Πού πάει η γλώσσα μας ?

Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Εγώ πάλι Malakudi βλέπω ότι είσαι αξιόλογος συνομιλητής και προσωπικά θα προτιμούσα να σταματήσει κάθε ένταση.

Κάπου θέλεις , βεβιασμένα , να δώσεις πολιτική / ταξική διάσταση στη χρήση ή μη χρήση ορθών Ελληνικών
Κατά βάση νομίζω έχεις παγιδευτεί στην πολύ ξεπερασμένη αντίληψη-παγίδα ότι η χύμα ανορθόγραφη γλώσσα του πεζοδρομίου είναι εργαλείο του «λαού» , σε αντίθεση με την σωστή ελληνική που είναι εργαλείο του «συστήματος».

Τίποτα από αυτά δεν ισχύει , τουλάχιστον σήμερα.
Αν όλοι (κυριολεκτικά) οι Ελληνες ήξεραν να μιλούν και να γράφουν ορθά , μόνο κέρδος θα μπορούσε να βγει για τον πολιτισμό μας και την συμπεριφορά μας , και όχι μόνο θεωρητικά , αλλά και σε επίπεδο καθημερινότητας.

Από την άλλη η θέση σου ,το μόνο σίγουρο, είναι ότι κτίζει τον Ελληναρά τύπου 2 (κατά την γραφή του Σπύρου Σούρλα στο post 450) ο οποίος δυστυχώς είναι και είδος εν αφθονία την σήμερον ημέρα και κινδυνεύουμε να καταπιεί τα πάντα, σε αντίθεση με τον Ελληναρά τύπου 1 που τέλος πάντων σπανίζει και κακώς τον φοβάσαι τόσο..

Τα σέβη μου!!!:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043
 
Γιατί το train να γίνει τραίνο; Μία λέξη γραμμένη στα Ιαπωνικά ή στα Αραβικά πως θα μεταφερθεί;

Με τρόπο που -προφανώς- αγνοείς, και εν πολλοίς αντιπαθείς. Να ένα παράδειγμα. (Kαι όχι βέβαια Recuerdos de la Alabra). Ψάξε το, αν δε σε χαλάει φυσικά...
 
Με τρόπο που -προφανώς- αγνοείς, και εν πολλοίς αντιπαθείς. Να ένα παράδειγμα. (Kαι όχι βέβαια Recuerdos de la Alabra). Ψάξε το, αν δε σε χαλάει φυσικά...

Κωστα δεν μπορει προφανώς να σου απαντήσει γιατι έγινε μπάν...
 
Σε ποιόν τα λέτε??? Ο άνθρωπος έχει αποκλειστεί... δεν μπορεί ούτε να σας διαβάσει ούτε να επικοινωνήσει...

χα! την ίδια σκέψη κάναμε...
 
Πάντως άκουσε μπινελίκι ο malakudi, και δεν είχε άδικο που ένιωσε αδικημένος...

Όσον αφορά τα της γλώσσας, δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα του νήματος γιατί απλά δεν μπορεί να προβλεφθεί το μέλλον. Αν αύριο έχουμε έντονες πχ Ρωσικές επιροές στον παγκόσμιο πολιτισμό, θα δούμε μια τελείως διαφορετική γλώσσα. Το ίδιο θα συμβεί αν κλείσουν τα μισά σχολεία λόγω της κρίσης, ή αν από την άλλη έρθουν οι.... Εψιλον και η Ελλάδα γίνει η νέα υπερδύναμη.

Η γλώσσα θα πάει εκεί που πάει και το σύνολο του Ελληνικού πολιτισμού και θα τον ακολουθήσει σε όποιο μονοπάτι αυτός πάρει.
 
Δε νομίζω πως είναι έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν πολλοί νέοι Έλληνες που μπορούν να αποδώσουν τη σκέψη τους με λέξεις. Δε χρειαζόμαστε την αρχαΐζουσα για να σκεφτόμαστε καλύτερα. Αυτό είναι ένα συμπέρασμα που δεν συνάγεται από πουθενά!

