Που πάει η Ε.Ε.;;;

Ανακλήθηκε η άδεια του London Metropolitan της Αγγλίας να δέχεται φοιτητές εκτός Ε.Ε. Σχεδόν 3.000 φοιτητές απειλούνται με απέλαση.

twitter
 
Στα ύψη η ευρωανεργία σε περίπτωση ελληνικής εξόδου, λέει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας

που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς, όπως δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ILO, ο μέσος όρος της ανεργίας θα ανέβαινε στο 13%, ενώ τονίζει ότι σε αντίθεση με αυτά που συχνά υποστηρίζουν κάποιοι, η Γερμανία δεν θα έμενε αλώβητη...
 
Σόιμπλε: Η επιτυχία των προγραμμάτων λιτότητας αποδεικνύεται στην Πορτογαλία


Τα προγράμματα προσαρμογής της ευρωζώνης πετυχαίνουν, γεγονός που αποδεικνύεται από το παράδειγμα της Πορτογαλίας δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, λέγοντας ότι η χώρα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, όπου το πρόγραμμα προσαρμογής δεν έχει επιφέρει τα ίδια αποτελέσματα, δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για την δυνατότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

http://www.reporter.gr/Διεθνή/Διεθν...matwn-litothtas-apodeiknyetai-sthn-Portogalia

http://www.reporter.gr/Ειδήσεις/Οικονομία/item/208003-Moody-s-Ypobathmise-thn-prooptikh-ths-EE



Moodys: Υποβάθμισε την προοπτική της ΕΕ
 
Last edited by a moderator:
Ο κ. Ντράγκι μίλησε. Του Γιάννη Βαρουφάκη


Και είπε σχεδόν αυτολεξί αυτά που προχτές λέγαμε ότι θα πει: Δεδομένης της πενίας του μηχανισμού στήριξης των πτωχευμένων κρατών και τραπεζών (του EFSF-ESM), και της ανικανότητάς του να καλύψει της μαύρες τρύπες της Ιταλίας και της Ισπανίας, η ΕΚΤ αναλαμβάνει τον ρόλο του τυπώματος του χρήματος που λείπει (από το EFSF-ESM).

Για να το κάνει όμως, όπως και με τα δάνεια του EFSF-ESM στην χώρας μας (και τις λοιπές υπό την τρόικα χώρες), τα χρήματα αυτά θα κοπούν, και θα τεθούν στην υπηρεσία της αγοράς ομολόγων, μόνο εφόσον η Ιταλία και η Ισπανία μπουν και αυτές στον προκρούστη της τρόικα.

Ο κ. Draghi δεν είπε αυτό που ήθελε να πει. Ήθελε να ανακοινώσει απεριόριστες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ που στόχο έχουν τον περιοριμό των spreads κάτω του 3% σε όλη την Ευρωζώνη. Ήθελε, παράλληλα, να πει ότι ναι μεν πρέπει να υπάρξει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία αλλά ότι αυτό δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ. Είναι δουλειά των πολιτικών. Ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα όποιας χώρας θέλει χωρίς να χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι το πράσινο φως των επιθεωρητών της τρόικα.

Δεν τον άφησαν όμως. Για να καταφέρει να δημιουργήσει την αναγκαία πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΚΤ, αναγκάστηκε να αποδεχθεί (α) ότι δεν θα ανακοινωθούν όρια στα spreads και, το χειρότερο, (β) ότι η αγορά ομολόγων μιας χώρας θα εξαρτάται από τις επισκέψεις της τρόικα σε αυτήν. Γιατί είναι πρόβλημα αυτό; Επειδή χωρίς το (α) οι κερδοσκόποι έχουν κίνητρο να «τεστάρουν» το πότε η ΕΚΤ θα παρέμβει υπέρ μιας χώρας (δηλαδή το επίπεδο των spreads της που θα πυροδοτήσει ή θα ακυρώσει την παρέμβαση). Και επειδή, λόγω του (β), οι κερδοσκόποι θα επιτεθούν στην ΕΚΤ (πουλώντας ομόλογα μιας χώρας τα οποία εκείνη αγοράζει) όταν θεωρήσουν ότι η τρόικα ετοιμάζεται να κάνει ό,τι κάνει σήμερα με την Ελλάδα (π.χ. φεύγει για να ξαναέρθει και αφήνει να αιωρείται η απειλή ότι θα βγάλει κακή έκθεση).

