Pro-ject Debut Carbon DC ή Rega RP1

Το στρωσιμο μιας κεφαλης/βελονας περιλαμβανει κυριως 3 σημεια.
1. Λειανση των σημειων της ακιδας που κανουν επαφη με το αυλακι του δισκου.Αυτο συμβαινει/χρειαζεται διοτι μετα την κοπη με laser της ακιδας,με την τριβη στο αυλακι τα σημεια επαφης καθαριζουν απο μικροσκοπικα "γρεζα" που μενουν στα σημεια επαφης μετα την κοπη.
Ο χρονος που χρειαζεται για την λειανση της ακιδας διαφερει αναλογα με την σκληροτητα/πυκνοτητα του υλικου της ακιδας.Μια ακριβη ακιδα χρειαζεται περισοτερες ωρες απο μια υποδεεστερη.Οι πολυ ψηλης ποιοτητας ακιδες θα ελεγα οτι στρωνουν στις 50-60 ωρες ενω οι πιο φτηνες στις 20-30 ωρες.

2. Το damping rubber με την χρηση/κινηση παιρνει την τελικη του θεση σε σχεση με το στελεχος,πηνια(mc) και προεκταση του πολου οπου ειναι τοποθετημενο(mc).To suspension wire δεν ειναι τοσο ευαισθητο ωστε να χρειαζεται στρωσιμο,αλλα ισως και αυτο να επηρεαζεται καπως στην διαδικασια.Το suspension rubber χρειαζεται λιγοτερο χρονο συνηθως μεχρι να στρωσει συγκριτικα με την ακιδα.

3.Ηλεκτρικη πλευρα στρωσιματος,που αφορα τα πηνια κατα τον ιδιο/παρομοιο τροπο που ενα καλωδιο χρειαζεται να δουλεψει για λιγες ωρες.Και εδω αυτο συμβαινει σε λιγοτερο χρονο απο αυτον που χρειαζεται η ακιδα.

Επομενως, με χρηση αναλογη με των υλικων κυριως της ακιδας , γυρω στις 50-60 ωρες, ολα ειναι ετοιμα και σταθεροποιημενα.

Απάντηση: Re: Pro-ject Debut Carbon DC ή Rega RP1

Οι αναβαθμίσεις που παίρνουν, είναι περισσότερες σε ένα από τα δύο ή εν πάσει περιπτώσει καλύτερες, ώστε να δείχνει τουλάχιστον σε αυτόν το τομέα αν κάποιο υπερτερεί;

Ναι. Βέβαια και μία αναφορά στα μεγαλύτερης κατηγορίας Rega RP3 και Pro-Ject (εδώ δεν είμαι σίγουρος ποιό αντιστοιχεί με το RP3) θα ήταν καλοδεχούμενη αφού το σκέφτομαι και για το RP3 αν και τελευταία διάβασα ότι κυκλοφορεί και νέο Planar 3, αλλά προκειμένου να μην υπάρχει εκτροπή από τον τίτλο του θέματος μπορούμε να μείνουμε σε αυτό.

Γενικα τα rega προσφερονται για περισοτερες αναβαθμισεις οχι διοτι ειναι χειροτερα πικαπ αλλα διοτι αποδεδειγμενα ειναι καλυτερη βαση για αναβαθμισεις.
Εχουν απο την αρχη καλυτερους βραχιονες , και τα βασικα τους μερη ειναι πολυ καλα.
Το "3" σε ολες του τις εκδοσεις ηταν παντοτε η "χρυση τομη". Πολυ καλο απο την αρχη και ανταποκρινεται στις αναβαθμισεις θετικοτατα.

Δηλαδή θα πρότεινες ένα Rega από αυτή την άποψη, αν κατάλαβα σωστά. Από αντιπροσωπεία/service κλπ τι γίνεται με αυτά όμως; Παλιότερα είχα διαβάσει ότι είχε πάψει για την Ελλάδα; Η Pro-Ject αντιπροσωπεία τι εντυπώσεις αφήνει;

Η rega απέκτησε αντιπροσωπεία τον βιντεορυθμό και την project την έχει ο Ορφέας.
Πιστεύω και οι δυο τους είναι σοβαρές αντιπροσωπείες.

