Που πάει η Ε.Ε.;;;

"«Λοιπόν», τον ρωτώ, «θα υποστηρίξεις ότι όλα έχουν τελειώσει για την ευρωζώνη;»

«Όχι. Δεν νομίζω ότι μπορούν να σώσουν την Ελλάδα, αλλά μπορούν ακόμη να σώσουν την υπόλοιπη ευρωζώνη εάν είναι διατεθειμένοι για ανοιχτή χρηματοδότηση και μακροοικονομική επέκταση. Αυτό όμως, σημαίνει ότι πρέπει να πειστούν οι Γερμανοί να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους για την οικονομική ζωή. Η προοπτική της κατάρρευσης μπορεί να τους αλλάξει μυαλά»."

.........................................

"Επιστρέφουμε, αναπόφευκτα, στο θέμα της ημέρας. Θα κατέληγε ότι η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση ήταν ένα λάθος; «Ναι, νομίζω ότι ρωτάμε ποιος φταίει για αυτή την κρίση; Και νομίζω ότι ήταν βασικά μοιραίο από τότε που υπογράφηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τώρα, θεωρώ ότι η κατάσταση μπορεί να σωθεί εάν τεθεί υψηλότερος στόχος για τον πληθωρισμό, που είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή από μία δημοσιονομική ενοποίηση. Η αλήθεια όμως, είναι ότι θεμελιωδώς, το στήσιμο δεν είναι βιώσιμο.

«Ενδιαφέρον είναι ότι το ίδιο το ευρώ δημιουργήθηκε από τα ασύμμετρα σοκ που τώρα το καταστρέφουν (μέσα από τις κεφαλαιουχικές ροές που προκάλεσε). Δεν είναι μόνο ότι δημιούργησαν κάτι που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σοκ. Δημιούργησαν κάτι που προκάλεσε τα σοκ που υποτίθεται ότι έπρεπε να καταστρέψει».

Σημειώνω ότι οι Γερμανοί βρίσκονται τώρα σε τέτοια θέση που πρέπει να επιλέξουν εάν θα στηρίζουν εσαεί εκείνους που θεωρούν τελειωμένους ή εάν θα προχωρήσουν στη διάσπαση, δημιουργώντας τεράστιο οικονομικό και πολιτικό χάος. Τους λυπάμαι.

Απαντά: «Θυμάμαι ότι περίπου το 1992, υπήρξε ένα χιουμοριστικό άρθρο στον Independent για την απόφαση να δοθεί το Booker Prize στη Συνθήκη του Μάαστριχτ – ένα σύγχρονο μυθιστόρημα σε μορφή αυστηρής συνθήκης. Διαβάζοντας το μυθιστόρημα, διαισθάνεται κανείς στο φόντο, ισχυρές δυνάμεις με άγνωστα κίνητρα. Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις και τι θέλουν; Ποτέ δεν μάθαμε. "

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/702306/ArticleFTgr.aspx
 
Έρευνα-σοκ Unicef: 13 εκατ. παιδιά υποφέρουν στην "πλούσια" Ευρώπη λόγω λιτότητας


ΠΗΓΗ: defencenet

Η λιτότητα που επιβάλλεται στους λαούς της Ευρώπης δείχνει το πιο απάνθρωπο πρόσωπό της στα παιδιά, όπως προκύπτει από έρευνα της Unicef. Στην έκθεση, που αποκαλύπτει την έκταση της παιδικής φτώχειας στις προηγμένες οικονομίες του κόσμου, επισημαίνεται ότι περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ (συν την Νορβηγία και την Ισλανδία) στερούνται βασικών αγαθών απαραίτητων για την ανάπτυξή τους. Στην κατάταξη αυτή των 29 χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση.
Εντυπωσιακή, δε, σύμφωνα με το in.gr, είναι η σύγκριση μεταξύ ισοδύναμων οικονομικά χωρών: Η Δανία και η Σουηδία παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά παιδικής αποστέρησης από ότι το Βέλγιο ή η Γερμανία, γεγονός που καταδεικνύει ότι η κυβερνητική πολιτική μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των παιδιών.

«Η έκθεση καθιστά σαφές ότι ορισμένες κυβερνήσεις τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στην αντιμετώπιση της παιδικής αποστέρησης από άλλες», δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου ερευνών της Unicef Γκόρντον Αλεξάντερ. «Αυτές με τις καλύτερες επιδόσεις δείχνουν ότι είναι δυνατή η αντιμετώπιση της φτώχειας στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, η αποτυχία να προστατευθούν τα παιδιά από τη σημερινή οικονομική κρίση είναι από τα λάθη που μια κοινωνία μπορεί να πληρώσει πολύ ακριβά» τόνισε.

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=43138&Itemid=170
 
Ένα βήμα πριν από τον μηχανισμό στήριξης βρίσκεται η ισπανική οικονομία, με την κυβέρνηση Ραχόι να προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει ότι προλαβαίνει και τις Βρυξέλλες να επεξεργάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη διάσωσή της.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με το προβληματικό τραπεζικό σύστημα να μοιάζει έτοιμο να εκραγεί και το κόστος δανεισμού να εκτινάσσεται κοντά στα επίπεδα του 7%, όπου το χρέος δεν θεωρείται πλέον βιώσιμο.

