Που πάει η Ε.Ε.;;;

Το σχέδιο του Τρισέ για την Ευρωζώνη

Ένα τολμηρό σχέδιο για τη σωτηρία του ευρώ παρουσίασε την Πέμπτη ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι «η Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομισματική ένωσή της, δίνοντας στους Ευρωπαίους πολιτικούς την εξουσία να κηρύσσουν σε χρεοκοπία ένα κράτος και να αναλαμβάνουν τη δημοσιονομική πολιτική του».

«Οι ομοσπονδιακές εξουσίες της Ε.Ε. μπορούν να ενεργοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις, όταν οι δημοσιονομικές πολιτικές μιας χώρας απειλούν την ευρύτερη νομισματική ένωση» τόνισε κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία στην Ουάσιγκτον.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν ήδη οι προϋποθέσεις για μια τέτοια κίνηση, καθώς τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει στην αμοιβαία παρακολούθηση των προϋπολογισμών τους και στην επιβολή προστίμων σε χώρες που έχουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα.

«Το επόμενο βήμα θα ήταν να τίθεται μια χώρα υπό διαχείριση, όταν οι πολιτικοί ηγέτες ή το Κοινοβούλιό της δεν μπορούν να εφαρμόσουν υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές εγκεκριμένες από την Ε.Ε.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κίνηση αυτή θα έχει δημοκρατική νομιμότητα, αν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» πρόσθεσε.
 
Για πρώτη φορά στην ιστορία της η αυτοκινητοβιομηχανία της Fiat αποφάσισε να ζητήσει να μην παρουσιασθούν στον χώρο εργασίας για έξι συνολικά ημέρες 5.400 εργαζόμενοι της παραγωγικής μονάδας του Μιραφιόρι, που βρίσκεται στο Τορίνο της βόρειας Ιταλίας.

Τα χρήματα που αντιστοιχούν σε έξι εργάσιμες ημέρες για το διάστημα από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, πρόκειται να καταβληθούν στους υπαλλήλους από το εθνικό ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας (Inps) όπως προβλέπει η ιταλική νομοθεσία για περιπτώσεις οικονομικής δυσκολίας των επιχειρήσεων.

«Είναι σαφέστατα μια κακή είδηση. Σημαίνει ότι και στον κεντρικό κορμό της Fiat υπάρχουν σοβαρά προβλήματα», σχολίασε ο Έντι Λάτσι, υπεύθυνος του συνδικάτου Fiom Cgil.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σύμφωνα με το Fiom, η τελευταία εξέλιξη ενισχύει τους φόβους ότι η ιστορική αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να εγκαταλείψει, σταδιακά, τις παραγωγικές της μονάδες στην Ιταλία.

«Ελπίζουμε η πόλη του Τορίνο και ολόκληρη η χώρα, να μην στρέψουν το βλέμμα τους προς άλλη κατεύθυνση, να μην επιχειρήσουν να μας πείσουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα», συμπληρώνει ο Λάτσι. Η βιομηχανία του Μιραφιόρι εγκαινιάστηκε το 1939.


http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=147536&catID=14
 
Ποια είναι η κατάσταση της ισπανικής οικονομίας;

Η Τράπεζα της Ισπανίας επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η οικονομία της χώρας είναι σε ύφεση. Αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,7% το 2012.

Η Ισπανία έχει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, 24%. Περισσότεροι από τους μισούς νέους Ισπανούς είναι χωρίς δουλειά.

Το έλλειμμα φθάνει το 8,5% και ο στόχος του 4,4% που είχε θέσει η Μαδρίτη για εφέτος δεν θα επιτευχθεί και ήδη αναθεωρήθηκε στο 5,3%.

Ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν χαρακτηρίζει «εύθραυστη» την κατάσταση στη χώρα.


http://www.tovima.gr/world/article/?aid=458405&h1=true
 
Φρανκφούρτη
Περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Φρανκφούρτης διαμαρτυρόμενοι για την κυριαρχία των τραπεζών και του καπιταλισμού αλλά και κατά της λιτότητας στην Ευρώπη και κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία.