Τι παραπάνω προσφέρει δηλαδή εννοιολογικά το "Απελθέτω απ' εμού"; Μπορείς να αποδόσεις το ίδιο νόημα και στη νεοελληνική δημοτική.

Για να μην μπερδευόμαστε, ο Πόε ήταν πολύ ξεκάθαρος. Δεν αναφερόταν στο άν και κατα πόσο μπορεί να αποδοθεί η σκέψη με λέξεις, αλλά στο ότι μπορεί να αποδοθεί καλύτερα, καθαρότερα ή ακριβέστερα απο ότι όταν τη συνέλαβε στο μυαλό του ! Εν ολίγοις, αν και κατά πόσο μπορεί η γλώσσα να βελτιώσει την ποιότητα αυτού που σκέφθηκε όταν θα εξωτερικεύσει τη σκέψη του.

Η αρχαία Ελληνική είχε ένα πλεονέκτημα έναντι της νέας Ελληνικής. Αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε όχι μόνο ως μέσο επικοινωνίας καταστάσεων αλλά και ως μέσο επικοινωνίας ιδεών και φιλοσοφιών. Δεν έβριθε λημμάτων αλλά εννοιών. Με την εξέλιξη και τη σταδιακή φιλοσοφική υποβάθμιση (στα αρχαία χρόνια, για να συμμετέχεις στα κοινά έπρεπε να μπορείς να επικοινωνήσεις και ιδέες και να μπορείς να κατανοήσεις τις ιδέες των υπολοίπων, το φιλοσοφικό κομμάτι έστω και σε χαμηλό επίπεδο ήταν απαραίτητο) αυτή η τάση του "φιλοσοφείν" εξανεμίστηκε.
Αν λοιπόν εμπλουτίσουμε ξανά την γλώσσα με την αρχαΐζουσα, βάζουμε στη φαρέτρα μας περισσότερα βέλη για να τα χρησιμοποιήσουμε στη μάχη της έκφρασης της ιδέας.

Σαν δείγμα ας πάρουμε αυτό

(ἐν δὲ ταῖς Ἀθήναις τῆς Παράλου ἀφικομένης νυκτὸς ἐλέγετο ἡ
συμφορά, καὶ οἰμωγὴ ἐκ τοῦ Πειραιῶς διὰ τῶν μακρῶν τειχῶν εἰς ἄστυ
διῆκεν, ὁ ἕτερος τῷ ἑτέρῳ παραγγέλλων. ὥστ’ ἐκείνης τῆς νυκτὸς οὐδεὶς
ἐκοιμήθη, οὐ μόνον τοὺς ἀπολωλότας πενθοῦντες, ἀλλὰ πολὺ μᾶλλον ἔτι
αὐτοὶ ἑαυτούς, πείσεσθαι νομίζοντες οἷα ἐποίησαν Μηλίους τε
Λακεδαιμονίων ἀποίκους ὄντας, κρατήσαντες πολιορκίᾳ, καὶ Ἱστιαίας
καὶ Σκιωναίους καὶ Τορωναίους καὶ Αἰγινήτας καὶ ἄλλους πολλοὺς τῶν
Ἑλλήνων.)
τῇ δ’ ὑστεραίᾳ ἐκκλησίαν ἐποίησαν, ἐν ᾗ ἔδοξε τούς τε λιμένας
ἀποχῶσαι πλὴν ἑνὸς καὶ τὰ τείχη εὐτρεπιζειν καὶ φυλακὰς ἐφιστάναι καὶ
τἆλλα πάντα ὡς εἰς πολιορκίαν παρασκευάζειν τὴν πόλιν.


