Που πάει η Ε.Ε.;;;

Φαρσοκωμωδία της ΕΕ με Ισπανία


Το γλεντούσε η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» στο κυριακάτικο φύλλο της. «Ο επόμενος, παρακαλώ: Ισπανία» έγραφε στον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο της. «Η Ισπανία υποκύπτει εμφανώς στην πίεση των κρατών της Ευρωζώνης να ζητήσει δάνεια βοήθειας από τον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων για τις κλονιζόμενες τράπεζές της» υπογράμμιζε από την αρχή του ρεπορτάζ της για τη χορήγηση δανείων ύψους έως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις ισπανικές τράπεζες από τους πόρους του ευρωπαϊκού ταμείου ΕFSF.
Βερολίνο και Βρυξέλλες υποχρέωσαν τη δεξιά ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, παρά τη σφοδρή αρχική αντίσταση των Ισπανών.
Η Μαδρίτη με τη σειρά της πίεσε τους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους της να μην υπαγάγουν επισήμως την Ισπανία σε εξευτελιστικό καθεστώς Μνημονίου, με στόχο να διασώσει τα προσχήματα η κυβέρνηση Ραχόι και να μην απειληθεί με κατάρρευση, καθώς μόλις προ εξαμήνου κέρδισε τις εκλογές.
Οι Ισπανοί αποδέχτηκαν τον έλεγχο του ΔΝΤ, παρ' όλο που αυτό δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ! Οσο για τον έλεγχο εκ μέρους της ΕΕ, αυτός θα είναι συνεχής, αλλά θα γίνεται στα «μουλωχτά» και όχι με την ταπεινωτική μορφή των επισκέψεων της τρόικας.
Η κυβέρνηση Ραχόι εφαρμόζει ήδη πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, το οποίο έχει συμφωνήσει με τους Γερμανούς, αλλά τυπικά ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής ανήκει στην ισπανική κυβέρνηση και αυτό συνιστά αδιαφιλονίκητη διαφορά και μάλιστα ουσιώδη από τα μνημονιακά καθεστώτα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Σε πρώτη τουλάχιστον φάση, είναι πολύ διαφορετικό τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ να δίνονται απευθείας στις ισπανικές τράπεζες και να μη δίνονται στο κράτος και έτσι να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της Ισπανίας και να απαιτείται από τους Ευρωπαίους να κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις των Ισπανών για να αποπληρωθεί δήθεν το δημόσιο χρέος.
Ούτως ή άλλως έχουμε την επιβολή στην Ισπανία ενός «Μνημονίου λάιτ» όπως ήδη αποκλήθηκε. Η αιτία αυτής της καινοτομίας δεν οφείλεται βεβαίως στο ότι έπιασε τους Γερμανούς ο πόνος για τους Ισπανούς. Για να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους και μόνο υποχώρησαν οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι. Τα συμφέροντα των τραπεζών τους, για να είμαστε ακριβέστεροι.
Αν άφηναν το ισπανικό τραπεζικό σύστημα να καταρρεύσει, αυτομάτως θα κατέρρεε φυσικά και η ισπανική οικονομία αφού καμιά οικονομία δεν λειτουργεί -ιδίως σήμερα- χωρίς πιστώσεις. Δεν συγκινήθηκαν στο Βερολίνο από την ανθρωπιστική κρίση που θα απειλούσε 46 εκατομμύρια Ισπανούς.
Σε περίπτωση κατάρρευσης της ισπανικής οικονομίας όμως θα ήταν φυσικά αδύνατον να εισπράξουν οι γερμανικές και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες τα χρήματα που έχουν δανείσει είτε στο ισπανικό Δημόσιο είτε σε Ισπανούς επιχειρηματίες και ιδιώτες. Και τα λεφτά αυτά είναι πολλά, πάρα πολλά!
Οι Ισπανοί, Δημόσιο και ιδιώτες, χρωστούν στις γερμανικές τράπεζες 146 δισ. ευρώ, στις γαλλικές 115 δισεκατομμύρια, στις βρετανικές 86, στις ολλανδικές 68, στις ιταλικές 27 δισ. και πάει λέγοντας. Ακόμη και στις... πορτογαλικές (!) τράπεζες χρωστούν οι Ισπανοί 21,6 δισεκατομμύρια.
Συνολικά δηλαδή οι Ισπανοί χρωστούν σε ευρωπαϊκές τράπεζες πάνω από μισό... τρισεκατομμύριο (!) ευρώ - 515,4 δισεκατομμύρια χρωστούσαν για την ακρίβεια τον Δεκέμβριο του 2011. Αλλα 180 δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη χρωστούν οι Ισπανοί σε μη ευρωπαϊκές τράπεζες: 104 δισ. ευρώ σε τουρκικές και 46,4 σε αμερικανικές τράπεζες, μαζί με 21,7 δισ. σε γιαπωνέζικες και 6,5 δισ. σε τράπεζες από τον υπόλοιπο κόσμο. Γενικό σύλολο 694,1 δισεκατομμύρια ευρώ!
Οπως είναι ευνόητο, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα που ήδη παραπαίει θα τιναζόταν κυριολεκτικά στον αέρα, αν δεχόταν ισπανικό «φέσι» μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ! Αυτή είναι η απλούστατη απάντηση στο ερώτημα γιατί η Γερμανία δέχτηκε να επιβάλει στην Ισπανία διαφορετικό Μνημόνιο.
Διεκδίκηση
Ευκαιρία να σωθεί η Κύπρος!
ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΗ δυνατότητα να αποφύγει η Κύπρος την επιβολή ολέθριου καθεστώτος Μνημονίου, παρέχει στην κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια ο τρόπος διάσωσης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος. Πρέπει να προσπαθήσει να αξιοποιήσει το ισπανικό προηγούμενο. Οπως εξηγήσαμε χθες, η Κυπριακή Δημοκρατία απειλείται με Μνημόνιο εξαιτίας των ζημιών ύψους 3 δισ. ευρώ που προκάλεσε στις κυπριακές τράπεζες το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Αν λοιπόν η Λευκωσία δεν βρει από τους Κινέζους το 1,8 δισ. ευρώ που της λείπει για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, πρέπει να διεκδικήσει να δοθεί το αστείο αυτό ποσό από την Ευρωζώνη απευθείας στις κυπριακές τράπεζες, χωρίς την επιβολή Μνημονίου, όπως έγινε και με την Ισπανία.


