Πού θα βρω Sata Controller x 2 (ή x 4) σε PCI ή PCI-E, με οδηγούς για WHS?

Καλησπέρα σε όλους

Ότι λέει ο τίτλος. Έχω ήδη στημένο το PC με τα Windows Home Server και δεν τολμώ να τα περάσω γιατί μαθαίνω ότι οι δυο PCI-E καρτούλες/Sata Controllers της ASRock, που έχω εγκαταστήσει, μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα με το λογισμικό, λόγω έλλειψης οδηγών. Βλέπεις, οι κάρτες είναι καινούργιες και τα WHS είναι λογισμικό βασισμένο στον πυρήνα των Windows Server 2003, για το οποίο φυσικά οι νεότερες κατασκευές δεν έχουν οδηγούς.

Από ότι έχω ψάξει, μάλλον δεν θα βρω κάρτα/controller σε PCI-E, διότι αυτό το interface μάλλον έπεται των Windows Server 2003. Ξέρω όμως ότι υπάρχουν Sata Controllers σε απλό PCI (έστω και Sata 1.0, δηλ. πιο αργοί), που θα μπορούσαν να με καλύψουν, ώστε να διατηρήσω ή ακόμα και να αυξήσω τη συνολική χωρητικότητα;

Έχω ήδη εντοπίσει μια εδώ, που αναφέρει ότι δουλεύει (άρα έχει οδηγούς) στα Windows Server 2003, αλλά μου πέφτει κομματάκι αλμυρή.

Έχει κανείς υπ' όψη του κάτι άλλο;

Ευχαριστώ.
-

Καλησπέρα Παναγιώτη,

Βασικά μιας και τις έχεις τις κάρτες, δοκίμασέ τες πριν ψάξεις για άλλες.. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα (φαντάζομαι). Πάρα πολλές φορές τελικά το σύστημα βρίσκει drivers μόνο του ή κάνουν παρεμφερείς.

Η καρτούλα στο HAC που έχεις βρει στα 40 μάλλον οικονομική χαρακτηρίζεται.. Δεν βρίσκεις εύκολα τέτοιες κάρτες γενικότερα.

SATA150 με SATA300 δεν εχουν διαφορά σε επιδοσεις.
Αν εχουν τοτε αυτη υπαρχει μονο και μονο απο το καλυτερο τσιπακι ελεγχου, και οχι λογω πρωτοκολλου. Και υπαρχει διαφορά αναμεσα σε ιδιου πρωτοκολλου αλλά διαφορετικη μαρκας ή ακομα και γενιας τσιπακια.
Αλλιως παει ενας ελεγκτης nvidia, ati (amd τωρα), intel, SIL, ITE, VIA, Promise, κτλ
Ακομα και οι σημερινοι δισκοι δεν τερματιζουν το SATA150 (παρα μονο σε bufferring).

Απλες καρτες SATA150 σε PCI εχουν συνηθως για τσιπακι το SIL3112 ή το SIL3114.
Θα ελεγα να μεινεις μακρια του. Αργο.

Δεν ξερω τι καρτες εχεις, αλλά Asrock, μηπως εννοεις την onboard που απλα παταει σε PCI-e?

Μπορεις να δοκιμασεις να ορισεις απο το bios τον ελεγκτη SATA να λειτουργει σε PATA mode/IDE mode/compatibility mode ή οπως αλλιως το λεει η μητρικη σου για τον ενσωματωμενο ελεγκτη SATA.
Μετα δεν θα χρειαζεσε driver για τον SATA controller αφου θα μασκαρεται ως EIDE (για το οποιο εχει ενσωματωμενους οδηγους το λειτουργικο).

Διαφορετικα ριξε μια ματια: http://www.google.gr/search?hl=el&c...ver+compatibility&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Last edited:
Θα βάλεις drivers από Win XP 32bit, που είναι το πρόβλημα?

Εγώ όλα έτσι τα έχω και κανένα δεν παραπονέθηκε κατά την εγκατάσταση.

Και έχω και Sil3112 και Sil3114 που δουλέψανε άψογα πάνω στον WHS.