Άλλωστε το ισπανικό χρέος της Ισπανίας, παρέμεινε υπό έλεγχο πέρυσι, μόνο λόγω της παρέμβασης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Την ίδια ώρα το χρηματιστήριο της Μαδρίτης βυθίζεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003, ενώ η μετοχή της προβληματικής Bankia διαπραγματεύεται «στο κόκκινο», με την πτώση μόνο χθες να φτάνει το 27%.

Η άποψη ότι η Ισπανία δεν θα αποφύγει το μηχανισμό στήριξης εδραιώνεται πλέον και κρύος ιδρώτας λούζει τους Ευρωπαίους, καθώς το κόστος διάσωσης της ισπανικής οικονομίας είναι τεράστιο.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ύφεση της ισπανικής οικονομίας θα βαθύνει περαιτέρω στο β´τρίμηνο του έτους. Τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν κάθετη πτώση, καθώς το πρόγραμμα λιτότητας αποδυναμωνει την καταναλωτική δύναμη των ισπανικών νοικοκυριών.

Πάντως ο Ισπανός πρωθυπουργός επιμένει να αποδίδει τη μεγάλη άνοδο των spreads στην αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από το μέλλον της ευρωζώνης γενικότερα, ενώ ζήτησε να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τους αξιωματούχους της Ευρώπης, το οποίο θα διαβεβαιώνει ότι δεν θα διαλυθεί το ευρώ.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές της Pimco, η Ισπανία βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο μηχανισμό στήριξης, ωστόσο θα επιδιώξει να αποφύγει τη συνταγή που εφαρμόστηκε στις υπόλοιπες χώρες, με τα γνωστά αποτυχημένα αποτελέσματα.

«Θηλιά» η διάσωση της Bankia


Σε θηλιά στο λαιμό της Ισπανίας εξελίσσεται η διάσωσης της Bankia. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι τα 19 δις. για την διάσωσης της ισπανικής τράπεζας, είναι αρκετά, ωστόσο οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται.

Η ασάφεια όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα διοχετευθούν αυτά τα χρήματα, προκαλεί έντονο προβληματισμό για την επιτυχία του εγχειρήματος και την αποφυγή προσφυγής σε εξωτερική βοήθεια για τη διάσωση του τραπεζικού κλάδου.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters, ότι η ισπανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση της Bankia, μέσω της έκδοσης νέου χρέους. Εύλογα γεννάται το ερώτημα πώς η Ισπανία θα βγει στις αγορές, εν μέσω έντονης αβεβαιότητας.

Η Bankia είναι η περισσότερο εκτεθειμένη τράπεζα στην «φούσκα» των ακινήτων στην διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης, με τα «τοξικά δάνεια» να ανέρχονται σε 32 δις. ευρώ.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης από τις Βρυξέλλες

Τρόμος διακατέχει τους Ευρωπαίους στη σκέψη μιας κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος στην Ισπανία, ή μιας μαζικής φυγής καταθέσεων από τις τράπεζες με αιχμή του δόρατος την Ελλάδα, γι αυτό καταρτίζουν έκτακτα σχέδια διάσωσης των τραπεζών της ευρωζώνης, ενώ ήδη μελετούν στις Βρυξέλλες το πρόγραμμα διάσωσης της ισπανικής οικονομίας, ώστε να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Κύκλοι των Βρυξελλών εκτιμούν άλλωστε, ότι είναι θέμα χρόνου η υποβολή αιτήματος από την Ισπανία για την παροχή στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο νόμου το οποίο θα προταθεί από την Κομισιόν στις 6 Ιουνίου, προβλέπει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι υποχρεωμένες να διασώσουν τις τράπεζες η μια της άλλης.

Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τη νομισματική ενοποίηση, ενώ είναι βέβαιο ότι το σχέδιο αυτό θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κυρίως εκ μέρους της Γερμανίας.

Φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι έχουν κατανοήσει την κρισιμότητα των στιγμών για το μέλλον του ευρώ. Μένει να αρθούν οι αντιστάσεις της Γερμανίας, ώστε να προχωρήσουν σε ένα κοινό σχέδιο για την διάσωση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.

Καταλανανική… βόμβα

Μετά την Bankia άλλη μια βόμβα μεγατόνων συντάραξε συθέμελα την ισπανική οικονομία. Η Καταλονία, η πλουσιότερη περιφέρεια της Ισπανίας, ζήτησε τη βοήθεια της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη, για να εξυπηρετήσει το χρέος της το οποίο ανέρχεται στα 13 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της Καταλονίας Αρτούρ Μας ανακοίνωσε ότι η περιοχή των 7 εκατ. κατοίκων θα χρειαστεί τη βοήθεια του κεντρικού κράτους για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, εξέλιξη η οποία προκάλεσε τρόμο στις αγορές.

Η οικονομία της Καταλονίας, καλύπτει το 20% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα είναι η δεύτερη πιο υπερχρεωμένη περιφέρεια της ευρωζώνης. Μόνο σε τοκοχρεολύσια πληρώνει ετησίως 2 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο σε σχέση με το 2010.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2012-05-29-22-01-32-2012052963200/
 
http://www.reporter.gr/Ειδήσεις/Οικ...eyrw,-xefygan-oi-apodoseis-se-Ispania,-Italia




Bυθίζεται το ευρώ, ξέφυγαν οι αποδόσεις σε Ισπανία, Ιταλία


Date: 12:18 - 30 Μαϊ 2012


Όλα ανοιχτά για τη στήριξη της ισπανικής Bankia. Πως παίζουν οι ξένοι το ενδεχόμενο μίας Grexit.