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63668906
 
Reuters: Πως μια ελληνική τράπεζα "μόλυνε" την Κύπρο
Διαβάστε τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters για την Κύπρο, τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τη Marfin



Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, "ο Ανδρέας Βγενόπουλος οδήγησε την Κύπρο σε σκέψεις για τον μηχανισμό στήριξης".

Το άρθρο των Stephen Grey, Μιχάλη Καμπά και Νικόλα Λεοντόπουλου, αναφέρει ότι ο κ. Βγενόπουλος χάνοντας περίπου 2 δισ. ευρώ στη MIG, προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι νομοθέτες της Κύπρου πίεσαν τον Βγενόπουλο να παραιτηθεί από την προεδρία της Κύπρου, αλλάζοντας το όνομα της Τράπεζας σε "Λαϊκή Τράπεζα", η οποία και πέρασε υπό κρατικό έλεγχο.

Οι νέοι διοικητές της τράπεζας, γράφει το Reuters, αποκάλυψαν τις ενδείξεις που είχαν ότι οι δραστηριότητες της τράπεζας στην Ελλάδα είχαν εκτεθεί σε παρακινδυνευμένες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων δανείων σε επενδυτές που αγόραζαν μετοχές σε ετερογενείς δραστηριότητες της MIG.

Όπως υποστηρίζουν, οι πράξεις αυτές έκαναν ευάλωτο το μέλλον της τράπεζας.