Ακόμα και να το μεταφράσεις πιστά στα Νεα Ελληνικά, το πρώτο που θα διαπιστώσεις είναι οτι σε πολλά σημεία αναγκάζεσαι να γίνεις περιφραστικός... Έπειτα, αφού τελειώσεις τη μετάφραση, θα διαπιστώσεις οτι οι "εικόνες" που περιγράφει το αρχαίο κείμενο εγιναν πιο "πεζές", δηλαδή η περιφραστικότητα υποβάθμισε την αμεσότητα της περιγραφής και την γλαφυρότητά της...

Δεν προτείνω να επιστρέψουμε στα Αρχαία Ελληνικά. Αυτό που προτείνω είναι να μήν εξαλείφουμε λέξεις, πτώσεις και μέρη της σύνταξης απλά και μόνο επειδή πρέπει να θυσιαστεί κάτι στο βωμό του εκσυγχρονισμού. Αν υπάρχει πραγματικός λόγος, τότε δεν έχω κανένα δίλημμα ή ενδοιασμό στο να προχωρήσουν οι όποιες αλλαγές. Αλλά, το να μεταβάλλουμε τη γλώσσα μόνο και μόνο χάριν ευκολίας ή επειδή "πρέπει να αλλάξει" δηλαδή αλλαγή για την αλλαγή και μόνο, επέτρεψέ μου να πώ οτι είναι πολύ ευτελές...

Φίλιππος

ΥΓ: το παραπάνω κείμενο πάρθηκε απο εδώ. Η επιλογή ήταν τυχαία ως ένα σημείο. Συνέπεσε να διαβάζω κείμενα που αφορούσαν την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς (ξαναδιαβάζω για τον Πελοπονησσιακό Πόλεμο).

ΥΓ2: ΔΕΝ έχω κάνει κλασσικές σπουδές, ήμουν πρωτοδεσμίτης στο σχολείο, σπούδασα Η/Υ ! Απο καθαρή περιέργεια ασχολήθηκα με τα Αρχαία (και με τα Λατινικά επίσης)...
 
Κάπου χτες το βράδυ έδωσα τον λόγο μου για κάτι, και δεν θέλω να αναιρέσω τα παντελόνια που φοράω, το bun πρέπει να το βγάλετε. Διότι είναι άδικο κατά με, όλοι φοράμε παντελόνια, και αφού ηρεμήσουμε λίγο ξαναδιαβάζουμε και μετά περνούμε την απόφαση.
Τώρα όσο άφορα το θέμα μας λοιπόν έχω να πω το εξης :

Με αφορμή το νήμα "Πού πάει η χώρα" αποφάσισα να ρωτήσω κι εγώ με τη σειρά μου κάτι που κινείται στο ίδιο μοτίβο ώς ερώτηση...

Εξέλαβα ως αφορμή το γεγονός οτι τελευταία παρατηρείται όλο και πιο έντονο το φαινόμενο της ανάρτησης κειμένων που είναι γεμάτα όχι μόνο απο ορθογραφικά λάθη αλλά και απο συντακτικά και ότι άλλο μπορεί να χωρέσει ο νους του ανθρώπου !

Το μεγαλύτερο κακό όμως είναι η χρήση greeklish (ανεξάρτητα απο το αν ο κανονισμός του forum μας την αποθαρρύνει / απαγορεύει) σε όλο και περισσότερους τομείς ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Αν συνεχίσουμε έτσι πολύ φοβούμαι οτι θα καταλήξουμε να καταργήσουμε τελείως τα Ελληνικά γράμματα σε κάποια χρόνια. Αλλωστε, ήδη ευτελίσαμε την γραφή της γλώσσας μας θυσιάζοντας τους τόνους και τα πνεύματα, στο βωμό της ευκολίας....

Κάτι όμως πρέπει να γίνει, γιατί η ως τώρα πορεία της γραφής έχει άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο που εκφράζουμε τις σκέψεις μας.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα της ισοπέδωσης ?

