Πού θα βρω UPS με 10Α έξοδο;

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ήδη νήμα, στο οποίο συζητούνται ζητήματα που αφορούν στην αγορά και στην επιλογή UPS, αποφάσισα να ανοίξω αυτό το ξεχωριστό νήμα, για να συζητήσω τις δικές μου συγκεκριμένες απαιτήσεις για εύρεση του σωστού και κατά το δυνατόν οικονομικότερου UPS της κατηγορίας που ψάχνω.

Ψάχνω, λοιπόν, ένα UPS, χωρίς φρου-φρού και αρώματα, αλλά αρκούντως επαρκούς ισχύος, ώστε να μπορεί μα σηκώσει το τροφοδοτικό και το Home Server PC, που μόλις έστησα και αδυνατώ να περάσω το λειτουργικό γιατί κανένα από τα UPS που έχω σε διάθεση δεν το σηκώνει.

Προς άρσιν αποριών, πρέπει να πω πως το PC έχει 14 σκληρούς Sata, έναν IDE, 3 ανεμιστήρες 140mm, 2 ίδιους 120mm, ακόμα δύο 80mm, ένα DVD-ROM drive, επεξεργαστή Pentium D 935 Presler, δύο RAM DIMMs DDR2, μία κάρτα PCI Sata Controller και δύο κάρτες PCI-E Sata Controllers. Τη βασική του σύνθεση την είχα αναφέρει προ ημερών σε αυτό το post, αλλά υπήρξαν αλλαγές, οι σοβαρότερες των οποίων ήταν η αλλαγή του οπτικού οδηγού, η προσθήκη μιας κάρτας PCI Sata Controller και περισσότερων σκληρών για αύξηση της συνολική αποθηκευτικής χωρητικότητας καθώς και η αλλαγή του τροφοδοτικού με ένα CoolerMaster Real Power pro 1250W.

Το PC και το τροφοδοτικό του, λοιπόν, απαιτούν UPS με δυνατότητα εξόδου σε σταθερή βάση περί τα 10Α, ώστε να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα. Το δοκίμασα σε 1500άρι NRG Guard 1200 AP, αλλά δεν το σηκώνει (έχει μόλις 6.52Α έξοδο). Δεν έχω μεγαλύτερο να το δοκιμάσω. Ένα παρεμφερούς ισχύος Smart UPS της APC έχει μέγιστη έξοδο 6.4Α. Τα άλλα που έχω είναι μικρότερα. Άρα μιλάμε για UPS από 2 έως 2.5 kVA.

Όσα έχω εντοπίσει περνάνε το βαλάντιό μου. Υπάρχει καμιά πρόταση;
Ευχαριστώ.
-

Είχα πάρει προσφορά για ένα μεγάλο ups προκειμένου να βάλω laser έγχρωμο εκτυπωτή επάνω. Ήταν 6KVA. Ελληνικής κατασκευής. DSP Multipower έγραφε. Αν θες άλλες πληροφορίες, πάρε τηλ τον Στέλιο Χιώτη στην Καλαμάτα να σου πει που τα πουλάει (δεν ξέρω κάποιον άλλον).

Πληροφορίες εδώ: http://www.xcopy.gr/

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ήδη νήμα, στο οποίο συζητούνται ζητήματα που αφορούν στην αγορά και στην επιλογή UPS, αποφάσισα να ανοίξω αυτό το ξεχωριστό νήμα, για να συζητήσω τις δικές μου συγκεκριμένες απαιτήσεις για εύρεση του σωστού και κατά το δυνατόν οικονομικότερου UPS της κατηγορίας που ψάχνω.

Ψάχνω, λοιπόν, ένα UPS, χωρίς φρου-φρού και αρώματα, αλλά αρκούντως επαρκούς ισχύος, ώστε να μπορεί μα σηκώσει το τροφοδοτικό και το Home Server PC, που μόλις έστησα και αδυνατώ να περάσω το λειτουργικό γιατί κανένα από τα UPS που έχω σε διάθεση δεν το σηκώνει.

