Που πάει η χώρα - Ειδησεογραφία, Ενημέρωση, Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Status
Not open for further replies.
Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα - Ειδησεογραφία, Ενημέρωση, Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Είπαν ψέμματα! 'Αλλες οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις από αυτές που ανακοίνωσαν την Κυριακή!

papakwnstantinou_608_355.jpg

Τσακίζονται μισθολογικά πάνω από 1 εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι και τουλάχιστον 100.000 συνταξιούχοι. 'Ολες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Άλλα είπε ο υπουργός Οικονομικών την Κυριακή ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα και άλλα παρουσιάστηκαν σήμερα στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή!

Στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι :

α) Το επίδομα των 1.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 250 το Πάσχα και το καλοκαίρι και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, θα το παίρνουν αυτούσιο μόνο όσοι παίρνουν έως 2.000 ευρώ και όχι 3.000 που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Οσοι παίρνουν πάνω από 2.000 ευρώ θα περικόπτεται αναλογικά. Αυτό σημαίνει ότι όποιος παίρνει:

2100 ευρώ θα παίρνει επίδομα 900 ευρώ
2200 ευρώ θα παίρνει επίδομα 800 ευρώ
2300 ευρω θα παίρνει επίδομα 700 ευρώ
2900 ευρώ θα παίρνει μόλις 100 ευρώ

β) Οσοι έχουν βγεί στην σύνταξη αλλά δεν έχουν περάσει τα 60 χρόνια τότε ΔΕΝ θα λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρω δηλαδή τα δώρα των Χριστουγέννων του Πάσχα και επίδομα αδείας.
Από την ρύθμιση εξαιρούνται όσοι «βγαίνουν» αναγκαστικά στην σύνταξη λόγω αναπηρίας κ.λπ

γ) Το μέτρο περιλαμβάνει και όσους έχουν υποβάλλει τους τελευταίους μήνες αίτηση πρόωρης συνταξιοδότησης και δεν υπερβαίνουν το 60ο έτος της ηλικίας τους.

δ) Όσοι παίρνουν συνολική σύνταξη (μαζί με τα επικουρικά) από 1701 έως 2500 ευρώ τότε ΔΕΝ θα τους δίνεται ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρω αλλά θα δίνεται αναλογικά με την σύνταξη τους μέχρι το ποσό των 2.500 ευρω.

Δηλαδή, όποιος λαμβάνει σύνταξη έως:

1700 ευρω θα λαμβάνει επίδομα 800 ευρω ,
1800 ευρω θα λαμβάνει 700 ευρω
1900 ευρω θα λαμβάνει 600 ευρω
2000 ευρω θα λαμβάνει 500 ευρω
2100 ευρω θα λαμβάνει 400 ευρω

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει :

Μείωση των επιδομάτων στο στενό δημόσιο τομέα και οι εν γένει αποδοχές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τα πάσης φύσεως επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές γενικά για τους λειτουργούς υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος μειώνονται κατά 8%.

Επίσης κατά 8% μειώνονται και τα έξοδα παράστασης του προέδρου της Δημοκρατίας, των προέδρων της κυβέρνησης και της Βουλής, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των υπουργών και των υφυπουργών.

Επίσης ορίζεται ότι τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται έως την 31 Δεκεμβρίου 2010, δεν θίγονται από την παραμονή των υπαλλήλων στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές, δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.

Εξάλλου, αναστέλλεται η καταβολή της δεύτερης δόσης της έκτακτης ενίσχυσης (επίδομα αλληλεγγύης).

Ο χρόνος καταβολής του θα επανακαθοριστεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Αυξάνονται επίσης οι έμμεσοι φόροι, ενώ με το άρθρο 5 επιβάλλεται έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης στα κέρδη των επιχειρήσεων, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Επιβάλλεται επίσης ειδικός φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

http://www.newsit.gr/default.php?pna...25153&catid=13

Με μία πρώτη ματιά που έριξα το άρθρο του newsit.gr δεν ταιριάζει με το κείμενο του νομοσχεδίου που έβαλα πιο πριν σε link.... αυτό δηλαδή http://assets.tanea.gr/files/2010-05-04/nomosxedio1.pdf

Ρουσόπουλος και Αλογοσκούφης την Πέμπτη στην Εξεταστική

Την πόρτα της εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι θα περάσουν την Πέμπτη ο Θ. Ρουσόπουλος και ο Γ. Αλογοσκούφης, ενώ
η εξεταστική ακουμπά όλο και περισσότερο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή αφού την Δευτέρα έχει κληθεί να καταθέσει ο πιο στενός του συνεργάτης και διευθυντής του γραφείου του Κώστας Αγγέλου.