Ποιοί φταίνε άραγε? Φταίμε εμείς (οι θεωρητικά παλαιότεροι) που το ανεχόμαστε, φταίνε οι δάσκαλοι στα σχολεία, οι μαθητές, οι γονείς ? Τέλος πάντων, κάποιος(οι) πρέπει να φταίει(νε) ! Δεν είναι δυνατόν να μην το έχει πάρει χαμπάρι κανείς ! Αν όμως κάποιοι το έχουν πάρει χαμπάρι και σιωπούν, τότε θα πρέπει να μιλούμε για εσκεμμένη ανοχή που αυτόματα - στο δικό μου μυαλό - ισοδυναμεί με ενοχή σε βαθμό προδοσίας. Κάποιοι μέσα σε αυτά τα 2.500 χρόνια που υπάρχει η Ελληνική γλώσσα, πέρασαν δια πυρός και σιδήρου προκειμένου η γλώσσα μας να κρατηθεί ζωντανή και να μην αλωθεί μαζί με την άλωση του τόπου μας. Σε αυτούς δεν χρωστάμε τίποτε ?

Υπάρχει τρόπος να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα όσο είναι καιρός ? Μήπως τελικά θα πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο των προγόνων μας και να αντισταθούμε στην άλωση που αυτή τη φορά έρχεται απο μέσα και όχι απο τους ξενόφερτους κατακτητές ?

Θα ήθελα πολύ να παραδώσω στην κόρη μου μια γλώσσα που θα δοξάζει την ιστορική πορεία της φυλής μας και θα της θυμίζει τον πατέρα της όταν εγω πλέον θα έχω φύγει. Αλλά πώς μπορώ να αντισταθώ μόνος ?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την διάθεσή σας να μοιραστούμε τους πρόβληματισμούς μου (ακόμα και αν οι ίδιοι μπορεί να μην τους συμμερίζεστε..)

Φίλιππος

"Θα ήθελα πολύ να παραδώσω στην κόρη μου μια γλώσσα που θα δοξάζει την ιστορική πορεία της φυλής μας και θα της θυμίζει τον πατέρα της όταν εγω πλέον θα έχω φύγει. Αλλά πώς μπορώ να αντισταθώ μόνος ?"

Αντιλαμβανόμενο λοιπόν ότι ο φίλος μου Φίλιππος :grinning-smiley-043, ξεκίνησε το θέμα αυτό ως τον μεγάλο προβληματισμό του για το παιδί του, και σωστά έπραξε όπως θα έκανε και ο κάθε γονιός. Άλλα φίλε μου το κακό είναι ότι η απάντηση σου είναι καθαρά πλέον στους δάσκαλους(όχι σε όλους) του δημοτικού και σαφώς και ένα ποσοστό σε εμάς τους γονείς. Διότι το δημοτικό κατά με είναι το Α και το Ω σε ένα παιδί για να μάθει την γλωσσά μας. Τώρα εν συνεχεία όλοι σας το πήρατε και το κάνατε το θέμα λες και θα δώσουμε εξετάσεις, είναι άπλα τα πράματα κύριοι και θα θελα να δώσετε βάση στο παρακάτω ερώτημα μου: Αν βάλω το βράδυ το παιδί μου 8 ετών και διαβάσει όλο αυτό το θέμα, πείτε μου λοιπόν πως θα του απαντήσω μετά για την γλωσσά μας και την ορθογραφία μας?
Τώρα μην μου πείτε κάποια παιδιά ανωτέρας μορφώσεως εδώ μέσα ότι λέω μακαριές, τότε θα πάρω θέση και θα αρχίσω και εγώ το λεξιλόγιο της γλωσσάς του δρόμου.
Άπλα είναι τα πράματα, ειπώθηκαν άποψης η οποίες πρόσβαλαν άτομα, και επειδή δεν θέλω να έρθω σε ρήξη με το φόρουμ της διαχείρισης, παρακαλώ πάνω στα νευρά μας και πίσω από ένα πληκτρολόγιο αλλάζουν πολλά πράματα. Εντούτης ξανά λέω ότι το θέμα είναι για τα παιδιά μας περισσότερο και όχι το πως γράφουμε σε ένα φόρουμ, αυτά είχα να πω και σε όσους αρέσουν και σε όσους δεν αρέσουν κερνάω.
Με εκτίμηση σε όλους.:grinning-smiley-043-bye-
 