Στα ύψη έχει σκαρφαλώσει εκ νέου το κόστος κρατικού δανεισμού για την Ιταλία και την Ισπανία, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να κινούνται πάνω από το 6%, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κρίση χρέους, με επίκεντρο την Ισπανία και τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Κάτω από τα 1,25 δολάρια κινείται το ευρώ. Σημειώνει πτώση 0,20% και διαμορφώνεται στα 1,2462 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 98,79 γεν, στο 0,7993 με τη στερλίνα και στο 1,2006 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,25% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 79,328 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5591 με τη στερλίνα και στο 0,9639 με το ελβετικό φράγκο.


Οι hedge fund managers δηλώνουν πως υπάρχει ένα πλήθος από στρατηγικές για να «παίξει» κανείς τα προβλήματα της Ευρώπης.

Η κρίση της ευρωζώνης έχει διαρκέσει τόσο πολύ καιρό που είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους επενδυτές να εντοπίσουν σημείο εισόδου και εξόδου από την αγορά κι έτσι οι στρατηγικές, οι θέσεις και τo hedging, χρειάζονται διαρκώς να προσαρμόζονται, γεγονός που καθιστά δύσκολο να καταλήξει κανείς με ένα και μοναδικό και trade.


Bankia


Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθεται η Ευρώπη, καθώς εκτός από το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο της Ελλάδας έχει έρθει αντιμέτωπη και με την Ισπανία, με την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, τη Bankia, να μονοπωλεί το ενδιιαφέρον τις τελευταίες μέρες λόγω κρατικοποίησής της.

Η εξέλιξη επί του θέματος αφορά την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, η οποία απέρριψε το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της εν λόγω τράπεζας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, το σχέδιο που υπέβαλλαν στην ΕΚΤ οι ισπανικές αρχές προέβλεπε τη στήριξη της Bankia από τα κεφάλαια της ΕΚΤ, γεγονός όμως που πιθανόν να παραβίαζε τις αρχές της χρηματοδότησης της Κεντρικής Τράπεζας.

Και όλα αυτά με το κόστος στήριξης της Bankia να ξεπερνά τα 19 δις. ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων έχει «εκτοξευθεί» στο 6,5%. Σημειώνεται ότι χτες βράδυ έγινε γνωστό ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, Miguel Angel Fernandez Ordonez, θα αποχωρήσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας,

Fund managers


Ο John Brynjolfsson και πολλoί άλλoι διαχειριστές κεφαλαίων των ΗΠΑ που προσπαθούν να επωφεληθούν από τη δυστυχία της Ευρώπης λένε ότι η σημερινή κρίση θα δημιουργήσει πολλούς νικητές.

Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων παίζουν την κρίση του ευρώ μέσω της αγοράς νομισμάτων, με στοιχήματα σχετικά με την κατεύθυνση των τραπεζικών μετοχών ή με τη χρήση παραγώγων, όπως τα CDS για να στοιχηματίσουν σε ενδεχόμενα εταιρικά ή τραπεζικά defaults.

Ορισμένοι διαχειριστές μάλιστα παίζουν τόσο short όσο και long τα κρατικά ομόλογα της Ευρώπης, αναλόγως με την άποψή τους γύρω από την δημοσιονομική / οικονομική σταθερότητα των διαφόρων χωρών.

Οι διαχειριστές των hedge funds επισημαίνουν ότι δεδομένης της μέχρι τώρα «κυκλοθυμικής» φύσης της κρίσης στην ευρωζώνη, τα περισσότερα hedge funds έχουν μπει και βγει αρκετές φορές σε συγκεκριμένα trades ή αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν την στρατηγική τους λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Νωρίτερα φέτος, για παράδειγμα, φαινόταν πως η ανησυχία για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είχε περάσει. Αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών αύξησαν και πάλι τον κίνδυνο εξόδου, και μάλιστα δραματικά.

Ο Adam Fisher, διαχειριστής του hedge fund Commonwealth Opportunity Capital, σημειώνει ότι το fund μείωσε το μέγεθος μερικών από τα πιο bullish trades του, καθώς εκτιμά πως θα υπάρξουν βίαιες διακυμάνσεις στην αγορά αυτό το καλοκαίρι. Όπως προσθέτει, θα είναι απίστευτα δύσκολο να διαχειριστεί κανείς τον κίνδυνο εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος.


Ένας τρόπος για να επωφεληθεί κανείς από τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στις αγορές θα ήταν να παίξει το spread μεταξύ των ευρωπαϊκών και αμερικανικών δεικτών μεταβλητότητας, σύμφωνα με την Barclays Capital. Ο ευρωπαϊκός δείκτης θα πρέπει να αυξηθεί πολύ ταχύτερα από ότι ο αμερικάνικος, όπως επισημαίνει.


Ο John Brynjolfsson, πρώην κορυφαίος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco , δηλώνει ότι στοιχηματίζει υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως σημειώνει, θα είναι δύσκολο για τους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να κατευνάσουν την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να εξοργιστούν οι πολιτικοί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Η προσαρμογή που έχει κάνει ο ίδιος στην στρατηγική του πρόσφατα είναι να αυξήσει κατά πολύ τις short θέσεις στο ευρώ.

