Πρόβλημα εκκίνησης κομπρεσέρ αέρος

mipi

Senior Member
30 June 2006
656
Χίος
Καλημέρα σε όλους.

Έχω ένα κομπρεσεράκι 50 λίτρων. Το έχω πολλά χρόνια και μέχρι τώρα πέρα από το μαρτύριο της σχεδόν συνεχούς λειτουργίας λόγω μικρού θαλάμου και μοτέρ, δούλευε απροβλημάτιστα. Πριν λίγο καιρό παρουσίασε πρόβλημα στην εκκίνηση δηλ. πάει να ξεκινήσει αλλά δεν μπορεί λες και δεν έχει τη δύναμη ή σαν κάτι να το φρενάρει με αποτέλεσμα να πέφτει το θερμικό προστασίας του. Αν το βοηθήσω δηλ. περιστρέψω με το χέρι τον ιμάντα τη στιγμή που πάει να ξεκινήσει και δεν μπορεί από μόνο του, με μερικές προσπάθειες ξεκινάει. Στη συνέχεια δουλεύει φυσιολογικά και γεμίζει το θάλαμο όπως παλιά. Άμα όμως πέσει η πίεση και πάει να πάρει μπρός ξανά τα ίδια. Μόνο με μερκές γρήγορες περιστροφές με το χέρι μου στον ιμάντα ή στις ρόδες ξεκινάει και όχι πάντα, κάποιες φορές με προλαβαίνει το θερμικό που πέφτει προφανώς από υπερένταση.

Δοκίμασα πριν κανένα δίμηνο να αλλάξω τον πυκνωτή εκκίνησης με καινούργιο ίδιας χωρητικότητας χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Χθες το έλυσα και έβγαλα τον περιστρεφόμενο άξονα με τα ρουλεμάν από το σταθερό κομμάτι με τη περιέλιξη. Το κυλινδρικό του τμήμα έχει μια καφέ επίστρωση κάτι σαν μπογιά μίνιο που σε μερικά σημεία είναι λίγο ξεβαμμένο και φαίνεται κάτι σαν χαλκός. Μήπως αυτό φταίει;

(Το έμβολο ανεβοκατεβαίνει χωρίς πρόβλημα από όσο καταλαβαίνω περιστρέφοντας τη ρόδα του ιμάντα και για την ιστορία λάδια του άλλαξα το χειμώνα που πέρασε)

Έχει κανείς εμπειρία από τέτοιο πρόβλημα με κομπρεσέρ; Επισκευάζεται ή να πάρει το δρόμο για το νεκροταφείο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Το πρώτο πράγμα που αλλάζουμε είναι ο πυκνωτής.
Το δεύτερο τσεκάρουμε αν γυρνάει με άνεση ο στρόφαλος (γυρνώντας τον ανεμιστήρα).

Εφ όσον λες οτι άλλαξες πυκνωτή και έλενξες αν γυρνάει καλά ο στρόφαλος τότε κάτι μπορεί να φταίει ο πιεσοστάτης.
Είναι σχετικά φτηνοί (κοντά στο 10άρικο) οπότε μπορείς άνετα να προμηθευτείς έναν και να δοκιμάσεις.

Ο Συμπιεστής έχει λάδια έτσι?

Να αλλαξεις λαδια φιλε μου εφοσον λες πως το πιστονακι δεν δυσκολευεται στην κινηση του.

Νικο ο πιεσοστατης δεν εχει θεμα εφοσον με λιγη βοηθεια ξεκιναει να δουλευει.

Εγω θα ελυνα το μοτερ και θα γυαλιζα λιγο τον κυλινδρο.

Ναι, λάδια έχει, αφού τα άλλαξα το χειμώνα με καινούργια.

Το έμβολο ανεβοκατεβαίνει άνετα χωρίς να φαίνεται να ζορίζει κάπου.

Ο πιεσοστάτης (είναι το κομμάτι με το πιεσόμετρο; ) όμως που εμπλέκεται;

(Ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση!)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ρε παιδιά μήπως του έβαλα το χειμώνα λάδι με λάθος ιξώδες; Νομίζω του έβαλα ή ένα 10W40 του Lidl ή ένα περίσεμμα από παλιό (αχρησιμοποίητο βέβαια) 30άρι.

Για μετρα τον καινουργιο πυκνωτη, μηπως επεσες σε ελατωματικο. Μου εχει τυχει σε αλλαγη πυκνωτη αποροφητηρα.

