Που πάει η Ε.Ε.;;;

Ποσα ομολογα αγορασε η ΕΚΤ

image-280260-galleryV9-ftry.jpg
 
Spreads ρεκόρ σε Γαλλία-Βέλγιο-Αυστρία-Σλοβενία


ΠΗΓΗ: FT (via euro2day)

Μετά την κατάρρευση, ουσιαστικά, της ιταλικής αγοράς ομολόγων, στον απόηχο της εκτίναξης του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου στο 7%, ένα ερώτημα βασανίζει τους πάντες: Θα είναι η Γαλλία το επόμενο κομμάτι στο ντόμινο της ευρωπαϊκής κρίσης χρεών;

Ένα ερώτημα που πριν από λίγους μήνες κανείς δεν θα σκεφτόταν να κάνει, σήμερα βρίσκεται στην σκέψη κάθε επενδυτή, ο οποίος πλέον διερωτάται αν θα πρέπει να «ξεφορτωθεί» μαζί με τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα, και τα γαλλικά ενεργητικά.

Και, σχεδόν αυτόματα με την μετάδοση της κρίσης από την «αιώνια πόλη» στην «πόλη του φωτός», μια ακόμη μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, κομβική για τον δανεισμό της ανατολικής Ευρώπης υπέκυψε στα πλήγματα των αγορών ομολόγων: η Βιέννη.

Πλέον, τα spreads ανάμεσα στα επιτόκια Γαλλίας, Βελγίου, Αυστρίας και τα επιτόκια που πληρώνει η Γερμανία για τις αντίστοιχες εκδόσεις, έχουν στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας του ευρώ.


Το yield στο 10ετές αυστριακό ομόλογο εκτινάχθηκε την Παρασκευή στο 3,4% έναντι 2,7% στις αρχές Νοεμβρίου.

Μετά την Αυστριακή διολίσθηση, αρχίζουν να πέφτουν κομμάτια του ντόμινο και στις αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Πρώτο «κομμάτι» η Σλοβενία, όπου τα επιτόκια στα 10ετή ομόλογα έχουν εκτιναχθεί δραματικά από τις αρχές του Νοεμβρίου και ανήλθαν την Παρασκευή προς στιγμήν πάνω από το 7%, το επίπεδο πάνω από το οποίο θεωρείται «αφόρητος» ο δανεισμός μιας χώρας.
Στο επίπεδο πάνω από το 7% ήταν που υποχρεώθηκαν η Ελλάδα και η Πορτογαλία να ζητήσουν διεθνή βοήθεια και που προκλήθηκε η ραγδαία επιδείνωση της κρίσης στην Ιταλία.

Το πανωτόκιο που πληρώνει η Σλοβενία για τις 10ετείς εκδόσεις της, σε σχέση με την Γερμανία, ανήλθε στο ρεκόρ των 535 μονάδων βάσης.

Η Σλοβενία έχει στενούς οικονομικούς και τραπεζικούς δεσμούς με την Ρώμη, όπως και η Αυστρία, η οποία επιπρόσθετα επιβαρύνεται από τους φόβους για τις επιπτώσεις της κρίσης στην ευρωζώνη στην μεγαλύτερη αγορά της, την πρώην ανατολική Ευρώπη.
Μετά το ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων, η Βιέννη, υποχρεώθηκε να προσπαθήσει να διασκεδάσει τους φόβους ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να διαβεβαιώνει ότι η βαθμολογία της Αυστρίας είναι «ασφαλής».

Ειδικά την Παρασκευή, μολονότι τα γαλλικά και ιταλικά ομόλογα «ηρέμησαν», επικράτησαν βαρύτατες πωλήσεις στα αυστριακά ομόλογα.

