proac d15

Απάντηση: Re: proac d15

Φιλε Cure,σε συγχωρω,γιατι τα πραγματα δεν ειναι ετσι ακριβως.Τα ηχεια με ευαισθησια 88db και αντισταση 8ohm δεν ειναι και κανενα φοβερο φορτιο να το οδηγησεις.Μην ξεχνας οτι η ιδια η proak συστηνει ενισχυτες απο 20w και πανω αρα δεν υπαρχει προβλημα.Σιγουρα δεν εχω μεγαλη πειρα απο το συγκεκριμενο ηχειο,αλλα δεν ξερω και εσυ αν εχεις ακουσει ποτε τον sugden.Mε το συγκεκριμενο ηχειο περασα σχεδον ενα πρωι ακουγοντας το στον κυριο Πουτους οδηγουμενο απο ενα θηριο musical fidelity kw 250s ,αλλα ομολογω οτι δεν εντυπωσιασθηκα,ειναι ενα αξιοπρεπες ηχειο τιποτε παραπανω,απλα μου εμεινε η αισθηση οτι δεν πολυταιριαζε με τον ενισχυτη.Ποτε δεν λεω ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ για ηχειο χωρις να το εχω ακουσει,ουτε σκεφτομαι να παρασυρω κανεναν,και γιατι να το κανω αλλωστε;Οσο για το αν ολα τα ηχεια παιζουν τα παντα ,νομιζω οτι η απαντηση εχει πλεον δοθει.

Είναι γνωστό ότι τα proac προτείνονται συχνά με solid state τάξη Α (προφανώς φωτογραφίζεται ο Sugden) και με λάμπες. (Η primaluna σε μέιλ της μού είπε ότι τα ενισχυτικά της αποτελούν εξαιρετικό συνδυασμό με τα proac)
Από την άλλη, στην εδώ αντιπροσωπεία θεωρούν ότι το d15 και η εξέλιξή του το d18 δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο το φθηνότερο 140mkii ή το ακριβότερο d28. Άρα έχει ένα δίκιο όποιος λέει ότι το ηχείο δεν είναι το ευκολότερο του κόσμου.

Ως προς τον ήχο του τώρα, να πω ότι μπορεί σε μια σύντομη ακρόαση να μην εντυπωσιάσει. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι οι άγγλοι, στα αρνητικά του ηχείου αναφέρουν αυτό ακριβώς: στη σύντομη, επιπόλαιη ακρόαση μπορεί να μην καταλάβεις για τι πράγμα μιλάμε.
Η μακροχρόνια ακρόασή του όμως σου ξεδιπλώνει αυτό το τόσο δύσκολο να περιγραφεί στοιχείο που αφορά τη μουσικότητα. Επ' αυτού λοιπόν:

Οι νότες έχουν διάρκεια και σβήνουν μαλακά- παράγεται δηλαδή μουσική πρόταση που συγκινεί με τον λυρισμό και τη ζεστασιά της. Η αντίθετη αίσθηση είναι αυτή ενός ξηρού, βιαστικού ήχου που δεν προλαβαίνει να αρθρώσει μουσικό νόημα. Ακούς τα όργανα, τις φωνές αλλά δεν μπαίνει τίποτα μέσα σου. Θυμίζουν έκθεση προϊόντων που παρατάσσονται μπροστά σου ψυχρά, αδιάφορα. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με το d15: σε καθηλώνει η μουσική, το νόημά της, όχι το επιμέρους.
Η μεσαία περιοχή του ηχείου λάμπει. Οι φωνές είναι ζεστές, μεγάλες, ζωηρές, ανάγλυφες και ταυτόχρονα γεμάτες ήρεμη δύναμη, καθόλου αγχωτικές ή νευρικές. Επίσης το ηχείο δεν είναι υστερικό με τις λεπτομέρειες παρότι υπάρχει όλη η ανάλυση που μπορεί κάποιος να ζητήσει- συνεπώς συγχωρεί. Με λίγα λόγια είναι ηχείο με με ολοκληρωμένο μουσικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε ανθρώπους κατασταλαγμένους ως προς τις αναζητήσεις τους - βεβαίως στην κατηγορία τιμής που κινείται.
(Λίγο περισσότερο μπάσο πάντως, θα ήταν ευπρόσδεκτο.)