Ορισμένοι διαχειριστές προετοιμάζονται μάλιστα ήδη για το ενδεχόμενο και άλλες χώρες εκτός από την Ελλάδα, να βγουν από τη ζώνη του ευρώ.

Ένα τέτοιο trade περιλαμβάνει τη λήψη long θέσεων στα ιταλικά κρατικά ομόλογα σε δολάρια ΗΠΑ και μια αντίστοιχη θέση short στα ομόλογα που είναι εκφρασμένα σε ευρώ. Η πεποίθηση είναι ότι αν η Ιταλία αποχωρήσει από το ευρώ - ή η πιθανότητα αυτή αυξηθεί – τα ομόλογα που είναι σε δολάρια θα υπεραποδόσουν.

Ο Axel Merk, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Merk Investments, δηλωνει ότι τα αυξανόμενα προβλήματα στην Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ τον οδήγησαν πρόσφατα να πολυλήσει όλα τα ευρώ που είχε στο fund του και τώρα δηλώνει overweight στο δολάριο Σιγκαπούρης.

Αλλά hedge funds που παίζουν την αναταραχή στην Ευρώπη, στοιχηματίζουν ενάντια στις ιταλικές και τις ισπανικές τράπεζες, αντί απλώς να επικεντρώνονται σε κρατικά ομόλογα.

Ο John Paulson στοιχηματίζει κατά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους ως έναν τρόπο για να αντισταθμίσει το συνολικό χαρτοφυλάκιο του Paulson & Co hedge fund.


Το fund της Daniel Loeb έχει long θέσεις στα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα από το πρώτο τρίμηνο, καθώς θεωρεί ότι η Πορτογαλία είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες στην ευρωζώνη. Όπως σημειώνει, το προφίλ του χρέους της Πορτογαλίας είναι πολύ ανώτερο από της Ελλάδας, οι τράπεζες της είναι ουσιαστικά πολύ πιο υγιείς από ότι της Ισπανίας, και η κυβέρνησή της έχει λάβει πιο επιθετικές μεταρρυθμίσεις και είναι πιο σταθερή από άλλες χώρες. Έτσι, η Πορτογαλία αποτελί ένα πολύ καλό trade για να παίξει κανείς την συνεχιζόμενη κρίση χρέους και την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας.
 
Ρώμη, Ιταλία
Βυθισμένοι στο φόβο παραμένουν οι κάτοικοι της περιφέρειας της Εμίλια-Ρομάνια στον ιταλικό βορρά εξαιτίας της μετασεισμικής ακολουθίας που πλήττει κυρίως τη Μόντενα και τη Φεράρα. Εφιαλτικές είναι, εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις για το κόστος της καταστροφής για το βιομηχανικό και γεωργικό τομέα. Ο απολογισμός των ζημιών φθάνει τώρα τα δύο δισ. ευρώ, όμως σύμφωνα με την Rai το σχετικό ποσό μπορεί να αγγίξει τελικώς και τα πέντε δισ. ευρώ.

Τουλάχιστον 37 μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή της Μόντενα και της Φεράρα χωρίς να είναι ευτυχώς ισχυρότερες των τριών βαθμών. Πολλοί κάτοικοι της Εμίλια-Ρομάνια κοιμήθηκαν στο κήπο των πολυκατοικιών ή και μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης το οικονομικό κόστος για τον βιομηχανικό και τον γεωργικό τομέα αυξάνεται διαρκώς.

Ο νέος απολογισμός των ζημιών φτάνει τώρα τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai το σχετικό ποσό μπορεί να αγγίξει τελικά και τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Χαρακτηριστική η δήλωση του δημάρχου του χωριού Μιράντολα, Μαΐνο Μπενάτι: «Κινδυνεύουμε να χάσουμε μισό αιώνα δουλειάς και προόδου, να γυρίσουμε στις συνθήκες ζωής της δεκαετίας του '50».

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά την πολεμική σχετικά με την υπερβολικά γρήγορη επιστροφή των εργατών στους χώρους εργασίας μετά το σεισμό της 20ής Μαΐου, ο Πάολο Πρέτι, ιδιοκτήτης της βιομηχανίας Μeta -όπου έχασαν την ζωή τους τρεις άνθρωποι- απαντά ότι «είχαν γίνει όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι με την χορήγηση των απαιτούμενων αδειών».

Η ιταλική Δικαιοσύνη όμως, έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα και οι συγγενείς των θυμάτων συνεχίζουν να δηλώνουν ότι «όλοι είχαν καταλάβει ότι η παραγωγική αυτή μονάδα θα κατέρρεε με την πρώτη, νέα, μεγάλη δόνηση».

Στο χωριό Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο -που μετρά 11.000 κατοίκους- όλο το ιστορικό κέντρο έχει εκκενωθεί. Μια έρημη «κόκκινη ζώνη», που θυμίζει εκείνη της Λ' Άκουιλα όπου εδώ και τρία χρόνια δεν ξεκίνησε ουσιαστικά κανένα έργο ανοικοδόμησης.

Τις τελευταίες ώρες πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις επιτροπής πολιτών που ζητά να μην υλοποιηθεί το σχέδιο υπόγειου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου, χωρητικότητας τεσσάρων δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που θα έπρεπε να δημιουργηθεί σε σεισμογενή περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια.