Αυτοί οι δύο περιορισμοί που αναγκάστηκε να αποδεχθεί ο κ. Draghi ουσιαστικά του δένουν τα χέρια. Για τις επόμενες εβδομάδες είναι σίγουρο ότι οι αγορές θα γιορτάζουν, τα spreads θα πέφτουν, οι πολιτικοί θα χαίρονται πως η Κρίση περνάει. Σε λίγο όμως καιρό, όταν η Ύφεση στην Περιφέρεια βαθύνει κι άλλο, η δέσμευση του κ. Draghi στα (α) και (β) παραπάνω θα θυμίζουν σιδερένιες μπάλες αλυσσοδεμένες στα πόδια του.

Συμπερασματικά, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ μόλις εισήλθε σε ένα αδιέξοδο. Μπορεί να είναι μακρύ, και να του δίνει την δυνατότητα να κινείται στο μήκος του για αρκετό καιρό ακόμα. Αλλά δεν παύει να είναι αδιέξοδο. Σύντομα θα χτυπήσει «τοίχο».

Ο λόγος είναι απλός: Η Κρίση τον ανάγκασε σε αγορές ομολόγων επειδή η Περιφέρεια «αυτονομήθηκε» λόγω της ασύμμετρης ύφεσης που την πλήττει και η οποία ανεβάζει τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια την ώρα που τα ρίχνει στην Γερμανία. Για αυτό αρχίζει αγορές ομολόγων της Περιφέρειας. Για να κλείσει αυτή την ψαλίδα. Έλα όμως που τον ανάγκασαν να αποδεχθεί ως όρο το βάθεμα της ύφεσης στις χώρες των οποίων τα ομόλογα αγοράζει; (Πως; Επιβάλοντας σε αυτές τις χώρες την γνωστή υφεσιακή συνταγή της τρόικας, υπό την επίβλεψη μάλιστα της τρόικα.).

Έτσι, ο κ. Draghi, σαν μια γάτα που κυνηγά την ουρά του, αναγκάζεται, με σκοπό την επέκταση της τραπεζικής πίστης στην Περιφέρεια, να αγοράζει ομόλογα των χωρών που την απαρτίζουν την ίδια στιγμή που, μέσω της τρόικα και των υφεσιακών περικοπών, ουσιαστικά συνεισφέρει ενεργητικά στην φυγή κεφαλαίων από τις ίδιες χώρες. Ο παραλογισμός, δυστυχώς, καλά κρατεί.

Πηγή: Protagon

http://alterthess.gr/content/o-k-ntragki-milise-toy-gianni-baroyfaki
 
Εφθασε ο καιρός να διοργανώσει η Γερμανία δημοψήφισμα για την Ευρώπη, γράφει το «Der Spiegel». Το γερμανικό περιοδικό θεωρεί ότι δοκιμάζεται η Δημοκρατία στη χώρα του και ότι η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζει ο ένας ευρωπαϊκός λαός τον άλλον σήμερα είχε καιρό να είναι τόσο οξυμένη.

http://www.alterthess.gr/content/spiegel-i-germania-na-kanei-dimopsifisma
 
Λίγα 24ωρα πριν τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Κομισιόν για τον ενιαίο μηχανισμό τραπεζικής εποπτείας (SBSM), έγγραφο με το σχετικό προσχέδιο διέρρευσε στον ιταλικό Τύπο.