Προς άρσιν αποριών, πρέπει να πω πως το PC έχει 14 σκληρούς Sata, έναν IDE, 3 ανεμιστήρες 140mm, 2 ίδιους 120mm, ακόμα δύο 80mm, ένα DVD-ROM drive, επεξεργαστή Pentium D 935 Presler, δύο RAM DIMMs DDR2, μία κάρτα PCI Sata Controller και δύο κάρτες PCI-E Sata Controllers. Τη βασική του σύνθεση την είχα αναφέρει προ ημερών σε αυτό το post, αλλά υπήρξαν αλλαγές, οι σοβαρότερες των οποίων ήταν η αλλαγή του οπτικού οδηγού, η προσθήκη μιας κάρτας PCI Sata Controller και περισσότερων σκληρών για αύξηση της συνολική αποθηκευτικής χωρητικότητας καθώς και η αλλαγή του τροφοδοτικού με ένα CoolerMaster Real Power pro 1250W.

Το PC και το τροφοδοτικό του, λοιπόν, απαιτούν UPS με δυνατότητα εξόδου σε σταθερή βάση περί τα 10Α, ώστε να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα. Το δοκίμασα σε 1500άρι NRG Guard 1200 AP, αλλά δεν το σηκώνει (έχει μόλις 6.52Α έξοδο). Δεν έχω μεγαλύτερο να το δοκιμάσω. Ένα παρεμφερούς ισχύος Smart UPS της APC έχει μέγιστη έξοδο 6.4Α. Τα άλλα που έχω είναι μικρότερα. Άρα μιλάμε για UPS από 2 έως 2.5 kVA.

Ευχαριστώ.
-

Το UPS που έχεις τώρα σου βγάζει ένδειξη υπερφόρτωσης ή πέφτει η προστασία του με το που ξεκινάς το μηχάνημα;

Ενδεικτικά, οι δικοί μου 2 WHS (με 8 και 9 δίσκους ο καθένας) καθώς και το κυρίως PC μου με την οθόνη του υποστηρίζονται άνετα από ένα Eaton του 1KVA.

Απάντηση: Re: Πού θα βρω UPS με 10Α έξοδο;

Το UPS που έχεις τώρα σου βγάζει ένδειξη υπερφόρτωσης ή πέφτει η προστασία του με το που ξεκινάς το μηχάνημα;

Καλησπέρα, Δημήτρη

Δυστυχώς, δεν το πρόσεξα (ξέρω, έκανα πατάτα, αλλά έτσι είναι :bigcry:). Υποθέτω όμως ότι περί υπερφόρτισης πρόκειται, διότι με το που ξεκίναγε το PC (1-2 δευτερόλεπτα), έπεφτε η τροφοδοσία και σταμάταγε και μετά από 1-2 δευτερόλεπτα ξαναξεκίναγε για να επαναληφθεί ο ίδιος κύκλος. Αν ήταν θέμα προστασίας (λόγω υπερθέρμανσης λ.χ.) δεν θάπρεπε να χρειάζεται αναμονή για λίγα λεπτά και μετά manual reset? Συνήθως έτσι λειτουργούν όλα τα γνωστά κυκλώματα προστασίας. Τα λέω σωστά ή όχι;

Ενδεικτικά, οι δικοί μου 2 WHS (με 8 και 9 δίσκους ο καθένας) καθώς και το κυρίως PC μου με την οθόνη του υποστηρίζονται άνετα από ένα Eaton του 1KVA.

Δεν ξέρω τί γίνεται με το δικό μου, αλλά δεν θεωρώ και εντελώς αδύνατο να υπερφορτίζεται το UPS με τέτοιο hardware. Για να φταίει πάλι το - καινούργιο - τροφοδοτικό, το θεωρώ απίθανο. Άλλωστε αν είχε βλάβη το τροφοδοτικό δεν θα δούλευε ακόμα κι αν του αφαιρούσα όχι έναν αλλά όλους τους δίσκους (νομίζω). Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και το προηγούμενο το 750άρι ETASIS, που αφαίρεσα - και που λανθασμένα το αφαίρεσα. ΟΚ, δεν το ξαναλλάζω τώρα, ότι κι αν γίνει, αλλά λέω.

