Που πάει η Ε.Ε.;;;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Που πάει η Ε.Ε.;;;

Ορθώς . Θάνατος σε όποιον δεν εργάζεται μέχρι να πεθάνει .

Λαθος...Το σωστο ειναι θανατος σε οποιον δεν εργαζεται τσαμπα 20 ωρες την ημερα,μεχρι να πεθανει....
 
Κοιτά να δεις τι μαθαίνει κανείς......

Δεν διδαχθήκαμε αρκετά από τη Μεγάλη Ύφεση


ΠΗΓΗ: Sofokleous 10
Paul Krugman

Προ ημερών το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών δημοσίευσε μια σύγκριση ανάμεσα στην τρέχουσα ύφεση και προηγούμενες υφέσεις. Προκύπτει πως με κριτήριο τις μεταβολές στο ΑΕΠ από την αρχή της ύφεσης, η κατάσταση της Βρετανίας είναι χειρότερη από εκείνη στη Μεγάλη Ύφεση. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης, το βρετανικό ΑΕΠ είχε επανέλθει στα παλαιότερα υψηλά επίπεδά του. Σήμερα η Βρετανία ούτε που πλησιάζει στο να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Και δεν είναι μοναδική περίπτωση. Η Ιταλία είναι επίσης σε χειρότερη κατάσταση από εκείνη της δεκαετίας του 1930, ενώ η Ισπανία οδεύει σαφώς σε διπλή ύφεση. Έτσι οι τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό, τι ήταν στη Μεγάλη Ύφεση. Η κατάσταση καταδεικνύει εξόφθαλμη αποτυχία της ασκούμενης πολιτικής λιτότητας που έχει κυριαρχήσει τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι γεγονός πως η ανεργία στη Βρετανία ήταν πολύ υψηλότερη το 1930 από τώρα, εφόσον η βρετανική οικονομία ήταν σε ύφεση ακόμη και προτού την πλήξει η Μεγάλη Ύφεση.

Παράλληλα, όμως, η Βρετανία είχε μια ήπια ύφεση σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.
Δεν διδαχθήκαμε αρκετά για την οικονομική διαχείριση τα τελευταία 80 χρόνια; Ναι, αλλά οι πολιτικές ελίτ αποφάσισαν να πετάξουν από το παράθυρο τη γνώση και να βασιστούν σε ιδεολογικά βολικές αυταπάτες.

Πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί η οικονομία όταν η ανεργία ήταν ήδη υψηλή και η πολιτική της κυβέρνησης οδηγούσε άμεσα σε περαιτέρω μείωση της απασχόλησης; Εμπιστοσύνη!
«Είμαι βέβαιος», δήλωνε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ έως τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ένθερμος υποστηρικτής του δόγματος της επεκτατικής λιτότητας, «πως στις παρούσες συνθήκες οι πολιτικές που εμπνέουν εμπιστοσύνη θα προωθήσουν και δεν θα βλάψουν την ανάκαμψη, επειδή η εμπιστοσύνη είναι σήμερα ο παράγοντας-κλειδί». Τέτοιου είδους επικλήσεις της νεράιδας της εμπιστοσύνης δεν ήταν ποτέ αξιέπαινες. Οι ερευνητές στο ΔΝΤ αλλά και αλλού κατέρριψαν τις υποτιθέμενες ενδείξεις δημιουργίας θέσεων εργασίας χάρη στις περικοπές δαπανών. Ωστόσο, άτομα με επιρροή στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και ιδιαιτέρως ο κ. Κάμερον επέμεναν να εγκωμιάζουν τη λιτότητα καθώς το δόγμα της επεκτατικής λιτότητας συνάδει με την ιδεολογία τους.

Οι προειδοποιήσεις των οικονομολόγων απεδείχθησαν ακριβέστατες. Και είμαστε πολύ τυχεροί που ο κ. Ομπάμα δεν μιμήθηκε τον Κάμερον. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως όλα είναι σωστά στην αμερικανική πολιτική. Η κυβέρνηση έχει αποφύγει την πλήρη λιτότητα. Αλλά το κράτος και οι τοπικές κυβερνήσεις που πρέπει να παρουσιάσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς έχουν περικόψει δαπάνες και θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να πλήττεται η συνολική οικονομία. Χωρίς αυτές τις περικοπές δαπανών θα μπορούσαμε να είχαμε ήδη επιστρέψει στον δρόμο προς μια βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως είναι τώρα τα πράγματα, η ανάκαμψη εξακολουθεί να ακροβατεί.