«Το αυστριακό χρέος ακολουθεί το γαλλικό,» σημειώνει ο κ. Marc Ostwald της Monument Securities. “Οι επενδυτές πάντα θεωρούσαν ότι η Γαλλία και η Αυστρία είναι ευάλωτες – η Αυστρία ίσως παραπάνω εξαιτίας των ανοιγμάτων της στην Ιταλία και επιπλέον στην ανατολική Ευρώπη.»

Στις αγορές φημολογήθηκε έντονα την Παρασκευή ότι η Αυστρία θα απολέσει την αξιολόγηση ΑΑΑ στα ομόλογά της. «Οι φήμες για υποβάθμιση εμφανίζονται πλέον σε τακτά διαστήματα,» τονίζει ο κ. Ostwald.

Τα γερμανικά ομόλογα εν τω μεταξύ, έχουν μείνει σχεδόν αμετακίνητα παρά την μεγάλη επιδείνωση στην κρίση χρεών, με το επιτόκιο στο 10ετές γερμανικό ομόλογο στο 1,79%. Η διαφορά του με το αυστριακό yield ανήλθε στις 165 μονάδες βάσης.


ΠΗΓΗ: FT.com
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/666226/ArticleFTgr.aspx
 
Σενάρια για Ευρώπη δύο ταχυτήτων

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
Του ΔΗΜ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

Η αδυναμία της ευρωζώνης να βρει απάντηση στην κρίση χρέους που έφερε στην επιφάνεια η Ελλάδα οδήγησε στη μετάστασή της κρίσης στην Ιταλία, επαναφέροντας στο προσκήνιο σενάρια και σχέδια για ριζική αναμόρφωση της σημερινής αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ με τη δημιουργία ζώνης δύο ταχυτήτων.

Ο Ν. Σαρκοζί, ο οποίος έπαθε μεγάλη ζημιά πολιτικά από την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος, καθώς επισκίασε τις εργασίες της Συνόδου του G20 στις Κάνες, υπερασπίσθηκε με δηλώσεις του την περασμένη Τρίτη ένα μοντέλο δύο ταχυτήτων στην Ε.Ε.
Ο κ. Σαρκοζί εμφανίζεται υπέρμαχος ενός μοντέλου ενοποίησης της Ε.Ε., το οποίο θα αποτελείται από ένα σκληρό πυρήνα κρατών και μία περιφέρεια. Η Αγκελα Μέρκελ ήταν πιο προσεκτική, μιλώντας για την ανάγκη αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο στο οποίο αναφέρθηκε η «Κ.Ε.» την προηγούμενη Κυριακή ήθελε την Ελλάδα να μπαίνει στον προθάλαμο εξόδου από το ευρώ για 3 χρόνια, με την υιοθέτηση άλλου νομίσματος που θα είχε ισοτιμία 1-προς-1 με το ευρώ, διευκολύνεται από τυχόν αλλαγή των συνθηκών.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=13/11/2011&id=325463
 
Ματωμένη Κυριακή

Σαν σήμερα, στις 13/11/1887 είχαμε την πρώτη "Ματωμένη Κυριακή" της ιστορίας, στην Αγγλία. Πολλοί ξέρουν τη "Ματωμένη Κυριακή" για την οποία τραγούδησαν οι U2 το ομώνυμο τραγούδι, με τους Άγγλους να αιματοκυλούν Ιρλανδούς διαδηλωτές που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους. Ή ίσως και να ξέρουν και τη "Ματωμένη Κυριακή" στη Ρωσία, με τον τσάρο να σκοτώνει διαδηλωτές που διεκδικούσαν "ειρηνικά" ψωμί και στοιχειώδης πολιτικές ελευθερίες, γεγονός που πείσμωσε το λαό και τον έστρεψε οριστικά στο δρόμο της Οκτωβριανής Επανάστασης λίγα χρόνια αργότερα.

