Που πάει η υφήλιος?

Status
Not open for further replies.
ΝΥΤ: Πώς σκοτώνει η λιτότητα

Στις αρχές του μήνα ένα περιστατικό τριπλής αυτοκτονίας καταγράφτηκε στην παραθαλάσια πόλη Civitanova Marche στην Ιταλία. Ένα παντρεμένο ζευγάρι, η Anna Maria Sopranzi, 68 ετών και ο Romeo Dionisi, 62, πάσχιζαν να ζήσουν με μια σύνταξη περίπου 500 ευρώ και είχαν μείνει πίσω στην πληρωμή του ενοικίου.

Των David Stuckler και Sanjay Basu
Άρθρο δημοσιευμένο στους NYT


Η ιταλική κυβέρνηση στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας αύξησε το όριο συνταξιοδότησης και εξαιτίας αυτού ο κύριος Dionisi, πρώην εργάτης οικοδομής έγινε ένα από τους ιταλούς escodati (αποκλεισμένους) - μεγάλους εργάτες που εξωθήθηκαν στην φτώχεια χωρίς κανένα δίχτυ ασφαλείας. Στις 5 Απριλίου αυτός και η γυναίκα του άφησαν ένα σημείωμα στο αυτοκίνητο του γείτονα ζητώντας του συγχώρεση και μετά κρεμάστηκαν και οι δύο σε μια αποθήκη κοντά στο σπίτι τους. Όταν ο αδελφός της Sopranzi, Giuseppe Sopranzi, 73 ετών, άκουσε τα νέα έπεσε και πνίγηκε στην Αδριατική.

Η συσχέτιση μεταξύ ανεργίας και αυτοκτονίας έχει παρατηρηθεί ήδη από τον 19ο αιώνα. Όσοι ψάχνουν για δουλειά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να τερματίσουν τη ζωή τους σε σχέση με όσους εργάζονται.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό των αυτοκτονιών, που αυξανόταν με αργό ρυθμό από το 2000 εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια και μετά την ύφεση του 2007-2009. Σε ένα νέο βιβλίο εκτιμάται ότι έχουν διαπραχτεί 4750 αυτοκτονίες περισσότερες από ότι έδειχναν οι στατιστικές μεταξύ του 2007 και του 2010. Τα ποσοστά των αυτοκτονιών είναι σημαντικά μεγαλύτερα στις πολιτείες που δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα στις θέσεις εργασίας. Οι θάνατοι από αυτοκτονίες ξεπέρασαν αυτούς από αυτοκινητιστικά ατυχήματα το 2009.

Αν οι αυτοκτονίες ήταν ένα αναπόφευκτο επακόλουθο της οικονομικής κρίσης, αυτή η ιστορία θα ήταν άλλη μια ιστορία φόρου αίματος της Μεγάλης Ύφεσης, αλλά δεν είναι έτσι. Χώρες που έκοψαν τον προϋπολογισμό υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία συνεχίζουν να έχουν οριακά χειρότερα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας από τη Γερμανία, την Ισλανδία ή τη Σουηδία, που κρατάνε το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας και επενδύουν στην ανάπτυξη αντί της λιτότητας.

Ως μελετητές της δημόσιας υγείας και την πολιτικής οικονομίας παρακολουθούμε εμβρόντητοι τους πολιτικούς να εμπλέκονται σε ατέλειωτες συζητήσεις για χρέη και ελλείμματα χωρίς να περιλαμβάνουν το ανθρώπινο κόστος στις αποφάσεις τους. Την τελευταία δεκαετία ξοδέψαμε τεράστια ποσά σε όλο τον κόσμο προκειμένου να κατανοήσουμε πως το οικονομικό σοκ - Από την Μεγάλη Ύφεση στο τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, στην Ασιατική Κρίση και στην Μεγάλη Ανάπτυξη - επηρεάζει την υγεία. Αυτό που βρήκαμε είναι ότι οι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν υποχρεωτικά εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας. Η δημοσιονομική πολιτική, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να είναι θέμα ζωής ή θανάτου.