Επίσης, για να μειώσεις λίγο το "ζόρι" που τραβάει το τροφοδοτικό (και κατ' επέκταση το UPS) κατά την εκκίνηση, κοίταξε αν οι controllers σου υποστηρίζουν staggered drive spin-up.

Χμμμ... πρέπει να ψάξω στα χαρακτηριστικά των κατασκευαστών των καρτών (αν τα δίνουν). Αλλά κι αν όντως τα βρω και υπάρχει η υποστήριξη, δεν πρέπει πρώτα να περάσω το λειτουργικό και μετά να ενεργοποιήσω αυτή τη δυνατότητα; Ή γίνεται κατά το σετάπ, στη BIOS?

Ληφθεί υπ' όψιν ότι η κάρτα της Promise έχει δικό της BIOS. Δεν το έχω ψάξει, αλλά μπορεί να έχει τη δυνατότητα μέσα από αυτό να γίνεται.

Τί λέτε;
-

Ευχαριστώ.
-

το μηχανημα σου δεν κανει ουτε κατα φαντασια για server....

Pentium D 935 Presler giα server ??????

αντι να ψαχνεις ups φτιαξε πρωτα ενα green server που καιει το πολυ μεχρι 45watt χωρις τους δισκους.

Αυτο που εχεις ειναι πηγη φασαριας υπερθερμανσης τεραστιας καταναλωσης

το μηχανημα σου δεν κανει ουτε κατα φαντασια για server....

Pentium D 935 Presler giα server ??????

αντι να ψαχνεις ups φτιαξε πρωτα ενα green server που καιει το πολυ μεχρι 45watt χωρις τους δισκους.

Αυτο που εχεις ειναι πηγη φασαριας υπερθερμανσης τεραστιας καταναλωσης

Καλησπέρα, φίλε μου

Το θέμα του hardware του συγκεκριμένου υπολογιστή έχει εκτεταμένα συζητηθεί στο παρελθόν στο νήμα Windows HOME SERVER, σε αυτό το post, αλλά και αρχικά σε αυτό το post, και σε πολλές συνέχειες. Είχα από τότε εξηγήσει ότι μεγάλο μέρος του hardware, συμπεριλαμβανόμενου ΚΑΙ του επεξεργαστή, προϋπήρχε και με κάποιον τρόπο θα χρησιμοποιούταν είτε σε αυτόν είτε σε άλλον υπολογιστή.

Θεώρησα σωστό να τον χρησιμοποιήσω σε αυτόν για τους εξής λόγους:

1) Είναι διπύρηνος, όπως όλοι οι Pentium D και ως εκ τούτου - για την εποχή του - ικανής επεξεργαστικής ισχύος. Θα έλεγα μάλιστα πως για τη χρήση που προορίζεται, περισσεύει κι όλας, αλλά, όπως είπε και ο Δημήτρης¨
...........
Από επεξεργαστή / MB / κάρτα γραφικών, τον συνδυασμό με την μικρότερη κατανάλωση. Εφόσον σου περισσεύει ο Q6700, μάλλον και εγώ αυτόν θα έβαζα σε κάποιο MB με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών.

Τα γκάζια ουδείς εμίσησε.......

2) Μου περίσσευε σαν αχρησιμοποίητος, στοκαρισμένος και καινούργιος.