ΥΓ2: ΔΕΝ έχω κάνει κλασσικές σπουδές, ήμουν πρωτοδεσμίτης στο σχολείο, σπούδασα Η/Υ ! Απο καθαρή περιέργεια ασχολήθηκα με τα Αρχαία (και με τα Λατινικά επίσης)...

Είδες πόσο ωραίος είναι ο Ξενοφών; Και τρώγαμε και δούλεμα οι δόλιοι οι τριτοδεσμίτες...
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Φίλιππε τι μπορεί να ισχύει για έναν πχ. κινέζο ακαδημαικό μετά από, ας πούμε, ένα χρόνο εκπαίδευση στην ελληνική γλώσσα? Πιστεύεις ότι η πιθανότατη ασυνταξία και τα ορθογραφικά λάθη οφείλονται σε

α) πρόβλημα αντίληψης
β) πρόβλημα επικοινωνίας
γ) δυσλεξία
δ) μη επαρκή φωτογραφική μνήμη
ε) έλειψη εκπαίδευσης
στ) κάποια ή όλα από τα παραπάνω

:grinning-smiley-043-bye-

Σου απαντώ με απόλυτη ειλικρίνεια οτι δεν έχω ιδέα τί μπορεί να φταίει.
Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους.

1. Δεν ξέρω τί εκπαίδευση δώθηκε στον Κινέζο φίλο μας.
2. Δεν έχω ιδέα του τί μπορεί και τί δε μπορεί να αφομοιώσει ο φίλος μας.
3. Δεν έχω ιδέα σε ποιά κατάσταση είναι η μνήμη του.

Εν ολίγοις, αφού δεν έχω γνώση, δεν έχω γνώμη ...

Συγνώμη που γυρνάω τόσες σελίδες πίσω, αλλά ξαναδιαβάζοντας την υπόθεση malakudi έπεσα πάνω στην απάντηση του Φίλλιπα, η οποία (με όλα αυτά) διέφυγε της προσοχής μου!

Και δεν μπορώ παρά να του πω ένα μπράβο!

:grinning-smiley-043 -bye-
 
Εντούτης ξανά λέω ότι το θέμα είναι για τα παιδιά μας περισσότερο και όχι το πως γράφουμε σε ένα φόρουμ, αυτά είχα να πω και σε όσους αρέσουν και σε όσους δεν αρέσουν κερνάω.
Με εκτίμηση σε όλους.:grinning-smiley-043-bye-

Δεν υπάρχει θέμα αν αρέσει ή δεν αρέσει η γνώμη μας, αδερφέ. Το φόρουμ δεν είναι καλλιστεία. Είναι χώρος συζήτησης και κατάθεσης άποψης. Αυτό έκανες και 'συ. Κατέθεσες την άποψή σου....-bye-
 