Χθές ο πρώην υπουργός Πέτρος Δούκας, κάρφωσε το Μέγαρο Μαξίμου κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του.

“Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε την πορεία της υπόθεσης καθώς τον Ιούνιο του 2004 μου τηλεφώνησε ο Γιάννης Αγγέλου και μου ζήτησε να εξετάσω κατά προτεραιότητα τη γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Χρημάτων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην κατάθεσή του τόνισε ότι για τον ίδιο ήταν η πρώτη φορά που άκουγε την ύπαρξη της Μονής και ότι το τηλεφώνημα δεν το θεώρησε παρέμβαση αλλά θεώρησε ότι δήλωνε ενδιαφέρον για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Όπως είπε το θέμα ελέγχθηκε από το υπουργείο και δεν βρέθηκε τίποτα που να μην είναι σύμφωνο με τις ισχύουσες διατάξεις ή να δημιουργεί υποψία περί της ηθικής πλευράς και κατέληξε λέγοντας πως ουδέποτε του ζητήθηκε να κάνει κάτι παρεμβατικό.

Ο πρώην υπουργός εξαπέλυσε μύδρους κατά της Νέας Δημοκρατίας και του Μαξίμου τότε λέγοντας πως επισήμως δεν του δόθηκε καμία επίσημη απάντηση και παραδέχθηκε ότι μέχρι τώρα δεν μίλησε για να μην πληγώσει την παράταξη "παρά τα όσα μου έσερναν διάφοροι αρουραίοι της εξουσίας και σήκωσα βάρη που δεν μου ανήκαν".

Υποστήριξε ότι έπεσε θύμα σκανδαλολογίας και πως θυσιάστηκε σαν Ιφιγένεια γιατί όπως τόνισε δεν είχε εκλεκτικές σχέσεις με το τότε οικοσύστημα Μαξίμου.

Στην Εξεταστική κατέθεσε ο κ. Σανιδάς ο οποίος επέμεινε στη θεωρία περί παραπλανηθέντων υπουργών και δήλωσε ότι δεν διαπίστωσε πολιτικές ευθύνες για να στείλει την υπόθεση στη Βουλή.

www.newsit.gr

Eτσι με δυό ομοειδή τελικά θέματα να τρέχουν παράλληλα σε λίγο δεν θα βγαίνει άκρη.

Δεν είναι καλή ιδέα τα δυό νήματα...

Mόλις πήγα να το πώ....αφου εδω θα μπαίνουν οι ειδήσεις, πως θα συζηταμε στο άλλο??

Ρε λές να θέλουμε ΔΝΤ στο avclub να μας στρώσει???Μπρρρρρρρρ:ADFADF1:

Με μία πρώτη ματιά που έριξα το άρθρο του newsit.gr δεν ταιριάζει με το κείμενο του νομοσχεδίου που έβαλα πιο πριν σε link.... αυτό δηλαδή http://assets.tanea.gr/files/2010-05-04/nomosxedio1.pdf

Εχτες επικοινωνησα με ενα οικονομικο δημοσιογραφο ρωτωντας τον 2-3 πραγματα.

Μου τονισε οτι αν δεν δουμε το νομοσχεδιο να μην ειμαστε βεβαιοι για τιποτα καθως θα αλλαζει συνεχεια...

Eτσι με δυό ομοειδή τελικά θέματα να τρέχουν παράλληλα σε λίγο δεν θα βγαίνει άκρη.

Δεν είναι καλή ιδέα τα δυό νήματα...

Συμφωνω. Δεν ειναι δυνατον να ελεγχονται απολυτα τα ποστς και θα χανεται ο ειρμος.

Και γώ την πάτησα πρίν και το έσβησα και το μετάφερα δίπλα.

Μια χαρά είναι τα θέματα. Να σκεφτόμαστε λίγο τι γράφουμε.
Αν μεταφέρουμε ειδήσεις ή προσκλήσεις για διαμαρτυρία είναι οκ εδώ.
Αν θέλουμε να το συζητήσουμε βάζουμε link την είδηση και το συζητάμε δίπλα.