Στο ένα άκρο βρίσκεται η Ελλάδα που διανύει μια πραγματική καταστροφή της δημόσιας υγείας. Ο εθνικός προϋπολογισμός για την υγεία έχει μειωθεί κατά 40% από το 2008 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος που έθεσε η λεγόμενη Τρόικα, που αποτελείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως μέρος του πακέτου μέτρων λιτότητας του 2010. Περίπου 35.000 γιατροί, νοσοκόμοι και άλλοι υπάλληλοι υγείας έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν εκτοξευθεί αφού οι Έλληνες αποφεύγουν να κάνουν προληπτικές ή εξετάσεις ρουτίνας εξαιτίας των μεγάλων χρόνων αναμονής και της αύξησης της τιμής των φαρμάκων. Η βρεφική θνησιμότητα έχει αυξηθεί κατά 40%. Τα νέα κρούσματα H.I.V. έχουν διπλασιαστεί εξαιτίας των ενδοφλέβιων ναρκωτικών αφού ο προϋπολογισμός για το μοίρασμα αποστειρωμένων βελόνων έχει διακοπεί. Μετά την ακύρωση ψεκασμού αντικουνουπικών στη Νότια Ελλάδα καταγράφονται περιστατικά μαλάριας σε σημαντικά νούμερα για πρώτη φορά από το 1970.

Αντίθετα η Ισλανδία απέφυγε την καταστροφή της δημόσιας υγείας παρόλο που το 2008 πέρασε την χειρότερη τραπεζική κρίση στην ιστορία σε αναλογία με το μέγεθος της οικονομίας. Μετά την κατάρρευση τριών εμπορικών τραπεζών το συνολικό χρέος εκτοξεύτηκε, η ανεργία εννεαπλασιάστηκε και η αξία του νομίσματος της, η krona, κατέρρευσε. Η Ισλανδία ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που ζήτησε την βοήθεια του ΔΝΤ μετά το 1976. Αλλά αντί να σωθεί το τραπεζικό σύστημα και να περικοπούν οι προϋπολογισμοί, όπως απαίτησε το ΔΝΤ, οι Ισλανδοί πολιτικοί έκαναν ένα ριζοσπαστικό βήμα: έθεσαν την λιτότητα σε ψηφοφορία. Σε δύο δημοψηφίσματα το 2010 και το 2011 οι Ισλανδοί ψήφισαν συντριπτικά να εξοφλήσουν τους πιστωτές τους σταδιακά και όχι μονομιάς μέσω της λιτότητας. Η οικονομία της Ισλανδίας έχει ανακάμψει σημαντικά, ενώ η Ελληνική κινδυνεύει με κατάρρευση. Κανείς στην Ισλανδία δεν έχασε την πρόσβασή του στο σύστημα υγείας ακόμα και όταν η τιμή των εισαγόμενων φαρμάκων αυξήθηκε. Δεν καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις αυτοκτονίες. Πέρυσι η πρώτη αναφορά των Ηνωμένων Εθνών για τον Δείκτη Ευτυχίας κατέγραψε την Ισλανδία ως ένα από τα ευτυχισμένα έθνη.

Οι σκεπτικιστές θα επισημάνουν τις δομικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Ισλανδίας. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έκανε την υποτίμηση του νομίσματός της αδύνατη και έτσι είχε λιγότερες εναλλακτικές προκειμένου να απορρίψει το σχέδιο του ΔΝΤ για λιτότητα. Ωστόσο η μεγάλη διαφορά ενισχύει την θέση μας ότι η οικονομική κρίση δεν σημαίνει απαραίτητα και κρίση στο δημόσιο σύστημα υγείας.



http://www.thepressproject.gr/article/42962/NUT-Pos-skotonei-i-litotita
 
BKT8hkzCEAABFrt.jpg:large
 
Απάντηση: Re: Που πάει η υφήλιος?

μερικά πράγματα δεν ήταν ποτέ κρυφά .....


“There’s class warfare, all right,” Mr. Buffett said, “but it’s my class, the rich class, that’s making war, and we’re winning.”

http://www.nytimes.com/2006/11/26/business/yourmoney/26every.html?_r=1&
Βάλε στην πρόταση τη λέξη "επανάσταση" αντί του "war" κι έχεις λόγια του Σάλλα.
Ωραίο, ε;

(δεν κάνω πλάκα)
 
racism-map3.jpg


A fascinating map of the world’s most and least racially tolerant countries

• Anglo and Latin countries most tolerant. People in the survey were most likely to embrace a racially diverse neighbor in the United Kingdom and its Anglo former colonies (the United States, Canada, Australia and New Zealand) and in Latin America. The only real exceptions were oil-rich Venezuela, where income inequality sometimes breaks along racial lines, and the Dominican Republic, perhaps because of its adjacency to troubled Haiti. Scandinavian countries also scored high.

