Προ/τελικος matching ?

Mihalis

New member
28 December 2007
58
Ξερει κανεις αν υπαρχει "χρυσος κανονας", οσον αφορά την αντισταση εξοδου ενος προενισχυτή και την αντισταση εισοδου του τελικού η ενεργου ηχειου.Για να υπαρξει matching μεταξυ των συσκευών θα πρεπει η αντιστ. εξοδου του προ. να εχει οσο το δυνατο πιο χαμηλη τιμή και η αντισταση εισοδου του τελ. ή ενεργου ηχειου οσο το δυνατο πιο υψηλή τιμή ? ......κατι τετοι διαβασα σε καποιο forum...
Θα μου ήταν χρήσιμη μια εγκυρη γνωμη...:a0210:

Αυτο ειναι το ηλεκτρικο ματσαρισμα,αλλα εξ ισου σημαντικο ειναι και το ηχητικο.Αυτος ειναι ο λογος που διαλεγουμε προ ,που να διορθωνει ηχητικα τον τελικο,αν σε αυτον κατι δεν μας αρεσει

....αρα "στεκει" η θεωρια περι αντιστασεων,αν τελικα "ταιριαξουν" αυτες μαλλον "ταιριαζει" και ο ηχος...λογικο ακουγεται...

Πρέπει η αντίσταση εξόδου του προενισχυτή να είναι τουλάχιστον το 1/10 της αντίστασης εισόδου του τελικού. Για παράδειγμα, αν η αντίσταση εξόδου είναι 600Ω, η αντίσταση εισόδου πρέπει να είναι 6kΩ.

Μέ απλά λόγια Χαμηλή αντίσταση Ωμική στήν έξοδο του προενισχυτή και Υψηλή στην είσοδο του τελικού.

Απάντηση: Re: Προ/τελικος matching ?

....αρα "στεκει" η θεωρια περι αντιστασεων,αν τελικα "ταιριαξουν" αυτες μαλλον "ταιριαζει" και ο ηχος...λογικο ακουγεται...

Η συνθήκη είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή :smile::
Αν δεν ταιριάζουν οι αντιστάσεις, τότε σίγουρα έχεις θέμα.
Το να ταιριάζουν, δεν σημαίνει ότι θα ταιριάξουν και ηχητικά οι συσκευές.
Άλλωστε στη συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών στην αγορά, οι αντιστάσεις ταιριάζουν:
Σχεδόν όλοι οι προ έχουν κάτω από 1κΩ και όλοι οι τελικοί πάνω από 10.

Πρέπει η αντίσταση εξόδου του προενισχυτή να είναι τουλάχιστον το 1/10 της αντίστασης εισόδου του τελικού. Για παράδειγμα, αν η αντίσταση εξόδου είναι 600Ω, η αντίσταση εισόδου πρέπει να είναι 6kΩ.

Αυτό πρέπει να είναι το ελάχιστο (1/10), το ιδανικό αρχίζει από 1/100

Επίσης λάβετε υπόψη ότι σε έναν προενισχυτή η αντίσταση εξόδου είναι διαφορετική σε single ended και balanced (true) λειτουργία. Οπότε υπολογίστε ανάλογα.

Πολύ προσοχή θέλει ο λαμπάτος προ με τρανζιστοράτο τελικό, ενώ είναι "θεωρητικά" ο ιδανικός συνδυασμός ηχητικά (τουλάχιστον κατά μια μεγάλη μερίδα ακροατών "Αμερικάνικη σχολή") πρακτικά λίγοι λαμπάτοι προενισχυτές έχουν τόσο χαμηλή αντίσταση εξόδου και μάλιστα σε όλο το φάσμα!

Αυτά τα ολίγα για το ηλεκτρικό ματσάρισμα.

Γιατί υπάρχουν και πολλά μηχανάκια που ηχητικά δεν θα ταιριαξουν ποτέ τελικά.

Ααααα,
Φυσική προυπόθεση να είναι όντως η αντισταση εξόδου του προ πραγματική (δηλαδή να είναι αυτή που ανακοινώνει στα specs)

Γιατί έχει μετρηθεί συμπεριφορά σε ένα σημείο το φάσματος να είναι όπως στα specs και σε άλλο σημείο εντελώς αλλού.

Αλλά αυτό το θέμα των μετρήσεων, εργοστασιακών specs, και πως γίνονται οι μετρήσεις και από ποιούς και με τι εξοπλισμό και σε ποιές συνθήκες......είναι άλλο θέμα...