Γνώμη μου πάντα, μη θεωρηθεί οτιδήποτε...

:ernaehrung004:

Νομίζω ότι καλά είναι τα 2 νήματα, ειδήσεις εδώ, κουβέντα στο άλλο.....

Πρώτο Θέμα γράφει μέσα... εκτός βέβαια αν είναι ή άποψη κάποιου που διάβασε το πρώτο θέμα, οπότε τρέχα γύρευε.

Πάντως λογικά όσα λέει, σχεδόν αυτονόητα για όποιον ζει στην Ελλάδα...

Πρωτο Θεμα αλλά τα άκουσα ατόφια και στις χτεσινοβραδυνές ειδήσεις του ΑΝΤ1

Απάντηση: Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα - Ειδησεογραφία, Ενημέρωση, Εξωτερικοί σύνδεσ

Mόλις πήγα να το πώ....αφου εδω θα μπαίνουν οι ειδήσεις, πως θα συζηταμε στο άλλο??

Ρε λές να θέλουμε ΔΝΤ στο avclub να μας στρώσει???Μπρρρρρρρρ:ADFADF1:

Είναι απλό, απλούστατο....

Το θέμα ανοίχθηκε εδώ για παράθεση ειδήσεων. Ξερά, ενημερωτικά. Δεν υπήρχε κανένας σκοπός να δημιουργηθούν δύο παράλληλα νήματα. Αν, τελικά, εξυπηρετηθεί ο σκοπός που άνοιξε αυτό το νήμα, δε θα υπάρχει περαιτέρω δυσκολία. Δεν είναι τόσο δύσκολο, φαντάζομαι, να μην σχολιάζουμε τις ειδήσεις εδώ, αλλά, δίπλα. Φυσικά, αν το παραπάνω καταστρατηγείται, θα έχουμε αλαλούμ...

Αιμίλιε το ποστ δεν αφορά προσωπικά εσένα, απλώς πιάστηκα από το ποστ σου για να τονίσω πως πρέπει να λειτουργήσουμε...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα - Ειδησεογραφία, Ενημέρωση, Εξωτερικοί σύ

Αιμίλιε το ποστ δεν αφορά προσωπικά εσένα, απλώς πιάστηκα από το ποστ σου για να τονίσω πως πρέπει να λειτουργήσουμε...

Άστα αυτά....θες να μας μπερδέψεις....

Όποιο ποστ γράφεται εδώ και δεν αποτελεί ειδησεογραφία ή ενημέρωση από εξωτερικό σύνδεσμο, θα μεταφέρεται αυτούσιο δίπλα. Όποιος θέλει να σχολιάσει κάποια είδηση, θα το κάνει δίπλα παραθέτοντας μονάχα το λινκ της είδησης και όχι το κείμενο.

Αδειες τσέπες για τρία εκατ. Ελληνες
04-05-2010

Οι επιπτώσεις των μέτρων στο οικογενειακό εισόδημα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ, Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ Δήμητρα Σκούφου Νικολέττα Μουτούση Γιώργος Αράπογλου