To 2013 θα είναι η χρονιά κατά την οποία η Ευρωζώνη θα μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή την τραπεζική ένωση, έχοντας αρχικά ενεργοποιήσει τον θεσμό του τραπεζικού επόπτη, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Τα σχετικά δηλώνει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Εφόσον συμβεί αυτό, θα προχωρήσει η Ευρωζώνη με τα υπόλοιπα βήματα που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, επεξήγησε σε άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα Wirtschaftsblatt ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βέβαια, συμπλήρωσε ο κ. Μπαρόζο, «η ένωση των τραπεζών δεν πρόκειται να δώσει ένα μαγικό ραβδί, εντούτοις συνιστά ένα βήμα σημαντικό προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών, των διεθνών εταίρων και των επενδυτών».

Η Kομισιόν, συγκεκριμένα, στις 12 Σεπτεμβρίου θα δώσει στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για τον ενιαίο μηχανισμό τραπεζικής εποπτείας (SBSM), στην καρδιά του οποίου βρίσκεται η ΕΚΤ και εργάζεται από κοινού με τις εθνικές αρχές. Ο επόπτης, σημειώνει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δεν θα είναι υπεύθυνος μόνο για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, αλλά θα μπορεί να είναι ανοιχτός στην εποπτεία και πιστωτικών ιδρυμάτων σε χώρες εκτός ευρώ, υπαινισσόμενος προφανώς την Ε.Ε. συνολικά. Η δημιουργία του εποπτικού μηχανισμού δεν απαιτεί αλλαγές των συνθηκών, υποστηρίζει.

Σε άρθρο του στον Guardian, ο πρόεδρος της Κομισιόν επεξηγεί ότι ο SBSM θα στηρίζεται σε τρεις αρχές: πρώτον, στην κοινή τραπεζική εποπτεία, δεύτερον στην αξιοπιστία, που προσδίδει στο εγχείρημα, το ότι στο επίκεντρο τοποθετείται η ΕΚΤ και, τρίτον, στο ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης καθ’ ολοκληρίαν θα καλύπτονται από το νέο σύστημα, ενώ θα προβλέπεται και ένα είδος «γέφυρας» προς τα λοιπά μέλη της Ε.E., εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν. Αναφερόμενος στην υφιστάμενη Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, ο κ. Μπαρόζο τόνισε πως «αυτή θα συνεχίσει να λειτουργεί εκ παραλλήλου, διασφαλίζοντας ότι σε όλη την Ε.Ε. υπάρχει σύγκλιση εποπτικών πρακτικών και καταρτίζοντας έναν κοινό κώδικα κανόνων για την ενιαία αγορά». Επιπλέον, ο πρόεδρος της Kομισιόν υπενθύμισε ότι επί μακρόν η στάση του συγκεκριμένου οργάνου ήταν υπέρ της ολοκλήρωσης της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης της Ευρώπης, μέρος της οποίας είναι και η τραπεζική. «Η κρίση, άλλωστε, κατέδειξε τις ανεπάρκειες της υπάρχουσας τραπεζικής εποπτείας», τόνισε.

Πηγή: Καθημερινή

http://alterthess.gr/content/dierreyse-prosxedio-tis-komision-gia-tin-trapeziki-enosi
 
Ρε αυτοί είναι πιο μπροστά(χρονικά) απο τους δικούς μας τους γκάο.....





«Τέσσερις νέοι τραυματίσθηκαν από επίθεση νεοφασιστών στην συνοικία Ταλέντι της Ρώμης», αναφέρει σήμερα η ιταλική εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα».

Σύμφωνα με την «Κορριέρε», την περασμένη νύχτα, γύρω στις 2 π.μ., περίπου 20 νεοφασίστες, όπως αναφέρουν και αυτόπτες μάρτυρες, επιτέθηκαν σε νέους, μέλη κινημάτων και πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς, που βρίσκονταν σε υπαίθρια γιορτή στην συνοικία Ταλέντι της Ρώμης.

Κατά την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν ξύλινα μπαστούνια και κράνη. Τέσσερις νέοι τραυματίσθηκαν στο κεφάλι και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών .

Οι τραυματίες, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, είναι τελειόφοιτοι λυκείου, οι οποίοι «συμμετείχαν σε απόλυτα ειρηνική γιορτή, για τον σχεδιασμό νέων πρωτοβουλιών κοινωνικής παρέμβασης στο εσωτερικό της συνοικίας τους ».

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι για την επίθεση ευθύνονται μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Casapound», οι οποίοι φέρονται να οργάνωσαν και άλλη επίθεση, τον Νοέμβριο του 2011, κατά σύμβουλου δημοτικού διαμερίσματος του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος».

Στις 3 μ.μ., στην πλατεία Σεμπιόνε της Ρώμης, ξεκινά «αντιφασιστική διαδήλωση με κύριο στόχο την καταδίκη της βίας της ακροδεξιάς»-όπως τονίζουν οι οργανωτές της. Σε επίσημο ανακοινωθέν της, η οργάνωση «Casapound», αρνείται, παράλληλα, κάθε ανάμειξη στο χθεσινό συμβάν.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=161997&catid=7
 
Νέα λεηλασία των εργαζομένων στην Πορτογαλία
Δελαστίκ

Υποκριτικοί ήταν οι έπαινοι και ο δήθεν εκστασιασμός των Γερμανών και της τρόικα με τις«προόδους» της Πορτογαλίας υπό το μνημονιακό καθεστώς που της έχουν επιβάλει.

Κάτω από τον συγκαλυμμένο εκβιασμό των εκπροσώπων των Ευρωπαίων δανειστών που βρίσκονται στη Λισαβόνα για να διαπιστώσουν αν πρέπει να χορηγήσουν ή να καθυστερήσουν την εκταμίευση μιας δανειακής δόσηςπρος την Πορτογαλία, ο δεξιός πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσους Κοέλιο προχώρησε σε νέα λεηλασία των ήδη γλίσχρων εισοδημάτων των Πορτογάλων εργαζομένων.

Βγήκε στην τηλεόραση, δήλωσε πομπωδώς ότι «η εθνική κατάσταση ανάγκης δεν έχει ακόμη περάσει και τα προβλήματα της χώρας δεν έχουν ακόμα λυθεί» και προχώρησε στο ουσιώδες: εξήγγειλε νέα μείωση κατά 7% όλων ανεξαιρέτως των μισθών των εργαζομέ*νων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα μέσω της αύξησης από την 1η Ιανουαρίου των εισφορών των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία τους από το 11% στο 18% του μισθού τους!

«Η τρόικα ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ… είχε ήδη απαιτήσει μια τέτοια «προσαρ*μογή»» αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» με ικανοποίηση, δείχνοντας έτσι την πολιτικήδουλικότητα της πορτογαλικής δεξιάς κυβέρνησης. «Η Πορτογαλία αυξάνει δρα*στικά τις εισφορές επί των μισθών» ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας.

Ανενδοίαστα η δεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας έδωσε σχεδόν όλα τα χρήματα που θα αρπάξει από τους εργαζομένους στους…Πορτογάλους εργοδότες!

Ο πρωθυπουργός Κοέλιο ανακοίνωσε ταυτόχρονα τη θεαματική μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5,7% *από το σημερινό 23,7% στο 18%. Ενώ δηλαδή οι εργοδοτικές εισφορές ήταν υπερδιπλάσιες από εκείνες των εργαζομένων μέχρι σήμε*ρα (23,7% έναντι 11%), η πορτογα*λική κυβέρνηση τις εξίσωσε (18% η κάθε πλευρά).

Είναι πολύ χαρακτηριστική η εμφανής χαιρεκακία με την οποία οι Γερμανοί πανηγυρί*ζουν τη δραματική πτώση του βιο*τικού επιπέδου των εργαζομένων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται σε σχόλιο της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η οποία προέβαλε το θέμα της Πορτογαλίας όσο καμία άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή εφημερί*δα.

«Οι χώρες του Νότου, κυβερνήσεις και πληθυσμοί, αντελήφθησαν στο μεταξύ με όλη τη σκληρότητα του πράγματος, ότι το οικονομικό μο*ντέλο τους δεν μπορεί να επιβιώ*σει στην παγκοσμιοποιημένη οικο*νομία του πλανήτη», γράφει δηκτι*κά, με εμφανή κακεντρέχεια.

