Πριονοκορδέλες Ξύλου

Το θέμα δεν είναι αν γίνεται ή δεν γίνεται...αλλά γιατί να το κάνεις ???
Υπάρχουν άλλα εργαλεία γι αυτή την δουλειά ... αγοράστε και κάνα εργαλείο :flipout::flipout:

Σωστό κ αυτό.

Το πλάτος της τροχαλίας στην Μetabo 318 είναι 25 mm κ η ελαστική επένδυση πρόσφυσης στα 20 mm. Οπότε max μέχρι τα 19 mm πλάτος κορδέλας θα πάω, όπως είχα γράψει λίγες ώρες πριν.

Last edited by a moderator:
Δεν άντεξες τελικά... Πήγες και τη μέτρησες.
Εγώ ρώτησα σήμερα για κορδέλες και η Bimetal βγαίνει στα 19mm. Μάλλον θα την πάρω.

Ναι, έκοψα μια λαμαρίνα 3 mm k μετά πέταξα την κορδέλα γιατί αχρηστεύτηκε. Το μασίνι δεν κόλωσε αλλά η κορδέλα που φορούσε δεν ήταν για μέταλλο.

Κατάλαβα...
Γί αυτό κι εγώ σκέφτομαι την bimetal που έχει βέβαια τα διπλά λεφτά (24 ) αλλά δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς. .

Συνάδελφοι γνωρίζουμε άν τα καταστήματα (troxeioshop κ.τ.λ) πού κόβουν πριονοκορδέλες,φτιάχνουν στό μήκος τής Proxxon αλλά σέ 6 mm πλάτος μέ 14-17 tpi ?

Nαι φτιαχνουν 6μμ και οτι μηκος και οδοντωση θες.
Γιατι ομως να παρεις 6μμ, θα θυσιασεις την τεραστια πολυτελεια της proxxon να κοβεις κλειστες καμπυλες.
1 χιλιοστο κανει μεγαλη διαφορα.

Aν την θες βεβαια για να κοβεις ευθεια, αξιζει τον κοπο γιατι γλυτωνεις αρκετα χρηματα απο την 6αρα bimetal της proxxon.

Nαι φτιαχνουν 6μμ και οτι μηκος και οδοντωση θες.
Γιατι ομως να παρεις 6μμ, θα θυσιασεις την τεραστια πολυτελεια της proxxon να κοβεις κλειστες καμπυλες.
1 χιλιοστο κανει μεγαλη διαφορα.

Aν την θες βεβαια για να κοβεις ευθεια, αξιζει τον κοπο γιατι γλυτωνεις αρκετα χρηματα απο την 6αρα bimetal της proxxon.

Ακριβώς γιά τίς ευθείες τό λέω.
Αν θυμάμαι καλά είχες αναφέρει ότι 5 mm δέν βγάζει.

Οριστε και μια πιο παραστατικη εικονα.
blade-radius.jpg

Ευχαριστούμε Δημήτρη,αλλά σέ ίντζες δέν καταλαβαίνω τίποτα,υπάρχει αντίστοιχη φωτό στό δικό μας μετρικό σύστημα ?

Θα εχει μετα απο κανα εξαμηνο απο οτι μου ειπε προσφατα.

Ευχαριστώ Μιχάλη,άν τό αποφασίσεις νά πάρεις έχε με στά υπόψην σου.

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Ευχαριστούμε Δημήτρη,αλλά σέ ίντζες δέν καταλαβαίνω τίποτα,υπάρχει αντίστοιχη φωτό στό δικό μας μετρικό σύστημα ?

Ειναι στην ουσια τα νουμερα που εβαλα πιο πανω. Σου εκανα ενα προχειρο αν σε βολευει. Δεξια τα νουμερα ειναι το πλατος λαμας, κατω η ακτινα.

Attachments

• blade-radius.jpg
    blade-radius.jpg
    110.8 KB · Views: 139
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πριονοκορδέλες Ξύλου

To εχω αποφασισει, απλα περιμενω να φερει υλικο για να τις φτιαξει.

Οπότε είμαστε σέ θέση stand-by.