Σε απόγνωση θα βρεθούν το επόμενο διάστημα περίπου 3 εκατομμύρια Ελληνες (εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα αλλά και συνταξιούχοι) οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται έως και 25% σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας των περικοπών σε επιδόματα, 13ο και 14ο μισθό.
Μαχαίρι στα εισοδήματα θα μπει για 2.350.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και για 833.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα. Από τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους οι 90.000 είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου ή με μίσθωση έργου και δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα και το ενδεχόμενο της απόλυσης, ενώ 743.000 είναι μόνιμο προσωπικό και εκτός από τη μείωση των αποδοχών δεν φαίνεται να κινδυνεύουν εργασιακά. Παράλληλα, απώλειες στις αποδοχές τους θα έχουν και περίπου 170.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.
Τα λιγότερα χρήματα που θα μπαίνουν στο εξής στα ταμεία των νοικοκυριών αναμένεται να κάνουν αρκετούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς ελλειμματικούς σε σχέση με το 2009.
Μάλιστα, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους Ελληνες, καθώς δεν θα δουν μόνο μείωση των εισοδημάτων τους αλλά θα επιβαρυνθούν και με τις ανατιμήσεις που θα φέρουν στην αγορά οι αυξήσεις του ΦΠΑ και των ειδικών φορών κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο αρκετά νοικοκυριά που έχουν να καλύψουν δαπάνες τις οποίες δεν μπορούν να περικόψουν, όπως δόσεις στεγαστικών δανείων ή δίδακτρα φροντιστηρίων για ξένες γλώσσες.
Τα παραδείγματα
Για παράδειγμα, ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων με ένα παιδί είχε πέρυσι ετήσιες συνολικές καθαρές αποδοχές 32.260 ευρώ. Φέτος, εξαιτίας των περικοπών σε επιδόματα και δώρα, τα εισοδήματά του θα είναι μειωμένα κατά 1.940 ευρώ, δηλαδή θα λάβει 30.320 ευρώ. Ομως, αν και τα εισοδήματά του μειώνονται δεν υπάρχει αντίστοιχη μείωση των βασικών δαπανών διαβίωσης. Συγκεκριμένα, το 2009 το συγκεκριμένο νοικοκυριό για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του για στέγαση, σίτιση, αγορά καυσίμων, ασφάλειες, δίδακτρα ιδιωτικού παιδικού σταθμού και άλλα έξοδα ξόδεψε συνολικά 30.357 ευρώ, έχοντας και 1.903 ευρώ πλεόνασμα σε σχέση με τα εισοδήματά του. Τη φετινή χρονιά για την αγορά των ίδιων προϊόντων και υπηρεσιών είναι αναγκασμένο να πληρώσει συνολικά 31.564 ευρώ, δηλαδή 1.244 ευρώ περισσότερα από τα χρήματα που αναμένει να εισπράξει. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο από τις αυξήσεις του ΦΠΑ στα είδη σούπερ μάρκετ και τον ειδικό φόρο στα καύσιμα μία οικογένεια είναι αναγκασμένη να πληρώσει σε ετήσια βάση 636,96 ευρώ περισσότερα, ενώ εάν στην οικογένεια υπάρχει καπνιστής ο οποίος καταναλώνει ένα πακέτο ακριβών τσιγάρων την ημέρα, τότε η συνολική ετήσια επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στο πόσο των 1.206,96 ευρώ τον χρόνο. Και αυτό μόνο από τις αυξήσεις στις τιμές τριών συγκεκριμένων προϊόντων.

Και ενώ οι εργαζόμενοι ψάχνουν να βρουν τρόπο για να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών με ανακοίνωσή τους αντιδρούν στην απόφαση για επιβολή δεύτερης έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις. Οπως αναφέρει ο ΣΕΒ, η επιβολή δεύτερης έκτακτης εισφοράς «στέλνει το λάθος μήνυμα στη λάθος στιγμή» και προσθέτει: «Το πακέτο μέτρων που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση ανταποκρίνεται, κατ´ αρχήν, σε μία αδήριτη δημοσιονομική αναγκαιότητα. Ετσι, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αποτελέσει αντικείμενο ούτε κομματικής, ούτε συντεχνιακής κριτικής. Δίνει περίοδο χάριτος για δράση σε μία οικονομία που παραμένει υπό το φάσμα της χρεοκοπίας. Θα αποδειχθούν ικανά να θεραπεύσουν τον μεγάλο ασθενή που είναι ο υπερτροφικός και σπάταλος δημόσιος τομέας; Θα επιφέρουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να δημιουργήσουμε την ανάπτυξη που θα διασφαλίσει το μέλλον μας;».
ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
Αν συνυπολογιστούν οι αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης, οι μισθοί δεν θα φτάνουν...