• India, Jordan, Bangladesh and Hong Kong by far the least tolerant. In only three of 81 surveyed countries, more than 40 percent of respondents said they would not want a neighbor of a different race. This included 43.5 percent of Indians, 51.4 percent of Jordanians and an astonishingly high 71.8 percent of Hong Kongers and 71.7 percent of Bangladeshis.

• Wide, interesting variation across Europe. Immigration and national identity are big, touchy issues in much of Europe, where racial make-ups are changing. Though you might expect the richer, better-educated Western European nations to be more tolerant than those in Eastern Europe, that’s not exactly the case. France appeared to be one of the least racially tolerant countries on the continent, with 22.7 percent saying they didn’t want a neighbor of another race. Former Soviet states such as Belarus and Latvia scored as more tolerant than much of Europe. Many in the Balkans, perhaps after years of ethnicity-tinged wars, expressed lower racial tolerance.

• The Middle East not so tolerant. Immigration is also a big issue in this region, particularly in Egypt and Saudi Arabia, which often absorb economic migrants from poorer neighbors.

• Racial tolerance low in diverse Asian countries. Nations such as Indonesia and the Philippines, where many racial groups often jockey for influence and have complicated histories with one another, showed more skepticism of diversity. This was also true, to a lesser extent, in China and Kyrgyzstan.
...
http://www.washingtonpost.com/blogs...s-most-and-least-racially-tolerant-countries/
 
Τι φόρο πληρώνει η Amazon;


Στο επίκεντρο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στη Βρετανία όσον αφορά τους ασήμαντους φόρους που πληρώνουν οι πολυεθνικές εταιρείες βρέθηκε το γνωστό ηλεκτρονικό πολυκατάστημα Amazon, αφού έγινε γνωστό πόσο φόρο εισοδήματος κατέβαλε


http://left.gr/news/ti-foro-plironei-i-amazon
 
Yes, Syria Has Been Using Chemical Weapons to Kill Its Own People.

Ανοίγει ο δρόμος για διεθνή επέμβαση;

Το λινκ είναι παλιό (25/4/2013). Στο μεταξύ διάστημα οι αμερικανοί παραδέχτηκαν μεν ότι έγινε χρήση χημικών, αλλά δεν ξέρουν τι είδους, ούτε απο ποιά πλευρά! Όσον αφορά το ποιόν των "επαναστατών" κατά του Άσαντ, δείτε αν θέλετε (με δική σας ευθύνη) το αδιανόητα βάρβαρο βίντεο στο λινκ που ακολουθεί. Από ότι φαίνεται το ανέβασαν οι ίδιοι που το διέπραξαν, περήφανοι για τις πράξεις τους.

http://www.defencenet.gr/defence/item/φρίκη-στη-συρία-νο-3

Εγώ πάντως δεν το είδα, μου αρκεί η περιγραφή.
 
Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να τά κάνει ακόμα και σε ποντίκια αυτά ,, δεν έχω ξαναδει ποτέ μου κατι τέτοιο !

αρρώστησα .....
 
Απάντηση: Re: Που πάει η υφήλιος?

http://www.defencenet.gr/defence/item/φρίκη-στη-συρία-νο-3

Εγώ πάντως δεν το είδα, μου αρκεί η περιγραφή.
Έτυχε και το έβλεπα πριν καμιά ώρα, μην έχοντας δει το ποστ σου. Τι να πω...
Εκείνο που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι το πώς αυτά τα βίντεο παραμένουν χύμα αναρτημένα από τη στιγμή που παραβιάζουν ένα σωρό κανονισμούς.
(εδώ,στα παλιά μουσικά μας νήματα, τα μισά βίντεο έχουν κατέβει για τα "δικαιώματα" των εταιριών)
Γιατί δεν κατεβαίνουν αυτά; Προετοιμάζεται, μήπως, η κοινή γνώμη να αποδεχτεί άλλες καταστάσεις;;;
Μακάρι να κάνω λάθος.
 
SHANGHAI (Reuters) - North Korean forces have seized a Chinese fishing boat, Chinese officials told state-run news agency Xinhua late on Sunday, creating a potential new irritant in ties between the two allies.
Chinese counselor to North Korea Jiang Yaxian said North Korea had "grabbed" the private vessel from the northern city of Dalian in waters between China and the Korean peninsula, according to the official news portal.
Tensions have been mounting between North Korea and China, its most important economic and political backer. Some Chinese banks have frozen out North Korea's main foreign exchange bank amid frustration in Beijing over Pyongyang's nuclear weapons and ballistic missile programs.

