Πραγματικές και πλασματικές οικονομικές ανισότητες στην Ελλάδα

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Επτά στους 10 επαγγελματίες δηλώνουν ότι είναι «φτωχοί»
Γιʼ αυτο το υπουργείο Οικονομικών μελετά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου...

Εισοδήματα σημαντικά χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου δηλώνει το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών, γεγονός που καταδεικνύει αφενός μεν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, αφετέρου δε την πεπερασμένη αποτελεσματικότητα που θα έχει η μείωση του αφορολογήτου κατά 1.000 ή 1.500 ευρώ που μελετά το υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα από αυτές τις επαγγελματικές ομάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, από την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2006 (οικονομικό έτος 2007) προκύπτει ότι από τους 383.818 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 213.675, δηλαδή το 70,9%, δήλωσαν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, με το αφορολόγητο όριο στα 10.500 ευρώ. Την ίδια χρονιά, μόνο το 45,4% των μισθωτών και συνταξιούχων (1.921.223 φορολογούμενοι επί συνόλου 4.292.694) δήλωσαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Αλλά και το προηγούμενο έτος, πάλι επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες (71,8% του συνόλου) είχαν δηλώσει εισόδημα έως 10.000 ευρώ έναντι 48,1% των μισθωτών και συνταξιούχων. Αντίστοιχα, από τους 686.383 φορολογούμενους που έχουν εισόδημα από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, οι έξι στους δέκα (58,3%) δηλώνουν ότι αυτό δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100018_17/08/2008_281450

Τα σχόλιά σας παρακαλώ.... σε συνδυασμό με την πρόσφατη ειδική φορολογία επί των μισθωτών, ενώ η μείωση φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες συνεχίζει να ισχύει κανονικά.

και προκαταβολικά σας λέω ότι αποδέχομαι πλήρως το πάγωμα των αμοιβών των δημόσιων υπαλλήλων, άρα και των δικών μου.

Σαν μισθωτός έχω να πω ότι τα "σπασμένα" τα πληρώνουν και θα τα πληρώνουν μια ζωή οι μισθωτοί (δημόσιου-ιδιωτικού τομέα) συνταξιούχοι κλπ γενικά όλοι αυτοί πγια τους οποίος υπάρχει ο ελεγκτικός μηχανισμός να τσεκάρουν με ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ακρίβεια το πραγματικό τους εισόδημα.

Οσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μαγαζιά, επιχειρήσεις κλπ δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να γίνει κάτι από κανένα κόμμα και καμιά κυβέρνηση, διότι απλούστατα δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός και επαφίεται όλη η φάση στην "καλή διάθεση" αυτού που κάνει την δήλωση.

Παίρνω ένα τυχαίο παράδειγμα τον κλάδο των υδραυλικών. 12000 ευρώ μέση ετήσια δήλωση;;; :flipout::flipout::flipout: μα δουλευόμαστε; έχετε φωνάξει υδραυλικό να σας κάνει μια δουλειά (δεν μιλάω για αλλαγή του μηχανισμού στο καζανάκι). Μιλάω για δουλειά. Κάτω από χιλιαρικάκι δεν πέφτει η ταρίφα.

Αυτά είναι τα σχόλια τα δικά μου, τα υπόλοιπα είναι για να ονειρευόμαστε....

Έτσι είναι. Η ταρίφα για τα υδραυλικά ενός μπάνιου είναι περίπου στα 800-1000 ευρώ.

Αλλά δεν υπάρχουν μόνο οι επαγγελματίες που πληρώνονται με μετρητά. Μεγάλη μερίδα πληρώνεται με επιταγές. Για αυτούς τι λέμε;

Re: Απάντηση: Πραγματικές και πλασματικές οικονομικές ανισότητες στην Ελλάδα

Παίρνω ένα τυχαίο παράδειγμα τον κλάδο των υδραυλικών. 12000 ευρώ μέση ετήσια δήλωση;;; :flipout::flipout::flipout: μα δουλευόμαστε; έχετε φωνάξει υδραυλικό να σας κάνει μια δουλειά (δεν μιλάω για αλλαγή του μηχανισμού στο καζανάκι). Μιλάω για δουλειά. Κάτω από χιλιαρικάκι δεν πέφτει η ταρίφα.

