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι.
Άρα σκασίλα μας αν βρίσκεται δεξιά ή αριστερά....
Το ζήτημα είναι από εκεί και πέρα πως το διαχειριζόμαστε.....

Αγαπητε,
Το αν εχει η οχι ασε να το κρινουν οι συνομιλητες σου και οχι εσυ.
Η εμφανιση δεν αποτελει ποιοτικο στοιχειο πουθενα στον κοσμο.
τωρα αν ρωτας γιατι τα αλλαξα Εγω προσωπικα, τα αλλαξα γιατι πηγα σε καθαροτερο χαλκο και σε μεγαλυτερης διατομης καλωδιο.
Και οχι για να λεω οτι εχω ποιοτικοτερο καλωδιο.

Τελος παντων ευχαριστω ολους για την βοηθεια.
Αφού μας λες δεν ακούς κάτι και δεν ξέρεις τι ακούν άλλοι...
Εσύ γιατί τα αλλαξες;
Για να βάλεις ποιοτικα;
Τι προσφέρει η ποιότητα σε σένα τελικα;
Αφού δεν προσφέρει σε ηχο;
Γιατί δεν κράτησες τα μανισια;

Μακη δεξιά η φάση εννοεις.
Ετσι μου έχει πει ηλεκτρολόγος.
Και κατι σουκο που εχω πάρει δεξια ηταν.

Re: Απάντηση: Re: Power Cables ερωτησεις.....

Την φάση τη βρίσκουμε με ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι.
Άρα σκασίλα μας αν βρίσκεται δεξιά ή αριστερά....
Το ζήτημα είναι από εκεί και πέρα πως το διαχειριζόμαστε.....
Σας περιέγραψα έναν απλό τρόπο.

Σωστά τα λες Πέτρο,θα μας απάλλασαν έτσι από την ταλαιπωρία να τη βρίσκουμε(τη σωστή φάση)

Να θέσω ένα <ανατρεπτικό> ερώτημα ;
μήπως κατά την άποψη τους δεν επηρεάζεται η απόδοση τους ;
Είδες πουθενά σε κάποιο εγχειρίδιο κατασκευαστή να γράφεται κάτι για την σωστή φάση ;

Είδες πουθενά σε κάποιο εγχειρίδιο κατασκευαστή να γράφεται κάτι για την σωστή φάση ;

Σε phono της clearaudio σίγουρα. Την έχει και σημαδημενη. Και σε ενισχυτη ειμαι σχεδόν σιγουρος.. Naim νομιζω.. Αν θυμαμαι καλα..

Πολλά μηχανάκια έχουν μια κόκκινη βούλα στο iec της συσκευής.
Από εκεί και πέρα τα ώτα μας είναι ο καλύτερος σύμβουλος

audionet-amp-display-phase.jpg

το θέμα δεν είναι να είναι η φάση δεξιά (που στο κάτω κάτω και αριστερά να είναι με το δοκιμαστικό τη βρίσκεις)
Το θέμα είναι με διαφόρους ηλεκτρολόγους που αυτοσχεδιάζουν (ιδίως από τότε που υπάρχει και γείωση στα σπίτια)
είναι τα πολλά πολυμπριζα που συνήθως ακολουθούν, και φυσικά που το έχει ο κάθε κατασκευαστής (ιδίως με τις πολλές φτηνές κινέζικες συσκευές που χρησιμοποιούμε).
Ιδίως οι κινέζοι με την σιγουριά ότι υπάρχει iec παροχή με γείωση δεν το βλέπουν και τόσο σοβαρά να τηρήσουν την φάση.

Οπότε το σίγουρο τέστ είναι της ακρόασης ή της αφής...
Το άλλο με το πολύμετρο αναζητείστε το και κάντε το αν νομίζετε ότι μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια.

Απάντησα στην ερώτηση αν "είδαμε πουθενά".

Όπως βλέπεις "είδαμε κάπου"

Τώρα, αν ζητάς επιπλέον στατιστική, πράγματι το ποσοστό είναι μάλλον χαμηλό.

Τόσο χαμηλό, που ακόμη και αυτοί που το αναφέρουν, μάλλον για λόγους χαϊεντικού μάρκετινγκ το κάνουν.

Απάντηση: Re: Power Cables ερωτησεις.....

το θέμα δεν είναι να είναι η φάση δεξιά (που στο κάτω κάτω και αριστερά να είναι με το δοκιμαστικό τη βρίσκεις)
Το θέμα είναι με διαφόρους ηλεκτρολόγους που αυτοσχεδιάζουν (ιδίως από τότε που υπάρχει και γείωση στα σπίτια)
είναι τα πολλά πολυμπριζα που συνήθως ακολουθούν, και φυσικά που το έχει ο κάθε κατασκευαστής (ιδίως με τις πολλές φτηνές κινέζικες συσκευές που χρησιμοποιούμε).
Ιδίως οι κινέζοι με την σιγουριά ότι υπάρχει iec παροχή με γείωση δεν το βλέπουν και τόσο σοβαρά να τηρήσουν την φάση.

Οπότε το σίγουρο τέστ είναι της ακρόασης ή της αφής...
Το άλλο με το πολύμετρο αναζητείστε το και κάντε το αν νομίζετε ότι μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια.

Άσε Δημήτρη, τα έχουμε συζητήσει.

Ζητώ από ηλεκτρολόγο που μου έκανε νέα εγκατάσταση να βάλει ξεχωριστή γραμμή από τον πίνακα στο σαλόνι. Μου λέει ΟΚ.

Όταν τελείωσε πήγα να βάλω σκούπα. Στο καθιστικό η σκούπα δεν δούλευε στις δύο σούκο του δωματίου.

Αφού έβαλα μπαλαντέζα για να σκουπίσω έψαξα τις πρίζες με δοκιμαστικό. Άναβε όταν ακουμπούσα την κεντρική βίδα...:AFADF0:

Όπως καταλαβαίνεις, ούτε καν μπήκα στον κόπο να ψάξω αν η γραμμή στο σύστημα είναι ξεχωριστή

Όπως ειπώθηκε παραπάνω, τη φάση τη βρίσκουμε εύκολα με το δοκιμαστικό. Το ίδιο κάνουμε καλού κακού και στην πριίζα του πολύμπριζου. Μετά πάλι δοκιμάζουμε με το δοκιμαστικό στην πλευρά του IEC, και κοιτάμε το HOT (ή L ή Line) να αντιστοιχεί στη φάση. Κανονικά θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι η έξοδος στο IEC ειναι ok, απο τη στιγμή που η πρίζα είναι σημειωμένη και βάζεις τη πλευρά Line στη φάση στο πολύμπριζο (που έχες βρεί με το δοκιμαστικό). Ωστόσο, έχω δει επώνυμα καλώδια να έχουν αυτή τη σύνδεση ανάποδα. Απο κει και πέρα λογικά είσαι εντάξει. Η συσκευή που χρησιμοποιεί IEC οφείλει να έχει το IEC της εσωτερικά σωστά συνδεδεμένο.