Το εξοργιστικό σε όλη αυτήν την τραγωδία είναι πως είναι απολύτως περιττή. Πριν από μισό αιώνα, οποιοσδήποτε οικονομολόγος θα έλεγε πως η λιτότητα εν μέσω ύφεσης είναι πολύ κακή ιδέα. Οι πολιτικοί ταγοί, όμως, και δυστυχώς πολλοί οικονομολόγοι αποφάσισαν κυρίως για πολιτικούς λόγους να ξεχάσουν όσα γνώριζαν. Και εκατομμύρια εργαζόμενοι πληρώνουν το τίμημα της δικής τους αμνησίας.

Του Paul Krugman

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2012-02-02-23-17-23-2012020250293/
 
Νέο χαστούκι για τον Σαρκοζί: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης εκτοξεύει το δημόσιο χρέος της Γαλλίας


Τελευταία ενημέρωση: 08.02.2012 | 14:34
Πρώτη δημοσίευση: 08.02.2012 | 14:29


Θέλει να χαρεί και δεν τον αφήνουν! Το ένα πρόβλημα μετά το άλλο για τον Γάλλο πρόεδρο, που τώρα πρέπει να βρει λύσει για την αύξηση του δημοσίου χρέους, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν!

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=121008&catid=13
 
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Στο 27,7% του πληθυσμού ή 3,031 εκατομμύρια άτομα αυξήθηκε το 2010 το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκελισμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Eurostat που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Στην ΕΕ, το 23,4% του πληθυσμού (ή 115 εκατ. άτομα) ζει κοντά στο όριο της φτώχειας.

Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας καταγράφονται στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία (41%), στη Λετονία (38%), στη Λιθουανία (33%), στην Ουγγαρία (30%), στην Πολωνία (27,8%) και στην Ελλάδα (27,7%).

Ειδικότερα, στην Ελλάδα ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας το 28,7% των παιδιών ως 17 ετών, το 27,7% του πληθυσμού ηλικίας από 18 ως 64 ετών και το 26,7% των Ελλήνων άνω των 65 ετών.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 27%, 23,3% και 19,8%.

Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στα παιδιά κάτω των 18 ετών, καταγράφονται σε Ρουμανία (48,7%), Βουλγαρία (44,6%), Λετονία (42%), Ουγγαρία (38,7%), Λιθουανία (34,3%), Πολωνία (30,8%), Ισπανία (29,8%), Βρετανία (29,7%), Ιταλία (28,9%) και στην Ελλάδα και την Πορτογαλία (28,7%).
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231149352

capitalism-a-love-story-3.jpg
 
Η ανατροπή του Γερμανού



Από το "Έθνος" 9/2/2012

Δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του για την παραίτηση του δεξιού πρωθυπουργού της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ τη Δευτέρα ο Κριν Αντονέσκου, πρόεδρος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος της αντιπολίτευσης: «Είναι μια νίκη του κόσμου που βγήκε στους δρόμους. Εξατμίστηκε η πιο διεφθαρμένη, η πιο ανίκανη κυβέρνηση ψευτών μετά την αντικομμουνιστική επανάσταση του 1989» δήλωσε. Αναφερόμενος δε στη θέση του συνασπισμού του κόμματός του με τους σοσιαλδημοκράτες της Ρουμανίας πρόσθεσε: «Δεν θα δεχτούμε άλλον πρωθυπουργό που θα προτείνει ο (σ.σ. δεξιός) πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου. Το μόνο που δεχόμαστε είναι πρόωρες βουλευτικές εκλογές για να εκλεγεί καινούργιο κοινοβούλιο και καινούργια κυβέρνηση τον Ιούνιο».

http://aristerovima.gr/blog.php?id=3134
 
Re: Απάντηση: Που πάει η Ε.Ε.;;;

Ένα εξαιρετικό άρθρο για την χρεοκοπία της Γερμανίας το 1953. Πολλά από τα σχόλια έχουν επίσης ενδιαφέρον. Γεγονότα που πολλοί από μας δεν τα γνωρίζουν και οι εφημερίδες μας θα έπρεπε να τα έχουν συνεχώς πρωτοσέλιδα.

