Που πάει η υφήλιος?

Status
Not open for further replies.
ΘΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ Η ΙΑΠΩΝΙΑ
Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*


Μεγάλο εκνευρισμό -αν όχι πανικό- έχει προκαλέσει στη γερμανική κυβέρνηση η νέα οικονομική πολιτική του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, για την υλοποίηση της οποίας καθαίρεσε τον προηγούμενο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας και τοποθέτησε στο αξίωμα αυτό τον Χαρουχίκο Κουρόντα. Η πολιτική του δεξιού προέδρου της ιαπωνικής κυβέρνησης είναι σαφέστατη, αλλά εντελώς αντίστροφη από την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει όλο και πιο έντονα το Βερολίνο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και την ΕΕ. Για να κινηθεί η οικονομία, χρειάζεται πρώτα απ' όλα χρήμα, λέει ο Αμπε. Η ιαπωνική κυβέρνηση επομένως θα ρίξει άφθονο χρήμα στην ιαπωνική αγορά ουσιαστικά «τυπώνοντας γεν», όπως είναι η λαϊκή έκφραση.

Ετσι θα γίνουν τουλάχιστον τρία θεμελιώδη πράγματα: Πρώτον, οι επιχειρήσεις θα βρεθούν με πολύ χρήμα στη διάθεσή τους, άρα μπορούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Δεύτερον, οι Ιάπωνες εργοδότες θα μπορέσουν συν τοις άλλοις να δώσουν και κάποιες αυξήσεις στους εργαζόμενους, βελτιώνοντας την αγοραστική τους δυνατότητα. Τρίτον, μια τέτοια νομισματική πολιτική θα οδηγήσει στην υποτίμηση του γεν σε σχέση με το ευρώ και το δολάριο, διευκολύνοντας έτσι την αύξηση των γιαπωνέζικων εξαγωγών. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι αυτή η νομισματική πολιτική του Τόκιο δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κανενός είδους αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Ιαπωνίας.

Παρ' όλο που το δημόσιο χρέος της χώρας, μετά και το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, βρίσκεται σε αστρονομικά ύψη και είναι το υψηλότερο στον κόσμο καθώς φτάνει το... 240% (!!!) του ΑΕΠ, είναι σε ποσοστό άνω του 90% εσωτερικός και όχι εξωτερικός δανεισμός. Με άλλα λόγια, τα γιαπωνέζικα ομόλογα τα αγοράζει η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, οι ιαπωνικές ιδιωτικές τράπεζες και οι ιαπωνικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η ιαπωνική κυβέρνηση να δανείζεται με επιτόκιο... 1% ή το πολύ 2% - δηλαδή τζάμπα! Μάλιστα ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού και του κεντρικού τραπεζίτη είναι να αγοράσει η τράπεζα της Ιαπωνίας το 70% των νέων κρατικών ομολόγων και μάλιστα με πολύ χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1% ώστε να διασφαλιστεί πλήρως ότι υπάρχει απόλυτος έλεγχος του δημόσιου χρέους και ότι κανένας δεν μπορεί να ασκήσει πίεση μέσω του δημόσιου χρέους στο Τόκιο. Οταν λέμε ότι η κυβέρνηση Αμπε θα ρίξει χρήμα στην ιαπωνική αγορά, μάλλον δεν μπορούμε να φανταστούμε τι ακριβώς εννοούν οι Γιαπωνέζοι. Ο Αμπε και ο Κουρόντα λοιπόν ανακοίνωσαν ότι επί δύο ολόκληρα χρόνια θα ρίχνουν κάθε μήνα στην αγορά της Ιαπωνίας το ποσό των επτά και πλέον τρισεκατομμυρίων γεν - δηλαδή πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα επί 24 μήνες, που μας κάνει... 1,2 τρισεκατομμύρια (!) ευρώ.

Το ποσό είναι κολοσσιαίο. Επειδή δε ο Αμπε αυτή την οικονομική πολιτική τη διεκήρυσσε από την προεκλογική ακόμη περίοδο, έχει ήδη δημιουργήσει γεγονότα. Στους επιχειρηματικούς αλλά και στους χρηματοπιστωτικούς κύκλους της Ιαπωνίας επικρατεί κλίμα ευφορίας πρωτοφανές εδώ και είκοσι χρόνια. Προσδοκίες όμως έχουν γεννηθεί και στους Ιάπωνες εργαζόμενους.