Οι δήμοι στους οποίους έπρεπε να ξεκινήσουν τα έργα είναι εκείνοι του Φινάλε Εμίλια, Μιράντολα, Κρεβαλκόρε, Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο.

«Μετά τους αλλεπάλληλους σεισμούς το σχέδιο αυτό πρέπει να καλυφθεί με μια μεγάλη ταφόπλακα» δηλώνει ο δήμαρχος του Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο Αλμπέρτο Σιλβέστρι.

Ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος Κοράντο Κλίνι δεν έχει υπογράψει πάντως ακόμη τη σχετική άδεια. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «το θέμα εξετάζεται σε βάθος, πολύ προσεκτικά».

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231198416
 
Η Ισπανία θα μπορούσε να προσπεράσει την Ελλάδα στην άτυπη «κούρσα» για το ποια χώρα κινδυνεύει να εκτροχιαστεί πρώτη από την ευρωζώνη, εκτιμά ο οικονομικός αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας «The Independent», Χάμις ΜακΡέι.

«Αφορμή για τη σκέψη αυτή αποτέλεσε μια ανάλυση του Μάθιου Λιν της Strategy Economics, ο οποίος αναφέρει πως το ενδεχόμενο εξόδου της Ισπανίας από το ευρώ έναντι της Ελλάδας είναι ένα πιο πιθανό κι επικρατέστερο σενάριο», επισημαίνει ο ΜακΡέι.

Ο αρθρογράφος προβάλλει έξι συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτον, η ιβηρική χώρα είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί. Μία ελληνική διάσωση θα κοστίσει «ψίχουλα» σε σχέση με την Ισπανία, όπου θα χρειαστεί η ΕΕ να «ρίξει» άμεσα 110 δις. ευρώ και μετά άγνωστο αριθμό επιπλέον κονδυλίων.

Δεύτερον, η Ισπανία έχει κουραστεί ήδη από τη λιτότητα, αφού το νέο κύμα διεθνούς διαμαρτυρίας ενάντια στις περικοπές ξεκίνησε στη Μαδρίτη πριν από ένα χρόνο (με το κίνημα των Αγανακτισμένων) κι από εκεί διαδόθηκε στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης, παράλληλα με το κίνημα για τις καταλήψεις πλατειών.

Το τρίτο σημείο είναι πως η Ισπανία έχει μια πραγματική οικονομία με μια αξιοσέβαστη βιομηχανική βάση που της επιτρέπει να ευελπιστεί ότι μπορεί να έχει ένα μέλλον ευημερίας και εκτός ευρωζώνης.

«Επίσης - τέταρτον-, η Ισπανία είναι πολιτικά σταθερή που την διαφοροποιεί από πολλές άλλες χώρες», συνεχίζει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας πως «λόγου χάρη, οι Έλληνες μένουν σε αυτή, επειδή τους κρατάει μέσα στην Ευρώπη, οι Ιρλανδοί επειδή είναι αυτό που τους χωρίζει από τη Βρετανία, οι Γερμανοί επειδή το ευρώ αντιπροσωπεύει τη ρήξη τους με το ταραγμένο παρελθόν τους και οι Γάλλοι επειδή το νόμισμα ενισχύει την επιρροή τους στον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά η Ισπανία δεν έχει κανένα από αυτά τα ζητήματα. Μπορεί να φύγει απ' το ευρώ ανάλογα με το αν βολεύει τους Ισπανούς ή όχι».
Ο πέμπτος λόγος είναι το ότι η Ισπανία έχει μεγαλύτερο ορίζοντα προόδου. Η οικονομία της κοιτάζει τόσο στην Ευρώπη, αλλά και στις ραγδαία αναπτυσσόμενες ισπανόφωνες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής. Οι ευκαιρίες στην Λατινική Αμερική, μπορεί να πείσουν τους Ισπανούς ότι μπορούν να τα καταφέρουν και χωρίς το ευρώ και την λιτότητά του. Και τέλος - έκτον-, υπάρχει πληθώρα οικονομολόγων εντός Ισπανίας, που υποστηρίζουν ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι το ευρώ και ότι θα ανακάμψει οικονομικά μόνο αν φέρει πίσω την πεσέτα.
«Το ταμπού καταρρίφθηκε», καταλήγει ο Λιν.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Ισπανία είναι η χώρα του ενιαίου νομίσματος που θα μπορούσε να καταλήξει πρώτη απ' όλες εκτός ευρωζώνης και το «Spexit» (η Ισπανική έξοδος απ' το ευρώ) θα έρθει πριν από το «Grexit» (την απειλούμενη ελληνική αποχώρηση απ' την ευρωζώνη).
 
Επέστρεψε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας σε μέλη του κεντροδεξιού κόμματός του, People of Liberty. Στην ομιλία του έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωζώνη και υποστήριξε πως η Ιταλία πρέπει να αρχίσει να τυπώνει μόνη της ευρώ.