Ειναι στην ουσια τα νουμερα που εβαλα πιο πανω. Σου εκανα ενα προχειρο αν σε βολευει. Δεξια τα νουμερα ειναι το πλατος λαμας, κατω η ακτινα.

Αψογος Δημήτρη,χίλια ευχαριστώ :worshippy::worshippy:

Απάντηση: Re: Πριονοκορδέλες Ξύλου

Συνάδελφοι γνωρίζουμε άν τα καταστήματα (troxeioshop κ.τ.λ) πού κόβουν πριονοκορδέλες,φτιάχνουν στό μήκος τής Proxxon αλλά σέ 6 mm πλάτος μέ 14-17 tpi ?

Ξεκινήστε δειλά & με μικρές ποσότητες προμήθειας στις κορδέλες αυτές. Step by step που λένε & στα χωριά μας.

Σήμερα που μοντάριζα τη Metabo είδα οτι το γράφει και πάνω στο σώμα μέχρι τι μεγέθη κορδέλας δέχεται.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    151.9 KB · Views: 172
  • image.jpg
    image.jpg
    246.2 KB · Views: 172
Σήμερα το πρωί πήρα το καφεδάκι μου κι ανέβηκα στην ταράτσα να μοντάρω την πριονοκορδέλα. Ο καιρός φαινόταν οτι πάει για βροχή κι έπρεπε να προλάβω.
Το μοντάρισμα δεν ήταν και πολύ εύκολο, είναι πολλά τα κιλά λέμε... Πολύ δύσκολα κουμαντάρονται.
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έγινε το μοντάρισμα, και για να είμαι ειλικρινής νόμιζα οτι το δυσκολότερο κομμάτι πέρασε αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν ήταν έτσι.
Εδώ μερικές φωτογραφίες απ´ το μοντάρισμα.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    221.3 KB · Views: 170
  • image.jpg
    image.jpg
    190.3 KB · Views: 171
  • image.jpg
    image.jpg
    141.2 KB · Views: 171
  • image.jpg
    image.jpg
    199.6 KB · Views: 170
Πάμε στις εντυπώσεις τώρα.
Έβαλα τη κορδέλα στο ρεύμα και με πολύ περιέργεια περίμενα να τη δω να δουλεύει. Πιο πολύ ήθελα να την ακούσω παρά να τη δώ, ήθελα να ακούσω αν είναι αθόρυβη και πόσο.
Σ´ αυτό το κομμάτι, του θορύβου, το μηχάνημα τα πάει πάρα πολύ,καλά. Τα 98 db που αναγράφει στο σασί με προδιέθεταν για πιο πολύ θόρυβο, αυτό που άκουσα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.
Η δυσάρεστη έκπληξη ήταν ο τρόπος λειτουργίας, πάρα πολύς κραδασμός. Για κάποια στιγμή τα είδα όλα.
Σκέφτηκα "κοίτα να δείς που δεν πήρα τη Makita γιατί φοβόμουνα τους κραδασμούς και με τιμώρησε, πήρα αυτή που κουνιέται πιο πολύ κι απ´ τον Αντρέα τη φτερού".
Ο κραδασμός ήταν τόσο έντονος που μετακινούσε τη κορδέλα σχεδόν 3 χιλιοστά δεξιά-αριστερά. Δεν έχω δεί άλλη Metabo να δουλεύει, δεν ξέρω αν υπάρχει κραδασμός ή όχι, αυτό όμως που έβλεπα για μένα ήταν απαράδεκτο.
Μετά από πολλές μικρορυθμίσεις στην κορδέλα και στα ρουλεμάν, τηλέφωνα στη Metabo κι αρκετά μπινελίκια κατάφερα να μείωσω τον κραδασμό στο μισό, ίσως και λιγότερο.
Ούτε αυτό βέβαια με ικανοποιεί, αλλά επειδή όσο πέρναγε η ώρα η κούραση και τα νεύρα μου μεγάλωναν, άρχισε και η βραχή, αποφάσισα να σταματήσω για σήμερα.
Αυτή τη στιγμή τα συναισθήματά μου είναι λίγο ανάμεικτα, πρώτη μου επαφή με την 318 θα μπορούσε να είναι και καλύτερη.