Που πάει η Ε.Ε.;;;

Απάντηση: Re: Που πάει η Ε.Ε.;;;

... και κάποιες αποπληρωμές δανείων που πάρθηκαν σε ελβετικά φράγκα και εξοφλούνται σε ευρώ. Στην ελλάδα είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες...

Τρομερο θεμα. Πρεπει τα κομματα να δεσμευτουν σαφως για το τι θα κανουν με τα δανεια σε φραγκο πριν τις εκλογες αφορα 70000 οικογενειες.

Τρομερο θεμα. Πρεπει τα κομματα να δεσμευτουν σαφως για το τι θα κανουν με τα δανεια σε φραγκο πριν τις εκλογες αφορα 70000 οικογενειες.
Nα δεσμευτούν και να κάνουν τι δηλαδή;
Μήπως πχ να πληρώνει το Δημόσιο τη διαφορά;
Και αν η πορεία της ισοτιμίας ήταν αντίστροφη ή αντιστραφεί τα επόμενα χρόνια υπέρ του ευρώ;
Στο κάτω-κάτω υπάρχει δικαστική απόφαση που υποχρεώνει την τράπεζα να υπολογίσει τα δάνεια με την ισοτιμία που ίσχυε κατά το χρόνο εκταμίευσης.
http://www.capital.gr/News.asp?id=2047089
Μην τα περιμένουμε όλα από τους πολιτικούς...

Δηλαδη αν το φραγκο δεν επαιρνε ανατιμηση αλλα υποτιμηση τι θα γινοταν ?

Θα τους επαιρναν οι τραπεζες ή το κρατος αν κρατικοποιηθουν τα τραπεζικα ιδρυματα την διαφορα ?

Εγώ και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες είχαμε πάρει δάνειο απο την Εθνική σε ευρώ και πλήρωνα μεγαλύτερο επιτόκιο απο αυτούς που είχαν πάρει σε ελβετικό φράγκο. Υπάρχει τρόπος να πιέσουμε να μας επιστραφεί η διαφορά ?

Άποψή μου: σε μιά σοβαρή χώρα δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια σε ρήτρα ξένου νομίσματος. Αυτά είναι σπορ για γνώστες, για ανθρώπους που έχουν γνώσεις οικονομικών και σοβαρή οικονομική επιφάνεια για να αντέξουν τυχόν απώλειες από αλλαγές σε συναλλαγματικές ισοτιμίες. Όχι για το μέσο πελάτη που πέφτει εύκολα στη λούμπα του χαμηλού επιτοκίου.

Re: Απάντηση: Που πάει η Ε.Ε.;;;

Εγώ και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες είχαμε πάρει δάνειο απο την Εθνική σε ευρώ και πλήρωνα μεγαλύτερο επιτόκιο απο αυτούς που είχαν πάρει σε ελβετικό φράγκο. Υπάρχει τρόπος να πιέσουμε να μας επιστραφεί η διαφορά ?

Αν ειστε πολλοι και το απαιτησετε αμεσα και μαζικα μπορει να σας το υποσχεθουν.

Μεχρι και σπιτι μπορει να σας χαρισουν οι φιδεμποροι.

Άποψή μου: σε μιά σοβαρή χώρα δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια σε ρήτρα ξένου νομίσματος. Αυτά είναι σπορ για γνώστες, για ανθρώπους που έχουν γνώσεις οικονομικών και σοβαρή οικονομική επιφάνεια για να αντέξουν τυχόν απώλειες από αλλαγές σε συναλλαγματικές ισοτιμίες. Όχι για το μέσο πελάτη που πέφτει εύκολα στη λούμπα του χαμηλού επιτοκίου.

Συμφωνώ απολύτως.
Θελει αρετη, τόλμη και ...μυαλό η Ελευθερία!
Οι κοινωνίες πρέπει να προστατεύουν τα μέλη τους από τη βλακεία τους.
Γιατί εγώ που πλήρωσα ένα σκασμό λεφτά από αυτά που έβγαλα (=φόρος εισοδήματος) και από αυτά που ΔΕΝ έβγαλα (=φόρος ακίνητης περιουσίας) να πληρώσω και για τον συνάδελφό μου που σκέφτηκε να ρισκάρει κερδίζοντας για κάποια χρόνια χαμηλό επιτόκιο και κοκκορευόταν στο γραφείο τι έξυπνος και μάγκας που είναι;

Και όμως και οι δύο αρχηγοί υποσχέθηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις (δηλ. ότι θα μου ζητήσουν λεφτά για να τα δώσουν στο συνάδελφο,άρα δικαίως κοκκορευόταν).
Αλλά το ίδιο έγινε και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

ΥΓ Κάπου άκουσα ότι οι τράπεζες υποχρεώνονται από το Νόμο να έχουν άρθρα στο συμβόλαιο που αναφέρουν ρητά τι κινδύνους αναλαμβάνει αυτός που παίρνει το δάνειο. Υπάρχει μου είπαν και απόφαση δικαστηρίου που το επιβεβαιώνει,

Αλλά, ώς γνωστόν, όταν χάσουν οι τράπεζες πρέπει να τις αναχρηματοδοτήσουμε γιατί αλλιώς διαλύεται η οικονομία. Παρ' τ' αυγό και κούρευτο...!