Η πρώτη όμως "Ματωμένη Κυριακή" σημειώθηκε στην Αγγλία 100 -και βάλε- χρόνια πριν. Οι εργάτες -τι περίεργο- διεκδικούσαν ψωμί γιατί ζούσαν μέσα στη φτώχεια, και το κράτος έστειλε την αστυνομία και το στρατό και τους σκότωσε. Αυτό οδήγησε στο να ξεπεράσουν οι εργάτες πολλές από τις αυταπάτες τους, και να ιδρύσουν το εργατικό κόμμα - που σήμερα βέβαια έχει εκφυλιστεί πλήρως.

"Παλιές ιστορίες" θα μου πείτε, αλλά καθώς όλα γυρίζουν έναν αιώνα πίσω, αυτές -και μόνο αυτές- οι ιστορίες είναι που μπορούν να δώσουν στους σημερινούς "ζαλισμένους" εργάτες ένα "σημείο αναφοράς" για το τι να κάνουν, τι σόι εχθρό αντιμετωπίζουν και -κυρίως- να τους διδάξουν ότι πρέπει να σταματήσουν να ψάχνουν τρόπους να αποφύγουν τη μάχη και να κοιτάξουν τον εχθρό τους στα μάτια. Και αν οι μάχες και τα εργατικά κόμματα του παρελθόντος έχουν πια σβήσει, είναι καιρός να ξαναχτιστούν.

Κάποιος, κάπου, κάποτε πρέπει να αντιμετωπίσει αυτούς τους ανθρώπους, που γυρίζουν την ανθρωπότητα πίσω στις πιο σκοτεινές εποχές της. Και δεν υπάρχει άλλος, εμείς είμαστε. Εκτός και θέλετε να παραδοθείτε αμαχητί σε μια χούφτα ολιγάρχες που θα σας καταδικάσουν σε μια ζωή, ή έναν θάνατο μέσα στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια και το ψέμα.

Α' Ματωμένη Κυριακή (13 Νοεμβρίου 1887)

Στις 13 Νοεμβρίου 1887, οι σοσιαλιστές και οι αναρχικοί διοργάνωσαν μια μεγάλη διαδήλωση στο Λονδίνο για να καταγγείλουν τη βρετανική πολιτική στο Ιρλανδικό και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης των Τόρυδων (Συντηρητικών).

Οι 10.000 διαδηλωτές έφθασαν στην Πλατεία Τραφάλγκαρ με πορείες από διάφορα σημεία του εργατικού Ανατολικού Λονδίνου. Ανάμεσά τους ξεχώριζε η μορφή του διάσημου ιρλανδού συγγραφέα και ακτιβιστή Τζορτζ Μπέρναρ Σο. Οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με 2.000 αστυνομικούς και 400 στρατιώτες, που ήταν αποφασισμένοι να τους εμποδίσουν να πλησιάσουν την πλατεία. Από τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και 200 χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο. Οι επικεφαλής συνδικαλιστές της πορείας συνελήφθησαν και φυλακίσθηκαν για έξι εβδομάδες.

Η «Ματωμένη Κυριακή» του 1887 αφύπνισε τις διάσπαρτες αριστερές δυνάμεις της Μεγάλη Βρετανίας, οι οποίες απέσυραν την υποστήριξή τους στο Κόμμα των Ουίγων (Φιλελευθέρων) και προχώρησαν στην ίδρυση του Εργατικού Κόμματος στις 27 Φεβρουαρίου 1900.

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2011/11/blog-post_8879.html



Y.Γ Τα bold δικά μου, αφιερωμένα στους "ελιτιστές"...του φόρουμ...
 