Σαρρής: "Καθόλου σοφές αποφάσεις"

"Νομίζω ότι ξεκάθαρα δεν ήταν καθόλου σοφές αποφάσεις" λέει στο Reuters ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος και έγινε πρόεδρος της τράπεζας. Ανώτατοι αξιωματούχοι της τράπεζας αναμένεται να διενεργήσουν έρευνα για το τι πήγε ακριβώς στραβά με τη Marfin.

Τα προβλήματα της Marfin έχουν θέσει σοβαρές δυσκολίες στην Κυπριακή κυβέρνηση, υποστηρίζει το άρθρο. "Σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση, στις 17 Μαΐου, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, η οποία χρειαζόταν άμεσα 2 δισ. ευρώ".

Οι βουλευτές φοβούνται ότι αν δεν βρεθούν άμεσα ιδιώτες επενδυτές, η τράπεζα θα αναγκάσει την Κύπρο να καταφύγει σε πακέτο διάσωσης, καθώς τα χρήματα αυτά αντιπροσωπεύουν το ένα δέκατο του ΑΕΠ της χώρας, συνεχίζει παρακάτω.

Κούλιας: "Φταίει ο Βγενόπουλος"

Ο Ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κούλιας, λέει στο Reuters ότι η Κύπρος "έχει βρεθεί για πρώτη φορά σε τόσο δύσκολη θέση, και σε αυτό φταίει ο Ανδρέας Βγενόπουλος".

"Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι Κυπριακές αρχές ξεγελάστηκαν από έναν άνθρωπο πού πήρε τις καταθέσεις των Κυπρίων και τις μετέτρεψε σε αέρα κοπανιστό. Ακόμα πόσο πιθανό είναι για έναν άνθρωπο να έρθει στη χώρα μας, να αρπάξει το κεφάλαιο και να φύγει και όλοι οι ιθύνοντες να μην συνειδητοποιήσουν τι τρέχει;", λέει ο κ. Κούλιας.

Ο Αθανάσιος Ορφανίδης, πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, υποστηρίζει: "Το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας μου ήταν που άφησα αυτόν τον άνθρωπο και την τράπεζα του να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο. Παγιδεύτηκα".

Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου που κάνουν εκτενή αναφορά στο προφίλ και την καριέρα του Ανδρέα Βγενόπουλου, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Marfin είναι η έκθεση της στο ελληνικό χρέος, καθώς έπρεπε να γίνει το απαραίτητο κούρεμα, μετά και το ελληνικό PSI.

"Υπήρξε τόσος δανεισμός, τόση συγκέντρωση ρίσκου σε μια μόνο τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι οι μηχανισμοί της τράπεζας απλά δεν δούλευαν σωστά", προσθέτει στο Reuters o Σαρρής.
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/reuters_pws_mia_ellhnikh_trapeza_molyne_thn_kupro.1815178.html
 
....................στις φλόγες του μηχανισμού στήριξης και ο ουρανοξύστης του 25% του ΑΕΠ της Ευρώπης, σιγά που θα θελήσουν να "σώσουν" την παράγκα του 3% του ΑΕΠ!!
 
Υποβάθμισε Ισπανία και Κύπρο η Moody’s


Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την Τετάρτη την Ισπανία κατά τρεις μονάδες, από A3 σε Baa3, προειδοποιώντας μάλιστα ότι εντός του επόμενου τριμήνου ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιοση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Μετά την εξέλιξη αυτή η Ισπανία αξιολογείται από την Moody’s μία βαθμίδα χαμηλότερα από την τελευταία κλίμακα αξιολογήσεων, δηλαδή από τα μη επενδυτικά ομόλογα (junk).

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Egan- Jones είχε υποβαθμίσει με τη σειρά του την Ισπανία στην κατηγορία junk!
 
Σαν να βλεπω την ιδια ταινια με αλλους πρωταγωνιστες.