Χρησιμοποιώ αυτόν τον controller 8 μήνες τώρα, χωρίς πρόβλημα.
Οι drivers ειναι αυτοί του Windows Server 2003.
Η μητρική του WHS μου έχει 4 Χ Sata και μ' αυτόν τον controller, έχω αυξήσει τις διαθέσιμες Sata συνδέσεις σε 8.

Last edited by a moderator:
Sata Controller από το e-shop

Χρησιμοποιώ αυτόν τον controller 8 μήνες τώρα, χωρίς πρόβλημα.
Οι drivers ειναι αυτοί του Windows Server 2003.
Η μητρική του WHS μου έχει 4 Χ Sata και μ' αυτόν τον controller, έχω αυξήσει τις διαθέσιμες Sata συνδέσεις σε 8.

Γιάννη, καλησπέρα. Το link δεν δουλεύει, προφανώς το e-shop έχει αποσύρει το προϊόν.

Μπορείς να δώσεις λεπτομέρειες, ώστε να τον ψάξω αλλού;
Ευχαριστώ.
-

Οδηγοί για Sata Controllers

SATA150 με SATA300 δεν εχουν διαφορά σε επιδοσεις.
Αν εχουν τοτε αυτη υπαρχει μονο και μονο απο το καλυτερο τσιπακι ελεγχου, και οχι λογω πρωτοκολλου. Και υπαρχει διαφορά αναμεσα σε ιδιου πρωτοκολλου αλλά διαφορετικη μαρκας ή ακομα και γενιας τσιπακια.
Αλλιως παει ενας ελεγκτης nvidia, ati (amd τωρα), intel, SIL, ITE, VIA, Promise, κτλ
Ακομα και οι σημερινοι δισκοι δεν τερματιζουν το SATA150 (παρα μονο σε bufferring).

Απλες καρτες SATA150 σε PCI εχουν συνηθως για τσιπακι το SIL3112 ή το SIL3114.
Θα ελεγα να μεινεις μακρια του. Αργο.

Δεν ξερω τι καρτες εχεις, αλλά Asrock, μηπως εννοεις την onboard που απλα παταει σε PCI-e?

Μπορεις να δοκιμασεις να ορισεις απο το bios τον ελεγκτη SATA να λειτουργει σε PATA mode/IDE mode/compatibility mode ή οπως αλλιως το λεει η μητρικη σου για τον ενσωματωμενο ελεγκτη SATA.
Μετα δεν θα χρειαζεσε driver για τον SATA controller αφου θα μασκαρεται ως EIDE (για το οποιο εχει ενσωματωμενους οδηγους το λειτουργικο).

Διαφορετικα ριξε μια ματια: http://www.google.gr/search?hl=el&c...ver+compatibility&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Για την καρτούλα του HAC, που έβαλα το link της πιο πάνω, δεν έχω πληροφορία άλλη (ούτε τι chip φοράει, ούτε τί επιδόσεις έχει, απλά λέει ότι είναι SATA1, δηλ. 1.5 Gbps). Άρα δεν ξέρω τί παίζει.

Όσο αφορά στις κάρτες της ASRock, που λέω, δεν είναι καμιά onboard. Είναι δυο ξεχωριστές κάρτες σε PCI-E και συμβατές με SATA3, αλλά βέβαια και με τις προηγούμενες εκδόσεις SATA.

Θα βάλεις drivers από Win XP 32bit, που είναι το πρόβλημα?

Εγώ όλα έτσι τα έχω και κανένα δεν παραπονέθηκε κατά την εγκατάσταση.

Και έχω και Sil3112 και Sil3114 που δουλέψανε άψογα πάνω στον WHS.

Αστέριε, σε ευχαριστώ. Αυτό σκεφτόμουνα κι εγώ, αλλά να, δεν ξέρω τί παίζει βρε παιδί μου, και για αυτό ρωτάω για να μαζεύω γνώσεις και πείρα.
-

Re: Sata Controller από το e-shop

Γιάννη, καλησπέρα. Το link δεν δουλεύει, προφανώς το e-shop έχει αποσύρει το προϊόν.