Δηλαδή οι δικοί μου οι NEMO που έχουν αντίσταση εισόδου 330Kohm (μόνο balanced έχει) πρέπει να τον ταιριάξω με προ που έχει ιδανικά 3.3Kohm output impedance??? Σαν πολύ δεν είναι?

Της Electrocompaniet οι pro, ο 4.9 π.χ. έχει 100ohm και υποτίθεται ότι ταιριάζει με τους δικούς της τελικούς.

Οχι βρε! Με λιγότερα από 3,3ΚΩ. Όσο λιγότερα τόσο καλύτερα.

Αλλά, με 330 ΚΩ (!) αντίσταση εισόδου αγόρι μου, μας απασχολείς;;; :violent-smiley-008:

Άντε πήγαινε στη δουλειά σου, από άποψη αντίστασης οτι και να βάλεις μπροστά, και με τα καλώδια σύνδεσης κομμένα ακόμα, ταιριάζει :smile::smile::smile:

χαχαχα! Sorry αλλά το σύστημα ακόμη το στήνω και ειλικρινά ακόμη δεν έχω μπει στο θέμα προενίσχυσης αλλά μιας και είδα το thread ήταν ότι ήθελα να ρωτήσω. Προς το παρόν παίζω με τον Onkyo 905 και φυσικά το ξέρω ότι θέλω άλλον προ αλλά να τελειώσω πρώτα με τα 7 ηχεία και τα δύο sub και τους τελικούς και μετά. Anyway που λένε, ευχαριστώ.

Το ταίριασμα προενισχυτή και τελικού είναι (δυστυχώς ακόμα) ένα απαράδεκτο πρόβλημα στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Τυπικά δεν θα έπρεπε να απασχολεί τις σημερινές συσκευές, εφόσον αυτές ήσαν σωστά κατασκευασμένες. Είναι σχετικά εύκολο να υπολογιστεί και να μετρηθεί η συνολική συμπεριφορά των σύνθετων αντιστάσεων εξόδου και εισόδου των συσκευών και να εφαρμοστούν τα όποια πρότυπα, ώστε να μη υπάρχει επηρεασμός από τη σύνδεση. Αρκετές συσκευές τηρούν τις προδιαγραφές, δυστυχώς όμως όχι όλες. Έτσι προκύπτει ακόμα ένα εμπόδιο στην τελική εκτίμηση ενός μηχανήματος που υπαγορεύεται από τη σχεδιαστική ιδιοτροπία - αυθαιρεσία του κατασκευαστή του. Φυσικά από το σημείο αυτό πολύ εύκολα ανοίγει του θέμα των καλωδίων - interconnects κτλ. Τελικά ο καταναλωτής δεν γνωρίζει αν ακούει μια σωστή υλοποίηση, μια ενδιαφέρουσα τοπολογία ή μια απάτη συνδέσεων. Το θέμα <<ηλεκτρικό ταίριασμα>> είναι αδιανόητο στην εποχή μας, για καταναλωτικά ηλεκτρονικά, γενικά χαμηλής τεχνολογίας. Πιστεύω πως είναι κατανοητό ότι δεν αναφέρομαι στην ηχητική ταυτότητα των μηχανημάτων, αλλά στο γεγονός να ανεχόμαστε να επηρεάζεται
από το ταίριασμα των σύνθετων αντιστάσεων τουλάχιστον σε επίπεδο line.

Ευτυχώς που γενικά οι αντιστάσεις εισόδου των τελικών είναι στα 10-50kΩ, αρκετά ψηλά για τις περισσότερες αντιστάσεις εξόδου προενισχυτών. Με το gain όμως κάθε σταδίου υπάρχει μπάχαλο. Πίσω στη δεκαετία του '80 η τυπική τάση εξόδου μιας πηγής ηταν 0,6V. Ξάφνου έρχεται το cd και δίνει τάση 2V. Τώρα τα πιο πολλά cd δίνου 2,2-2,3 και κάποια 3 γεμάτα. Που θα πάει η κατάσταση;

Ευτυχώς που γενικά οι αντιστάσεις εισόδου των τελικών είναι στα 10-50kΩ, αρκετά ψηλά για τις περισσότερες αντιστάσεις εξόδου προενισχυτών. Με το gain όμως κάθε σταδίου υπάρχει μπάχαλο. Πίσω στη δεκαετία του '80 η τυπική τάση εξόδου μιας πηγής ηταν 0,6V. Ξάφνου έρχεται το cd και δίνει τάση 2V. Τώρα τα πιο πολλά cd δίνου 2,2-2,3 και κάποια 3 γεμάτα. Που θα πάει η κατάσταση;

υπάρχουν και με 4, 6, 7 κλπ...όπου φυσικά οδηγούν και απευθείας τελικούς.