Αυτά είναι τα σχόλια τα δικά μου, τα υπόλοιπα είναι για να ονειρευόμαστε....

40 ευρώ γιά αλλαγή ενός καλοριφέρ...

μετά από προηγούμενη συμφωνία.
στον συνεταιρισμό που πήγα να ρωτήσω γιά το σώμα, ρώτησα αν έχουν κάποιον να μου προτείνουν και ήταν ένας παρών και με ρώτησε "πού βρίσκομαι" και όταν άκουσε και με έκοψε πάνω κάτω είπε 80...
Το ίδιο το σώμα έκανε 100.

40 ευρώ γιά 2 ώρες δουλειά.
με μόνο αυτή τη δουλειά 800 το μήνα μαύρα.
Βέβαια δεν ήταν μόνο αυτή, μετά βίας το βάλαμε ένα Σάββατο πρωί γιατί δεν άδειαζε...

Eγω θα συμφωνησω οτι οι περισσοτεροι κλεβουν και φοροδιαφευγουν και οτι τα εσοδα θα επρεπε να ειναι περισσοτερα... πριν ομως τα απαιτησουν, ας τιμωρησουν αυτους που κατασπαταλουν και κακοδιαχειριζονται τα λιγοστα που αποδιδονται τωρα και στη συνεχεια ας ερθουν να απαιτησουν και τα υπολοιπα...

To φορολογικο προβλημα στην Ελλαδα ειναι ευκολατατο να λυθει και μαλιστα δικαια.Απλα ετσι θα χαθει απο τα κομματα η εκλογικη πελατεια,που υπαρχει και διατηρηται με τις διαφορες ρυθμισεις.Σημερα το πρωι ακουσα τον προεδρο των εφοριακων να φωναζει για τις ρυθμισεις ,γιατι απετυχαν ,ενω οταν εβγαιναν αυτοι,οι εφοριακοι δηλαδη,υπηρχαν εσοδα γα το κρατος.Μηπως καποιοι εχασαν με τις περαιωσεις <πελατεια>? Τωρα θα σας αναφερω κατι που ειδα σε ενα <ονειρο> μου οτι, δηλαδη υπηρχε εφοριακος στην Θεσσαλονικη,που εστελνε σημειωματα με σφραγιδα της εφοριας και παρηγγειλε σουβλακια,απο τον <γιατρο της πεινας> ετσι λεγοταν το μαγαζι.Ειδατε τι βλεπει ο ανθρωπος στον υπνο του? και επειτα ειδα τον συγκεκριμενο με Mercedes C 200,εφιαλτες που βλεπω στον υπνο μου,καποια αλλη φορα θα αναφερω και αλλα <ονειρα> μου

Δυστυχώς, αν και ελεύθερος επαγγελματίας, δεν δηλώνω 10.000 ευρώ το χρόνο. Και λέω δυστυχώς, γιατί αν είχα την ευκαιρία θα το έκανα, όπως και πολλοί από σας φαντάζομαι.

Ξέρω πολλούς όμως που το κάνουν, αλλά το πραγματικά "καλό" είναι το μαύρο χρήμα.Οι υδραυλικοί-ηλεκτρολόγοι-τεχνίτες κλπ, αμοίβονται με μεγάλα ποσά για μικροδουλειές.Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν δουλεύουν καθόλου, αλλά δεν συμφωνώ με τη λογική του "δεν βγαίνω".Ούτε νοίκι έχεις, ούτε σοβαρά λειτουργικά έξοδα και παίρνεις και "μαύρο" χρήμα.

Τουλάχιστον οι δικηγόροι, έχουν και κάποια λειτουργικά έξοδα.