Καλημέρα σε όλους.

Έχω ένα κομπρεσεράκι 50 λίτρων. Το έχω πολλά χρόνια και μέχρι τώρα πέρα από το μαρτύριο της σχεδόν συνεχούς λειτουργίας λόγω μικρού θαλάμου και μοτέρ, δούλευε απροβλημάτιστα. Πριν λίγο καιρό παρουσίασε πρόβλημα στην εκκίνηση δηλ. πάει να ξεκινήσει αλλά δεν μπορεί λες και δεν έχει τη δύναμη ή σαν κάτι να το φρενάρει με αποτέλεσμα να πέφτει το θερμικό προστασίας του. Αν το βοηθήσω δηλ. περιστρέψω με το χέρι τον ιμάντα τη στιγμή που πάει να ξεκινήσει και δεν μπορεί από μόνο του, με μερικές προσπάθειες ξεκινάει. Στη συνέχεια δουλεύει φυσιολογικά και γεμίζει το θάλαμο όπως παλιά. Άμα όμως πέσει η πίεση και πάει να πάρει μπρός ξανά τα ίδια. Μόνο με μερκές γρήγορες περιστροφές με το χέρι μου στον ιμάντα ή στις ρόδες ξεκινάει και όχι πάντα, κάποιες φορές με προλαβαίνει το θερμικό που πέφτει προφανώς από υπερένταση.

Δοκίμασα πριν κανένα δίμηνο να αλλάξω τον πυκνωτή εκκίνησης με καινούργιο ίδιας χωρητικότητας χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Χθες το έλυσα και έβγαλα τον περιστρεφόμενο άξονα με τα ρουλεμάν από το σταθερό κομμάτι με τη περιέλιξη. Το κυλινδρικό του τμήμα έχει μια καφέ επίστρωση κάτι σαν μπογιά μίνιο που σε μερικά σημεία είναι λίγο ξεβαμμένο και φαίνεται κάτι σαν χαλκός. Μήπως αυτό φταίει;

(Το έμβολο ανεβοκατεβαίνει χωρίς πρόβλημα από όσο καταλαβαίνω περιστρέφοντας τη ρόδα του ιμάντα και για την ιστορία λάδια του άλλαξα το χειμώνα που πέρασε)

Έχει κανείς εμπειρία από τέτοιο πρόβλημα με κομπρεσέρ; Επισκευάζεται ή να πάρει το δρόμο για το νεκροταφείο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ακριβώς τα ίδια έπαθα κι εγώ, ίδια συμπτώματα. μόνο που δεν του είχα αλλάξει λάδια ποτέ. δεν έβγαλα άκρη και το άφησα στην άκρη

Εγώ πάλι είπα πριν το κηδέψω να κάνω μια-δυό προσπάθειες (έχει και συναισθηματική αξία αφού μου το είχε πάρει ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου...)
Θα δοκιμάσω άλλο καινούργιο πυκνωτή. Αυτόν που είχα δοκιμάσει πριν 2-3 μήνες τον επέστρεψα αφού δεν τον είχα πληρώσει. Πάντως υποψιάζομαι και το λάδι μιας και το πρόβλημα μου το άρχισε μετά την αλλαγή λαδιού. Ποτέ δεν είχαν αλλαχτεί τα λάδια του και μάλλον του κακοφάνηκε...

Οταν το βρεις το προβλημα μή ξεχασεις να μας ενημερωσεις για τη λυση.

Πιστευω ειναι συνδιασμος πυκνωτη και αυξημενων τριβων.

Το λαδι γιατι να του φταιει...
εκτος και αν του εβαλες πολυ χοντρο λαδι και ζοριζει...αλλα και παλι εξτριμ μου φαινεται...

Όχι μόνο όταν είναι κρύο. Αφού γεμίζει με αέρα και άμα πέσει η πίεση το κάνει πάλι.
Δεν ξέρω, αλλά θα δοκιμάσω πυκνωτή και αλλαγή λαδιού.

Άμα βρω άκρη εννοείται ότι θα σας διαβιβάσω τα καθέκαστα. Αλλιώς θα σας ενημερώσω για ώρα και εκκλησία της κηδείας.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Να αλλαξεις λαδια φιλε μου εφοσον λες πως το πιστονακι δεν δυσκολευεται στην κινηση του.