Re: Απάντηση: Re: proac d15

Είναι γνωστό ότι τα proac προτείνονται συχνά με solid state τάξη Α (προφανώς φωτογραφίζεται ο Sugden) και με λάμπες. (Η primaluna σε μέιλ της μού είπε ότι τα ενισχυτικά της αποτελούν εξαιρετικό συνδυασμό με τα proac)
Από την άλλη, στην εδώ αντιπροσωπεία θεωρούν ότι το d15 και η εξέλιξή του το d18 δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο το φθηνότερο 140mkii ή το ακριβότερο d28. Άρα έχει ένα δίκιο όποιος λέει ότι το ηχείο δεν είναι το ευκολότερο του κόσμου.

Ως προς τον ήχο του τώρα, να πω ότι μπορεί σε μια σύντομη ακρόαση να μην εντυπωσιάσει. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι οι άγγλοι, στα αρνητικά του ηχείου αναφέρουν αυτό ακριβώς: στη σύντομη, επιπόλαιη ακρόαση μπορεί να μην καταλάβεις για τι πράγμα μιλάμε.
Η μακροχρόνια ακρόασή του όμως σου ξεδιπλώνει αυτό το τόσο δύσκολο να περιγραφεί στοιχείο που αφορά τη μουσικότητα. Επ' αυτού λοιπόν:

Οι νότες έχουν διάρκεια και σβήνουν μαλακά- παράγεται δηλαδή μουσική πρόταση που συγκινεί με τον λυρισμό και τη ζεστασιά της. Η αντίθετη αίσθηση είναι αυτή ενός ξηρού, βιαστικού ήχου που δεν προλαβαίνει να αρθρώσει μουσικό νόημα. Ακούς τα όργανα, τις φωνές αλλά δεν μπαίνει τίποτα μέσα σου. Θυμίζουν έκθεση προϊόντων που παρατάσσονται μπροστά σου ψυχρά, αδιάφορα. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με το d15: σε καθηλώνει η μουσική, το νόημά της, όχι το επιμέρους.
Η μεσαία περιοχή του ηχείου λάμπει. Οι φωνές είναι ζεστές, μεγάλες, ζωηρές, ανάγλυφες και ταυτόχρονα γεμάτες ήρεμη δύναμη, καθόλου αγχωτικές ή νευρικές. Επίσης το ηχείο δεν είναι υστερικό με τις λεπτομέρειες παρότι υπάρχει όλη η ανάλυση που μπορεί κάποιος να ζητήσει- συνεπώς συγχωρεί. Με λίγα λόγια είναι ηχείο με με ολοκληρωμένο μουσικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε ανθρώπους κατασταλαγμένους ως προς τις αναζητήσεις τους - βεβαίως στην κατηγορία τιμής που κινείται.
(Λίγο περισσότερο μπάσο πάντως, θα ήταν ευπρόσδεκτο.)
Εξαιρετικη τοποθετηση,θα συμφωνησω απολυτως,μαλιστα το ιδιο μου ειχε πει ο αντιπροσωπος οσον αφορα το χρονο ακροασης,ομως εγω το απεδωσα στον ενισχυτη,γιαυτο νομιζω οτι ο sugden ταιριαζει σε αυτο το ηχειο,αλλα και τα δυο δεν ειναι η καλυτερη λυση για το ειδος που ακουει.

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: proac d15

E τοτε πρεπει να συμπεριλαβεις στις ακροασεις σου τους electrocompaniet.

Τρομεροί ενισχυτές και πανέμορφοι. Γούστα βεβαίως είναι αυτά αλλά νομίζω ότι η σχεδίασή τους είναι ό,τι πιο όμορφο έχω δει σε ενισχυτικό: λιτή γραμμή, καθαρή, στιβαρή, σύγχρονη, glam. Ο ήχος των Hegel πάντως είναι κοντά, καθότι της βορειευρωπαϊκής σχολής. (Οι οποίοι Hegel όμως εύκολα μπορούν να πάρουν βραβείο αδιάφορης σχεδίασης.)

Last edited:
τα proac, δεν θέλουν "καθαρό" ενισχυτή. ενισχυτές τύπου hegel, densen, primare, δεν τους πάνε καθόλου. θέλουν λάμπα ή λίγο πιο ζεστό τρανσίστορ.