9_big.jpg


Οταν η γλώσσα μετατρέπεται σε εμπόρευμα
01/07/2010 - 07:36

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Οταν η γλώσσα μετατρέπεται σε εμπόρευμα
Η υπουργός Παιδείας, την περασμένη Δευτέρα, ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για την «προώθηση» του εμπορεύματος «ελληνική γλώσσα»
Πλήρως ευθυγραμμισμένες με το σύνθημα της ΕΕ «γλώσσα σημαίνει μπίζνες» ήταν οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, την περασμένη Δευτέρα, στη Συνάντηση Εργασίας για την «Ελληνική Γλώσσα και τη Γλωσσική Αγωγή». Απ' τις ανακοινώσεις δεν έλειψαν τα μεγάλα λόγια, τα οποία το μόνο που αποδεικνύουν είναι την υποκρισία της κυβέρνησης και σε αυτόν τον τομέα.
«Για μένα η γλώσσα είναι το μεγάλο» είπε, μεταξύ πολλών άλλων, η Α. Διαμαντοπούλου, ενώ δεν έχουν περάσει παρά λίγες βδομάδες απ' τα μέτρα για τα 800 ολοήμερα δημοτικά με «αναμορφωμένο πρόγραμμα» (πειραματόζωα για το «νέο» σχολείο), όπου τα Αγγλικά θα διδάσκονται απ' την Πρώτη Δημοτικού, πριν ακόμα οι μαθητές αφομοιώσουν στοιχειωδώς τη μητρική γλώσσα. Η υποκρισία συνεχίστηκε, όταν η υπουργός Παιδείας επανέλαβε και ότι στα 800 ολοήμερα αυξάνονται οι ώρες της ελληνικής γλώσσας και με ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, την ίδια ώρα που από τα βιβλία έχουν αφαιρεθεί στο μεγαλύτερο βαθμό τα λογοτεχνικά κείμενα και έχουν αντικατασταθεί με ...μικρές αγγελίες και συνταγές!
Το σύνθημα «γλώσσα σημαίνει μπίζνες» διατυπώθηκε από την ΕΕ το 2007. Η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Κομισιόν, προετοιμάζοντας διεθνές συνέδριο για «τις επιχειρήσεις, τις γλώσσες και τις διαπολιτισμικές δεξιότητες», χρησιμοποίησε το σύνθημα «Γλώσσες σημαίνουν μπίζνες» (LANGUAGES MEAN BUSINESS)! Σε αυτό το πλαίσιο και με πολλές άλλες αποφάσεις η ΕΕ αντιμετωπίζει τη γλώσσα ως ένα ακόμα προϊόν της ελεύθερης αγοράς.
Στη λογική, λοιπόν, «προώθησης» της ελληνικής γλώσσας, όπως κάθε άλλο εμπόρευμα, η υπουργός Παιδείας είπε: «Αν σήμερα η αγγλική γλώσσα είναι για όλους τους λαούς του κόσμου η πρώτη ξένη γλώσσα που προτιμάται από ανάγκη, ας κάνουμε την ελληνική την πρώτη ξένη γλώσσα που θα προτιμάται από άποψη». Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι ανακοινώσεις για καθιέρωση Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας και σύσταση οργανισμού για την ελληνική γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο οποίος θα βεβαιώνει και θα πιστοποιεί την ελληνομάθεια.
Η υπουργός υποστήριξε ότι «ο 15χρονος που επιστρέφει στο σπίτι του και λέει "έφαγα σήμερα ένα φλας" δεν συνιστά απειλή για τη γλώσσα. Περισσότερο ίσως θα πρέπει να μας προβληματίζει η ταλαιπωρία της γλώσσας στην έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία και ευρύτερα στη δημόσια επικοινωνία». Ομως, το ...«φλας» του 15χρονου είναι αλληλένδετο με το σχολείο της αμορφωσιάς που γίνεται όλο και χειρότερο, καθώς και με τις «σαβούρες» που προωθούν με κάθε τρόπο οι επιχειρηματίες - καναλάρχες, επειδή υποτίθεται ...«πουλάνε». Οσο για τη «δημόσια επικοινωνία», που ανέφερε η υπουργός, εμείς απλά υπενθυμίζουμε ότι η ίδια έχει δηλώσει, πολύ πρόσφατα, πως το «νέο» σχολείο «είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο project». Κι επειδή είναι μικρός ο τόπος και γνωριζόμαστε όλοι, θυμόμαστε πολύ καλά ότι η υπουργός, όταν ήταν επίτροπος της ΕΕ, πρότεινε να καθιερωθεί η αγγλική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της Ελλάδας.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι η Αννα Διαμαντοπούλου, αναμασώντας τις βολικές θεωρίες της αστικής τάξης, «εκτίμησε» ότι «η εποχή των μεγάλων ιδεολογιών έχει παρέλθει. Οι σύγχρονες κοινωνίες δεν αναζητούν "-ισμούς" αλλά θεσμούς». Μιλά, προφανώς, για τους «θεσμούς» που διαλύουν τη ζωή μικρών και μεγάλων, που αφαιρούν «επίσημα» κάθε δικαίωμα.
 