Η πορεία γίνεται στο τέλος των τετραήμερων διαδηλώσεων σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ευρώπης.

Οι διαδηλωτές – 20.000 κατά την αστυνομία, 25.000 σύμφωνα με τους οργανωτές – κινήθηκαν χωρίς επεισόδια στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται τα γραφεία πολλών μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών.

Από την Τετάρτη η ομάδα Blockupy είχε καλέσει σε συμβολικό αποκλεισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ανταπόκριση υπήρξε μάλλον μικρή, ενώ η αστυνομία είχε προχωρήσει σε εκατοντάδες προσαγωγές ειρηνικών διαδηλωτών, χωρίς να σημειωθούν άλλα επεισόδια.

Η κατασκήνωση έξω από την ΕΚΤ θα στηθεί ξανά την Κυριακή, είπαν οι διαδηλωτές.

Ισχυρά ήταν όλες αυτές τις ημέρες και τα μέτρα ασφαλείας, με τις Αρχές να έχουν διαθέσει περίπου 5.000 αστυνομικούς.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=458597
 
«Το ευρώ βρίσκεται στα πρόθυρα της δημιουργικής καταστροφής. Το καλύτερο θα ήταν να διαλυθεί τώρα η ευρωζώνη, και να αρχίσει πάλι το πείραμα της νομισματικής ένωσης με μια μικρή ομάδα χωρών, που θα μπορούν να την αντέξουν», εκτιμά ο Λάρι Ελιοτ, οικονομικός αναλυτής στον Guardian.

«Τα γεγονότα τρέχουν γρήγορα μετά τις εκλογές στη Γαλλία και την Ελλάδα. Οι αγορές έχουν υπολογίσει το κόστος της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, και η προσοχή στρέφεται στο πόσο βαριές θα είναι οι παράπλευρες απώλειες. Να περιμένετε τα χειρότερα. Την περασμένη εβδομάδα τις πιέσεις τις υπέστησαν η Ισπανία και οι τράπεζές της.

Αλλά ακόμη και τώρα, υπάρχει αδυναμία ή απροθυμία κατανόησης της βασικής αλήθειας για το κοινό νόμισμα: το ευρώ δεν λειτουργεί. Οι νομισματικές ενώσεις επιτυγχάνουν μόνον όταν συνυπάρχουν τρεις παράγοντες: οικονομική ευελιξία, χρηματοπιστωτική αλληλεγγύη και πολιτισμική ομογένεια. Αν ισχύουν αυτοί οι τρεις παράγοντες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα κοινό επιτόκιο και ένα κοινό νόμισμα μπορεί να ενθαρρύνουν την οικονομική σύγκλιση, μέχρι κάποιο βαθμό.

Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι δεν έχει κανένα από αυτά τα τρία. Χώρες όπως η Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν Γερμανία από τη μία ημέρα στην άλλη. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει τα μέσα για να βοηθήσει τα πιο φτωχά κράτη να προσαρμοστούν. Ακόμη πιο σημαντικό: η κρίση αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει πραγματικά ένας κοινός σκοπός, πέρα από μια επιθυμία για την συνέχιση του ευρωπαϊκού «προγράμματος».

Το σχέδιο για την επιβίωση του ευρώ λέει ότι χώρες θα πρέπει να μπουν σε μια μακρά διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Προβλέπει ένα σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα, και ίσως κάποιες επιπλέον παν-ευρωπαϊκές δαπάνες για έργα υποδομών, για να κατευναστεί η οργή των ψηφοφόρων που υποφέρουν από την λιτότητα.