.....

http://news.yahoo.com/china-seeks-release-fishing-boat-seized-north-korea-162100668.html

:hmmmm2:
 
Κίνα: Αίτημα προς τη Β. Κορέα για απελευθέρωση πληρώματος και επιστροφή αλιευτικού

Το Πεκίνο υποστήριξε την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ τράπεζες της Κίνας σταμάτησαν τις δοσοληψίες με τη μεγαλύτερη τράπεζα ξένου συναλλάγματος της Βόρειας Κορέας.


http://left.gr/news/kina-aitima-pro...eytherosi-pliromatos-kai-epistrofi-alieytikoy
 
Ακρίδες......(και κατσαρίδες, ίσως)

ΝΥΤ: Πώς σκοτώνει η λιτότητα

Στις αρχές του μήνα ένα περιστατικό τριπλής αυτοκτονίας καταγράφτηκε στην παραθαλάσια πόλη Civitanova Marche στην Ιταλία. Ένα παντρεμένο ζευγάρι, η Anna Maria Sopranzi, 68 ετών και ο Romeo Dionisi, 62, πάσχιζαν να ζήσουν με μια σύνταξη περίπου 500 ευρώ και είχαν μείνει πίσω στην πληρωμή του ενοικίου.

Των David Stuckler και Sanjay Basu
Άρθρο δημοσιευμένο στους NYT


Η ιταλική κυβέρνηση στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας αύξησε το όριο συνταξιοδότησης και εξαιτίας αυτού ο κύριος Dionisi, πρώην εργάτης οικοδομής έγινε ένα από τους ιταλούς escodati (αποκλεισμένους) - μεγάλους εργάτες που εξωθήθηκαν στην φτώχεια χωρίς κανένα δίχτυ ασφαλείας. Στις 5 Απριλίου αυτός και η γυναίκα του άφησαν ένα σημείωμα στο αυτοκίνητο του γείτονα ζητώντας του συγχώρεση και μετά κρεμάστηκαν και οι δύο σε μια αποθήκη κοντά στο σπίτι τους. Όταν ο αδελφός της Sopranzi, Giuseppe Sopranzi, 73 ετών, άκουσε τα νέα έπεσε και πνίγηκε στην Αδριατική.

Η συσχέτιση μεταξύ ανεργίας και αυτοκτονίας έχει παρατηρηθεί ήδη από τον 19ο αιώνα. Όσοι ψάχνουν για δουλειά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να τερματίσουν τη ζωή τους σε σχέση με όσους εργάζονται.

..............

Μια αναγκαία εισαγωγή, κατ' αρχάς, πριν προχωρήσω στο ποστάρισμά μου. Καλά κάνουμε κι ασχολούμαστε με τις εστίες φωτιάς, τόσο της γειτονιάς μας (Συρία, Παλαιστίνη, Λίβανος, κ.ο.κ.), όπως και για τις πιο απομακρυσμένες. Κατά την άποψή μου, η απειλή και ο φόβος ξεσπάσματος ενός τοπικού ή γενικότερου πολέμου, καθόλου μικρή ως πιθανότητα, πρέπει να είναι στο επίκεντρο των σκεπτομένων ανθρώπων. Οπότε, καλά κάνουμε και το συζητάμε.

Τέτοιου είδους ζητήματα, βέβαια, δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ξεκομένα από άλλα, εξ ίσου σοβαρά, όπως αυτά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της επιτάχυνσης της εξάπλωσης της φτώχειας και της εξαθλίωσης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτά τα πλαίσια, θα φέρω προς προβληματισμό και συζήτηση το παρακάτω θέμα. Δεν είναι σημερινό ή χθεσινό, είναι λίγων μόλις ημερών, αλλά είναι τόσο κραυγαλέο - και ασφαλώς επίκαιρο - ώστε νομίζω ότι κολλάει εδώ:


ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ, ΦΑΤΕ… ΕΝΤΟΜΑ!
(Του Νίκου Μπογιόπουλου - Ριζοσπάστης, Σάββατο, 18-5-2013)

Το ακούσαμε κι αυτό! Η προτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) προς τον παγκόσμιο πληθυσμό, και ειδικά προς εκείνο το κομμάτι του πληθυσμού που λιμοκτονεί, είναι… «φάτε έντομα»!