«Η τρελή μου ιδέα είναι να αρχίσουμε να τυπώνουμε ευρώ μόνοι μας. Η Γερμανία θα πρέπει να αφήσει την ευρωζώνη εάν δεν συμφωνεί με το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να γίνει ο δανειστής της ύστατης στιγμής. Εάν η ΕΚΤ δεν αναλάβει αυτό το ρόλο, τότε ο ρόλος της Γερμανίας στην Ευρώπη θα πρέπει να αναθεωρηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καβαλιέρε.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως αν η Ιταλία βγει από το ευρώ δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου και ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να πιέσει περισσότερο την Ευρώπη., ενώ είπε με νόημα "Ciao, ciao Ευρώπη", αν η ΕΚΤ δεν τυπώσει χρήμα.



http://www.protothema.gr/world/article/?aid=201456
 
Tα πρώτα… βροντερά τριξίματα από την κρίση χρέους ακούγονται στην Φρανκφούρτη με βουτιά 3,5%, ενώ στην Αθήνα η πτώση με τις ανακοινώσεις περί εθνικοποιήσεων ξεπέρασε το 5%. Ο αρμαγεδώνας, όμως δεν λέγεται Αλέξης Τσίπρας, αλλά γερμανικά Bunds ( ομόλογα ) καθώς έκθεση της Societe Generale τα χαρακτηρίζει μη ελκυστικά, ενώ αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ προβλέπει για το ευρώ επίπεδα 1,10 δολαρίων!

Αν δεν δημιουργηθεί τείχος προστασίας τότε πολλοί – όπως η Goldman Sachs –εκτιμούν – ότι θα διαλυθούν σταδιακά τα αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα...

Διαλύονται, όμως, οι αγορές στην Ευρώπη με ξεπούλημα στο Παρίσι με 2,40%, στην Γερμανία με 3,60%. Πτώση κοντά στα 1,23 δολάρια για το ευρώ και, εν συνεχεία, ανάκαμψη προς τα 1,24 δολάρια, ακριβώς λόγω των κακών στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας, η οποία πρόσθεσε μόλις 69.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο, επίδοση που είναι η χαμηλότερη εδώ και έναν χρόνο. Η ανεργία στην Ευρωζώνη ανακοινώθηκε στο 11% ενώ και η αμερικανική ανεργία διαμορφώνεται υψηλότερα των εκτιμήσεων - στο 8,2% συγκεκριμένα για τον μήνα που τέλειωσε χτες. .

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ιταλικής και ισπανικής χρεοκοπίας βρέθηκαν νωρίτερα σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ προφανώς δεν είναι άσχετο με το όλο κλίμα το ότι συναντώνται εκτάκτως τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.


http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=201336
 
Αφού έχουμε καπιταλισμό πρέπει να αφήσουμε τις τράπεζες να τα βγάλουν πέρα μόνες τους. Όπως προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα μόνες τους όλες οι άλλες επιχειρήσεις. Αυτό έκαναν και οι Ισλανδοί, και απ' ότι φάινεται την έβγαλαν καθαρή. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι το δημόσιο χρέος, άρα λύση Ισλανδίας δεν είναι εφαρμόσιμη. Αλλά η Ιρλανδία και η Ισπανία που έχουν ιδιωτικό χρέος θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μια τέτοια λύση. Προτίμησαν όμως να μετατρέψουν το ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο.
 
«Εννέα εκατομμύρια Ιταλοί δεν θεραπεύονται επαρκώς, λόγω ένδειας», υπογραμμίζει σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το ινστιτούτο κοινωνικών και οικονομικών ερευνών Censis. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, οι περισσότεροι Ιταλοί με ανεπαρκή περίθαλψη είναι παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά (πέντε εκατομμύρια) και ηλικιωμένοι (δυο εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες).
http://www.enikos.gr/international/50165,Sthn_idia_moira_9_ekat_Italoi.html
 
«Εννέα εκατομμύρια Ιταλοί δεν θεραπεύονται επαρκώς, λόγω ένδειας», υπογραμμίζει σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το ινστιτούτο κοινωνικών και οικονομικών ερευνών Censis. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, οι περισσότεροι Ιταλοί με ανεπαρκή περίθαλψη είναι παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά (πέντε εκατομμύρια) και ηλικιωμένοι (δυο εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες).
http://www.enikos.gr/international/50165,Sthn_idia_moira_9_ekat_Italoi.html

Μάλλον φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ......!!!χαχαχααχ
 
Ισπανία.....

Μερικά νούμερα και εδώ...

Οι εκροές τους τρεις πρώτους μήνες, ξεπέρασαν τις αντίστοιχες για ολόκληρο το 2011....!!!!

Εντός του 2012 οι πληρωμές αποκλειστικά και μόνο των τόκων για το δημόσιο χρέος της, υπολογίζονται στο αστρονομικό ποσόν των 30 δις - με τις ανάγκες ανακεφαλαίωσης των τραπεζών της να ξεπερνούν, αρκετά ίσως, τα 200 δις ....

Με 7% τα επιτόκια δανεισμού της χώρας και με τις εκροές που ανέφερα, τι λέτε??? Έχει ζωή???
 
Ισπανία.....

Μερικά νούμερα και εδώ...

Οι εκροές τους τρεις πρώτους μήνες, ξεπέρασαν τις αντίστοιχες για ολόκληρο το 2011....!!!!

Εντός του 2012 οι πληρωμές αποκλειστικά και μόνο των τόκων για το δημόσιο χρέος της, υπολογίζονται στο αστρονομικό ποσόν των 30 δις - με τις ανάγκες ανακεφαλαίωσης των τραπεζών της να ξεπερνούν, αρκετά ίσως, τα 200 δις ....

Με 7% τα επιτόκια δανεισμού της χώρας και με τις εκροές που ανέφερα, τι λέτε??? Έχει ζωή???