Η Γερμανία το 1953 χρεοκόπησε και η Ελλάδα της χάρισε δανεικά. Όχι με τόκο. Ούτε άτοκο δάνειο. Τα χάρισε. Και η Αγγλία το ίδιο, η οποία λόγω αυτού του γεγονότος σύντομα χρεοκόπησε και αυτή και την έσωσαν οι ΗΠΑ.

Να θυμίσω ότι το 1953 από το 1945 που είχαμε τους Ναζί κατακτητές είχαν περάσει μόνο 8 χρόνια, τα μισά με εμφύλιο. Ήμασταν μια διαλυμένη χώρα.

Σήμερα οι Γερμανοί έχουν ετήσιο πλεόνασμα 200 δις, το μεγαλύτερο από όλους εκτός από τη Κίνα. Και παρόλα αυτά, μας τσακίζουν κανονικά.

http://www.telegraph.co.uk/finance/...6/Germanys-Carthaginian-terms-for-Greece.html
 
Τι λέτε τώρα??? Συμβαίνουν αυτά στον καπιταλισμό???

ΙΤΑΛΙΑ: ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΓΙΑ ΑΜΕΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ 3.000 ΘΑΝΑΤΟΥΣ

Ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε σε κάθειρξη 16 ετών έναν Ελβετό μεγιστάνα και ένα Βέλγο βαρόνο για αμέλεια που οδήγησε σε περίπου 3.000 θανάτους από ασθένειες που σχετίζονται με τον αμίαντο.
Ο δισεκατομμυριούχος πρώην ιδιοκτήτης του ελβετικού ομίλου Eternit Στέφαν Σμιντχάινι, 65 ετών, και ο πρώην διευθυντής της θυγατρικής της Eternit στην Ιταλία, Βέλγος βαρόνος Ζαν-Λουί Μαρί Ζισλέν ντε Καρτιέ ντε Μαρσιέν, 90 ετών, κατηγορούνταν ότι εν γνώσει τους δεν εφάρμοσαν μέτρα ώστε να αποτρέψουν βλάβες στην υγεία από τη λειτουργία των εργοστασίων αμιάντου της εταιρείας στην Ιταλία.



Η εισαγγελία είχε ζητήσει 20 χρόνια κάθειρξη για τους δύο άνδρες που κατηγορούνταν ότι προκάλεσαν «διαρκή υγειονομική και περιβαλλοντική καταστροφή» και ότι παραβίασαν τους κανονισμούς για την ασφάλεια της εργασίας, σε μια δίκη που ακολούθησε έρευνα πέντε ετών.


Ο αμίαντος χρησιμοποιούνταν μαζικά, ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών (αμιαντοτσιμένο) λόγω της αντοχής του στη ζέστη και τη φωτιά, πριν απαγορευθεί σε πολλές χώρες.
 
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Υπ’ αριθμόν ένα υπαρξιακή απειλή για το ευρώ


ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ

Το «Spiegel», την προηγούμενη μόλις βδομάδα, αναγόρευε την οξεία κρίση ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών ως την πρώτη, από τις τέσσερις, υπαρξιακή απειλή για το ευρώ, η οποία ωστόσο, σημείωνε, παραμερίζεται. (Οι άλλες τρεις, κατά το «Spiegel», είναι το ελληνικό χρέος, το χρέος της Ισπανίας και οι ανισορροπίες το διευρωπαϊκό ισοζύγιο πληρωμών). Ο Κώστας Μελάς, γνώστης αυτού του ζητήματος, το παρουσιάζει με στοιχεία καθώς και την ελληνική πτυχή του που, ιδιαίτερα μετά το PSI, δεν υπολείπεται σε σοβαρότητα, απορροφώντας τεράστια κεφάλαια που θα πληρωθούν βεβαίως, από εμάς.