Η Ιταλια εχει εξωτερικο χρεος 2 τρις νομιζω.....
 
Η απόδοση των ομολόγων της Ισπανίας έσπασε ξανά ρεκόρ, αυξήθηκε σήμερα άλλες 25 μονάδες βάσης και πλέον τρέχει 7%, ενώ αντίστοιχα της Ιταλίας αυξήθηκε 8 μ.β. στο 6,30%.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πούλησε σήμερα ομόλογα συνολικής αξίας 4,5 δις. ευρώ - στο ανώτερο όριο του στόχου που είχε θέσει για τη δημοπρασία - με αυξημένο κόστος δανεισμού. Η Ιταλία διέθεσε 3 δισ. ευρώ 3ετών ομολόγων με απόδοση 5,3% από 3,91% στην προηγούμενη δημοπρασία στις 14 Μαΐου - πρόκειται για την υψηλότερη απόδοση από τον περασμένο Δεκέμβριο. Διέθεσε, επίσης, 627 εκατ. ευρώ 7ετών ομολόγων με απόδοση 6,1% και 873 εκατ. ευρώ 8ετών ομολόγων με απόδοση 6,13%.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=145741&catid=13
 
Σε πόσα κανάλια το ακούσατε???

"Συνεχόμενες βίαιες καθημερινές συγκρούσεις ξεσπάνε στην διάρκεια της απεργίας των ανθρακορύχων στις Αστούριες (Ισπανία).Το εντυπωσιακό είναι η σιωπή των ΜΜΕ που δεν μεταδίδουν τίποτα για τις ριζοσπαστικές πρακτικές των απεργών, προφανώς για να μην διαδοθεί το παράδειγμα της εξέγερσης στον πληθυσμό και τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δέχονται την επίθεση και το κεφαλαίου και του κράτους."

http://www.youtube.com/watch?v=qzGUL5dmTfE#feature=player_embedded&

http://plateiamolaon.wordpress.com/2012/06/14/ισπανια-συνεχείς-βίαιες-συγκρούσεις/

Venceremos....αδέρφια....
 
Ξέχασα αυτό το γνωστό με την βία, αν το θυμηθεί κάποιος ας το βάλει καλού κακούουου:slapface:
 
http://www.dailymail.co.uk/news/art...ttles-riot-police-protest-austerity-cuts.html


επίσης ανακοίνωση συμπαράστασης από συνδικάτα στην Αγγλία που μαζεύουν βοήθεια και θα ταξιδέψουν στην Αστούρια το ΣΚ που μας έρχεται ..

"Estamos en deuda con los mineros espanoles, y estaremos junto a ellos de la misma manera que ellos estuvieron a nuestro lado"
είμαστε υποχρεωμένοι απένταντι στους Ισπανούς ανθρακωρύχους, θα είμαστε μαζί τους όπως και εκείνοι ήταν μαζί μας ...

http://www.ccoo.es/csccoo/menu.do?Informacion:Noticias:363030


La solidaridad no tiene fronteras, pero si memoria. Sindicatos y exmineros britanicos - tambien de Portugal, Australia y EEUU han llegado muestras de apoyo - han organizado un Comité de apoyo para ayudar a los mineros de Asturias, Leon y Aragon. Aun recuerdan como, en la decada de los 80, los mineros ingleses contaron con el apoyo de los mineros espanoles. " Nunca lo hemos olvidado", proclaman, "ahora es el momento de estar junto a ellos".

En una carta publicada en el periodico de The Guardian, el recien constituido Comite de Solidaridad con los Mineros Espanoles, que esta integrado por exmineros y sindicalistas ingleses, recuerda la ayuda recibida por sus companeros espanoles durante las huelgas de 1984 y 1985. Entonces, como ahora el Gobierno de Rajoy, el Gobierno conservador de Margaret Tatcher quiso desmantelar la industria del carbón en el Reino Unido.