Νικο ο πιεσοστατης δεν εχει θεμα εφοσον με λιγη βοηθεια ξεκιναει να δουλευει.

Εγω θα ελυνα το μοτερ και θα γυαλιζα λιγο τον κυλινδρο.
Αυτό με το γυάλισμα παίζει;

Αν δεν λιπαινεται καλα καποια στιγμη κολλαει και θελει λυσιμο και γυαλισμα για να επανελθουν τα μεταλλα.
Το επαθα οταν εσπασε το ματακι λαδιου και χυθηκαν τα λαδια χωρις να το παρω πρεφα καθως ηταν στο παταρι.
Κανε την κινηση με τον πυκνωτη να δουμε μην μπαινεις σε ταλαιπωρια χωρις να χρειαζεται.

Αφού είναι του πατέρα,πηγαινε να δουν την περιέλιξη και αν είναι να στην αλλάξουν.
Δεν θα γίνει άριστο,αλλα θα Στον θυμίζει...

Έξι μήνες και μία μέρα τώρα,κανω την ίδια δουλειά,σε ότι δικό του βρω μπροστά μου...

Πιστεύω αξίζει...

Σε ευχαριστώ. Ίσως να μην αξίζει μιας και θα ήθελα ένα μεγαλύτερο 100-150 λίτρων. Θα ρωτήσω όμως.

Από δικά του πράγματα άλλο τίποτα. Σχεδόν όλα τα εργαλεία τα είχε πάρει εκείνος αφού έπιαναν φοβερά τα χέρια του. Καταπιανόταν και έφτιαχνε τα πάντα.

Βγάζω που και που για βόλτα τη 200άρα βέσπα του που την είχε αγοράσει το 1981 και τον θυμάμαι...

Λοιπόν, ο πυκνωτής είναι γερός. Πήγα χθες βράδυ σε ηλεκτρονικό, τον μέτρησε 39,6mF (40.0mF ονομαστική τιμή) και σήμερα σε ηλεκτρολόγο γνωστό που τον μέτρησε και αυτός και μου είπε ότι είναι ok. Μου είπε ότι είναι δυνατός και "κλωτσάει" γι αυτό να προσέξω άμα τον τοποθετήσω πίσω. Αυτός μου είπε ότι είναι μηχανικό το πρόβλημα που ζορίζεται ο κινητήρας στην εκκίνηση. Κάτι είπε να τσεκάρω τη φλάτζα του κυλίνδρου μήπως είναι σκισμένη και χάνει...
Οπότε το αποκλείω να είναι ελαττωματικός κάπου ο original πυκνωτής και να μην φαίνεται στις μετρήσεις και ταυτόχρονα να έπεσα σε ελαττωματικό καινούργιο όταν είχα δοκιμάσει άλλο.

Να ξανααλλάξω τα λάδια;

Λοιπόν, ο πυκνωτής είναι γερός. Πήγα χθες βράδυ σε ηλεκτρονικό, τον μέτρησε 39,6mF (40.0mF ονομαστική τιμή) και σήμερα σε ηλεκτρολόγο γνωστό που τον μέτρησε και αυτός και μου είπε ότι είναι ok. Μου είπε ότι είναι δυνατός και "κλωτσάει" γι αυτό να προσέξω άμα τον τοποθετήσω πίσω. Αυτός μου είπε ότι είναι μηχανικό το πρόβλημα που ζορίζεται ο κινητήρας στην εκκίνηση. Κάτι είπε να τσεκάρω τη φλάτζα του κυλίνδρου μήπως είναι σκισμένη και χάνει...
Οπότε το αποκλείω να είναι ελαττωματικός κάπου ο original πυκνωτής και να μην φαίνεται στις μετρήσεις και ταυτόχρονα να έπεσα σε ελαττωματικό καινούργιο όταν είχα δοκιμάσει άλλο.

Να ξανααλλάξω τα λάδια;

Εκει πηγε το μυαλο μου απο την πρωτη στιγμη και εμενα.
Λυσε την κεφαλη ειναι παιχνιδακι και η φλατζα να ειναι ειναι πανευκολο να φτιαξεις μια νεα με φλατζοχαρτο.

να τσεκάρεις την φλάτζα, και καλύτερα να την αλλάξεις κιόλας και μία που θα ανοίξεις καπάκι να καθαρίσεις και ότι υπάρχει μέσα.
δεν νομίζω να φταίει το λάδι.