Μπορείς να δώσεις λεπτομέρειες, ώστε να τον ψάξω αλλού;
Ευχαριστώ.
-

Καλησπέρα και σε σένα Παναγιώτη.
Πρόκειται για τον PROMISE SATA300 TX4 PCI SATA II (3.0Gb/s) 4-Port Adapter.
Μέσα σ' αυτή τη συζήτηση στο 3ο post, θα βρείς link για το προϊόν.

PS. όταν έβαλα το link για το e-shop (από εκεί τον πήρα εγώ), το link ήταν ενεργό, αλλά ο controller ήταν εξαντλημένος (δεν είχε τιμή).

φιλικά
Γιάννης

Παρεπιπτόντως, 1.5Gbps που δίνουν οι Sil3112 και Sil3114, μου δίνανε περίπου 70mb/sec μέσω δικτύου, το οποίο ήταν το όριο για τον 500άρη δίσκο που είχα στον Server. Και η onboard που ήταν 3Gbps, δεν έδινε παραπάνω.

Για την δουλειά που θα κάνει ο WHS, μιά χαρά θα δουλεψουν, μονοκόμματα αρχεία θα στέλνει προς τους client pc και media players/TV, που δεν φτάνουν με τίποτα να ζορίσουν τον controller.

Τις αγόρασα 7 και 10 αντίστοιχα από Ebay...

Ωραια, αρα βρισκεις τι τσιπακι φορανε οι καρτες που εχεις και δοκιμαζεις drivers απο αλλο λειτουργικο.

Τωρα οσο αφορά τα SIL ειναι αργα αλλά οχι οτι δεν θα κανεις δουλεια, ειδικα για τετοια χρηση. Απλα αν ηταν να δωσεις 45 να προτιμουσες καποιο αλλο τσιπακι ελεγχου, οπως το Promise που αναφερθηκε πιο πανω.
Αρκει να εχει driver.

Αφου ομως εχεις ηδη καρτες παλευεις με αυτες και αν βρεις κατι φθηνο σε SIL3114 (4 sata) τοτε ενταξει.

Κάρτες της ASRock

Ωραια, αρα βρισκεις τι τσιπακι φορανε οι καρτες που εχεις και δοκιμαζεις drivers απο αλλο λειτουργικο.
Τωρα οσο αφορά τα SIL ειναι αργα αλλά οχι οτι δεν θα κανεις δουλεια, ειδικα για τετοια χρηση. Απλα αν ηταν να δωσεις 45 να προτιμουσες καποιο αλλο τσιπακι ελεγχου, οπως το Promise που αναφερθηκε πιο πανω.
Αρκει να εχει driver.

Αφου ομως εχεις ηδη καρτες παλευεις με αυτες και αν βρεις κατι φθηνο σε SIL3114 (4 sata) τοτε ενταξει.

Καλημέρα,

Οι κάρτες της ASRock είναι αυτές και όπως βλέπετε, φορούν τσιπάκι Marvell 88SE9123.

Το ερωτηματικό είναι αν υπάρχουν οδηγοί γι αυτό το τσιπάκι για WHS ή Windows Server 2003. Το site της "μαμάς" δίνει οδηγούς μόνο για Windows XP, Vista & 7. Θα το ψάξω κι αλλού. Εκτός κι αν ήδη ξέρει κάποιος κάτι.

Ευχαριστώ.
-

Οδηγοί για Windows Server 2003 του chip της Marvell

Καλημέρα, Δημήτρη και σ' ευχαριστώ.

Τελικά, με μια σύντομη έρευνα που έκανα, διαπίστωσα ότι για το συγκεκριμένο chip δεν υπάρχουν οδηγοί για τα (32μπιτα) Windows Server 2003, που θα έκαναν ΚΑΙ για τα WHS.

Θα ακολουθήσω τη συμβουλή σας και θα εγκαταστήσω τον οδηγό που υπάρχει για τα 32μπιτα XP.

Αν δεν κάνω δουλειά, θα ψάξω για άλλη κάρτα, με οδηγό ή οδηγούς για τα Windows Server 2003, σαν αυτή του HAC shop ή αυτή της Promise.

Καλημέρα και πάλι.
-