"Los mineros britanicos y los que apoyaron a su sindicato NUM, tienen una enorme deuda de gratitud con los sindicatos espanoles y, en particular los de los mineros por su solidaridad y apoyo financiero durante 1984-85. Ahora es el momento de estar junto a ellos", puede leerse en la carta.

El Comite va a recaudar ayuda para los mineros espanoles y tiene previsto desplazarse a Asturias este fin de semana; tambien las Federaciones del sector de CCOO y UGT han abierto una cuenta solidaria en Caja Espana (CC 2096-0000-85-3472463104).


μετάφραση

Unions and English miners sympathize with fellow Spaniards "are indebted to the Spanish miners, and we will be with them in the same way that they were on our side" solidarity has no borders, but has memory. Trade unions and British exmineros - Portugal, Australia and USA have become expressions of support - have organized a Committee of support to help the miners of Asturias, Leοn and Aragοn. They still remember as in the Decade of the 1980s, English miners had the support of Spanish miners. "Never so have forgotten", proclaimed, "now is the time to be with them".

In a letter published in The Guardian newspaper, the newly constituted Committee of solidarity with the Spanish miners, which is composed of exmineros and English trade unionists, remember the aid received by his Spanish teammates during the strikes of 1984 and 1985. Then, as now the Government of Rajoy, the Conservative Government of Margaret Thatcher wanted to dismantle the coal in the United Kingdom industry.

"The British miners and those who supported his NUM Union, have a huge debt of gratitude with Spanish unions and, in particular the miners for their solidarity and financial support during 1984-85." "Now is the time to be with them", you can read the letter.

The Committee is going to raise aid for Spanish miners and intends to travel to Asturias this weekend; the CCOO and UGT sector federations have also opened a solidarity account in box Spain (CC 2096-0000-85-3472463104).
 
Last edited:
http://www.dailymail.co.uk/news/art...ttles-riot-police-protest-austerity-cuts.html


επίσης ανακοίνωση συμπαράστασης από συνδικάτα στην Αγγλία που μαζεύουν βοήθεια και θα ταξιδέψουν στην Αστούρια το ΣΚ που μας έρχεται ..

"Estamos en deuda con los mineros espanoles, y estaremos junto a ellos de la misma manera que ellos estuvieron a nuestro lado"
είμαστε υποχρεωμένοι απένταντι στους Ισπανούς ανθρακωρύχους, θα είμαστε μαζί τους όπως και εκείνοι ήταν μαζί μας ...

http://www.ccoo.es/csccoo/menu.do?Informacion:Noticias:363030


La solidaridad no tiene fronteras, pero si memoria. Sindicatos y exmineros britanicos - tambien de Portugal, Australia y EEUU han llegado muestras de apoyo - han organizado un Comité de apoyo para ayudar a los mineros de Asturias, Leon y Aragon. Aun recuerdan como, en la decada de los 80, los mineros ingleses contaron con el apoyo de los mineros espanoles. " Nunca lo hemos olvidado", proclaman, "ahora es el momento de estar junto a ellos".

En una carta publicada en el periodico de The Guardian, el recien constituido Comite de Solidaridad con los Mineros Espanoles, que esta integrado por exmineros y sindicalistas ingleses, recuerda la ayuda recibida por sus companeros espanoles durante las huelgas de 1984 y 1985. Entonces, como ahora el Gobierno de Rajoy, el Gobierno conservador de Margaret Tatcher quiso desmantelar la industria del carbón en el Reino Unido.

"Los mineros britanicos y los que apoyaron a su sindicato NUM, tienen una enorme deuda de gratitud con los sindicatos espanoles y, en particular los de los mineros por su solidaridad y apoyo financiero durante 1984-85. Ahora es el momento de estar junto a ellos", puede leerse en la carta.

El Comite va a recaudar ayuda para los mineros espanoles y tiene previsto desplazarse a Asturias este fin de semana; tambien las Federaciones del sector de CCOO y UGT han abierto una cuenta solidaria en Caja Espana (CC 2096-0000-85-3472463104).