Ο Σίνζο Αμπε κάλεσε δημοσίως τους επιχειρηματίες να δώσουν υψηλότερους μισθούς «σε όσους εργάζονται σκληρά». Ως συνέπεια των πρωθυπουργικών παροτρύνσεων αρκετοί επιχειρηματικοί κλάδοι στην Ιαπωνία, με πρώτα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, μετά από πολλά χρόνια έδωσαν αυξήσεις στους υπαλλήλους τους, ενώ άλλοι κλάδοι αρκέστηκαν σε έκτακτα επιδόματα μέχρι στιγμής. Γενικά πάντως κάτι άρχισε να κινείται, και αυτό δεν είναι καθόλου ασήμαντο για τους Γιαπωνέζους.

Αντιθέτως, αυτή η πολιτική ανησυχεί πολύ τους Γερμανούς. «Η Ιαπωνία πλημμυρίζει τον κόσμο με χρήμα - πόσο επικίνδυνο είναι αυτό;» ήταν την περασμένη Πέμπτη ο τίτλος ενδιαφέρουσας ανάλυσης της εβδομαδιαίας γερμανικής σοσιαλδημοκρατικής εφημερίδας «Ντι Τσάιτ», στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται για την πολιτική της ιαπωνικής κυβέρνησης: «Ενοχλείται από αυτήν η γερμανική κυβέρνηση, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούν οι γιαπωνέζικες επιχειρήσεις να προσφέρουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό με ευνοϊκότερο κόστος - και πιθανόν έτσι να χτυπήσουν τον ανταγωνισμό ακόμη και μέσα στη Γερμανία».

Η γερμανική εφημερίδα επιχειρεί να δώσει δραματικό χαρακτήρα στην πολιτική του Τόκιο. «Ακόμη περισσότερο χρήμα για τον κόσμο - είναι αυτός ο δρόμος εξόδου από την κρίση ή είναι ο δρόμος προς την καταστροφή;» δήθεν αναρωτιέται. «Οι επικριτές βλέπουν στις δράσεις αυτές (της ιαπωνικής κυβέρνησης) το προκαταρκτικό σκαλοπάτι της κρατικής χρεοκοπίας» ισχυρίζεται στους τίτλους του και το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ». Μεγάλος καημός για την Ιαπωνία!
 
BIPCdqVCAAADekd.jpg:large
 
Ενώ το FBI ομολόγησε ότι ανέκρινε τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ, πριν από δύο χρόνια, για λογαριασμό ξένης κυβέρνησης, οι αρχές ασφαλείας έχουν ξεκινήσει από χθες το βράδυ ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Τσετσένου υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη, Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι περικυκλωμένος από αστυνομικούς (8.24 μ.μ. τοπική ώρα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το FBI έκανε έκκληση στους κατοίκους της Νέας Υόρκης να είναι προσεκτικοί και να ενημερώσουν αμέσως τις αρχές εάν δουν το αυτοκίνητο Χόντα ιδιοκτησίας του 26χρονου αδελφού, Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Η ανακοίνωση έδωσε την ευκαιρία για σχόλια ότι ο ύποπτος διέφυγε στη Νέα Υόρκη μία πληροφορία που δεν επιβεβαίωσε η αστυνομία.

Επίσης οι αρχές αρχίζουν να ερευνούν ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι δύο αδελφοί είχαν βοήθεια για να προετοιμάσουν τις επιθέσεις στη Βοστώνη και να αναζητήσουν τρόπο διαφυγής από την πόλη μετά τις εκρήξεις. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC αναζητείται ένας συνεργός, ο οποίος πιστεύουν πως είχε συμμετοχή στην τρομοκρατική επιχείρηση.