Η νομισματική ένωση ήταν το αποτέλεσμα ενός οικονομικού οράματος των μέσων του 20ου αιώνα: έγινε από πάνω προς τα κάτω, με τρόπο γραφειοκρατικό, και με βάση την ιδέα της δυτικής οικονομικής ηγεμονίας. Τώρα, δύο είναι οι ρεαλιστικές λύσεις για το ευρώ: να διαλυθεί ή να συνεχίσει να ζει σαν ζόμπι, με χαμηλή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, αυξανόμενη λαϊκή δυσφορία και διαφωνίες στις πρωτεύουσες της Ευρώπης για το τί πρέπει να γίνει.

Αν ήταν επιχείρηση, το ευρώ θα είχε χρεοκοπήσει. Το πείραμα επέζησε στις καλοήθεις συνθήκες των αρχών της δεκαετίας του 2000, αλλά μόνο η «μητρική εταιρεία», η Ομοσπονδιακή Γερμανία, κατάφερε να αντιμετωπίσει τις πολύ πιο σκληρές συνθήκες των τελευταίων πέντε ετών.

Το διάσημο επιχείρημα του Γιόζεφ Σουμπέτερ λέει ότι ουσία του καπιταλισμού είναι η δημιουργική καταστροφή, με την οποία νέες οικονομικές δομές δημιουργούνται από τα συντρίμμια των παλαιότερων. Το ευρώ βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα μιας τέτοιας δημιουργικής καταστροφής», καταλήγει ο Ελιοτ.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=458678
 
Στο… σημείο μηδέν η Ισπανία- Τρελή κούρσα στα spreads

Πηγή: sofokleous 10

Συναγερμός σήμανε και πάλι στις Βρυξέλλες αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς επιδεινώνεται η κρίση στην Ισπανία, απειλώντας να συμπαρασύρει στη δίνη της τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και τον πυρήνα της ευρωζώνης. Από την πλευρά της Μαδρίτη επιδίδεται σε έναν πρωτοφανή αγώνα δρόμου για να προλάβει τις αντιδράσεις των αγορών και να κερδίσει χρόνο, ωστόσο δεν φαίνεται να τα καταφέρνει. Το μήνυμα που προσπαθεί απεγνωσμένα να περάσει εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, με τη λήψη πρόσθετων μέτρων είναι ότι η Ισπανία δεν θα έχει την τύχη της Ελλάδας, κι ας εκτιμάται ότι η Μαδρίτη βρίσκεται στο σημείο όπου στεκόταν η Αθήνα πριν από δύο χρόνια: στο χείλος του γκρεμού.


Εάν εκτροχιαστεί η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, ο κίνδυνος για το ευρώ είναι ορατός και το άγχος γι’ αυτό το ενδεχόμενο είναι μεγάλο σε όλα τα ευρωπαϊκά πολιτικά στρατόπεδα. Ειδικά για το Βερολίνο, το ενδεχόμενο να χρειαστεί μια ακόμη χώρα και δη του μεγέθους της Ισπανίας, διάσωση, είναι εφιαλτικό σενάριο και η Καγκελάριος φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να πετύχει την απαιτούμενη συναίνεση στο γερμανικό κοινοβούλιο. Εξ ου και η αγωνιώδης προσπάθεια να πείσει οτι η Μαδρίτη δεν απειλείται. Για τις αγορές, όμως, η Ισπανία παραμένει ο μεγάλος «ασθενής».


http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/--------spreads--2012051862125/
 
Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες της Ευρώπης

Η κρίση της Eυρωζώνης μετατρέπεται σε κρίση της δημοκρατίας, καθώς η βούληση των ψηφοφόρων συγκρούεται με την ισχύ των αγορών

Του Πετρου Παπακωνσταντινου

Στο βιβλίο του «Μετά το Εθνος - Κράτος», που εκδόθηκε το 2000, ο Γερμανός στοχαστής Γιούργκεν Χάμπερμας διατύπωσε ορισμένες σκέψεις, οι οποίες στο φως της σημερινής κρίσης της Eυρωζώνης μοιάζουν προφητικές:

«Ο εξοστρακισμός της πολιτικής από την αγορά μεταφράζεται στο γεγονός ότι το εθνικό κράτος χάνει βαθμιαία τη δυνατότητά του να επιβάλλει δασμούς, να αναζωογονεί την οικονομική ανάπτυξη και κατ’ αυτόν τον τρόπο να σταθεροποιεί τις βάσεις της κοινωνικής του νομιμοποίησης (…). Αντιμέτωπες με τη διαρκή απειλή της διαφυγής κεφαλαίων, οι εθνικές κυβερνήσεις μπαίνουν σε μια τρελή κούρσα κατεδάφισης των κρατικών, προστατευτικών μέτρων και μείωσης του κόστους εργασίας. Αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση εξοργιστικών προνομίων για τους λίγους, η διεύρυνση σε πρωτοφανή βαθμό των εισοδηματικών ανισοτήτων, η αύξηση της ανεργίας και η κοινωνική περιθωριοποίηση ολοένα και μεγαλύτερου πληθυσμού φτωχών».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_20/05/2012_482880
 
Ιερά εγκλήματα




Αντιγράφω το ρεπορτάζ: "«Φωτιά» στην Καθολική Εκκλησία έχουν βάλει οι δηλώσεις του Γκάμπριελ Αμόρθ, που ισχυρίζεται στην La Stampa ότι Ιταλός μαφιόζος απήγαγε 15χρονο κορίτσι για να το προσφέρει στα σεξ πάρτι του Βατικανού. Η 15χρονη Εμμανουέλα Ορλάντι αγνοείται από το 1983. Ωστόσο, η υπόθεση άνοιξε ξανά μετά από κατάθεση της Σαμπρίνα Μινάρντι, ερωμένης του ηγέτης της μαφιόζικης συμμορίας των Μαλιάνα, Ενρίκο Ντε Πέντις. Σύμφωνα με την Μινάρντι, η λύση του μυστηρίου της εξαφάνισης της 15χρονης, βρισκόταν θαμμένο με τον αρχιμαφιόζο. Η αστυνομία άνοιξε τον τάφο του Ντε Πέντις και βρήκε οστά που δεν ανήκαν στον ίδιο.


http://tsak-giorgis.blogspot.com/2012/05/blog-post_6202.html
 
Για πρώτη φορά εδώ και 28 χρόνια απεργούν δημόσιοι υπάλληλοι στη Νορβηγία

Σε απεργία κατέβηκαν την Πέμπτη -για πρώτη φορά εδώ και 28 χρόνια- δημόσιοι υπάλληλοι στη Νορβηγία.

Η κινητοποίηση έρχεται μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τις αυξήσεις μισθών.

Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί έκλεισαν.

Η απεργία θα διαρκέσει επ' αόριστον και αρχικά επηρεάζει 25.000-30.000 (από τους 600.000) που εργάζονται στις τοπικές και στην κεντρική κυβέρνηση. Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, οι κινητοποιήσεις θα επεκταθούν.

Οι επικεφαλής των συνδικάτων υποστηρίζουν ότι η αύξηση των αμοιβών στον δημόσιο τομέα υστερεί σε σχέση με εκείνη του ιδιωτικού τομέα και επιμένουν ότι οι εργαζόμενοι για την κυβέρνηση δικαιούνται μεγαλύτερο μερίδιο από τα οφέλη της ισχυρής οικονομίας της Νορβηγίας.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι μισθοί στη χώρα θα αυξηθούν κατά 3,75 φέτος και 4% το 2013.
 
Μαδρίτη, Ισπανία
Ανεστάλη την Παρασκευή η διαπραγμάτευση των μετοχών της ισπανικής τράπεζας Bankia στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης, «εξαιτίας παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν» τις μετοχές της, όπως αναφέρει η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής CNMW.

Σήμερα, συνεδριάζει το ΔΣ της τράπεζας για να αποφασίσει για το στρατηγικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει και αίτημα για κρατική βοήθεια.

Σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στις αγορές, η Bankia θα ζητήσει βοήθεια τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ.

Την Πέμπτη, πάντως, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα παρέχει κεφάλαια ύψους 9 δισ. ευρώ.

Η τέταρτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα έχει ουσιαστικά κρατικοποιηθεί από τις αρχές Μαΐου. Το υφιστάμενο ισπανικό ταμείο τραπεζικής στήριξης FROB θα μετατρέψει σε μετοχές τις προηγούμενες κεφαλαιακές ενισχύσεις 4,46 δισ. ευρώ προς την BFA (για τις μετοχές της οποίας υπήρξε επίσης απόφαση αναστολής διαπραγμάτευσης), μητρική της Bankia.

Το κράτος θα αποκτήσει έτσι «εμμέσως» μερίδιο 45% στην τράπεζα, ενώ δεσμεύτηκε πως θα παράσχει όσα κεφάλαια χρειαστεί η Bankia για την εξυγίανσή της.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231197558

Κρατικοποίηση! 45% μετοχές το κράτος!!
Καλά που ζουν αυτοί οι ισπανοί, κουμουνιστές είναι? τι παλιομοδίτικα πράγματα είναι αυτά, τι θα πουν οι τουρίστες οεοοο
:BDGBGDB55:
 
Η Κύπρος δεν αποκλείει να απευθυνθεί στην τρόικα...



Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μεγαλονήσου κ. Πανίκος Δημητριάδης

Η Κύπρος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει να υπαχθεί σε πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ, εφόσον αυτό θα ήταν προς όφελος της οικονομίας της, είπε την Παρασκευή ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης. "Ότι και να γίνει πρέπει να είναι για το καλό της οικονομίας, για το καλό του τραπεζικού συστήματος", είπε ο Δημητριάδης σε δημοσιογράφους. Η Κύπρος, με μεγάλη έκθεση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έλαβε από τη Ρωσία διακρατικό δάνειο στήριξης ύψους 2,5 δις ευρώ στα τέλη του 2011.


http://www.reporter.gr/Ειδήσεις/Οικ...ros-den-apokleiei-na-apeythynthei-sthn-troika
 
Με συγκέντρωση υπογραφών, εκδηλώσεις και συναυλίες άρχισαν την Παρασκευή εκδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, οι κάτοικοι της οποίας θα κληθούν το 2014 να απαντήσουν αν επιθυμούν να αποσχιστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από τρεις αιώνες.

Θέλουμε μια δίκαιη και ευημερούσα Σκοτία, είπε ο πρωθυπουργός Αλεξ Σάλμοντ κηρύσσοντας άτυπα την έναρξη της καμπάνιας «Σκωτία, ναι». Στόχος του είναι να υπογράψουν ένα εκατομμύριο Σκοτσέζοι (επί συνόλου πέντε εκατομμυρίων) ως το 2014. Το κίνημα της ανεξαρτησίας στηρίζουν και προσωπικότητες όπως ο Σον Κόνερι.

Οι Σκωτσέζοι θα ψηφίσουν το 2014 αν θέλουν την ανεξαρτησία της χώρας, η οποία σήμερα απολαμβάνει ευρεία αυτονομία, ελέγχοντας την υγεία, την παιδεία και τις φυλακές - το Λονδίνο ελέγχει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας.

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η Σκωτία θα είναι ανεξάρτητη χώρα από το 2016, ανοίγοντας ίσως τον δρόμο και για την Ουαλία. Κεφαλή του κράτους θα παραμείνει πάντως η βασίλισσα Ελισάβετ.

Η κυβέρνηση Κάμερον - Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι - διαφωνεί με την ανεξαρτησία, υποστηρίζοντας την ενότητα του Βασιλείου. Την ίδια στάση κρατά και το Εργατικό κόμμα. Ωστόσο και τα τρία κόμματα έχουν μικρότερη επιρροή στο σκοτσέζικο Κοινοβούλιο, όπου υπερτερεί το SNP του Σάλμοντ.