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=106537&catid=13


Στο χείλος του γκρεμού Ιταλία και Ισπανία - Οι αγορές πυρπολούν από άκρη σε άκρη την ευρωζώνη

Νίκος Κονιτόπουλος

Τελευταία ενημέρωση: 15.11.2011 | 11:57
Πρώτη δημοσίευση: 15.11.2011 | 10:45

- Στα υψηλότερα επίπεδα από τη σύσταση της ευρωζώνης διαπραγματεύονται τα spreads και σε Γαλλία, Αυστρία και Βέλγιο
- Πέφτουν ευρώ και ευρωπαικά χρηματιστήρια
- Πάνω από -3% η πτώση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
- Μάταια προσπαθεί να στηρίξει Ιταλία και Ισπανία η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αγοράζοντας σαν ''τρελλή'' τα ομόλογα τους
 
Βρε, βρε κάτι συμπτώσεις.....

http://www.axiaplus.gr/Default.aspx?id=333048&nt=108&lang=1


5 |11 |2011 08:57

"Κυβέρνηση έως το...2013"

"Ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης, θα πρέπει να φθάνει μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου, δηλαδή, μέχρι την άνοιξη του 2013", τόνισε ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, σε δηλώσεις του μετά τις πρώτες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο Ιταλός οικονομολόγος, εξήγησε, επίσης, ότι "είναι σαφές ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να αποφασίσει, όποτε νομίζει, ότι η κυβέρνηση δεν χαίρει, πλέον, της εμπιστοσύνης του. Παρά ταύτα, η συγκεκριμένη κατάσταση, εκτάκτου ανάγκης, και ο καθορισμός μιας νέας ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι υποχρεώσεις, που, αν ορισθεί μια πιο περιορισμένη διάρκεια, θα αφαιρούσαν αξιοπιστία από την κυβέρνηση".

Ο ευρωπαίος πρώην επίτροπος, πρόσθεσε ότι "δεν είναι βασικής σημασίας, η άμεση συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων στην κυβέρνηση. Αυτό που απαιτείται, είναι να στηρίξουν τις αξίες, τα χαρακτηριστικά και τον λειτουργικό χαρακτήρα της".

Ο Μάριο Μόντι, τόνισε ότι "δεν θα ζητηθούν αιματηρές θυσίες, αλλά ίσως θυσίες".
 
Τελικά η Ελλάδα είχε πρόβλημα.....χαχαχαχαχαχαχα!!!!

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=430632&h1=true

Δέκα γερμανικές κρατικές τράπεζες υποβάθμισε η Moody's
Διευκρίνισε, όμως, ότι μπορούν να διαχειρισθούν πιθανά προβλήματα χρέους

Δέκα γερμανικές κρατικές τράπεζες υποβάθμισε η Moody's




Στην υποβάθμιση της διαβάθμισης του χρέους αλλά και των καταθέσεων δέκα κρατικών γερμανικών τραπεζών, προχώρησε η Moody's, σε μια κίνηση που αντανακλά την αναθεώρηση των υποθέσεων του οίκου για το μέγεθος της στήριξης που θα μπορούσαν να λάβουν οι τράπεζες, εάν αυτό κρίνονταν απαραίτητο.

Στην έκθεσή του ο οίκος διευκρινίζει πως η υποβάθμιση δεν θα πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα των ευρύτερων εξελίξεων στην Ευρωζώνη και διαβεβαιώνει πως το υφιστάμενο σενάριο της Moody's προβλέπει πως οι τράπεζες μπορούν να χειριστούν πιθανά προβλήματα χρέους που θα πλήξουν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.


Ειδικότερα, η Moody's υποβάθμισε:

-την DekaBank Deutsche Girozentrale κατά μία βαθμίδα (σε Aa3 απο Aa2)

-την Landesbank Hessen-Thueringen GZ κατά δύο βαθμίδες (σε Α1 από Aa2)

-την Landesbank Saar κατά δύο βαθμίδες (σε A3 από A1)

-την HSH Nordbank AG κατά δύο βαθμίδες (σε Baa2 από A3)

-την Bayerische Landesbank κατά τρεις βαθμίδες (σε Baa1 από A1)

-την Deutsche Hypothekenbank AG κατά τρεις βαθμίδες (σε Baa1 από A1)

-την Landesbank Baden-Wuerttemberg κατά τρεις βαθμίδες (σε Α2 από Aa2)