Η σύνεση είναι καταδικαστέα σε ετούτη τη χώρα τελικά.
Θυμάμαι στο γραφείο πόσο με είχανε φάει γιατί δεν ήμουν έξυπνος να πάρω δάνειο να χτίσω και εγώ μια μεζονέτα.
"Στο διαμέρισμα θα μένεις ρε?" ήταν κάτι που άκουγα συχνά και μάλιστα το λέγανε και με υπεροπτικό ύφος. Δεν καταλάβαινα και δεν είχα και γούστο βλέπετε.
Μετά αρχίζανε τις μεταξύ τους κουβέντες για το ποιος ήτανε η μεγαλύτερη "γάτα" και δανείστηκε σε ελβετικό φράγκο, βρετανική λίρα, μογγολικά tugrik και δεν ξέρω τι.
Τώρα που κλαίγονται όλη μέρα, πρέπει να τους πληρώσω και συμμετοχή με τους φόρους μου?
Ευχαρίστως! Δεν είμαι ανάλγητος.
Είναι πολύ όμως να θέλω, να τους χορηγήσει το κράτος με την νομοθετική ρύθμιση που θα κάνει, μαζί με την οικονομική στήριξη και ένα "Αριστείον Ηλιθιότητας" ?

Κωστα αν μου επιτρεπεις και μονο η συναψη δανειου απαιτει ολα αυτα που λες. Οχι σε ρητρα ξενου νομισματος μονον.

Γιατι σε 25 πχ χρονια αποπληρωμης ενος στεγαστικου οπως βλεπουμε μπορει να αλλαξει ολη η χωρα νομισμα 2-3 φορες.....

Ποιος δεν θυμαται τις ρητρες ECU που ηταν καποτε της μοδας, μετα το ελβετικο φραγκο κοκ....

Ειναι προφανης η αγνοια οσων γραφουν και ειναι δυσκολο να απαντησω σε ενα φορουμ.
Απλα κρατειστε οτι η μεταβολη της ισοδυναμιας απλα παρηγαγε υπερκερδη για τις δανειοδοτουσες τράπεζες και τυχον αποπληρωμη στην ισοτιμια του χρονου συναψης δεν παραγει ουτε ενα ευρω πραγματικής ζημιας γι αυτες.

Μιλάμε για ένα προϊόν όπως και τα άλλα...
Πολλά "προϊόντα" είναι για γνώστες αλλά δεν απαγορεύεται η πώλησή τους.
Είτε αυτό είναι κάποιο banking instrument, είτε ένα δισκοπρίονο από το Lidl...
Δηλαδή για να αγοράσει κάποιος μετοχές θα πρέπει να ζητάει η τράπεζα προϋπηρεσία;
Ή με τις μετοχές το '99 χάθηκαν λιγότερα λεφτά σε σχέση με αυτά που θα χαθούν με την αύξηση του Ελβετικού φράγκου;

Και στην τελική, αυτός που ποντάρει στο ότι το φράγκο δεν θα πάρει τα πάνω του τα επόμενα 30 χρόνια που θα ισχύει το δάνειό του, δεν είναι κερδοσκόπος που ποντάρει εις βάρος ενός ξένου νομίσματος;

Για πιο λόγο να τον προστατεύσει η όποια νομοθεσία;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ειναι προφανης η αγνοια οσων γραφουν και ειναι δυσκολο να απαντησω σε ενα φορουμ.

Επειδή πρέπει να φύγω, απάντησε εσύ και όταν μπορώ θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω με απλά λόγια αυτά που δεν καταλαβαίνεις.

Δηλαδή για να αγοράσει κάποιος μετοχές θα πρέπει να ζητάει η τράπεζα προϋπηρεσία;
Ή με τις μετοχές το '99 χάθηκαν λιγότερα λεφτά σε σχέση με αυτά που θα χαθούν με την αύξηση του Ελβετικού φράγκου;

Και στην τελική, αυτός που ποντάρει στο ότι το φράγκο δεν θα πάρει τα πάνω του τα επόμενα 30 χρόνια που θα ισχύει το δάνειό του, δεν είναι κερδοσκόπος που ποντάρει εις βάρος ενός ξένου νομίσματος;