Είδες πόσο ωραίος είναι ο Ξενοφών; Και τρώγαμε και δούλεμα οι δόλιοι οι τριτοδεσμίτες...

Τάσο, το ότι ήμουν στην 1η Δέσμη δεν σημαίνει οτι ήμουν ταυτόχρονα και αρνητικός για όλους τους άλλους :grinning-smiley-043
Εκτιμώ αφάνταστα το ότι ο Ξενοφών (και ο Θουκυδίδης, που θα ήταν η δεύτερη επιλογή μου αν ήθελα να παραθέσω κείμενο με πυκνό νόημα και τρισδιάστατη εικόνα) είχε το χάρισμα να περιγράφει τα συναισθήματα άλλων, με τρόπο που να μπορείς "να γίνεις ένα" με αυτά, να βάλεις τον εαυτό σου στην εικόνα που περιγράφει.
Αν δε, είδες και τα ερωτήματα των εξετάσεων της Α' Λυκείου απο όπου και προήλθε το συγκεκριμένο απόσπασμα, το 5ο Θέμα είναι για μένα η επιτομή του τί χάθηκε κατά τη μετάβαση απο τα αρχαία στα νεά Ελληνικά...

Και για να μην παρεξηγηθώ εντελώς, όλη μου η αγάπη για τη γλώσσα πηγάζει απο την ανάγκη που νιώθω να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερη η επικοινωνία μου με όλους. Αυτή την πληρότητα είναι που βλέπω να χάνεται...
Χάνεται ορθογραφικά, χάνεται νοηματικά, χάνεται φιλοσοφικά, χάνεται γενικώς ...
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Συγνώμη που γυρνάω τόσες σελίδες πίσω, αλλά ξαναδιαβάζοντας την υπόθεση malakudi έπεσα πάνω στην απάντηση του Φίλλιπα, η οποία (με όλα αυτά) διέφυγε της προσοχής μου!

Και δεν μπορώ παρά να του πω ένα μπράβο!

:grinning-smiley-043 -bye-

Μπράβο επειδή είμαι ειλικρινής;
Ευχαριστώ ... τί να πώ ...
-bye-
 
Τάσο, το ότι ήμουν στην 1η Δέσμη δεν σημαίνει οτι ήμουν ταυτόχρονα και αρνητικός για όλους τους άλλους :grinning-smiley-043
Εκτιμώ αφάνταστα το ότι ο Ξενοφών (και ο Θουκυδίδης, που θα ήταν η δεύτερη επιλογή μου αν ήθελα να παραθέσω κείμενο με πυκνό νόημα και τρισδιάστατη εικόνα) είχε το χάρισμα να περιγράφει τα συναισθήματα άλλων, με τρόπο που να μπορείς "να γίνεις ένα" με αυτά, να βάλεις τον εαυτό σου στην εικόνα που περιγράφει.
Αν δε, είδες και τα ερωτήματα των εξετάσεων της Α' Λυκείου απο όπου και προήλθε το συγκεκριμένο απόσπασμα, το 5ο Θέμα είναι για μένα η επιτομή του τί χάθηκε κατά τη μετάβαση απο τα αρχαία στα νεά Ελληνικά...