Η Βοστώνη είναι μία έρημη πόλη και παρέμενε μέχρι πριν λίγο όμηρος ενός 19χρονου νεαρού, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του αναστάτωσαν όλη την Αμερική. Οι κάτοικοι απαγορευόταν να βγαίνουν από τα σπίτια τους και με εντολή του κυβερνήτη είχε αποφασιστεί να υπάρξει ολοήμερη απαγόρευση της κυκλοφορίας. Η εντολή ακυρώθηκε πριν από μία ώρα, αλλά ζητήθηκε από τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο ύποπτος είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και άκρως επικίνδυνος. Αστυνομικός εκπρόσωπος είπε ότι «πιστεύουμε ότι είναι τρομοκράτης, πιστεύουμε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που ήρθε εδώ για να σκοτώσει”,

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή συμπλοκή, κατά την οποία σκοτώθηκε ο αδελφός του υπόπτου, τραυματίστηκαν και 15 αστυνομικοί.

Η μητέρα των δύο υπόπτων παρουσιάστηκε έξω φρενών στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και υποστήριξε ότι πρόκειται για συνομωσία. Είπε ότι στο σπίτι δεν μιλούσε κανείς για τρομοκρατία, κατηγόρησε τις αρχές για ξεκάθαρη σκευωρία και σημείωσε πως δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα παιδιά μου έκαναν κάτι τέτοιο. Τα τελευταία πέντε χρόνια το FBI είχε τον έλεγχο του μεγάλου γιού της, ο οποίος είχε στραφεί στη θρησκεία, και ήξεραν όλα τα βήματα του ακόμα και τις ιστοσελίδες που επισκεπτόταν.

Η θεία του δήλωσε ότι ο νεκρός ύποπτος ήταν παντρεμένος με χριστιανή και έχει ένα κοριτσάκι 3 ετών. Μίλησε και αυτή για σκευωρία των αρχών. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι ο είχε επισκεφθεί τη Ρωσία όπου παρέμεινε για 6 μήνες αφήνοντας υπονοούμενα ότι μπορεί να πήγε εκεί για εκπαίδευση.

Είναι σημαντικό ότι συμφοιτητές του 19 χρόνου κατέθεσαν στην αστυνομία ότι μετά τις επιθέσεις τον είδαν στην Πανεπιστημιούπολη…


Read more: http://mignatiou.com/?p=1681#ixzz2R0WNlKMB
 
United States: Hungry turned away as food dumped


"In a capitalist society, the motive behind the production of food is not to feed people, housing is not made to give them shelter, clothing is not made to keep them warm, and health care is not offered primarily to keep people healthy. All of these things, which are and should be viewed as basic rights, are nothing other than commodities-to be bought and sold-from which to make a profit. If a profit cannot be made, usually due to overproduction in relation to the market, the commodity is considered useless by the capitalist and destroyed."


http://www.greenleft.org.au/node/53882
 
After being pushed into the shadows by converging societal forces, this award-winning film connects the dots between population growth and humanity's most pressing social and environmental problems.

In the film, Beth, a children rights activist and mother, helps the audience navigate through the complexities of the population issue and its barriers. Grounded in the theories of social scientist Riane Eisler, Mother is a gentle treatment of a brutal issue that urges humanity to work together to bring about a peaceful, just and sustainable world.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Την προηγούμενη εβδομάδα ένα εργοστάσιο ρούχων στο Μπαγκλαντές κατέρρευσε και πάνω από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Παρότι υπήρχε εντολή εκκένωσης του κτιρίου και οι ρωγμές ήταν εμφανείς, οι υπεύθυνοι του εργοστασίου την παρέβλεψαν και οι 3.000 εργαζόμενοι συνέχισαν να δουλεύουν μέχρι τη μέρα της κατάρρευσης.

Το εργοστάσιο έφτιαχνε ρούχα για μεγάλες δυτικές αλυσίδες, όπως η ιρλανδική Primark, η ισπανική Mango, η αμερικάνικη Wal-Mart και η ιταλική Benetton.
Η τελευταία αρνήθηκε, σχετικά γρήγορα, τη σχέση της με το συγκεκριμένο εργοστάσιο, ενώ λίγο αργότερα κυκλοφορούσαν ήδη φωτογραφίες που απεικόνιζαν ρούχα της Benetton στα χαλάσματα του κτιρίου.