Τι ζωή ναχει, το θέμα είναι αντέχει μέχρι τις 17;;;;;
 
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ, ΗΛΙΚΙΑΣ 45-65 ΕΤΩΝ, ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ

Περίπου το 40% των Ρουμάνων, ηλικίας 45-65 ετών δεν έχει δουλειά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η οικονομική εφημερίδα Ziarul Financiar του Βουκουρεστίου, επικαλούμενη πληροφορίες από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας.

Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα ότι περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, ικανοί να εργαστούν, με επαγγελματική εμπειρία, δεν βρίσκουν δουλειά στην αγορά εργασίας.
Η κατάσταση αυτή αποδίδεται στις ηλικιακές διακρίσεις που παρατηρούνται συχνά στην αγορά εργασίας, την έλλειψη εμπειρίας ή γνώσης των υποψηφίων για συγκεκριμένους εργασιακούς τομείς, αλλά και σε διάφορες άλλες «ανωμαλίες» στην αγορά εργασίας.

http://www.inews.gr/88/roumania-peripou-to-40-ton-roumanon-ilikias-45-65-eton-den-ergazetai.htm
 
Νομοθετική ρύθμιση για την αύξηση του κόστους της απόλυσης των εργαζομένων, μελετά να εισάγει η γαλλική κυβέρνηση, σύμμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Μισέλ Σαπέν, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν ότι η ανεργία έχει σπάσει το «ψυχολογικό» φράγμα του 10%.

Ο Φρανσουά Ολάντ εξελέγη στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών τον περασμένο μήνα υποσχόμενος να αντιμετωπίσει την ανεργία, η οποία έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Με την οικονομία σε στασιμότητα, ο υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι απαιτείται επειγόντως η λήψη μέτρων κατά της ανεργίας και τόνισε ότι στοχεύει να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

«Η κεντρική ιδέα είναι να γίνουν οι απολύσεις τόσο ακριβές για τις επιχειρήσεις ώστε να μην είναι συμφέρουσες» δήλωσε ο Σαπέν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Δεν είναι θέμα επιβολής κυρώσεων, αλλά οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν ικανή αποζημίωση» επισήμανε.

Η κίνηση να καταστούν οι απολύσεις δυσκολότερες στη Γαλλία, ως προς τις οποίες ισχύει ήδη αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο που τις καθιστά συχνά επιλογή υψηλού κόστους για τους εργοδότες, έρχεται σε αντίθεση με τις σχεδιαζόμενες κινήσεις σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως είναι η Ιταλία και η Ισπανία, όπου μελετάται η διευκόλυνση της μείωσης των θέσεων απασχόλησης.

Ο Σαπέν, πρώην υπουργός Οικονομικών και επί σειρά ετών φίλος του Ολάντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη την ώρα που ορισμένες εταιρείες απολύουν υπαλλήλους μόνο και μόνο για να αυξήσουν την κερδοφορία τους και να ενισχύσουν τα μερίσματα των μετόχων τους.

Ο γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Αρνό Μοντεμπούργκ μελετά επίσης νομοθεσία που θα υποχρεώσει τις εταιρίες να πωλούν βιομηχανικές μονάδες από τις οποίες θέλουν να απαλλαγούν σε τιμές αγοράς για να αποφύγουν το κλείσιμό τους και τις απώλειες θέσεων εργασίας.

Η κυβέρνηση και τα συνδικάτα ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα κύμα απολύσεων μετά τις βουλευτικές εκλογές της 10ης και 17ης Ιουνίου υπό τον φόβο ότι οι εταιρείες ανέστειλαν τις περικοπές θέσεων εργασίας μέχρι τις εκλογές.

Στοιχεία του ινστιτούτου στατιστικής INSEE δείχνουν σήμερα ότι το ποσοστό ανεργίας της Γαλλίας έσπασε το ψυχολογικό φράγμα του 10% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η ανεργία στη Γαλλία έχει σήμερα φθάσει σε υψηλότερο επίπεδο ακόμη και από την έναρξη της κρίσης, την περίοδο 2008-2009 -από το 9,8% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 στο υψηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 1999.


http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4727787
 
ΜΥΘΟΙ ΠΕΡΙ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*


ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΠΗΚΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΤΟ ΗΘΕΛΑΝ!

Έχει υπερβεί κάθε όριο ανοχής η ανθελληνική προπαγάνδα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Με έναν καταιγισμό ψεμάτων έχουν πείσει τον γερμανικό λαό ότι δήθεν η Ελλάδα εξαπάτησε τους εταίρους της στην ΕΕ και έτσι μπήκε δολίως στην Ευρωζώνη, στην οποία δεν θα έπρεπε να είχε ενταχθεί ποτέ. Στη βάση αυτή, μας σερβίρουν κάθε τόσο δημοσκοπήσεις του τύπου το 49% των Γερμανών επιθυμεί την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ, το 62% των Γερμανών συμφωνεί με την πολιτική επιβολής εξοντωτικής λιτότητας στους Έλληνες, το 59% δεν κατανοούν γιατί οι Έλληνες ψηφίζουν κόμματα που αντιτίθενται στο μνημόνιο που ρημάζει τη ζωή τους και άλλα παρόμοια.