-την Norddeutsche Landesbank GZ κατά τρεις βαθμίδες (σε Α2 από Aa2)

-την Norddeutsche Landesbank Luxembourg S.A. (σε Α3 από Aa3)

-την Bremer Landesbank Kreditanstalt Oldenburg GZ κατά τρεις βαθμίδες (σε A2 από Αa2)
 
Η Ισπανία χωρίς την ΕΚΤ έχει πτωχεύσει - Έκκληση Θαπατέρο για βοήθεια


Την ονόμασαν ελληνική κρίση αλλά απ' την πρώτη στιγμή προβλέψαμε ότι είναι ευρωπαϊκή και θα φτάσει μέχρι τη Γαλλία, περνώντας, φυσικά και από την Ισπανία. Και τώρα, παρά τα μέτρα η Ισπανία έχει φτάσει πια στην πτώχευση και πριν λίγο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ έφτασε στο σημείο να κάνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει στη αγορά ομολόγων.

Ως μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ανέφερε ο Θαπατέρο, η Ισπανία έχει μεταφέρει αρμοδιότητες στα ευρωπαϊκά όργανα, την Κομσιιόν και την ΕΚΤ, τονίζοντας πως «τις παραχώρησε ώστε να αντιδρούν σε τέτοιες περιστάσεις».

Με την Ισπανία να έχει χρέος μόλις 60% του ΑΕΠ, δεν αναρρωτιούνται οι Ευρωπαίοι ηγέτες γιατί η χώρα καταρρέει και κινδυνεύει με την τύχη της Ελλάδας; Μήπως τελικά η κρίση είναι νομισματική και κανείς δε θέλει να το παραδεχτεί γιατί τότε αποδέχεται την ευθύνη του κεντρικού σχεδιαμού και όχι της επιπλοαιότητας της περιφέρειας;


πηγή xrimanews
 
Ο Γιούνκερ, το "τυφλό" τούνελ και το χρέος της Γερμανίας

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης ο Zαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ.

Υπό την έννοια αυτή, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, το ερώτημα της εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι «θεωρητικό». Πρόσθεσε επίσης ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά στη δημοσιονομική της σταθεροποίηση, αλλά, πρόσθεσε, «δεν θα χαρακτήριζα αυτόν το δρόμο τόσο ευθύ ώστε να μας επέτρεπε να δούμε φως στο τούνελ».

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup επικρίνει τη Γερμανία και την Α. Μέρκελ καλώντας τους Γερμανούς να είναι πιο προσεκτικοί όταν δίνουν συμβουλές. «Η γερμανική συζήτηση ενοχλεί εν μέρει», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό το ύψος του γερμανικού χρέους. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι με ένα χρέος της τάξης του 80% επί του ΑΕΠ, η Γερμανία έχει σαφώς μεγαλύτερες υποχρεώσεις από την Ισπανία, το χρέος της οποίας ανέρχεται στο 60%. «Αλλά αυτό δεν θέλει να το ξέρει κανείς», τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup, προσθέτοντας ότι «φαίνεται εύκολο να λες ότι οι άνθρωποι στο νότο είναι τεμπέληδες και ότι οι Γερμανοί κάνουν όλη τη δουλειά. Δεν είναι όμως έτσι», τονίζει ο κ. Γιούνκερ.

Πάντως, η καγκελάριος Μέρκελ κερδίζει πόντους από την κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου FORSA, που θέλει τους Χριστιανοδημοκράτες να βελτιώνουν κατά μία μονάδα τη θέση τους και να φτάνουν το 34%.

Αντίθετα στην πολιτική ανυπαρξία οδηγούνται οι Φιλελεύθεροι (FDP) που πέφτουν στο ιστορικό χαμηλό του 2%. Στην ίδια δημοσκόπηση το 78% των Γερμανών τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ιταλίας στην ευρωζώνη. Υπέρ της Ελλάδας μόνο το 44%.
 