Πάντως ένας από τους αγαπημένους μου προ-ενιχυτές ο Sphinx Project 8 reference, με αντίσταση εξόδου 10 Ohm .....ναι δεν είναι λάθος....ταιριάζει με τα πάντα, φυσικά δεν ειναι λαμπάτος και δεν κυκλοφορεί εδώ και καιρό, αλλά τέτοιο κομμάτι δεν το αποχωρίζεσαι.

Και όμως με δοκιμή λαμπάτων προ με αντ. εξόδου 1000 Οhm και τρανζιστορ τελικούς 20-22kOhm, δεν.....παίζει.....
Διότι αυτοί οι τελικοί (20-22k) θέλουν μέχρι 200 άντε 300 Ohm μέγιστο ηλεκτρικά.....μην ξεχνάμε το min 1-100 αναλογία.

Από τέτοια... Τα IcePower έχουν αντίσταση εισόδου κάτω από 10kΩ, άντε να τα ταιριάξεις αυτά. Από την άλλη ένα ολοκληρωμένο (δεν θυμάμαι πιο, αλλά μου έκαναν εντύπωση τα τεχνικά χαρακτηριστικά) είχε αντίσταση εισόδου 1MΩ και αντίσταση εξόδου 3Ω.

Αλλά νόμιζα ότι το ανώτατο επιτρεπτό είναι 1:10, όχι 1:100. Αν είναι 1:100 θα υπάρχουν συχνά προβλήματα ανάμεσα σε λαμπάτους προ και τρανζιστοράτους τελικούς (σαν να μη φτάνει ότι οι λαμπάτοι προ έχουν συχνά μεγαλύτερο κέρδος απ' ότι απαιτεί ένας τρανζιστοράτος τελικός).

Φίλε Ιν οι λαμπάτοι προενισχυτές -οι περισσότεροι- προορίζονται για λαμπάτους τελικούς που έχουν πολύ μεγαλύτερες αντιστάσεις εισόδου και για αυτό οι διαφορές και για αυτό πολλοί "ψάχνονται" με ταιριάσματα λαμπάτων-προ και τρανζ.-τελικών.

Δοκίμασα κάποια στιγμή αμερικάνο προ-λαμπα με 1000Ohm αντ. εξόδου με τον τελικό μου (1απο2) που είναι 20κOhm, δεν έπαιζε αυτό το πράγμα.
Άσε που από το "παρά25" ήταν πολύ δυνατά και στο "παράτέταρτο" έπεφταν κανονιές.....

Φυσικά παίζουν ρόλο και οι ευαισθησίες των τελικών, πόσο εύκολα ή δύσκολα "τργκάρονται" και οι τρανζιστοράτοι παίζουν από 0,6v-2-2.5v συνήθως. Και αυτό παίζει το ρόλο του.

Για αυτό μπορείς να δεις στο διαδίκτυο πολλούς Audio Research Ref3 να παίζουν με γκάμα μεγάλη τελικών τρανζιστοράτων γιατί έχουν αντίσταση εξόδου περίπου 200 απο rca και 300 απο xlr (χονδρικά θυμάμαι, μπορεί να παίζει +- 40Οhm).

Δηλαδή πολύ κοντά στο επιθυμητό 1:100 που θεωρώ εγώ μίνιμουμ και φυσικά δεν το βγάζω από το μυαλό μου, αλλά μετά απο πολλά "παιχνίδια" με πολλούς προενισχυτές αλλα και διάβασμα και έρευνα στο διαδίκτυο. Μάλιστα σου επαναλμβάνω με ακόμη μεγαλύτερη αναλογία 1:150 σύνθετης αντίστασης έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, γιατί είπαμε η αντίσταση ποικίλει σε όλο το φάσμα.

Ευτυχώς βρήκα τη λαμπάτη προενίσχυση-νιρβάνα μου (με 130 Ohm!!!) και με αυτήν την εμπέδηση, όλοι οι τελικοί ή σημαντικό πλήθος αυτών "δεν αντιστέκονται".