Δεν μπορω να εκφερω αποψη για τους αντιπροσωπους διοτι δεν τους γνωριζω αφου δεν ζω στην Ελλαδα.
Πιστευω ομως οτι ειναι πολυ καλοι.Κι απο οτι διαβασα εδω στο φορουμ,η rega εχει τωρα νεο αντιπροσωπο στην Ελλαδα.
Rega θα προτεινα απο καθε αποψη,αλλα ειναι προσωπικη μου αποψη αυτο.

Κατόπιν των "ασφυκτικών πιέσεων" που δέχθηκα, αποφάσισα να κάνω την υπέρβαση και να αναβαθμίσω την κεφαλή...:damnyou:
Προσεχώς λοιπόν θα τοποθετηθεί η Ortofon 2M Black, οπότε μόλις την βάλω και τη στρώσω, θα επανέλθω με εντυπώσεις...:a0210:

H κεφαλή τοποθετήθηκε και έχει αρχίσει η διαδικασία στρωσίματος με τον δίσκο "Cardas Frequency Sweep and Burn-in Record"...
Απ' ότι διαβάζω, περίπου 3 ώρες είναι ισοδυναμούν με 80 ώρες "κανονικού" παιξίματος, οπότε λογικά θα είμαι ΟΚ...

Κανόνας
Αν σ'αρέσει η κεφαλή-βελόνα πριν το στρώσιμο θα σ'αρέσει και μετά
Αν δεν σ'αρέσει πριν το στρώσιμο...δύσκολο να σ'αρέσει μετά

Όποτε 22:30 τελειώνει το στρώσιμο συν 45 λεπτά η ακρόαση ενός δίσκου ένα τέταρτο για να γράψεις τις εντυπώσεις σου 23:30.
Αναμένω με αγωνία!!!

Όποτε 22:30 τελειώνει το στρώσιμο συν 45 λεπτά η ακρόαση ενός δίσκου ένα τέταρτο για να γράψεις τις εντυπώσεις σου 23:30.
Αναμένω με αγωνία!!!
:flipout:
Αν τα καταφέρω και δεν με πάρει ο ύπνος....
λεο19641057626802 said:
Κανόνας
Σαφώς, το στρώσιμο απλά το κάνω για να πάρω ότι περισσότερο μπορώ από την κεφαλή. Δε νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να μη μου αρέσει μιας και ήδη ο ήχος της Silver μου άρεσε πολύ...

Κανόνας

Πολυ σωστα :a0210:

Μόλις τελείωσα την αντιπαραβολή (με ακουστικά) της εγγραφής του ίδιου κομματιού με την Silver και την Black...
Αν και δεν μπορώ να κάνω σχόλια του τύπου πιο πλατιά στερεοφωνική εικόνα, καλύτερη εστίαση, μεγαλύτερη σκηνή κλπ λόγω ακουστικών, τα μόνα σχόλια που μπορώ να κάνω στα σίγουρα, είναι ότι ο ήχος της Black είναι "χειρουργικός", με περισσότερη λεπτομέρεια, διαφάνεια, αέρα και διαχωρισμό των οργάνων και των φωνητικών, ενώ είναι καλύτερη και στις χαμηλές συχνότητες, οι οποίες είναι ακόμα πιο δυνατές, με ταχύτερο σβήσιμο...
Αν και θα χρειαστούν και άλλες εγγραφές για περαιτέρω σύγκριση και καλύτερη εικόνα της βελτίωσης, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από αυτό που εισέπραξα μέχρι στιγμής. Πραγματικά ανακάλυψα ήχους και χροιές που δεν είχα ακούσει ποτέ σε τραγούδια που έχω παίξει άπειρες φορές, νομίζω ότι είμαι μέσα στο στούντιο της ηχογράφησης και οι μουσικοί και τα όργανα είναι μπροστά μου, η εμπειρία είναι συγκλονιστική...
Θα επανέλθω με περισσότερα εν καιρώ, όταν θα έχω καλύτερη και πληρέστερη εικόνα...

Mια χαρα ειναι η 2Μ εχει αρκετη πληροφορια.
Μην ξεχναμε οτι το πικαπ/phono ειναι το οριο μιας κεφαλης και εφ'οσον το "επιτρεπoυν" τοτε μπορει να αναβαθμισει και την κεφαλη.