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα, ο ΟΗΕ (υπό την αιγίδα του οποίου τελεί ο FAO) προτρέπει τους ανθρώπους να σιτίζονται με ακρίδες, με μυρμήγκια, ενδεχομένως και με κατσαρίδες

Οι καλοί επιστήμονες, που προτείνουν το εν λόγω «μενού» (και που πολύ κακώς δεν σκέφτηκαν να συνοδεύσουν την παρουσίαση της έκθεσής τους με ένα γεύμα στο οποίο θα συμμετείχαν οι ίδιοι, τρώγοντας – οι ίδιοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι – τα εδέσματα που προτείνουν στους άλλους…), πέραν της θρεπτικότητας της «εντομοφαγίας» ανέλυσαν και το πόσο οικονομική είναι ως μέθοδος διατροφής…

«Λύθηκε», λοιπόν, και το πρόβλημα του υποσιτισμού στον κόσμο. Πώς; Οι πεινασμένοι θα τρώνε… έντομα.

Ωστόσο, πριν φτάσουμε να δούμε τι θα τρώνε οι πεινασμένοι, θα ήταν σκόπιμο να αναρωτηθούμε: Γιατί οι πεινασμένοι είναι πεινασμένοι; Γιατί 2 δισ. άνθρωποι σήμερα στον πλανήτη, υποσιτίζονται; Γιατί σχεδόν ένα δισεκατομμύριο λιμοκτονούν κανονικά;

Μήπως η αιτία είναι ότι τάχα υπάρχει έλλειψη τροφίμων; Μήπως το πρόβλημα έγκειται - μισό αιώνα και βάλε από τότε που ο άνθρωπος κατάφερε να φτάσει μέχρι το Φεγγάρι - στο γεγονός ότι η επιστήμη και η τεχνολογία της παραγωγής τροφίμων δεν μπορεί να παρακολουθήσει την αύξηση του πληθυσμού και να καλύψει τις ανάγκες του σε διατροφή;

Μήπως δεν φτάνουν τα τρόφιμα που παράγονται στον κόσμο και γι’ αυτό πρέπει αντί για ψωμί να τρώμε…κουνούπια και σφήκες;

Η αλήθεια είναι (όπως μάλιστα το ομολογούσε ο ίδιος ο FAO με έκθεσή του ήδη από το 2004) ότι η γεωργική παραγωγή στον πλανήτη μπορεί, υπό τις παρούσες μάλιστα κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, να θρέψει όχι μόνο τα 7 δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά 12 δισεκατομμύρια!

Η αλήθεια είναι ότι – παρά τις δυνατότητες που υπάρχουν να εξαλειφθεί η πείνα – μέσα σε αυτό το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα, όπου τα τρόφιμα δεν είναι προϊόντα αλλά εμπορεύματα, που η διατροφή δεν αντιμετωπίζεται ως κοινωνική ανάγκη και ως δικαίωμα, αλλά ως πεδίο άντλησης καπιταλιστικού κέρδους, η πείνα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται (παρά, επαναλαμβάνουμε, τη δυνατότητα να παραχθούν διπλάσια τρόφιμα από τις ανάγκες του πληθυσμού), αλλά τα μισά από τα τρόφιμα που παράγονται ετησίως στον κόσμο πετιούνται!

Σύμφωνα με την έρευνα «Global Food: Waste Not, Want Not», που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Βρετανία, ποσοστό μεταξύ του 30% και του 50% από τους 4 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων που παράγονται ετησίως στον κόσμο «δεν φτάνει ποτέ στο ανθρώπινο στομάχι», αλλά όπως εξήγησαν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Μηχανολόγων Μηχανικών («IMeche») καταλήγει στα σκουπίδια. Σύμφωνα με τον δρ. Τιμ Φοξ του «IMeche», «είναι συγκλονιστική η ποσότητα των τροφίμων που πάει χαμένη στον κόσμο. Τα τρόφιμα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να θρέψουν τον αυξανόμενο παγκόσμιο πολιτισμό και ιδιαίτερα αυτούς που πεινάνε».

Η αλήθεια είναι, όπως επιβεβαιώνουν όλες οι επιστημονικές έρευνες, ότι τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια, ο ήδη υφιστάμενος ρυθμός της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων αυξάνεται με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από το ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού.