3) Η κατανάλωση ενέργειας δεν είναι κάτι που δεν με ενδιαφέρει, αλλά έρχεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με άλλα ζητήματα, κυριώτερα των οποίων είναι:
- Η απρόσκοπτη και απροβλημάτιστη λειτουργία του υπολογιστή, χωρίς δηλαδή να σκέφτομαι ότι κάποιο κομμάτι του hardware θα με αφήσει στη μέση γιατί είναι εκ φύσεως προβληματικό ή κάτι ανάλογο.
- Η επίτευξη μιας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αποθηκευτικής χωρητικότητας εκ των υπαρχόντων αχρησιμοποίητων εξαρτημάτων
- Η μεγαλύτερη δυνατή ευκολία που θα μου προσέφερε ένα τέτοιο εγχείρημα, ώστε να βάλω μια τάξη στους διάφορους υπολογιστές που "κείνται εντός των τειχών" διάσπαρτοι και χωρίς σωστό προορισμό ο καθένας

Αυτά κυρίως. Τώρα, το ότι θα είχα να αντιμετωπίσω κάποια ζητήματα με αυτή τη σύνθεση ήταν εν γνώσει μου. Καλό θα ήταν να μπορούσα να τα λύσω με τη βοήθειά σας, μερικών την οποία έχω ήδη αξιοποιήσει και θεωρώ πολύτιμη (καθώς και κάποιων άλλων φίλων από το διπλανό φόρουμ, για να είμαι πιο δίκαιος).

Επί του θέματος τώρα, να σας πω κι ένα σημερινό, τόσο αστείο (τρόπος του λέγειν) όσο και τραγικό γεγονός: Βρήκα σε αγγελία ένα καινούργιο UPS 2000VA (που νομίζω ότι με καλύπτει) σε καλή τιμή. Πήρα τηλέφωνο το πρωί να το κλείσω και συνεννοηθήκαμε να συναντηθούμε σήμερα κάποια στιγμή να το πάρω. Κατά το μεσημέρι, που τελείωσα τα καθημερινά, δοκίμασα να τον ξαναβρώ, αλλά δεν απαντούσε. Μετά από επανειλημμένες κλήσεις απάντησε κάποιος κατά τις 3μιση. Μου είπε ότι το τηλέφωνο δεν είναι δικό του αλλά του αδελφού του και του εξήγησα ότι το πρωί μιλήσαμε για την αγγελία. Μου είπε ότι δυστυχώς δεν μπορεί να μου μιλήσει τώρα, γιατί.........βρίσκεται στο χειρουργείο, επειδή είχε ατύχημα!

Έπαθα πλάκα. Του ευχήθηκα να βγει ο άνθρωπος σώος και να αναρρώσει γρήγορα και μετά το έκλεισα. Τί να πω περισσότερο. :frown: Απλά είχα τύψεις μήπως ήμουνα γκαντέμης και τον πήρα στο λαιμό μου τον άνθρωπο.

Μετά άρχισα να ψάχνω για καινούργιο.

Καλό βράδυ.
-

Last edited:
Θα με τρελλάνει.............

...........τό άτιμο; :BDBDG54:

Μετά από όλες τις αλλαγές και μετά τη σύνδεσή του σε UPS 2000VA, μου παρουσιάζει πάλι το ίδιο φαινόμενο. Και μόλις το 'ελευθερώσω" λίγο (ένας ή δύο σκληροί OFF), ξεκινάει κανονικά και μπαίνω στη BIOS χωρίς πρόβλημα.

Καμιά ιδέα τί μπορεί να φταίει;
-

Το ρεύμα που τραβάνε όλοι μαζί οι δίσκοι για να ξεκινήσουν ταυτόχρονα. Και πιθανότατα καταρρέει από υπερφόρτωση το τροφοδοτικό σου, όχι το UPS. Πούλα 6 του 1GB και πάνε πάρε 3 WD EARS των 2GB να ησυχάσεις...

Ρεύμα εκκίνησης

Το ρεύμα που τραβάνε όλοι μαζί οι δίσκοι για να ξεκινήσουν ταυτόχρονα. Και πιθανότατα καταρρέει από υπερφόρτωση το τροφοδοτικό σου, όχι το UPS. Πούλα 6 του 1GB και πάνε πάρε 3 WD EARS των 2GB να ησυχάσεις...