Δεν χάνει μάλιστα την ευκαιρία η γερμανική εφημερίδα να σημειώ*σει καταληκτικά, αποκαλύπτοντας ανοιχτά ποιο είναι το τελευταίο οχυρό αντίστασης στην επικράτη*ση ολοκληρωτικά της αντίληψης του Τέταρτου Ράιχ σε όλη την ευ*ρωπαϊκή ήπειρο: «Μόνο η Γαλλία φαίνεται ακόμη να πιστεύει ότι αποτελεί εξαίρεση»!

Είναι εξό*φθαλμο ότι αν υποκύψουν και οι Γάλλοιεργαζόμενοι στη νέα γερ*μανική τάξη πραγμάτων στην οικο*νομία της Ευρώπης, η Γηραιά Ήπειρος θα βυθιστεί σε εργασιακό Με*σαίωνα, άγνωστης διάρκειας.

Επιστρέφοντας πάντως στην Πορτογαλία, πρέπει να ση*μειώσουμε δύο φαινόμενα. Πρώτον, ότι η ύφεση στην οποία οδήγησε τη χώρα η εφαρμογή του Μνημονίου περίπου ενάμιση χρό*νο τώρα οδήγησε σε κατάρρευση των φορολογικών εσόδων και έτσι σε βέβαιη αποτυχία μείωσης του ελλείμματος στο επίπεδο του 4,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε η τρόικα.

Τουλάχιστον στο 5,5% θα ανέλθει το έλλειμμα, παραδέχονται τώρα όλοι.

Δεύτερον ότι με την απόφα*ση νέας μείωσης των μισθών η πορτογαλική κυβέρνηση παρακά*μπτει με άλλα μέσα την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας στους δημόσιους υπάλληλουςκαι τους συνταξιούχους που επιχείρησε και την οποία ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο, επιτρέποντας τη μόνο για φέτος.
 
ΣΚΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
ΔΕΛΑΣΤΙΚ


Αλαζονικός και υπερόπτης ήταν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι τη Δευτέρα. «Μπούρδες (!)» χαρακτήρισε με θράσος τη μεγάλη συγκέντρωση που επρόκειτο να γίνει την Τρίτη στη Βαρκελώνη με αφορμή την ημέρα εορτασμού της Καταλονίας. Την Τρίτη το βράδυ ο σοκαρισμένος Ραχόι θα προτιμούσε να είχε καταπιεί τη γλώσσα του: πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Καταλανοί είχαν ξεχυθεί στους δρόμους, με κεντρικό σύνθημα «Καταλονία, το επόμενο ανεξάρτητο κράτος στην Ευρώπη»!

Εμβρόντητη η Γηραιά Ήπειρος και φυσικά πάνω από όλους η ίδια η Ισπανία παρακολουθούσαν αυτή την έκρηξη. «Η καταλανική τάση ανεξαρτητοποίησης πετυχαίνει μια ιστορική επίδειξη δύναμης» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς» της Μαδρίτης χθες. Οι βρετανικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έχωναν πιο βαθιά το μαχαίρι στην πληγή με τον τίτλο του δικού τους σχετικού ρεπορτάζ: «Η κρίση ρίχνει λάδι στη φωτιά της ώθησης προς την ανεξαρτησία της Καταλονίας». Η βρετανική εφημερίδα συνέχιζε τονίζοντας ότι «οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν πρόωρες καταλανικές εκλογές, πιθανόν την άνοιξη, οι οποίες θα μετατραπούν ντε φάκτο σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία».«Η εθνική γιορτή της Καταλονίας μετατράπηκε σε τεράστια αποσχιστική συγκέντρωση» διαπιστώνουν στην παγκόσμια έκδοσή τους και οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «η κρίση χρηματοδότησης τροφοδότησε ακόμη περισσότερο το παλιό αίτημα της Καταλονίας προς τη Μαδρίτη να της χορηγήσει μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία και να μειώσει τη συνεισφορά της Καταλονίας σε ένα εθνικό σύστημα που αναδιανέμει μερικά φορολογικά εισοδήματα σε φτωχότερες περιοχές της Ισπανίας».