τα proac, δεν θέλουν "καθαρό" ενισχυτή. ενισχυτές τύπου hegel, densen, primare, δεν τους πάνε καθόλου. θέλουν λάμπα ή λίγο πιο ζεστό τρανσίστορ.

A, ok, δεκτόν αν έχεις ακούσει τον συνδυασμό. Οπότε ο φίλος ας ξεχάσει τον Hegel...

σωστα! καταρχην ειναι δυσκολοοδηγητο ηχειο κατα 2ον θελω προτασεις απο ατομα που εχουν περασει ενα διαστημα με το συγκεκριμενο ηχειο οχι συμβουλες αντιπροσωπων κτλπ , ενας πωλητης της αντιπροσωπειας χθες μου το εβγαλε ευκολο ηχειο !:rifle: ,οτι ναναι ,. ο αδελφος μου ο οποιος και ενδιαφερεται τα ειχε ακουσει στο υκ με classe cd και ενισχυτη . τα ηχεια αυτα σιγουρα θελουν γλυκοηχα συνοδα

το ηχείο είναι εύκολο. αν του δώσεις πολλά βατ θα φωνάξει.

ειναι 88db ευαισησια απο 80 βατ σε τρανζιστορ και πανω και ενοειται ενισχυτης με αφθονο drive στη λαμπα παλυ απο 40 50 στο νερο πιστευω ωστε να το ελεγχει ο ενισχητης το ηχειο αλλα πες μου και συ

Αν και κάτοχος των Proac Studio 140 - φίλος και γείτονας μου έχει τα Proac D18 (το επόμενο μοντέλο του D15) τα οποία παίζει με λάμπα. Έχω ακούσει αυτό το ηχείο με τα δικά μου ενισχυτικά (Naim XS) και το αποτέλεσμα για τα γούστα μου ήταν εξαιρετικό, οδηγόντας με στον πειρασμό να αντικαστήσω σύντομα τα ηχεία μου με το D18. Γενικά πάντως τα ηχεία αυτά πάιζουν όλα τα είδη της μουσικής καλά. Ανάμεσα στα μεγάλα προτερήματα τους εκτός των όσων αναφέρονται παραπάνω στα οποία συμφωνώ, είναι ο ξεκούραστος ήχος, η άψογη τονικότητα τους και ότι αναπαράγουν τον ήχο όπως ακριβώς βγαίνει απο τα μουσικά όργανα ακούγοντας τα ζωντανά. (καμία μηχανηκότητα)
Μια συμβουλή. Τα ενισχυτικά που θα τα συνοδέψουν - κατά την άποψη μου - πρέπει να είναι κάτι παραπάνω απά την αξία του ηχείου. Σε αυτή την περίπτωση θα σε ανταμείψουν μαγικά.

Re: Απάντηση: proac d15

Οι Audia Flight θα μπορούσαν πιθανώς να θεωρηθούν ζεστο τρανζιστορ

Θα με συγχωρέσεις αλλά μάλλον δεν ξέρεις απο PROAC!!να μήν παρασέρνουμε σε λανθασμένες απόψεις χωρίς να έχουμε εμπειρία.Λοιπόν τα Poac D-15 παίζουν απο όλα τα είδη,δεν έχουν προτημήσεις και ούτε θα έπρεπε κανένα ηχείο να έχει,ένα σωστό και ισοροπημένο-ποιοτικό ενισχυτή θέλουν και πραγματικά θα σε ανταμείψουν,τα είχα και κάτι ξέρω!!![/QUO
Εξαιρετικός ήχος με Musical Fidelity(A-300,a1008,xt-100) εκτός απο τον KW-250s!!!....,Luxman L-550a αλλά με Classe Cap-2100 είναι αξεπέραστα!!!!Με λάμπα δεν τα είχα ποτέ,ο κατασκευαστής ενδεικτικά λέει ότι παίζουν και με λάμπα,αλλά εγώ θεωρώ ότι θέλουν καλά ρεύματα και καθαρό ήχο.-

ετσι μπραβο φιλε να μιλαμε για συγκεκριμενους ενισχυτες εγω δεν το ξερω το ηχειο απλα ξερω λιγα πραγματα για τη φιλοσοφια τπυ ηχειου καθως και κατι τεχνικα χαρακτηριστικα , ειναι λογικη επιλογη καθαροι και γλυκοι ενισχυτες πιστευω