Ναι, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω (θεωρητικά). Άλλωστε, το UPS δεν έδειξε σε καμιά στιγμή υπερφόρτωση. Αλλά μιλάμε για τροφοδοτικό 1250W και CoolerMaster Real Power Pro, όχι κανένα no name, που να πάρει... :furious3:

Και ο λόγος που δεν επέστρεψα πίσω στο προηγούμενο ETASIS 750W ήταν αυτός ακριβώς.

Τώρα, το μόνο που σκέφτομαι είναι να το ελαφρύνω λίγο σε μόνιμη βάση, δηλ. να αφαιρέσω δυο (750άρηδες) δίσκους από το σύνολο. Θα έχω έτσι συνολική χωρητικότητα 11TB από την οποία, εκμεταλλεύσιμη 10.5TB, που νομίζω ότι θα με φτάσει.

Όσο για του EARS δυστυχώς ανήκουν κι αυτοί στους "πράσινους" και δεν συνίστανται για WHS. Υπάρχει σχετική συζήτηση γι αυτό.
Καλημέρα.
-

Δεν έχουν κανένα θέμα οι EARS με τον WHS, αν τους τζαμπερώσεις και τους βάλεις όπως είναι μονοκόμματους (με ένα partition) στο data pool. Έβαλα έναν έτσι και δούλευε απροβλημάτιστα για πάνω από μήνα..

Δεν έχουν κανένα θέμα οι EARS με τον WHS, αν τους τζαμπερώσεις και τους βάλεις όπως είναι μονοκόμματους (με ένα partition) στο data pool. Έβαλα έναν έτσι και δούλευε απροβλημάτιστα για πάνω από μήνα..

Συμφωνώ.. Κανένα πρόβλημα. Ούτε οι αντίστοιχοι Seagate (εκτός αν πέσεις σε προβληματικό κομμάτι).

Χμμμ.... αυτό είναι νέο για μένα. Θα ήθελα να το συζητήσουμε, διότι στην προηγούμενη σχετική συζήτηση άλλα είχαν λεχθεί. Δυστυχώς όμως, αύριο φεύγω για επαρχία μέχρι τέλος της βδομάδας, κι έτσι δεν θα μπορέσω να παρακολουθήσω το φόρουμ. Θα ξαναποστάρω κατά το Σαββ/κο ή τη Δευτέρα. Μέχρι τότε, στην αναμονή.

Ευχαριστώ πολύ και καληνύχτα.
-

Ληφθεί υπ' όψιν ότι η κάρτα της Promise έχει δικό της BIOS. Δεν το έχω ψάξει, αλλά μπορεί να έχει τη δυνατότητα μέσα από αυτό να γίνεται.
Έχει BIOS, αλλά δε μπορείς να μπεις μέσα να ρυθμίσεις κάτι.

Υπερφορτώνεται το τροφοδοτικό σου. Θέλεις λιγότερους δίσκους με μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Η λύση του χωριστού NAS δε βολεύει?

Υπερφόρτωση τροφοδοτικού

........

Υπερφορτώνεται το τροφοδοτικό σου. Θέλεις λιγότερους δίσκους με μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Η λύση του χωριστού NAS δε βολεύει?

Δεν μπορώ, παρά να συμφωνήσω 100% μαζί σου όπως και με τον Asteris, που το επεσήμανε παραπάνω. Το πρόβλημα το έχω μάλλον εντοπίσει στο γεγονός ότι πρέπει να δημιουργείται η υπερφόρτωση στα δύο - και μοναδικά, που έχει το τροφοδοτικό -rails, που φέρουν τα Molex connectors, στα οποία έχω συνδέσει 7 δίσκους (6 SATA με αντάπτορες και 1 IDE) συν τον οπτικό οδηγό DVD-ROM συν δυο ανεμιστήρες συν ένα fan controller συν το floppy, ειδικά στο ένα από αυτά, που έχει τους 6 SATA πάνω του. Αντίθετα, ενώ έχει μόνο δύο rails με Molex (3 Molex το καθένα συν 1 floppy drive connector), έχει 4 rails για Sata, από δύο connectors το καθένα, που είναι μεν όλα αγκαζαρισμένα (σύνολο 8 δίσκοι), αλλά λόγω καλύτερου διαμοιρασμού δεν υπερφορτώνονται.