Εσείς να τα βλέπετε, που δίνετε στα παιδιά σας βιβλία να διαβάσουν! Καμια μπάλα, κανά μικρόφωνο ή κανά κατσαβίδη είναι η λύση! :fahne90:

Ίσως αυτή είναι η λύση.Βέβαια, η σωστή καθοδήγηση ωφέλησε πάρα πολλούς.

Το να διαβάζεις βιβλία δεν νομίζω ότι είναι η λάθος κατεύθυνση.Μερικοί τεχνίτες πάσης φύσεως (σπάνια είναι αλήθεια) δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς το διάβασμα(και δεν εννοώ αθλητική εφημερίδα)

Η Ελλαδα ειναι η χωρα με τις φτωχοτερες επιχειρησεις και τους πλουσιοτερους επιχειρηματιες!!!!

Επισης ειναι η μονη χωρα που στο δημοσιο Τομεα της, δυο υπαλληλοι με ιδια τυπικα προσοντα (επιπεδο γραμματικων γνωσεων), ιδια χρονια προυπηρεσιας, ιδια οικογενειακα βαρη, ιδιο ωραριο και συνθηκες εργασιας (γραφειου), αμειβει τον εναν με 1.000€ το μηνα και τον αλλον με 2.000€.

Επισης, ειναι η μονη χωρα που αμειβει με περισσοτερα χρηματα, ενα διπλωμα οδηγησης μπουλντοζας ή εκχιονιστικου μηχανηματος (ΓΚΡΕΙΝΤΕΡ), ασχετα που αν δεν χιονισει αυτο θα εχει μηδεν ή ελαχιστη (σε ετησια βαση) προσφορα υπηρεσιας, απο 2 μεταπτυχιακα!

Κατα τα αλλα, στειλτε τα παιδια σας να κανουν συλλογη απο πτυχια!!

Η Ελλαδα ειναι η χωρα με τις φτωχοτερες επιχειρησεις και τους πλουσιοτερους επιχειρηματιες!!!!

Επισης ειναι η μονη χωρα που στο δημοσιο Τομεα της, δυο υπαλληλοι με ιδια τυπικα προσοντα (επιπεδο γραμματικων γνωσεων), ιδια χρονια προυπηρεσιας, ιδια οικογενειακα βαρη, ιδιο ωραριο και συνθηκες εργασιας (γραφειου), αμειβει τον εναν με 1.000€ το μηνα και τον αλλον με 2.000€.

Επισης, ειναι η μονη χωρα που αμειβει με περισσοτερα χρηματα, ενα διπλωμα οδηγησης μπουλντοζας ή εκχιονιστικου μηχανηματος (ΓΚΡΕΙΝΤΕΡ), ασχετα που αν δεν χιονισει αυτο θα εχει μηδεν ή ελαχιστη (σε ετησια βαση) προσφορα υπηρεσιας, απο 2 μεταπτυχιακα!

+1

Καλή η μόρφωση αλλά αν δεν έχεις να φας τι να την κάνεις?

Επισης ειναι η μονη χωρα που στο δημοσιο Τομεα της, δυο υπαλληλοι με ιδια τυπικα προσοντα (επιπεδο γραμματικων γνωσεων), ιδια χρονια προυπηρεσιας, ιδια οικογενειακα βαρη, ιδιο ωραριο και συνθηκες εργασιας (γραφειου), αμειβει τον εναν με 1.000 το μηνα και τον αλλον με 2.000 .

Στο τελευταίο ...καλά να πάθουμε, αφού θελουμε σε καθε χωριό και πανεπιστήμιο και όλοι να παίρνουν απολυτήριο λυκείου και να συνεχίζουν! Δυστυχώς τα παιδιά μου μου...ξέφυγαν και ο γυιός μου κάνει ήδη μεταπτυχιακό, αλλά για τα εγγόνια θα φροντίσω έγκαιρα να γίνουν καλοί οδηγοί μπουλντόζας! Μεταπτυχιακά υπάρχουν όσα θές, οδηγούς μπουλτόζας ή σκαπτικών δεν βρίσκεις!