Απάντηση: Re: Που πάει η Ε.Ε.;;;

Ο Γιούνκερ, το "τυφλό" τούνελ και το χρέος της Γερμανίας

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης ο Zαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ.

Υπό την έννοια αυτή, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, το ερώτημα της εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη είναι «θεωρητικό». Πρόσθεσε επίσης ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά στη δημοσιονομική της σταθεροποίηση, αλλά, πρόσθεσε, «δεν θα χαρακτήριζα αυτόν το δρόμο τόσο ευθύ ώστε να μας επέτρεπε να δούμε φως στο τούνελ».

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup επικρίνει τη Γερμανία και την Α. Μέρκελ καλώντας τους Γερμανούς να είναι πιο προσεκτικοί όταν δίνουν συμβουλές. «Η γερμανική συζήτηση ενοχλεί εν μέρει», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό το ύψος του γερμανικού χρέους. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι με ένα χρέος της τάξης του 80% επί του ΑΕΠ, η Γερμανία έχει σαφώς μεγαλύτερες υποχρεώσεις από την Ισπανία, το χρέος της οποίας ανέρχεται στο 60%. «Αλλά αυτό δεν θέλει να το ξέρει κανείς», τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup, προσθέτοντας ότι «φαίνεται εύκολο να λες ότι οι άνθρωποι στο νότο είναι τεμπέληδες και ότι οι Γερμανοί κάνουν όλη τη δουλειά. Δεν είναι όμως έτσι», τονίζει ο κ. Γιούνκερ.

Πάντως, η καγκελάριος Μέρκελ κερδίζει πόντους από την κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου FORSA, που θέλει τους Χριστιανοδημοκράτες να βελτιώνουν κατά μία μονάδα τη θέση τους και να φτάνουν το 34%.

Αντίθετα στην πολιτική ανυπαρξία οδηγούνται οι Φιλελεύθεροι (FDP) που πέφτουν στο ιστορικό χαμηλό του 2%. Στην ίδια δημοσκόπηση το 78% των Γερμανών τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ιταλίας στην ευρωζώνη. Υπέρ της Ελλάδας μόνο το 44%.

Μόνο που ο μάστορας δεν είπε πως και σε τι νόμισμα θα είναι το ελλινικό αλλά και τα άλλα χρέη αν δεν υπάρχει ευρώ...
Βέβαια άμα δεν ρωτάει και ο δημοσιογράφος.
Αλλά "Βονίσιος" είναι τι περιμένεις...
 
Ευρώπη: ώρα μηδέν


ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η ανατροπή δημοκρατικά εκλεγμένων πρωθυπουργών σε Ελλάδα και Ιταλία, με πρωτοβουλία από Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι, προκάλεσε μελαγχολική διαπίστωση ότι οι δημοκρατίες δεν βρίσκονται στο ύψος των προβλημάτων της εποχής μας, ότι απαιτούνται γι' αυτό «άτεγκτοι τεχνοκράτες», που δεν λογοδοτούν σε κανένα.

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=326950
 
Με το ευρώ η Γερμανία αύξησε το εμπορικό πλεόνασμά της κατά 265%


Πηγή: Ελευθεροτυπία
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

el191111p025_1-thumb-large.jpg


Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 109 δισ. ευρώ, το οποίο δρομολογήθηκε μόλις τον Ιούλιο σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., είναι ήδη παρωχημένο λόγω της εξέλιξης της κρίσης. Οι δοκιμαζόμενες οικονομίες καταρρέουν και οι λαοί πλήττονται από περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών. Οι τράπεζες, αντίθετα, θωρακίζονται ενάντια στις απώλειες, υποστηρίζει ο Μίκαελ Σλεχτ, μέλος της γερμανικής Βουλής, επικεφαλής οικονομολόγος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Die Linke

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/11/2011&id=327167
 
«Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας νίκης», για να παραφράσουμε τον νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, θυμίζουν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται την Κυριακή στην Ισπανία.