Του
Κώστα Μελά*

Τρεισήμισι χρόνια μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με μια ιστορία που επαναλαμβάνεται. Η κρίση εμπιστοσύνης (πιστοληπτική, ρευστότητας και φερεγγυότητας) στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο εκδηλώθηκε πρώτα στις καταχρεωμένες χώρες της περιφέρειας, όπως Ιρλανδία και Ελλάδα. Σήμερα, όμως, έχει φτάσει ως την καρδιά της ευρωζώνης, ταρακουνώντας τα θεμέλια των τραπεζικών κολοσσών της Γαλλίας (η μετοχή της Societe Generale υποχώρησε κατά 57% το 2011, της Credit Agricole 54% και της Paribas 36%), της Ιταλίας (η Unicredito, με έκθεση 49 δισ. στο χρέος της Ιταλίας, έχασε πάνω από το μισό της κεφαλαιοποίησής της μέσα στο 2011), του Βελγίου (η Dexia διασώθηκε με κυβερνητική παρέμβαση), της Γερμανίας (η Commezbank, της οποίας η μετοχή της έχασε 70,7% το 2011, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των γερμανικών τραπεζών που θεωρείται ότι θα ζητήσουν σύντομα κρατική βοήθεια).

http://www.epohi.gr/portal/politiki/11228-ΤΟ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ-ΣΥΣΤΗΜΑ
 
Δεν απέλυσαν τις καθαρίστριες εκεί....

Ισπανία: Απέτυχε το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης

Η δεξιά κυβέρνηση που ανέλαβε πρόσφατα, τώρα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σημαντικών αποκλίσεων και στο στόχο για την ανάπτυξη

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112805700
 
Το μεγάλο ευρωπαϊκό ξεπούλημα



Σε όλη την Ευρώπη βγαίνει στο σφυρί δημόσια περιουσία, στον μεγαλύτερο πλειστηριασμό όλων των εποχών. Περιουσιακά στοιχεία που έχουν δημιουργηθεί με το μόχθο των εργαζόμενων επί δεκαετίες πουλιούνται έναντι πινακίου φακής, στο πλαίσιο των περικοπών και υπό το πρόσχημα των δημοσίων χρεών. Η γιγαντιαία επιχείρηση ιδιωτικοποίησης, υπό το κλίμα της μιντιακής τρομοκρατίας περί χρέους και πτωχεύσεων, καθοδηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές κυβερνήσεις μεταφέροντας στην τάξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και των κεφαλαιούχων περιουσιακά στοιχεία και κοινωνικές υποδομές μεγάλης αξίας. Τα ενδεικτικά απλώς στοιχεία δημοσιεύτηκαν στη βρετανική εφημερίδα Independent στις 18/2.


Ιρλανδία

Δάση, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, μια αεροπορική εταιρία και το Δημόσιο Ιπποφορβείο


Η ιρλανδική κυβέρνηση ξεπουλάει πλήθος δημοσίων περιουσιακών στοιχείων ανάμεσα στα οποία τη δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου, την αεροπορική εταιρία Aer Lingus, την δασική εταιρία Coillte και το φημισμένο Δημόσιο Ιπποφορβείο (αξίας σχεδόν 1 δισ.). Η Bord Gais, η εταιρία φυσικού αερίου, έχει αποτιμηθεί σε 2.5 δισ. Το υπουργείο Μεταφορών επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει “έντονο ενδιαφέρον” για το μερίδιο του δημοσίου στην Aer Lingus, αξίας 123 δισ. ευρώ.


Πορτογαλία

Ενεργειακές υποδομές


Μία από τις χώρες που ξεπούλησε στα γρήγορα. Το πορτογαλικό ενεργειακό δίκτυο κατέχεται σήμερα εν μέρει από τους Κινέζους και εν μέρει από την Oman Oil. Πουλήθηκε έναντι 592 εκατ. Η κινεζική Three Gorges Corporation αγόρασε έναντι 8 δισ. ευρώ το 21% της Energias de Portugal, της δημόσιας εταιρίας ενέργειας.


Ηνωμένο Βασίλειο

Πρεσβείες, κρατικά κτίρια, στρατιωτικός εξοπλισμός


Σχεδιάζεται να πουληθούν εκατοντάδες πρεσβείες και σπίτια που έχει στην ιδιοκτησία του το Φόρεϊν Όφις σε όλες τις χώρες του κόσμου, συνολικής αξίας £240 εκατ.