Το θέμα είναι απλό. Ζητάμε αποδείξεις. Αν δεν ζητάμε αποδείξεις, να μην γρινιάζουμε που κρύβουν τα εισοδήματά τους. Και μην μου πείτε ότι δεν θα βρείτε Ελ. Επ/τία για να κάνει τη δουλειά σας αν ζητήσετε απόδειξη.

Re: Απάντηση: Πραγματικές και πλασματικές οικονομικές ανισότητες στην Ελλάδα

Εσείς να τα βλέπετε, που δίνετε στα παιδιά σας βιβλία να διαβάσουν! Καμια μπάλα, κανά μικρόφωνο ή κανά κατσαβίδη είναι η λύση! :fahne90:

Για κάθε έναν που ζει αξιοπρεπώς έως πλουσιοπάροχα από τη μπάλλα και το μικρόφωνο υπάρχουν χιλιάδες άλλοι (ασχολούμενοι στους ίδιους χώρους) που δεν τα καταφέρνουν στο ίδιο επίπεδο. Δεν γίνονται όλοι όσοι κλωτσάνε μπάλλα Κατσουράνηδες ούτε όσοι τραγουδάνε Πλούταρχοι. Για το κατσαβίδι δεν θα έλεγα ότι είναι το ίδιο δύσκολα.

Last edited:
Οι λοιποί αναξιοπαθούντες;

Τράπεζες,μεγαλοεργολάβοι,μεγαλοεκδότες,οσφορούχοι,επιχειρηματίες,εφοπλιστές,βιομηχανοι,πετρελαιάδες...τι θα πληρώσουν;

Οι διάφοροι τύποι(μην πώ),που παίζουν σε χρηματιστήρια δεκάδες-εκατοντάδες εκατ. ευρό,πότε θα πληρώσουν;

Οι κλέφτες κι οι απατεώνες που ρήμαξαν τα ταμεία,πότε θα τους δημεύσουν ότι έχουν και δεν έχουν;

Τους πολιτικούς που βρέθηκαν με βίλλες και κόττερα,ποιός θα τους στριμώξει;

Αντε πλακωθείτε τα "ρετιρέ" των 1500 ευρό γιατί εσείς είσαστε το πρόβλημα που πάμε κατά διαόλου.

Εγώ έχω άλλη άποψη .

Το ελληνικό δημόσιο ευρύτερο κράτος (=δημόσιο + ΔΕΚΟ + δήμοι κλπ) είναι ένας άχρηστος / οκνηρός / διεφθαρμένος δεινόσαυρος.

Αν δεν δείξει ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ σημεία αλλαγής από τη νιρβάνα του δεν αξίζει να του δίνεις τίποτα.
Προσωπικά δεν με ενοχλεί η φοροδιαφυγή που έτσι αλλιώς ΠΑΛΙ επιστρέφει τεράστια ποσά στο κράτος μέσω εμμέσων φόρων. Και τα «μαύρα» που τσεπώνει ο υδραυλικός έτσι και αλλιώς βάζει βενζίνα , αγοράζει τσιγάρα , αυτοκίνητο , τηλεόραση , κλπ .κλπ.

Με ενοχλεί τραγικά η ΚΛΟΠΗ του δημοσίου , που συνήθως οργανώνεται μάλιστα εκ των έσω.
Όπως επίσης με ενοχλεί και αρκετά η ΛΟΥΦΑ που έχει παραγίνει και έχω βαρεθεί να ακούω το «δεν υπάρχει προσωπικό». Έχουμε το μεγαλύτερο δημόσιο στην Ευρώπη και το συμπέρασμα είναι …ότι δε μας φτάνει.!