Η ιταλική εταιρεία δήλωσε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter πως λίγο μετά την αρχική ανακοίνωσή τους, ανακάλυψαν τελικά ότι ένας από τους προμηθευτές τους συνεργαζόταν με το συγκεκριμένο εργοστάσιο. Συνέχισαν λέγοντας, πως έτσι κι αλλιώς, λίγο πριν το δυστύχημα, είχαν αποσύρει από τη λίστα τους τον συγκεκριμένο προμηθευτή επειδή δεν ανταποκρινόταν στα αυστηρά πρότυπά τους. Πόσο αλήθεια ή ψέματα λένε δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο. Όπως και να έχει όμως, ακόμα και αν η Benetton δεν κατασκεύαζε μεγάλες ποσότητες στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, η αλήθεια είναι πως κατασκευάζει έτσι κι αλλιώς όλα τα ρούχα της στο Μπαγκλαντές.

Οι συνθήκες εργασίας στη χώρα με τα φτηνά εργατικά χέρια, είναι γνωστές. Εργάτες των 38 δολαρίων τον μήνα, μέσα σε άθλιες συνθήκες, κατασκευάζουν ρούχα για εταιρίες που βασίζουν το brand τους στην ειρήνη, την ισότητα και την κοινωνική αδικία. Δεν είναι ειρωνικό;

http://enfo.gr/ar1718
 
Απάντηση: Re: Που πάει η υφήλιος?

Την προηγούμενη εβδομάδα ένα εργοστάσιο ρούχων στο Μπαγκλαντές κατέρρευσε και πάνω από 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Παρότι υπήρχε εντολή εκκένωσης του κτιρίου και οι ρωγμές ήταν εμφανείς, οι υπεύθυνοι του εργοστασίου την παρέβλεψαν και οι 3.000 εργαζόμενοι συνέχισαν να δουλεύουν μέχρι τη μέρα της κατάρρευσης.

Το εργοστάσιο έφτιαχνε ρούχα για μεγάλες δυτικές αλυσίδες, όπως η ιρλανδική Primark, η ισπανική Mango, η αμερικάνικη Wal-Mart και η ιταλική Benetton.
Η τελευταία αρνήθηκε, σχετικά γρήγορα, τη σχέση της με το συγκεκριμένο εργοστάσιο, ενώ λίγο αργότερα κυκλοφορούσαν ήδη φωτογραφίες που απεικόνιζαν ρούχα της Benetton στα χαλάσματα του κτιρίου.


Η ιταλική εταιρεία δήλωσε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter πως λίγο μετά την αρχική ανακοίνωσή τους, ανακάλυψαν τελικά ότι ένας από τους προμηθευτές τους συνεργαζόταν με το συγκεκριμένο εργοστάσιο. Συνέχισαν λέγοντας, πως έτσι κι αλλιώς, λίγο πριν το δυστύχημα, είχαν αποσύρει από τη λίστα τους τον συγκεκριμένο προμηθευτή επειδή δεν ανταποκρινόταν στα αυστηρά πρότυπά τους. Πόσο αλήθεια ή ψέματα λένε δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο. Όπως και να έχει όμως, ακόμα και αν η Benetton δεν κατασκεύαζε μεγάλες ποσότητες στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, η αλήθεια είναι πως κατασκευάζει έτσι κι αλλιώς όλα τα ρούχα της στο Μπαγκλαντές.

Οι συνθήκες εργασίας στη χώρα με τα φτηνά εργατικά χέρια, είναι γνωστές. Εργάτες των 38 δολαρίων τον μήνα, μέσα σε άθλιες συνθήκες, κατασκευάζουν ρούχα για εταιρίες που βασίζουν το brand τους στην ειρήνη, την ισότητα και την κοινωνική αδικία. Δεν είναι ειρωνικό;

http://enfo.gr/ar1718

Τους ζηλευεις, γιατι αυτοι εχουν αναπτυξη ρε...
 
Για «κήρυξη πολέμου» κάνει λόγο η Συρία μετά την ισραηλινή επίθεση
Ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς η Συρία χαρακτηρίζει τις ισραηλινές επιδρομές ως «κήρυξη πολέμου» και κατηγορεί το Ισραήλ για συνεργασία με τρομοκρατικές ομάδες.



http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_05/05/2013_497342
 
Status
Not open for further replies.