Και για να μην παρεξηγηθώ εντελώς, όλη μου η αγάπη για τη γλώσσα πηγάζει απο την ανάγκη που νιώθω να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερη η επικοινωνία μου με όλους. ..

Αυτό ακριβώς προσπάθησα να πω και γω Φίλιππε, αλλά ορισμένοι κατάλαβαν διαφορετικά.
Φταίω εγώ μάλλον που δεν το εξέφρασα σωστά ...
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Μπράβο επειδή είμαι ειλικρινής;
Ευχαριστώ ... τί να πώ ...
-bye-

Ειλικρινείς θεωρώ τους πάντες! Μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Το μπράβο είναι γιατί δεν βγάζεις συμπέρασμα χωρίς να έχεις πλήρη γνώση μιας κατάστασης. Σε αυτό το νήμα έχουν ειπωθεί άλλα...


Το post σου δεν θα το σχολιάσω αλλιώς, παρά μόνο ότι δείχνει την κακοπιστία σου προς το πρόσωπό μου... δεν το περίμενα!

-bye-
 
Απάντηση: Re: Πού πάει η γλώσσα μας ?

Αυτό ακριβώς προσπάθησα να πω και γω Φίλιππε, αλλά ορισμένοι κατάλαβαν διαφορετικά.
Φταίω εγώ μάλλον που δεν το εξέφρασα σωστά ...

Όχι φίλε μου καταλάβαμε ή μάλλον τουλάχιστον εγώ, τι ήθελες να πείς.
Μιλούσες καθ' υπερβολή και δεν παρεξήγησε κανένας.
Έκανα μάλιστα ότι μπορούσα στο post που σε quote-άρα για να μην παρεξηγηθείς. Έγραψα "o αγαπητός Δημήτρης", "με αφορμή το post" και παρακάτω είπα ότι είναι ένα καθ' υπερβολή σχήμα...

Το post σου το χρησιμοποίησα για να δείξω την διαφορετική αντιμετώπιση που έχουν το ίδιο γενικές και απόλυτες εκφράσεις, από τις ανάλογες όταν εκφράζονται από πρόσωπα που διαφωνούμε (προσοχή πρόσωπα και όχι γνώμες...).

Αν θες τη γνώμη μου δεν πρέπει να νοιώθεις προσβεβλημένος.

-bye-
 
Αυτό ακριβώς προσπάθησα να πω και γω Φίλιππε, αλλά ορισμένοι κατάλαβαν διαφορετικά.
Φταίω εγώ μάλλον που δεν το εξέφρασα σωστά ...

Δεν φταίς...
Αφ' ής στιγμής δεν νιώθουν όλοι την ίδια ανάγκη, λογικό είναι ότι δεν θα καταλάβουν. Με αυτό δεν αδικώ ούτε όσους δεν το κατάλαβαν γενικότερα, ούτε όσους δεν νιώθουν την ίδια ανάγκη.

Απλώς ζητάμε το σεβασμό τους στην "διαφορετικότητά" μας αναφορικά με την γλωσσική επικοινωνία, είτε αυτή είναι γραπτή είτε είναι προφορική. Και έχουμε κάθε δικαίωμα να τον ζητάμε...

Ευχή μου είναι, η κόρη μου να μαθει την - όποια - γλώσσα χρησιμοποιεί (γιατί είναι και μισή Αγγλίδα), με τέτοιο τρόπο που

1. Δεν θα αναγκαστεί ποτέ να ανοίξει λεξικό για να καταλάβει τί της λένε ή τί διαβάζει
2. Δεν θα αναγκαστεί ποτέ να εκφράσει κάτι λιγότερο απο αυτό που θέλει, επειδή θα στερείται το απαιτούμενο γλωσσικό υπόβαθρο
3. Δεν θα αναγκαστεί ποτέ να σιωπήσει επειδή δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει συζήτηση κάποιων τρίτων...