Οι ως τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 40% των Σκωτσέζων στηρίζει την ανεξαρτησία, 50% διαφωνεί και ένα 10% παραμένει αναποφάσιστο.
 
Απάντηση: Re: Που πάει η Ε.Ε.;;;

Η Κύπρος δεν αποκλείει να απευθυνθεί στην τρόικα...



Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μεγαλονήσου κ. Πανίκος Δημητριάδης

Η Κύπρος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει να υπαχθεί σε πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ, εφόσον αυτό θα ήταν προς όφελος της οικονομίας της, είπε την Παρασκευή ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης. "Ότι και να γίνει πρέπει να είναι για το καλό της οικονομίας, για το καλό του τραπεζικού συστήματος", είπε ο Δημητριάδης σε δημοσιογράφους. Η Κύπρος, με μεγάλη έκθεση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έλαβε από τη Ρωσία διακρατικό δάνειο στήριξης ύψους 2,5 δις ευρώ στα τέλη του 2011.


http://www.reporter.gr/Ειδήσεις/Οικ...ros-den-apokleiei-na-apeythynthei-sthn-troika
Εχεις πετρελαιο,φυσικο αεριο;Παρε και μια Τροικα να´ρθεις στα ισια σου!!!!
 
Απάντηση: Re: Που πάει η Ε.Ε.;;;

Αυτοι και αν ειναι εθνος αναδελφον!!
Με συγκέντρωση υπογραφών, εκδηλώσεις και συναυλίες άρχισαν την Παρασκευή εκδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, οι κάτοικοι της οποίας θα κληθούν το 2014 να απαντήσουν αν επιθυμούν να αποσχιστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από τρεις αιώνες.

Θέλουμε μια δίκαιη και ευημερούσα Σκοτία, είπε ο πρωθυπουργός Αλεξ Σάλμοντ κηρύσσοντας άτυπα την έναρξη της καμπάνιας «Σκωτία, ναι». Στόχος του είναι να υπογράψουν ένα εκατομμύριο Σκοτσέζοι (επί συνόλου πέντε εκατομμυρίων) ως το 2014. Το κίνημα της ανεξαρτησίας στηρίζουν και προσωπικότητες όπως ο Σον Κόνερι.

Οι Σκωτσέζοι θα ψηφίσουν το 2014 αν θέλουν την ανεξαρτησία της χώρας, η οποία σήμερα απολαμβάνει ευρεία αυτονομία, ελέγχοντας την υγεία, την παιδεία και τις φυλακές - το Λονδίνο ελέγχει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας.

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η Σκωτία θα είναι ανεξάρτητη χώρα από το 2016, ανοίγοντας ίσως τον δρόμο και για την Ουαλία. Κεφαλή του κράτους θα παραμείνει πάντως η βασίλισσα Ελισάβετ.

Η κυβέρνηση Κάμερον - Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι - διαφωνεί με την ανεξαρτησία, υποστηρίζοντας την ενότητα του Βασιλείου. Την ίδια στάση κρατά και το Εργατικό κόμμα. Ωστόσο και τα τρία κόμματα έχουν μικρότερη επιρροή στο σκοτσέζικο Κοινοβούλιο, όπου υπερτερεί το SNP του Σάλμοντ.

Οι ως τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 40% των Σκωτσέζων στηρίζει την ανεξαρτησία, 50% διαφωνεί και ένα 10% παραμένει αναποφάσιστο.
 
Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η Καταλονία



Νέοι τριγμοί σημειώθηκαν χθες στο ισπανικό έδαφος, αφότου η Καταλονία, η πλουσιότερη αυτόνομη επαρχία της Ισπανίας, ζήτησε οικονομική βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας για την αναχρηματοδότηση του χρέους της, την ώρα που το τραπεζικό σύστημα της χώρας δοκιμάζεται σοβαρά με επίκεντρο την πρόσφατα μερικώς κρατικοποιημένη Bankia.