Πώς θα ζούμε τώρα με λιγότερα

Δημόσιοι υπάλληλοι περιγράφουν τις αλλαγές που φέρνουν οι περικοπές στον προϋπολογισμό τους «Σκέφτομαι δεύτερη δουλειά»
«Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ των εκπαιδευτικών επηρεάζεται και από τις συνεχείς μεταθέσεις, αφού πρέπει κάθε φορά να επιβαρύνονται το κόστος της μετακόμισης και του ενοικίου. Επιπλέον, το έλλειμμα των μηνιαίων αποδοχών πολλαπλασιάζεται όταν μας αφαιρούνται και τα δώρα. Οταν χάνουμε περίπου 120-150 ευρώ μηνιαίως, μιλάμε για απώλεια πολλών χιλιάδων ευρώ από χρήματα που δεν έφταναν όχι για να βάλουμε στην άκρη, αλλά για να καλύψουμε τις βασικές καθημερινές ανάγκες. Με μισθό 1.200 ευρώ, τα παιδιά μου γνωρίζουν ότι αν περάσουν σε άλλη πόλη δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξουμε να τα στείλουμε να σπουδάσουν, ενώ ο γιος μου έχει προβληματιστεί τόσο από την κατάσταση που για να μας διευκολύνει ρωτάει αν πρέπει να δουλέψει και ο ίδιος το καλοκαίρι. Σκέφτομαι όλες τις πιθανές λύσεις, ακόμα και να προσπαθήσω να απασχοληθώ και σε αντικείμενο πέραν της ειδικότητάς μου».

«Κόβουμε από παντού»
«ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ήμασταν οι πρώτοι που μπήκαμε στη δίνη του κυκλώνα. Δεν έφτανε η πρώτη μείωση που ήδη μας συντάραξε, ήρθε και η δεύτερη για να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό μας. Εχουμε στεγαστικό δάνειο 800 ευρώ και τόσο εγώ, όσο και η σύζυγός μου που είναι δασκάλα, από 1.400 ευρώ που παίρναμε πέφτουμε στα 1.280 ο καθένας. Επιπλέον, το τοπίο στην εκπαίδευση αναμένεται να επηρεαστεί δραματικά και να επιβαρυνθούμε με επιπλέον υπερωρίες που ήδη δεν πληρωνόμαστε. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με την καθημερινότητα. Αποφασίσαμε να κόψουμε τα μαθήματα χορού της κόρης και κιθάρας του γιου, ενώ για να συμπληρώσουμε το εισόδημά μας εργάζομαι και ως μελισσοκόμος. Επιπλέον, περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας, αλλά και τις ελάχιστες εξόδους που είχαμε ως οικογένεια».

«Εκοψα τα αγγλικά του παιδιού»
«ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ φέτος να κόψω από τη 15χρονη κόρη μου το φροντιστήριο των αγγλικών. Για μένα αυτό ήταν μαχαιριά, αλλά δεν γινόταν διαφορετικά. Δεν θα είχα να αποπληρώσω το δάνειο και θα έχανα και το σπίτι μου. Εχω τέσσερα παιδιά και τα μεγαλώνω μόνη μου. Εφτασα σε αυτό το σημείο, εγώ, που πιστεύω τόσο πολύ στη μόρφωση. Ο μισθός μου μαζί με τα επιδόματα ίσα που έφτανε τα 1.100 ευρώ.

Από την οικογένειά μου ο μεγαλύτερος γιος μου έχει βρει κάποια δουλειά. Οι δύο κόρες μου έχουν σπουδάσει βρεφονηπιοκόμος και γραφίστρια και είναι στην ανεργία. Διασκέδαση εδώ και χρόνια δεν ξέρω τι σημαίνει. Οσο για τα ρούχα, ευτυχώς που η μητέρα μου με έμαθε να ράβω και μου έδωσε και μια ραπτομηχανή.
Δεν έχει μείνει τίποτε άλλο για να κόψω».
«Δεν μένει τίποτα...»
«ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ως υδραυλικός στον δήμο και ο μισθός μου έπειτα από 27 χρόνια, μαζί με τα επιδόματα, ίσα που φτάνει τα 1.500
ευρώ. Η σύζυγός μου εργάζεται περιστασιακά. Στην ουσία, η οικογένειά μου συντηρείται από μένα. Το κυριότερο είναι ότι ο γιος μου κάνει μεταπτυχιακά στο εξωτερικό και μου στοιχίζει τουλάχιστον 800 ευρώ τον μήνα. Από τον μισθό μου δεν μένει τίποτα στην άκρη και με όλα όσα θα ακολουθήσουν δεν ξέρω πώς θα επιβιώσουμε. Εχω αρχίσει να φοβάμαι ακόμα και για το σπίτι μου. Η οικογένειά μου ούτως ή άλλως- με παιδί που σπουδάζει- δεν έχει εδώ και χρόνια περιθώρια για διασκέδαση. Με ένα χαρτί και ένα μολύβι πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ. Ηδη μιλάω για βασικά είδη. Ολα μετρημένα».

