Πρόβλημα: αδύναμο χαμηλό

eyebee

AVClub Enthusiast
3 April 2008
858
Vultureland
Χαίρετε

Θα εκτιμούσα τη βοήθειά σας στο εξής πρόβλημα: το χαμηλό που παράγεται στο σύστημά μου είναι αδύναμο. Συγκεκριμένα, από τα:

Ενισχυτής: Densen B-110
Ηχεία: PSB Image T45
CDp: Musical Fidelity Elektra E601
TT: Rega P3 / Goldring 1022
Καλώδια: vdHul D-102 III Hybrid interconnect, vdHul The Skyline Hybrid speaker c.

το μπάσο είναι καλά αρθρωμένο και οι νότες του διακριτές, ΑΛΛΑ ακούγεται πίσω στη μίξη, σα να πρέπει να προσπαθήσεις να το ακούσεις. Σημειώνω ότι στον Ορφέα όπου άκουσα τον Densen με τα ηχεία μου (αλλά άλλη πηγή-άλλα καλώδια), το μπάσο ήταν πολύ καλύτερο, για να μην πω πολύ καλό με απόλυτα κριτήρια. Και ερωτώ:

- Φταίνε τα καλώδια;
- Φταίει το δωμάτιο; (είναι καθιστικό, αρκετά "ζωντανό", αλλά λίγα μπορούν να γίνουν για να αλλάξει)
- Να αλλάξω ηχεία (στο μέλλον, anyway);
- Να προσθέσω το subwoofer της PSB, που είναι οικονομικό και (σύμφωνα με το Absolute Sound) πολύ καλό;

Κάθε σοβαρή γνώμη ευπρόσδεκτη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Πόσα τετραγωνικά είναι ο χώρος σου και πόσα περίπου του Ορφέα;
Αυτό θα μας διαφωτίσει αρκετά.

Σε πρώτη φάση, δοκίμασε να πας τα ηχεία πιο κοντά στους τοίχους και βλέπουμε.

Καταρχάς, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Το τέχνασμα με τον τοίχο το δοκίμασα: το μπάσο κέρδισε σε ένταση κι έχασε σε σαφήνεια, ενώ το soundstage έγινε πιο ρηχό (το κατάλαβα όταν ξανατράβηξα τα ηχεία μπροστά). Να συμπληρώσω πως οι μεσοχαμηλές είναι ΟΚ...

Όσο για το χώρο, θα επανέλθω με μετρήσεις -και ίσως με σχέδιο, γιατί τα ηχεία είναι τοποθετημένα ασύμμετρα ως προς τα όρια του δωματίου.

και εγω ειχα ενα παρομιο προβλημα με triangle oμως, εβαλα ακιδες και το μπασο εγινε πολυ καλύτερο. Πειραματισμου με στηριξη (δοκιμασε να βαλεις γρανιτη κατω απο τα ηχεια, αμα εχεις ενα προχειρο στο σπιτι) και θεση

εγω θα κοιταγα με αυτη την σειρα
1.Φταίει το δωμάτιο.(παιξε στον χωρο μπορει να εχεις ακυρωσεις)
2.Καλώδια vdHul The Skyline Hybrid speaker c(δοκιμασε διπλοκαλωδιωση αλλα και αλλα καλωδια )
φανταζομαι το προβλημα παρουσιαζεται και στο cd kai sto tt.

μαλον εχεις τετοιο προβλημα με τον χωρο σου που δεν μπορεις να κανεις πολλα.......

υπαρχουν πολλες ακυρωσεις στις χαμηλες συχ, και μονο με πειραματισμο στην τοποθετηση θα βρεις μια καποια λυση ...

Ευχαριστώ όλους, αν και τα νέα δεν μού είναι ευχάριστα...

Ψάχνοντας λίγο το θέμα "ακουστική" διάβασα ότι όντως οι συνηθέστερες ακυρώσεις παρατηρούνται γύρω στα 40 Hz -οπότε είναι πιθανό να φταίει το δωμάτιο.

Σωστή και η ερώτηση για την πηγή: ναι, το πρόβλημα παρατηρείται και στα δύο (νομίζω πάντως λίγο περισσότερο στο CDp).

Τέλος πάντων, θα "παίξω" λίγο με τη θέση των ηχείων και θα επανέλθω. Γενικά μιλώντας, οι ακυρώσεις πώς αντιμετωπίζονται;

Το απόγευμα δοκίμασα κάτι που σκεφτόμουν από καιρό και όλο ανέβαλα (η συζήτηση με έβαλε στην πρίζα): αφαίρεσα από τα ηχεία τα βιδωτά πλαστικά ημισφαιρίδια που η PSB περιελάμβανε στη συσκευασία (μαζί με ακίδες) για χρήση σε ξύλινα δάπεδα. Το μπάσο αμέσως "πήρε" 2-3 dB, και νομίζω χωρίς ανεπιθύμητα μπουμαρίσματα κλπ. Θα ακούσω προσεκτικότερα και θα ενημερώσω. Πάντως, άκουγα ροκ όλο το απόγευμα -καμία σχέση με πριν.

Σημειώνω πως η καμπίνα και πάλι δεν πατάει απ' ευθείας κάτω -τα "ημισφαιρίδια" βίδωναν σε ποδαράκια από σκληρό πλαστικό, τα οποία είναι κούφια, κι έτσι η επιφάνεια επαφής του ηχείου με το δάπεδο είναι πάλι σχετικά μικρή. Βλακεία που δεν το είχα κάνει τόσο καιρό...

παροτι δεν ειμαι οπαδος των ακριβων ενισχυτικων για καθε ηχειο ,υπαρχει η περιπτωση να μην οδηγουνται τα ηχεια σου σωστα και να χρειαζονται το κατι παραπανω σε ρευματα για να αποδοσουν την δυσκολη περιοχη των χαμηλων. Ετσι με ενα οχι πολυ ακριβο τελικο μπορεις να 2πλοενισχυσεις και να δεις το μπασο και ελεγχομενο να ειναι και πλουσιο. Το ειχα παθει με ηχεια που ελεγαν max 100watt ,τα ποτιζα με 2 monoblock 125 watt και ομως οταν τους εδωσα 2*250 τοτε ειδα τι μπασο εκρυβαν.
Δεν ισχυει παντου αλλα ειναι μια παραμετρος που δεν μπορεις να αγνοησεις

Πέρα απο τοποθέτηση κλπ..
μάλλον το καλωδια μπορεί να έχουν θολό χαμηλό...άν κρίνω απο τα V.D.H
Monster που είχα κάποτε....
αλλά έιχαν γενικά πολύ καλό ήχο γεμάτο και ζεστό...
Αν πάς σε άλλα καλώδια πρόσεχε να έχουν χροιές σαν τα καλώδια που έχεις