Πολλά πράγματα προσφέρονται στο ελεύθερο εμπόριο, αλλά το κράτος βάζει ενίοτε περιορισμούς. Όλοι μπορούν να αγοράσουν αυτοκίνητο, αλλά το κράτος θέλει δίπλωμα για να σε αφήσει να το οδηγήσεις. Kαι για άλλα μηχανήματα, π.χ. για γκρέιντερ ζητάει πρόσθετο δίπλωμα. Έτσι θα μπορούσε και θα έπρεπε να υπάρχει περιορισμός από την Τράπεζα της Ελλάδος, όχι στο ποιος θα πάρει δάνειο σε ξένο νόμισμα (όπως ίσως φάνηκε από το αρχικό ποστ μου) αλλά στο τι είδους προϊόντα θα προσφέρονται σε ξένο νόμισμα. Όχι καταναλωτικά για παράδειγμα ή στεγαστικά, αλλά γιατί όχι επαγγελματικά ή επιχειρηματικά. Μια επιχείρηση μπορεί (ή θα έπρεπε να μπορεί) να εκτιμήσει τους κινδύνους και τα οφέλη από ένα δάνειο σε ελβετικό φράγκο. Όχι η κυρά Μαρία του φούρναρη. Πάντως συμφωνώ ότι το κράτος δεν έχει καμιά δουλειά να αποζημιώσει όσους έπαθαν ζημιά από δάνειο σε ξ.ν. Στο κάτω κάτω της γραφής δε μοιράστηκαν και το κέρδος όταν η ισοτιμία ήταν ευνοϊκή.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επειδή πρέπει να φύγω, απάντησε εσύ και όταν μπορώ θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω με απλά λόγια αυτά που δεν καταλαβαίνεις.

Εχοντας συνταξει σχετικες αγωγες αμφιβαλω αν καταλαβαινεις τα μισα απο οτι εγω. Δεν πειραζει καλα ειναι στην αγνοια, ειναι ευλογια.

Νομίζω μιλάτε για δύο διαφορετικά πράγματα.
Ο ένας για το αν χάνουν οι τράπεζες με τις μεταβολές των ισοδυναμιών και ο άλλος αν πρέπει να παρέχει προστασία το κράτος σε κατόχους τέτοιων προϊόντων.

Πολλά πράγματα προσφέρονται στο ελεύθερο εμπόριο, αλλά το κράτος βάζει ενίοτε περιορισμούς. Όλοι μπορούν να αγοράσουν αυτοκίνητο, αλλά το κράτος θέλει δίπλωμα για να σε αφήσει να το οδηγήσεις. Kαι για άλλα μηχανήματα, π.χ. για γκρέιντερ ζητάει πρόσθετο δίπλωμα. Έτσι θα μπορούσε και θα έπρεπε να υπάρχει περιορισμός από την Τράπεζα της Ελλάδος, όχι στο ποιος θα πάρει δάνειο σε ξένο νόμισμα (όπως ίσως φάνηκε από το αρχικό ποστ μου) αλλά στο τι είδους προϊόντα θα προσφέρονται σε ξένο νόμισμα. Όχι καταναλωτικά για παράδειγμα ή στεγαστικά, αλλά γιατί όχι επαγγελματικά ή επιχειρηματικά. Μια επιχείρηση μπορεί (ή θα έπρεπε να μπορεί) να εκτιμήσει τους κινδύνους και τα οφέλη από ένα δάνειο σε ελβετικό φράγκο. Όχι η κυρά Μαρία του φούρναρη. Πάντως συμφωνώ ότι το κράτος δεν έχει καμιά δουλειά να αποζημιώσει όσους έπαθαν ζημιά από δάνειο σε ξ.ν. Στο κάτω κάτω της γραφής δε μοιράστηκαν και το κέρδος όταν η ισοτιμία ήταν ευνοϊκή.

Πάντως υπάρχει διαφορά: Με το αυτοκίνητο, ή το γκρεϊντερ μπορείς να κάνεις ζημιά στους άλλους.
Το ίδιο ισχύει και αν είσαι γιατρός, ηλεκτρολόγος κλπ.

Re: Απάντηση: Re: Που πάει η Ε.Ε.;;;

Πάντως υπάρχει διαφορά: Με το αυτοκίνητο, ή το γκρεϊντερ μπορείς να κάνεις ζημιά στους άλλους.
Το ίδιο ισχύει και αν είσαι γιατρός, ηλεκτρολόγος κλπ.

Αυτός που προκαλεί ζημιά στον εαυτό του εμμέσως βλάπτει και τους γύρω του. Όποιος καπνίζει και βάζει σε κίνδυνο την υγεία του βλάπτει κατά κύριο λόγο τον εαυτό του και εμμέσως τους γύρω του (στενό οικογενεικό κύκλο, φίλους ) αλλά και το κοινωνικό σύνολο επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας κλπ. (Παράδειγμα φέρνω, μην αρπαχτείτε οι καπνιστές ). Έτσι και το κράτος περιορίζει την πρόσβαση σε στοιχήματα και καζίνο (τουλάχιστον έτσι ήταν παλιά). Στο ίδιο πλαίσιο βλέπω και τους περιορισμούς σε δάνεια σε ξ.ν. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα στην εποχή των μνημονίων...