Στη Βρετανία, πωλείται το Αψιδωτό Ναυαρχείο, ένα εμβληματικό κτίριο του Λονδίνου, έναντι £75 εκατ. Θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Επίσης οι Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας, το κέντρο τηλεόρασης του BBC. Αυτά πλέον των ιδιωτικοποιήσεων στους σιδηροδρόμους και σε σε άλλες δημόσιες υποδομές.

Το υπουργείο Άμυνας πουλά τους στρατώνες Deepcut – και στρατιωτικό εξοπλισμό. 72 τζετ Harrier πουλήθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ, στον πλειστηριασμό βγήκε επίσης το αεροπλανοφόρο HMS Ark Royal (αναμένεται άμεσα η απόφαση για την πώλησή του). Άλλες παρόμοιες πωλήσεις περιλαμβάνουν ελικόπτερα, αυτοκίνητα Land-Rovers και πολυτελή ρολόγια.


Ισπανία

Δημόσιες υποδομές (και το μετρό της Μαδρίτης)


Στην Ισπανία σχεδιαζόταν η μερική ιδιωτικοποίηση του εθνικού λαχείου, αλλά απορρίφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω του χαμηλού αγοραίου αντιτίμου.Η ισπανική κυβέρνηση προτίθεται να πουλήσει την εταιρία ύδρευσης της Μαδρίτης για 3,5 εκατ. ευρώ, και το Κανάλι Ισαβέλα ΙΙ. Το μετρό , αξίας 2 δισ. ευρώ, είναι επίσης προς πώληση.


Φιλανδία

Το σπίτι του Άι Βασίλη


Από την πανδημία ξεπουλήματος δεν γλίτωσε ούτε ο Άγιος. Η φιλανδική κυβέρνηση πούλησε το μερίδιό της –32%-- στο λαπωνικό Σάνταπαρκ σε μια εταιρία ταξιδίων, πριν από δύο χρόνια.


Γαλλία

Δημόσια ακίνητα υψηλής αξίας


Η Γαλλία πουλάει δημόσια ακίνητα εδώ και κάμποσα χρόνια. Το 2010, αναγγέλθηκε η πώληση 1.700 επιπλέον ακινήτων. Ιστορικά σατό, παρισινές αγροικίες, βασιλικά κυνηγετικά περίπτερα βγαίνουν στο σφυρί.


Αυστρία

Άλπεις (ή υστερία του ξεπουλήματος)


Δημόσια κατακραυγή προκάλεσε η αυστριακή κυβέρνηση, όταν τον περασμένο Ιούνιο έβαλε πωλητήριο σε δύο βουνά για 121.000. Οι τοπικές αντιδράσεις στην πώληση του Rosskopf (2.600μ.) και του γειτονικού του Grosse Kinigat (2.700μ) την ανάγκασαν να υποχωρήσει. Αλλά ένας υπουργός είπε ότι τα βουνά θα πουληθούν οπωσδήποτε αργότερα.


Ιταλία

Κτίρια. Παραλίες. Χρυσάφι. Τμήματα αρχαιοτήτων.


Το 2010, η κυβέρνηση άρχισε το μαζικό ξεπούλημα 9.000 κτιρίων, παραλιών, οχυρών ακόμη και νησιών, εν ονόματι του δημόσιου χρέους. Η αξία τους υπολογίστηκε στα 3 δισ. στερλίνες. Δεκάδες βενετσιάνικα παλάτια πουλήθηκαν σε ξενοδόχους. Το Κολοσσαίο διατέθηκε ως διαφημιστικός χώρος. Πρόσφατα η χώρα πιέστηκε από τη Γερμανία να πουλήσει τα αποθέματά της σε χρυσό, “όσο η τιμή είναι υψηλή”.