Με άλλα λόγια, η πλούσια Καταλονία με 7,5 εκατομμύρια κατοίκους που παράγει το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και έχει μια οικονο*μία λίγο μεγαλύτερη από της Πορτογαλίας, θέλει να κρατάει για τον εαυτό της τα φορολογικά της έσο*δα - απαίτηση παράλογη για ενιαίο κράτος όπως είναι η Ισπανία.

Η ουσία είναι ότι αφενός το γεγονός πως η Καταλονία υποχρεώθηκε να ζητήσει κατεπειγόντως τον περασμένο μή*να δάνειο 5 δισ. ευρώ από το ισπα*νικό κράτος για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της και αφετέρου τα μέτρα λιτότητας που εξαγγέλλει με ρυθμό πολυβόλου ο Ραχόι στο πλαίσιο προετοιμασίας υπαγωγής της Ισπανίας σε καθεστώς Μνημο*νίου ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, προσέδωσαν πρωτοφανή δυναμική στο κίνημα ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Ο ηγέτης της Καταλονίας, ο δεξιός εθνικιστής Αρτουρ Μας, δεν παρα*βρέθηκε στη συγκέντρωση τυπικά επειδή την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον πρωθυπουργό Ρα*χόι ακριβώς για να απαιτήσει δη*μοσιονομική αυτονομία της Καταλονίας. Έστειλε όμως μήνυμα στο αχανές συλλαλητήριο. «Η καρδιά και το πνεύμα μου είναι μαζί σας. Η κραυγή σας είναι κραυγή μου. Η Καταλονία ποτέ πριν δεν ήταν τόσο κοντά στην εθνική πληρότητα», ανέφερε, αποφεύγοντας να χρησι*μοποιήσει τη λέξη «ανεξαρτησία».

Στη συγκέντρωση του ενάμισι εκατομμυρίου όμως παρα*βρέθηκε το πραγματικό σύμβολο της σύγχρονης Καταλονίας -ο επίσης δεξιός εθνικιστής Ζόρντι Πουζόλ, που διετέλεσε πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης συνεχώς επί σχεδόν ένα τέταρτο του... αιώ*να, από το 1980 έως το 2003!

«Δεν ταιριάζουμε πλέον μέσα στην Ισπανία», δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Πουζόλ, ο οποίος όσο κυβερνούσε ήταν κυματοθραύστης κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. «Δεν έχω επιχει*ρήματα πλέον κατά της ανεξαρτησίας. Δεν άλλαξα εγώ. Η χώρα άλ*λαξε. Η Ισπανία τα έκανε έτσι, κά*νει την Καταλονία, μη βιώσιμη. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτή την κατάσταση», διακήρυξε. Το βέ*βαιο είναι πως η Ισπανία υπό την απειλή υπαγωγής της σε καθεστώς Μνημονίου αντιμετωπίζει ήδη διαλυτικές τάσεις ως κράτος.
 
Περισσότεροι από 100.000 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Λισαβόνα και χιλιάδες ακόμη σε άλλες πόλεις της Πορτογαλίας κατά των μέτρων λιτότητας που έχει υιοθετήσει η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

http://www.left.gr/article.php?id=7603#.UFTKgFf0md8.facebook
 
Ισπανία.....σήμερα...

301074_486380874713533_2027987909_n.jpg
 
Την αναγκαιότητα των μέτρων λιτότητας που ελήφθησαν προσπάθησε να εξηγήσει ο υπουργός Οικονομίας της σέρβικης κυβέρνησης Μλάτζαν Ντίνκιτς στους Σέρβους πολίτες λέγοντας τους ότι «Θα ζήσετε χειρότερα, αλλά δεν θα πεθάνετε».