Πακέτα αναχρηματοδότησης των δανείων ετοιμάζουν οι τράπεζες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Πεφάνης
ΚΟΚΚΙΝΟΣ συναγερμός έχει χτυπήσει στα επιτελεία των τραπεζών, καθώς φοβούνται νέα εκτίναξη των επισφαλειών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μετά την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ειδικά σε οικογένειες με δύο δημοσίους υπαλλήλους ή και συνταξιούχους, η μείωση των εισοδημάτων σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πληρώνουν πλέον περισσότερο από το 40% των εισοδημάτων τους για να καλύπτουν τις δόσεις των δανείων.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή, οι τράπεζες ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά νέα, ειδικά πακέτα αναχρηματοδότησης, απευθυνόμενες τόσο στους πελάτες τους όσο και σε δανειολήπτες άλλων τραπεζών. Ηδη, για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα «σιωπηρά» τους τελευταίους μήνες διαθέτει νέα προϊόντα για μεταφορά οφειλών, ενώ αντίστοιχες κινήσεις γίνονται από τον ανταγωνισμό.
Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πολύ σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά ειδικά δάνεια προς δημοσίους υπαλλήλους- ενδεχομένως σε συνδυασμό και με λογαριασμούς μισθοδοσίας- με ειδικούς ευνοϊκούς όρους.
Κοινό χαρακτηριστικό των προϊόντων είναι η μικρότερη μηνιαία δόση, η οποία επιτυγχάνεται κατά κανόνα με αύξηση της διάρκειας του δανείου, σε συνδυασμό ίσως και με μικρότερα επιτόκια. Οι δανειολήπτες θα πρέπει πάντως να γνωρίζουν ότι μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής σημαίνει και περισσότερους τόκους στο τέλος. Παράλληλα, δημοφιλή είναι τα δάνεια με διευκολύνσεις, όπως για παράδειγμα το πάγωμα των δόσεων για 24 μήνες, η παράλειψη πληρωμής έως και δύο δόσεων κάθε χρόνο και η δυνατότητα μείωση της δόσης έως 30% για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

-- 715 --
alfavita8.gif

http://www.alfavita.gr/wn/des.php?kwdikos=2811

από το Σύνταγμα της Ελλάδος ...

[FONT=&quot]Άρθρο 85[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και οι Υφυπουργοί είναι συλλογικώς υπεύθυνοι για τη γενική πολιτική της Κυβέρνησης και καθένας από αυτούς για τις πράξεις ή παραλείψεις της αρμοδιότητάς του, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων για την ευθύνη των Υπουργών. Σε καμία περίπτωση η έγγραφη ή προφορική εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν απαλλάσσει τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς από την ευθύνη τους.[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]**Άρθρο 86[/FONT][FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]1. Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.
2. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3.
Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.
3. Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την παράγραφο 1 αρμοδιότητά της μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.
Με τη διαδικασία και την πλειοψηφία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής η Βουλή μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλεί την απόφασή της ή να αναστέλλει τη δίωξη, την προδικασία ή την κύρια διαδικασία.
4. Αρμόδιο για την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είναι, ως ανώτατο δικαστήριο, Ειδικό Δικαστήριο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώνονται, μετά την άσκηση δίωξης, από τον Πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής, μεταξύ των μελών των δύο ανώτατων αυτών δικαστηρίων, που έχουν διορισθεί ή προαχθεί στο βαθμό που κατέχουν πριν από την υποβολή πρότασης για άσκηση δίωξης. Του Ειδικού Δικαστηρίου προεδρεύει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν και μεταξύ ομοιόβαθμων ο αρχαιότερος.
Στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου της παραγράφου αυτής λειτουργεί Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Άρειο Πάγο ως ανακριτής. Η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος.
Καθήκοντα εισαγγελέα στο Ειδικό Δικαστήριο και στο Δικαστικό Συμβούλιο της παραγράφου αυτής ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του. Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου ενώ το δεύτερο εδάφιο και για τον εισαγγελέα.
Σε περίπτωση παραπομπής προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου συμπαραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι, όπως νόμος ορίζει.
5. Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.[/FONT]
[FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]

Status
Not open for further replies.