Λετονία

Μια ολόκληρη πόλη


Μια ολόκληρη πόλη πουλήθηκε σε πλειστηριασμό και αγοράστηκε από ρωσική εταιρία για £1.9 εκατ. το 2010. Η Skrunda-1, κάποτε ρωσική στρατιωτική βάση, εγκαταλείφθηκε ύστερα από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Το 2010 είδαν το φως της δημοσιότητας ειδήσεις για οικογένειες που είχαν υποστεί έξωση για αστεία ποσά (200 ευρώ) και ζούσαν στα δάση.


http://aristerovima.gr/details.php?id=3164
 
Χωματερή της κρίσης της Ευρωζώνης



Από το "Δρόμο" 25/2/2012


Η ευρωπαϊκή ελίτ, ενώ προεξοφλεί αποτυχία του νέου Μνημονίου και βύθιση σε μακρόχρονη ύφεση, επιμένει στη μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία πιστωτών με πολίτες χωρίς δικαιώματα

http://aristerovima.gr/details.php?id=3169
 
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ!


ΠΗΓΗ: Ισκρα
ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ: ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.!

Σε δημοψήφισμα για την επικύρωση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου προχωρά η Ιρλανδία. «Ο ιρλανδικός λαός θα κληθεί να δώσει την εξουσιοδότησή του για την επικύρωση της συνθήκης», δήλωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Έντα Κέννυ.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αποδέχθηκε τον περασμένο μήνα στη διάρκεια συνόδου κορυφής το σύμφωνο που επιβάλλει αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.Ακολούθησαν πιέσεις από την αντιπολίτευση για δημοψήφισμα και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ζήτησε κρατική νομική γνωμοδότηση για το αν η διεξαγωγή του είναι απαραίτητη.
Έπειτα από διαβουλεύσεις, ο γενικός εισαγγελέας, ο οποίος είναι αρμόδιος να συμβουλεύει την κυβέρνηση για συνταγματικά ζητήματα, «αποφάσισε να διοργανώσει δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ζητηθεί από τον ιρλανδικό λαό να εγκρίνει την επικύρωση αυτής της συνθήκης», δήλωσε ο Κένι.

http://www.iskra.gr/index.php?optio...d-referendum-no&catid=37:di-evropi&Itemid=172
 
Επίθεση της Μπούντεσμπανκ στην ΕΚΤ - Να μην ξαναδανείσετε χωρίς ενέχυρα!



Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν διαφωνεί με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την παροχή δανείων στις τράπεζες χωρίς ισχυρά ενέχυρα, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό διακυβεύεται η φήμη της, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα επικαλείται επιστολή - που αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung - του Βάιντμαν προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με την οποία του ζητά την ταχεία επιστροφή της ΕΚΤ σε αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά τα ενέχυρα που θα δέχεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες έναντι των κεφαλαίων που τους δίνει.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η προειδοποίηση του Βάιντμαν, ο οποίος είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, φέρνει στο προσκήνιο τους κινδύνους του δυνητικού κόστους για τη Γερμανία από τον ρόλο της ως της κύριας πιστώτριας χώρας της Ευρωζώνης και προκαλεί νέες αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τη μακροχρόνια τραπεζική κρίση καθώς και εκείνη που αφορά στο κρατικό χρέος.

Η επίθεση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας κατά της ΕΚΤ έγινε χθες, ημέρα κατά την οποία η ΕΚΤ χορήγησε τριετή δάνεια ύψους 529,5 δισ. ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, διαμορφώνοντας σε πάνω από 1 τρισ. ευρώ το ποσό που δόθηκε συνολικά - μαζί με τα δάνεια της πρώτης αντίστοιχης δημοπρασίας που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η χαλάρωση των κανόνων για τα ενέχυρα από την ΕΚΤ - που προβλέπει ότι οι τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτούνται ακόμη και με ενέχυρο δάνεια που έχουν δώσει σε πελάτες τους - είχε ως αποτέλεσμα να προσφύγουν και πολλές μικρότερες τράπεζες στη φθηνή χρηματοδότηση (με επιτόκιο 1%) από την ΕΚΤ.

Το αποτέλεσμα ήταν να λάβουν δάνεια από την ΕΚΤ συνολικά 800 τράπεζες κατά τη χθεσινή δημοπρασία, ενώ στην προηγούμενη δημοπρασία προσέφυγαν 523 τράπεζες και πήραν συνολικά 489 δισ. ευρώ. Περισσότερες από τις μισές τράπεζες που πήραν μέρος στη χθεσινή δημοπρασία ήταν γερμανικές, σύμφωνα με πηγές του δημοσιεύματος.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=125148&catid=13