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ιδιωτικού σταθμού Β92 τόνισε πως το κράτος θα χρεοκοπούσε εάν δεν είχαν υιοθετηθεί αυτά τα μέτρα.

«Το δημόσιο χρέος ανερχόταν στο 50% του σερβικού ΑΕΠ στα τέλη του περασμένου έτους και δεν ήταν "εντός ορίων" όπως το είχε παρουσιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών προσθέτοντας πως «αποκρύφτηκε χρέος 1,2 δισ. ευρώ, αν και στους πολίτες είχαν πει ότι το όριο του δημοσίου χρέους δεν είχε ξεπεράσει το 45%».

Τέλος ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση του Μίρκο Τσβέτκοβιτς είχε σχεδιάσει έναν μη ρεαλιστικό προϋπολογισμό.

http://alterthess.gr/content/ypoyrg...s-tha-zisete-xeirotera-alla-den-tha-pethanete
 
Μετανιωμένοι για την υπερψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ εμφανίζονται οι Γάλλοι

Παρίσι, Γαλλία

Είκοσι χρόνια μετά την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η πλειοψηφία των Γάλλων δηλώνει ότι θα ψήφιζε κατά του κειμένου αυτού, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσκόπηση στη γαλλική εφημερίδα Figaro.

Ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου 1992, η Συνθήκη είχε υιοθετηθεί από το 51% έναντι του 49%, σήμερα θα υποστηριζόταν μόνον από το 36% των ερωτηθέντων.

Επίσης 10 χρόνια μετά την υιοθέτηση του ευρώ, οι συνέπειες της νομισματικής ένωσης κρίνονται αρνητικές όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας (από το 61% έναντι του 24%), την ανεργία (63% έναντι 6%) και κυρίως όσον αφορά το επίπεδο των τιμών (89% έναντι 5%).

Η ίδια έρευνα δείχνει επίσης μεγάλη επιφυλακτικότητα απέναντι σε μια ενισχυμένη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με ενιαία οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, την οποία απορρίπτουν οι έξι Γάλλοι στους δέκα (60% έναντι 40%).

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης αυτής γίνεται δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη στο γαλλικό κοινοβούλιο της συζήτησης για το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο.

Αυτό αναμένεται ωστόσο να επικυρωθεί από μια ευρεία πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και στη Γερουσία χάρη στην υποστήριξη της δεξιάς στο κείμενο αυτό που διαπραγματεύτηκε ο τέως πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Η δημοσκόπηση αυτή έγινε 11-13 Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.006 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω.

Πηγή : in.gr

ελα ρε. Γίνονται τέτοια πράγματα ;
 
Εξακολουθεί να μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Γερμανία, σύμφωνα με προσχέδιο κυβερνητικής έκθεσης που εξασφάλισε την Τρίτη γερμανική εφημερίδα. Η έκθεση, η οποία δημοσιεύεται από την Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, δείχνει ότι το 53% των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα ανήκει στο 10% των πιο πλουσίων, ενώ λιγότερο από 1% ανήκει στο 50% των πλέον φτωχών.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια --λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, την οποία ακολούθησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη-- ο προσωπικός πλούτος στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ του 2007 και του 2012.

Σε αυτό περιλαμβάνονται οι οικονομικές επενδύσεις όπως και η ιδιοκτησία και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Όμως μολονότι οι πιο πλούσιοι συσσωρεύουν περιουσιακά στοιχεία, το κράτος γίνεται φτωχότερο, επισημαίνεται επίσης στην έκθεση.

Αν και τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του γερμανικού κράτους μειώθηκαν μεταξύ των αρχών του 1992 και του 2012 κατά περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια ευρώ, τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών σχεδόν διπλασιάστηκαν, από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ", καταλήγει η Sueddeutsche Zeitung, επικαλούμενη την έκθεση.

Η κυβερνητική έκθεση για τη φτώχεια και τον πλούτο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συντάσσεται κάθε τέσσερα χρόνια από το υπουργείο Εργασίας.


Πηγή: ert.gr