Όλα δείχνουν ότι ο ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, θα γίνει τελικά πρωθυπουργός με την τρίτη, παραλαμβάνοντας όμως μια χώρα σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.

«Σύμμαχός» του, ενδεχομένως, η απόλυτη αυτοδυναμία που του δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Απέναντί του οι Σοσιαλιστές υπό τον υπουργό Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος ανέλαβε να δώσει τη μάχη προκειμένου να χειριστεί με τον πλέον αξιοπρεπή τρόπο τη διαφαινόμενη ήττα.

Η επόμενη μέρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον νικητή των εκλογών, αφού το τοπίο στην Ευρώπης της κρίσης χρέους έχει αλλάξει δραματικά και ο Ραχόι θα κληθεί να λάβει δραστικά μέτρα περικοπής των δαπανών σε μια χώρα με την ανεργία να ξεπερνά το 20%.


http://news.in.gr/world/article/?aid=1231138441
 
Προς έξοδο από την Ευρωζώνη και η Ιταλία!


Καθώς η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει, αλλά και πολύ μεγάλη για να διασωθεί, ίσως οδηγηθεί σε μια αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους της (?) Ούτε η νέα, τεχνοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει το θεμελιώδες πρόβλημα - ότι τα spread βρίσκονται στο σημείο μη επιστροφής και η παραγωγή σε ελεύθερη πτώση, σε μια περίοδο που η Ιταλία χρειάζεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξη του 5% .
(?) Ακόμη και μια αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα αποκαταστήσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται μια πραγματική υποτίμηση, η οποία δεν μπορεί να γίνει μέσω ενός πιο αδύναμου ευρώ, δεδομένης της πολιτικής που ακολουθεί η Γερμανία και η ΕΚΤ - ούτε, όμως, μέσω ενός καταναγκαστικού αποπληθωρισμού ή διαρθρωτικών αλλαγών, που χρειάζονται πολύ χρόνο για να αποδόσουν.
Κατά συνέπεια, η μοναδική διέξοδος που απομένει είναι η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη λιρέτα και άλλα εθνικά νομίσματα (?). Μόνο στην περίπτωση που η ΕΚΤ καταστεί το τελευταίο καταφύγιο δανεισμού και μάλιστα άνευ ορίου, μηδενίζοντας παράλληλα το επιτόκιό της - σε συνδυασμό με τη διολίσθηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, την υιοθέτηση προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας στη Γερμανία και άλλες χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης και τη λιτότητα στην περιφέρεια - μπορεί ενδεχομένως να αποτραπεί η καταστροφή.
 
Η επιλογή είναι μεταξύ καρκίνου και ανακοπής

Εγκληματικές» χαρακτηρίζει ο επιφανής οικονομολόγος Τζέιμς Κ. Γκαλμπρέιθ τις βίαιες πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ στην Ελλάδα, και ληστρικές τις φοροεπιδρομές. Γιος ενός από τους τιτάνες οικονομολόγους του 20ού αιώνα, ο Τζέιμι, όπως είναι γνωστός σε φίλους και συναδέλφους, δεν έχει συνηθίσει να μασάει τα λόγια του. Η «Κ.Ε.» συνομίλησε μαζί του πρόσφατα για την κρίση στην Ελλάδα και την ευρωζώνη γενικότερα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=327295
 
«Η Ελλάδα να κάνει αθέτηση πληρωμών»


ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
Ζήτημα εβδομάδων θεωρεί τη διάλυση της ευρωζώνης ο καθηγητής Κ. Λαπαβίτσας και προτείνει ως μόνη εναλλακτική λύση την αθέτηση πληρωμών και έξοδο από την ΟΝΕ. Αναλυτικά:

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=327305