Αποφεύγουμε συνήθως να ασχολούμαστε με θέματα παρελθόντος, αλλά αυτή τη φορά είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μια εξαίρεση για να αποδείξουμε ότι στην Ελλάδα δεν κατοικούν… Λωτοφάγοι. Οι νέοι λογικό είναι να μη γνωρίζουν τι έγινε πριν από 12 χρόνια όταν αποφασιζόταν ποιες χώρες θα μπουν στην Ευρωζώνη και αρκετοί μεγαλύτεροι να έχουν ξεχάσει τα γεγονότα, τα οποία άλλωστε δεν είχαν καμιά δραματικότητα και έτσι πιθανόν να μην τα είχαν καν προσέξει τότε, αφού είχαν διαδικαστικό, διεκπεραιωτικό χαρακτήρα.




Σε καμιά απολύτως περίπτωση η Ελλάδα δεν γέλασε τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της ΕΕ για να μπει στην Ευρωζώνη. Ήταν καθαρά γερμανική απόφαση να μπουν στο ευρώ όλες ανεξαιρέτως οι χώρες – μέλη της ΕΕ των «15» (τόσα κράτη – μέλη είχε τότε η ΕΕ) που το επιθυμούσαν! Γι’ αυτό και μπήκαν στην Ευρωζώνη και οι 12 χώρες που το ήθελαν και έμειναν εκτός ευρώ μόνο οι 3 χώρες που αρνήθηκαν να μπουν (Βρετανία, Σουηδία, Δανία). Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια.




Υπήρχαν δε απολύτως συγκεκριμένοι λόγοι που ώθησαν τους Γερμανούς σε αυτή την απόφαση. Λόγοι τεράστιας γεωπολιτικής σημασία για το Βερολίνο.

Επί σχεδόν δέκα χρόνια μετά την ενοποίηση της Γερμανίας μαίνονταν στη χώρα αυτή οι συζητήσεις γύρω από τη νομισματική ενοποίηση. Αν δηλαδή θα φτιαχνόταν ένα «σκληρό» ευρώ Γερμανίας – Γαλλίας στο οποίο θα συμμετείχαν κυρίως για λόγους «καμουφλάζ» η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία) ή αν θα φτιαχνόταν ένα «μαλακό» ευρώ με όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε αυτό.

Οι Γερμανοί ταλαντεύονταν ακόμη ανάμεσα στις δύο εκδοχές, όταν έλαβε χώρα ένα καταλυτικό γεγονός: οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εντάξουν στο ΝΑΤΟ όλες τις πρώην «σοσιαλιστικές» χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας – Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία κλπ. Με τον τρόπο αυτό οι Αμερικανοί αποκτούσαν των στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο των χωρών αυτών.

Τον Μάρτιο του 1999 έλαβε χώρα αυτή η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η αντίδραση των Γερμανών ήταν άμεση και δόθηκε σε δύο επίπεδα.

Το Βερολίνο αποφάσισε πρώτον, να εντάξει στο ευρώ όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της ΕΕ που συμφωνούσαν να μπουν στην Ευρωζώνη και δεύτερον, να εντάξουν στην ΕΕ όλες τις χώρες του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού», παρόλο που λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας τους ήταν εντελώς ανέτοιμες για ένταξη στην ΕΕ. Η απόφαση αυτή υλοποιήθηκε με το πρώτο μεγάλο κύμα ένταξης οκτώ χωρών της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ το 2004, μαζί με την Κύπρο και τη Μάλτα. Στη συνέχεια εντάχθηκαν και η Ρουμανία και Βουλγαρία.

Στην πραγματικότητα δηλαδή ο ανταγωνισμός της Γερμανίας με τις ΗΠΑ για την ηγεμονία στην Ευρώπη ήταν ο λόγος που το Βερολίνο αποφάσισε και να βάλει όλες τις χώρες της ΕΕ στο ευρώ, αλλά και να εντάξει στην ΕΕ όλες τις χώρες – ερείπια του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Οι αποφάσεις αυτές υπηρετούσαν κορυφαία στρατηγικά συμφέροντα της Γερμανίας, η οποία επέλεγε τον αργό αλλά πολύ πιο σταθερό δρόμο της οικονομικής κυριαρχίας επί των χωρών της Ευρώπης για να αντισταθμίσει έτσι τη στρατιωτικοπολιτική ηγεμονία των ΗΠΑ πάνω στα ίδια κράτη και τελικά να αποσπάσει από την επιρροή της Ουάσιγκτον. Αυτή είναι η αλήθεια και όχι οι ανοησίες που λένε σήμερα.

ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ - ΟΛΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΤΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ

Εξοργίζεται κανείς με το θράσος των Γερμανών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων να κατηγορούν την Ελλάδα για παραποίηση των στοιχείων προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωζώνη. Υποκρίνονται ότι ξεχνούν πως, όταν ήρθε η ώρα να δουν ποιος πιάνει τα κριτήρια του Μάαστριχτ για να μπει στο ευρώ, διαπίστωσαν με φρίκη ότι πληρούσαν τα κριτήρια μόνο.. δύο χώρες, το Λουξεμβούργο και η Δανία, η οποία μάλιστα δεν ήθελε να ενταχθεί στην Ευρωζώνη! Ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία, ούτε κάποια άλλη από τις συνολικά 12 χώρες που αρχικά εντάχθηκαν στο ευρώ είχε πιάσει όλους τους δημοσιονομικούς στόχους και έτσι όλες ανεξαιρέτως οι χώρες αυτές έκαναν λογιστικές απάτες! Η Αθήνα απλώς… αντέγραψε!