Είναι πάλι ο FAO (σ.σ.: αυτοί που μας λένε, δηλαδή, να τρώμε… έντομα) που διαπιστώνει ότι τα τρόφιμα που παράγονται σήμερα στον κόσμο είναι κατά 1,5 τουλάχιστον φορά περισσότερα απ’ όσα θα ήταν απαραίτητα, για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες όλου του πληθυσμού της Γης.

Εντούτοις, ενώ ισχύουν όλα αυτά, δισεκατομμύρια άνθρωποι πεινούν. Είναι προφανές ότι δεν πεινούν, γιατί «δεν υπάρχουν» τρόφιμα. Τρόφιμα υπάρχουν και με το παραπάνω.

Τότε γιατί πεινούν;

Είναι εξίσου προφανές:

Πεινούν γιατί τους θερίζει η φτώχεια! Γιατί τους θερίζει η εκμετάλλευση! Γιατί ο διαρκής τους υποσιτισμός και οι επαναλαμβανόμενες επισιτιστικές κρίσεις δεν προκαλούνται, τελικά, επειδή δεν υπάρχουν τρόφιμα, αλλά γιατί τα τρόφιμα που υπάρχουν, δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να τα αγοράσουν. Και δεν μπορούν να τα αγοράσουν γιατί σε αυτό το σύστημα, και για όσο υπάρχει αυτό το σύστημα, που τα τρόφιμα είναι εμπορεύματα, που ανήκουν σε μονοπώλια και σε κεφαλαιοκράτες, για όσο υπάρχει το σύστημα που τον ασύλληπτο πλούτο που παράγουν οι άνθρωποι του μόχθου - πλούτος ικανός να ικανοποιήσει την ανάγκη όλων των ανθρώπων όχι μόνο για ποιοτική τροφή, αλλά και κάθε άλλη σύγχρονη ανάγκη – θα τον υπεξαιρούν, θα τον συσσωρεύουν και θα το λιμνάζουν στα θησαυροφυλάκιά τους οι κηφήνες του καπιταλισμού, για όσο αυτή η βαρβαρότητα και η αποκτήνωση συνεχίζεται,

είναι πιο επικερδές για τα μονοπώλια ακόμα κι όταν δεν πουλάνε τα «εμπορεύματα – τρόφιμά τους», να τα πετάνε.

Είναι πιο επικερδές να αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων ακόμα κι αν προκαλούν επισιτιστικές κρίσεις.

Είναι πιο επικερδές να κρατούν στην πείνα δισεκατομμύρια ανθρώπους, αφού οι τελευταίοι, ως θύματα της καπιταλιστικής σαπίλας αδυνατούν να μετατραπούν σε «καταναλωτές». Και είναι πιο επικερδές, για τα μονοπώλια και τους κεφαλαιοκράτες, γι’ αυτά τα «παράσιτα» της κοινωνίας, να βάζουν μετά τους παρακεντέδες τους και τους οργανισμούς τους να υποδεικνύουν στους πεινασμένους να τρώνε… έντομα.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7443221&publDate=18/5/2013


Φυσικά, πριν αυτό το - εκπληκτικό, ομολογουμένως - σχόλιο του Μπογιόπουλου, η είδηση είχε δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, τόσο με τις προτροπές του FAO, όσο και με τον σχολιασμό τους:

http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e00.htm

http://www.fao.org/docrep/018/i3264e/i3264e00.pdf

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7434780&publDate=14/5/2013

Αν όχι τούτο το καλοκαίρι, ίσως από το επόμενο, μη σας φανεί παράξενο - όσοι μπορέσετε να κάνετε διακοπές στην επαρχία - να μην ακούσετε το γνωστό τερέτισμα του τζίτζικα, σήμα κατατεθέν της ελληνικής εξοχής. Κοιτάξτε γύρω σας, κι αν αντί για μουστάκια δείτε τίποτα περίεργα "τριχίδια" να ξεπηδούν γύρω από τα χείλια των συνανθρώπων μας - αρσενικών και θηλυκών - μην αναρωτηθείτε τί είναι: ποδαράκια από τζιτζίκια θα είναι το πιο πιθανό!
(Οι σφήκες και οι μέλισσες τσιμπάνε άγρια)

t106090.gif


t106066.gif


t106136.gif


Καλό βράδυ.
-
 
Status
Not open for further replies.