μετάφραση

Unions and English miners sympathize with fellow Spaniards "are indebted to the Spanish miners, and we will be with them in the same way that they were on our side" solidarity has no borders, but has memory. Trade unions and British exmineros - Portugal, Australia and USA have become expressions of support - have organized a Committee of support to help the miners of Asturias, Leοn and Aragοn. They still remember as in the Decade of the 1980s, English miners had the support of Spanish miners. "Never so have forgotten", proclaimed, "now is the time to be with them".

In a letter published in The Guardian newspaper, the newly constituted Committee of solidarity with the Spanish miners, which is composed of exmineros and English trade unionists, remember the aid received by his Spanish teammates during the strikes of 1984 and 1985. Then, as now the Government of Rajoy, the Conservative Government of Margaret Thatcher wanted to dismantle the coal in the United Kingdom industry.

"The British miners and those who supported his NUM Union, have a huge debt of gratitude with Spanish unions and, in particular the miners for their solidarity and financial support during 1984-85." "Now is the time to be with them", you can read the letter.

The Committee is going to raise aid for Spanish miners and intends to travel to Asturias this weekend; the CCOO and UGT sector federations have also opened a solidarity account in box Spain (CC 2096-0000-85-3472463104).

Respect....
 
Το όπλο των λαών θα ήταν να μπορούσαν κάθε φορά που παίρνουν μέτρα π.χ μειώσεις μισθών, να πηγαίνουν όλοι την άλλη μέρα μαζί για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους. Όλοι όμως.... ;)

https://www.youtube.com/watch?v=Gw4Saq4Bcsk&feature=youtube_gdata_player
 
Last edited:
Συμμαχία Γαλλίας - Ιταλίας για συσπείρωση του Νότου

Στόχος των δύο ηγετών, την ώρα που η Μεσόγειος κυριολεκτικά... φλέγεται με τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές ομολόγων να «σφυροκοπούν» ανελέητα την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο, είναι το χτίσιμο συμμαχιών και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης, ώστε να προσέλθουν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28/29 Ιουνίου με μια κοινή γραμμή πλεύσης.
Παρίσι και Ρώμη ακολουθούν πλέον την ίδια ακριβώς φιλοσοφία: η «συνταγή» του Βερολίνου δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική λύση για τη διάσωση του ευρώ.
Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αναφέρουν επίσης πως ο Φρανσουά Ολάντ, που κλίνει εμφανώς πια προς την πλευρά του Νότου, σχεδιάζει να προτείνει στα τέλη του μήνα συνολικό «πακέτο» μέτρων για την αναχαίτιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη που θα περιλαμβάνει την εποπτεία των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ανακεφαλαιοποίησή τους απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMS), καθώς και αναπτυξιακά μέτρα που θα συνοδεύουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Η Ευρωζώνη χθες βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά την απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει κατά τρεις βαθμίδες την Ισπανία (από A3 σε Baa3 ? μία μόλις βαθμίδα πριν από την κατηγορία junk) και κατά δύο βαθμίδες την Κύπρο (σε Ba3 από Ba1).
Για τις αποφάσεις του ο οίκος επικαλέστηκε, πρώτον, την πρόθεση της ισπανικής κυβέρνησης να δανειστεί μέχρι και 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό, σημείωσε θα αυξήσει το χρέος της χώρας, το οποίο ούτως ή άλλως έχει ήδη αυξηθεί από την έναρξη της κρίσης.
Αναφορικά με το «ψαλίδισμα» της Κύπρου επικαλέστηκε τις δυνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη.
Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση. Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου άγγιξε το 7%, το ψυχολογικό όριο που ώθησε τις τρεις προηγούμενες χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία) στον μηχανισμό στήριξης. Σε επίπεδο συναγερμού παρέμειναν και οι ιταλικοί τίτλοι (κοντά στο 6,5%).
«Οι αγορές ομολόγων μάς λένε ότι δεν έχουν πεισθεί από πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και πιστεύουν ότι το επόμενο βήμα είναι ότι η Μαδρίτη θα ζητήσει δάνειο για την εξυγίανση και των δημόσιων οικονομικών της», δήλωσαν αναλυτές στο Bloomberg, ενώ το ίδιο υποστήριξαν οι 35 από τους 59 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι συγκάλεσε έκτακτα υπουργικά συμβούλια, ενώ ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος ζήτησε από την ΕΚΤ να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης του δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, μέσω της ομοσπονδιοποίησης του χρέους, δηλαδή να δημιουργηθεί ένα ταμείο κοινής έκδοσης ομολόγων.