Πρέπει να δω αν μπορώ να ελαφρύνω λίγο το συγκεκριμένο rail και να μεταφέρω λίγο από το φορτίο του σε ένα από τα άλλα rails, αυτά που τροφοδοτούν μόνο δίσκους SATA. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζομαι ένα Y-Adapter, όπως αυτούς που υπάρχουν για σύνδεση Molex (φωτό πιο κάτω), αλλά όχι με Molex, αλλά με Sata Power Connectors. Υπάρχει κάτι τέτοιο;

Το Y-Connector για Molex, που λέω παραπάνω, είναι αυτό:

878251.jpg

Ζητάω ένα ίδιο, αλλά για συσκευές SATA, δηλαδή με βύσματα σαν το παρακάτω:

molextosatapowercable.jpg

Δεν έχω εντοπίσει Y-Connector με τέτοια βύσματα. Αν υπάρχει κάπου, ας με πληροφορήσει όποιος το έχει δει ή το γνωρίζει. Αλλιώς θα αγοράσω τρία-τέσσερα τέτοια και θα πέσει "κοψε-ράψε" στα καλώδια για να φτιάξω κανα-δυο.

Το NAS δεν είναι κάτι που με απασχολεί αυτή τη στιγμή. Αργότερα, ίσως......
-

Last edited:
Κυκλοφορούν από IDE σε 2 SATA παροχές.

Βασικά, μπερδεύτηκα, γράφεις:

Το πρόβλημα το έχω μάλλον εντοπίσει στο γεγονός ότι πρέπει να δημιουργείται η υπερφόρτωση στα δύο - και μοναδικά, που έχει το τροφοδοτικό -rails, που φέρουν τα Molex connectors, στα οποία έχω συνδέσει 7 δίσκους (6 SATA με αντάπτορες και 1 IDE) συν τον οπτικό οδηγό DVD-ROM συν δυο ανεμιστήρες συν ένα fan controller συν το floppy, ειδικά στο ένα από αυτά, που έχει τους 6 SATA πάνω του

Αντίθετα, ενώ έχει μόνο δύο rails με Molex (3 Molex το καθένα συν 1 floppy drive connector), έχει 4 rails για Sata, από δύο connectors το καθένα, που είναι μεν όλα αγκαζαρισμένα (σύνολο 8 δίσκοι),

8+6=14 δίσκοι σωστά? :blink:

Κυκλοφορούν από IDE σε 2 SATA παροχές.

Αυτό το ξέρω, το έχω βρει. Αλλά δεν μου κάνει, γιατί θέλω να διανείμω ισχύ από rail με βύσμα SATA. Π.χ. να κάνω ένα ή δύο από τα 4 rails Sata από διπλό -> τριπλό. Μάλλον θα πάρω ένα Sata extension, που έχω βρει, θα το κόψω και θα του κοτσάρω άλλο ένα αρσενικό Sata πάνω του.

Ή, εναλλακτικά, μπορεί να κόψω την απόληξη του ίδιου του rail στο τροφοδοτικό και εκεί να κοτσάρω άλλο ένα Sata.

Βασικά, μπερδεύτηκα, γράφεις:

8+6=14 δίσκοι σωστά? :blink:

Συν ένας IDE, σύνολο 15 (δες το πρώτο μου post).

Last edited:
Πρέπει να έχω τριπλά ή τετραπλά SATA κομμένα απο τροφοδοτικό αν χρειαστείς.

Απίστευτος!

Πρέπει να έχω τριπλά ή τετραπλά SATA κομμένα απο τροφοδοτικό αν χρειαστείς.

:a0210:

:BDGBGDB55:

Ωρέ θηρίο, έκατσες κι έκοβες τα καλώδια από τα τροφοδοτικά;

Θα τα χρειαστώ σίγουρα. Σου στέλνω PM.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
-