"Δεν μας ενδιαφέρει πώς θα το κάνουν, αλλά πρέπει να καταβάλουμε τις οφειλές μας στο τέλος του μήνα. Μια οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει αν δεν πληρώνει τους λογαριασμούς της" δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας, Αρθουρ Μας, ο οποίος βλέπει τις επιλογές του να στερεύουν.

Η Καταλονία, η οποία εκπροσωπεί το ένα πέμπτο της ισπανικής οικονομίας, πρέπει να αναχρηματοδοτήσει το 2012 χρέος ύψους 13 δισ. ευρώ, ενώ ήδη τα τελευταία δύο έτη οι ετήσιες έντοκες πληρωμές της επαρχίας έχουν διπλασιαστεί, φθάνοντας στα 2 δισ. ευρώ φέτος. Αμέσως μετά την είδηση, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς εκτινάχθηκε ξανά στο 6,3%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας καλούνται να χρηματοδοτήσουν εφέτος χρέος ύψους 36 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμά τους ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στη γειτονική Πορτογαλία το Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας που προβλέπει τη μείωση των κρατικών δαπανών καθώς η κυβερνητική συμμαχία διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, όμως οι Πορτογάλοι Σοσιαλιστές, που αποτελούν την κυριότερη δύναμη της αντιπολίτευσης, αρνήθηκαν να εγκρίνουν τα σχέδια δημοσιονομικής λιτότητας που εισηγείται η κεντροδεξιά κυβέρνηση για την επόμενη 4ετία, αποκλίνοντας από την αρχική τους συγκατάθεση στο σχέδιο βοήθειας που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ Το Σοσιαλιστικό Κόμμα προέβαλε ως λόγο για την καταψήφιση του προϋπολογισμού την απουσία διαβούλευσης με την αντιπολίτευση.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Σεγκούρο δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι είναι λάθος για τη χώρα να ακολουθεί μία "πολιτική λιτότητας με οιοδήποτε τίμημα" και θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας επιπλέον χρόνος για τη μείωση του ελλείμματος στον προβλεπόμενο στόχο.

Προειδοποίησε επίσης ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βρει τρόπους για να βοηθήσει τις ασθενέστερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

http://www.thepressproject.gr/details.php?id=21108
 
Φλεγόμενα οδοφράγματα «E» 28/5
ΕΚΤΡΟΧΙΑΖΕΤΑΙ η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ισπανία. Ο εικονιζόμενος ανθρακωρύχος μπροστά σε ένα φλεγόμενο οδόφραγμα στην περιοχή του Μοντίκο, κατά τη διάρκεια πανεθνικής απεργίας των ανθρακωρύχων που διαμαρτύρονται για τη δραστική περικοπή των επιδοτήσεων στον κλάδο αυτόν από τα 300 στα 110 εκατομμύρια ευρώ, συνιστά αδιάψευστη μαρτυρία της επιδείνωσης των συνθηκών στη μεγάλη χώρα της Ιβηρικής. Με την ανεργία περίπου στο 25% και με το ισπανικό τραπεζικό σύστημα υπό κατάρρευση (μόνο μία τράπεζα χρειάζεται... 19 δισεκατομμύρια ευρώ για να σωθεί!) μόνο καλύτερες μέρες δεν περιμένουν τους Ισπανούς.
 

Attachments

  • assets_LARGE_t_420_54068989_type12168.jpg
    assets_LARGE_t_420_54068989_type12168.jpg
    45.6 KB · Views: 65
Καλύτερες μέρες δεν περιμένουν κανέναν στην υφήλιο.....

Και κάποια στιγμή τα "όνειρα" των λίγων θα ακουμπήσουν τα σύννεφα.... Τότε καλό θα είναι(αν και δεν με ενδιαφέρει πολύ), αυτοί που θα ταχθούν εναντίον μας, να φοράνε αλεξίπτωτα......