Κληθείς να σχολιάσει την υποβάθμιση των ισπανικών ομολόγων από τη Moody's παρά τις αποφάσεις του Eurogroup, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, απάντησε: «Η συνολική απάντηση στην ισπανική κρίση, σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό της τομέα, θα βοηθήσει την Ισπανία να ανακτήσει σταδιακά την εμπιστοσύνη των αγορών και των οίκων αξιολόγησης».
Μόντι - Ολάντ: Θέση και των δυο η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
Κοινές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης
Στενή «σύγκλιση» απόψεων διαπίστωσαν οι ηγέτες της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, και της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη συνάντησή τους χθες στη Ρώμη, στα θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Κοινή είναι, εξάλλου, η βούλησή τους, όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, υπό την προϋπόθεση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Ο «ελληνικός λαός κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, που σε άλλες καταστάσεις θα χρειαζόταν μία γενιά», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μάριο Μόντι.
«Η ΕΕ και οι χώρες της Ευρωζώνης δείχνουν και έδειξαν αλληλεγγύη. Οι δυο χώρες μας προσφέρουν το 40% της στήριξης στην Ελλάδα. Η συνέχεια της εφαρμογής από μέρους της Ελλάδας των δομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι η καλύτερη εγγύηση για την παραμονή της στη ζώνη του ευρώ», επισήμανε. Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως οι «Ελληνες, που τους σεβόμαστε, κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να ανταποκριθούν σε όσα τους ζητήθηκαν. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δείξει εκ νέου προσήλωση στο ευρώ και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Η Ευρώπη από τη μεριά της είναι ανάγκη να κάνει ό,τι χρειάζεται», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Κι αυτό που μπορεί να κάνει η ΕΕ, όπως εξήγησε, «είναι να στηρίξει την ανάπτυξη. Υποστηρίζω ότι πρέπει να προσφέρουμε κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ στην Ελλάδα».Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, μετά τη συνάντησή τους που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως η «Ευρώπη κι όλος ο κόσμος βρίσκονται σε μία κρίσιμη καμπή», ενώ μίλησε για την αναγκαιότητα μιας «στενότερης συνεργασίας», προκειμένου οι δύο χώρες να «διατυπώσουν κοινές προτάσεις».
«Γαλλία και Ιταλία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μόντι, «είναι δύο χώρες πολύ κοντά, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και πολιτιστικά και κοινωνικά». «Οπότε μπορούμε», συνέχισε, «να δημιουργήσουμε ένα πετυχημένο μοντέλο συνεργασίας προς όφελος των χωρών μας». Και μία πρώτη ιδέα για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το μοντέλο, θα δοθεί το φθινόπωρο σε διμερή σύνοδο, όπως ανακοίνωσε ο Μόντι.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος των δύο ηγετών είναι «να ενισχυθεί η ανάπτυξη, χωρίς εγκατάλειψη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά με υιοθέτηση ευρωπαϊκών πολιτικών». «Θα πρέπει να ενισχυθεί και η θέση των χωρών έναντι των αγορών. Συζητήσαμε και για την έκδοση ευρωομολόγων», προσέθεσε ο Μ. Μόντι.