Το ελληνική δημόσιο γίνεται κάθε μέρα και χειρότερο και αντί να επιχειρήσει να διορθωθεί «επιτίθεται» σε ανθρώπους που μάχονται στις δύσκολες συνθήκες της ελεύθερης αγοράς – και μάλιστα σε οδυνηρές συνθήκες παγκόσμιας κρίσης.

Κάθε άνθρωπος της ελεύθερης αγοράς που επιβιώνει σήμερα μακριά από την κρατική αγκαλίτσα είναι ήρωας .

Δυστυχώς είμαι μισθωτός. Και λέω δυστυχως, διότι δεν μπορώ να φοροδιαφύγω, κάτι που τους τελευταίους μήνες, και ειδικότερα μετά τη διαφημιστική καμπάνια του υπουργείου περι "Φορολογικής συνείδησης", επιθυμώ σφόδρα!!! Ναι, θΕΛΩ ΝΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΩ! αλλά δυστυχώς είμαι 100% λογιστικά ελεγχόμενος. Όχι όπως ο κ.κ. υπουργός Βουλγαράκης που για να πληρωνει λιγότερα σε φόρους απο τα νοικια των ακινήτων του, τα ενέγραψε σε υπεράκτια εταιρία! Και μετά μου ζητάνε εμένα με διαφημίσεις να έχω φορολογική συνείδηση? ΡΕ ΟΥΣΤ! Να έχουν φορολογική συνείδηση πρώτα αυτοί που με κυβερνούν, και μετά πολύ ευχαρίστως να "αποκτήσω" κι εγώ.

Θεωρώ μέγιστη υποκρισία το να μου ζητάει κάποιος να κάνω κάτι που δεν κάνει ο ίδιος. Γι'αυτό καλα κάνουν για μένα και οι δικηγόροι και οι υδραυλικοί και όλοι οι ελ. επαγγελματίες. Αφού αυτοί ΜΠΟΡΟΥΝ, φοροδιαφεύγουν, και πληρώνω εγώ ο μισθωτός το μερίδιό τους. ΚΑΛΑ κάνουν, κι εγώ αν ήμουν στη θέση τους, με τέτοια κρατική οργάνωση το ίδιο θα έκανα άρα δε τους κατακρίνω!

Δυστυχώς στη χώρα μας δεν κάνουν κουμάντο οι κυβερνήσεις αλλά το "βαθύ κράτος". Κάποιοι βολεμένοι δηλαδή δημόσιοι λειτουργοί που γνωρίζουν τις αδυναμίες (τυχαίες ή προσχεδιασμένες) του συστήματος στον τομέα τους και τις εκμεταλλεύονται για να κονομάνε, κρατώντας όμηρους και πίνοντας το αίμα αυτών που ορίστηκαν να υπηρετούν.

Στον τομέα της "φοροσυλλογής", το σύστημα κρατάει όμηρους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, για να μπορεί μετά να εκβιάζει νόμιμα (π.χ. περαίωση) ή παράνομα... περιπτώσεις έχουμε όλοι.

Το ίδιο συμβαίνει με την πολεοδομία και τα αυθαίρετα ή τους ημιυπαίθριους. Σε καθοδηγούν να το χτίσεις παράνομα (όπως όλοι οι άλλοι) και μετά έρχονται και σε εκβιάζουν νόμιμα (π.χ. τακτοποίηση ημιυπαίθριων) ή παράτυπα (πλήρωσε για να σε βάλω κάτω - κάτω στη λίστα).

Ας μη μιλήσουμε και για τους εξ' ορισμού όμηρους, τους μισθωτούς, οι οποίοι φορολογούμενοι αμέσως και εμμέσως μένουν με το 50% (στην καλύτερη περίπτωση) της αξίας της δουλειάς τους στην τσέπη.

Δυστυχώς η φάρμα στην οποία γεννηθήκαμε έτσι εκτρέφει τα ζώα της. Κι απ' ότι φαίνεται αυτά έχουν ακόμα περιθώρια εκμετάλλευσης μέχρι να αρχίσουν να διαμαρτύρονται.

Πάμε για παρέλαση τώρα...