Power Line και λάμπες "οικονομίας"

YannisA

Supreme Member
22 January 2008
3,157
ΑΘΗΝΑ
Το HTPC στο υπνοδωμάτιο, συνδέεται με το δίκτυο μέσω Power line της Netgear. Ένα XE-103 που συνδέεται με τη πρίζα δικτύου και ένα XE-104 με 4 εξόδους (switch). (Ο αρχιτέκτονας "σκέφτηκε" να βάλει τη πρίζα δικτύου μαζί με του τηλεφώνου, δίπλα στο κρεβάτι και όχι απέναντι, που έχει βάλει τη πρίζα τηλεόρασης).
Στο διπλανό δωμάτιο που είναι το "παιδικό", πρόσφατα εγκατέστησα στο φωτιστικό οροφής 2 λάμπες οικονομίας των 12Watt (2 x 12 = 24W).
Αποτέλεσμα: Όταν ανάβουν αυτές οι λάμπες, το φωτιστικό δηλαδή (στο διπλανό δωμάτιο), η απόδοση του Power line πέφτει κάτω απ' το μισό, με αποτέλεσμα να μή μπορείς να δείς ούτε DVD απ' τον server. Μόνο XVid μέχρι 1Gb παίζουν, δηλ μιλάμε για 2-3 Mbps. Σβήνοντας το φώς στο διπλανό δωμάτιο, η απόδοση πάει στα 6-8 Mbps.
Σας έχει συμβεί και πως λύνεται? (Εκτός βέβαια απ´την επαναφορά των λαμπτήρων πυρακτώσεως 2 x 60W).

Γενικά οι λαμπτήρες οικονομίας είναι διαβόητοι για τον θόρυβο που εισάγουν στις ηλεκτρικές γραμμές.

Δεν υπάρχει εγγυημένη εύκολη λύση. Ίσως βελτιωθεί η κατάσταση αν βάλεις άλλους λαμπτήρες οικονομίας, καλύτερης ποιότητας, αλλά θαύματα δύσκολα θα γίνουν. Αν ήσουν του DIY θα σου έλεγα να ψαχτείς με φίλτρα EMI για το φωτιστικό, αλλά δεν νομίζω να μπορείς να βρεις κάτι τέτοιο έτοιμο.

Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις να συνδέσεις τα poweline σε διαφορετικές πρίζες (αν υπάρχει το περιθώριο). Ίσως είσαι τυχερός και πέσεις σε κύκλωμα με λιγότερο θόρυβο.

κατι αλλο πρεπει να συμβαινει γιατι ηλεκτρολογικα η γραμμη για τα φωτα ειναι διαφορετικη απο την γραμμη για τις μπριζες, στον πινακα εχεις δοκιμασει να δεις εαν κλεινοντας την ασφαλεια διακοπτεται η παροχη στα φωτα και στην μπριζα?

Επισης τα powerline δεν θα πρεπει να συνδεονται σε πολυμπριζα παρα μονο μονα τους στην μπριζα.

Last edited:
Θα το δοκιμάσω αύριο.
Εννοείς άν, κλείνοντας κάποια αφάλεια στο πίνακα, σβήνουν τα φώτα σ' αυτά τα δωμάτια και κόβεται το ρεύμα στις πρίζες που έχω το PowerLine.

Βλεπω το μελλον σου...

Συντομα σε βλεπω με ενα μακρυ ethernet καλωδιο σε καναλι...

:)

Τά άλλο μπορείς να πείς για το μέλλον μου?-bye-
Το γεγονός είναι ότι, μεταφέροντας το δίκτυο στον απέναντι τοίχο στο ίδιο δωμάτιο, το διαθέσιμο bandwidth πεφτει στο 30%, μόλις ανάψει το φως στο διπλανό δωμάτιο.
Στο συνημμένο:

Σημείο 1: Πρίζα δικτύου
Σημείο 2: Πρίζα ΔΕΗ, με Netgear ΧΕ-103 (ενώνεται με Σημείο 1, με καλώδιο Ethernet)
Σημείο 3: Πρίζα ΔΕΗ, με Netgear XE-104 (switch με 4 εξόδους, σε μία το Htpc και σε άλλη ο DM600)
Σημείο 4: Η πέτρα του σκανδάλου, το φωτιστικό οροφής όπου έβαλα τις λάμπες οικονομίας.

Attachments

• Powerline.jpg
    Powerline.jpg
    98.4 KB · Views: 26
Δευτερη προβλεψη για το μελλον σου...

Βαζεις 200ρια powerline, οποτε με 30% μειον, εισαι οκ :)

Στράτο, ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου.
Δυστυχώς, δεν είμαι στο 30% μείον, αλλά στο 70% μείον όταν ανάψει το φως.
Τλεος πάντων, αυτό που έκανα είναι, να μετακινήσω το XE-103 απ' το Σημείο 2, στο Σημείο 1 (δίπλα στη πρίζα δικτύου).
Απ' ότι φαίνεται, τα Powerline στα σημεία 1-3, συνεργάζονται καλύτερα απ' ότι στις θέσεις 2-3 και έτσι, προσωρινά, αποφεύγω το κανάλι που είπες παραπάνω...:FSGSFGS4: