Kαλησπερα σε ολους!
Εχω ακριβως το ιδιο μοντελο πικαπ με το παλικαρι που ξεκινησε το θεμα, ενα Technics SL-BD22D, και ακριβως το ιδιο προβλημα. Ενας περιοδικος (με ενταση που φαινεται να ακολουθει την κινηση του πλατο ή του ιμαντα) σκρατσαριστος ηχος ακουγεται απο τα ηχεια μονο οταν λειτουργει το μοτερ σε συνδεση με τον ιμαντα. Αν βγαλεις τον ιμαντα και θεσει σε κινηση το μοτερ δεν ακουγεται. Εκτιμηση μου ειναι οτι οφειλεται σε συσσωρευση στατικου ηλεκτρισμου γιατι οποτε ακουμπαω οποιοδηποτε μεταλλικο μερος (ακομα και τις βιδες του βραχιονα) του πικαπ με το δαχτυλο ακουγεται ηχος "τσακ"απο τα ηχεια. Αν δε, το ακουμπησω με το αντιστατικο βουρτσακι, ολοκληρη συναυλια...
Αν γυρισω το πλατο με το χερι, χωρις μοτερ αλλα με τον ιμαντα παντα συνδεδεμενο, παλι υπαρχει ο ηχος αλλα οχι τοσο εντονα. Αν τον γυρισω με το χερι, εχοντας βγαλει τον ιμαντα, δεν υπαρχει καθολου ηχος. Ο ιμαντας φαινεται να ειναι μια χαρα παντως...
Το πικαπ το πηρα πριν δυο και κατι χρονια και το πρωτοεβγαλε το προβλημα σε οκτω με δεκα μηνες αν θυμαμαι καλα. Τοτε ενω εψαχνα να δω τι γινεται, εντελως τυχαια, δε ξερω πως, πιανοντας και γυρνωντας το πλατω με το χερι ακουγεται ενα εντονο "χρουουουτς" το οποιο το ενιωσα κιολας ελαφρως στα δαχτυλα, βαζω το μοτερ να δουλεψει, και βουαλα! ο ηχος εχει εξαφανιστει! Για να εμφανιστει μετα απο 3-4 μηνες ξανα...:furious3: Προφανως αποφορτισα εστω και κατα λαθος το μηχανημα και αυτο ξανασυσσωρευσε σιγα-σιγα στατικο ηλεκτρισμο. Αυτο που καταφερα κατα λαθος δυστυχως δε το ξανακαταφερα. Απογοητευτικα και τα παρατησα για κανα εξαμηνο αλλα τωρα εχω ξαναπορωθει με τα βινυλια και αυτη η μλκια ειναι σαν κακο σπυρι στον κωλο...
Το καλωδιο της γειωσης ειναι ΟΚ, ο θορυβος υποβαθρου υπαρχει μεν αλλα μονο σε εντασεις που θα μου ελιωναν τα τυμπανα αν ακουγα μουσικη σε αυτες. Ο ενισχυτης μου εχει υποδοχη phono και δε χρησιμοποιω προενισχυτη. Και ναι, δυστυχως το εχω κοντα σε τιβι, χρησιμοποιω aircondition χειμωνα-καλοκαιρι και οι πριζες δεν ειναι ο,τι καλυτερο λογω της παλαιοτητας της οικοδομης αλλα να σας πω μου φαινεται αρκετα τραβηγμενο να φταιει κατι απο αυτα.
Περιληψη: συσσωρευση στατικου ηλεκτρισμου στο πικαπ, ο οποιος οταν το μοτερ δουλευει και το πλατο ειναι συνδεδεμενο με τον ιμαντα περναει στο ηχητικο σημα και κατοπιν στα ηχεια με τη μορφη ενος απαλου αλλα διακριτου -στα ησυχα μουσικα σημεια με σχετικα υψηλη ενταση ηχου του ενισχυτη- κυμαινομενου "χρτςςςς" που μοιαζει να ακολουθει την κυκλικη κινηση του πλατο.
-Ευχαριστω προκαταβολικα για την οποιαδηποτε συμβουλη και συγγνωμη για το κατεβατο.
-Εννοειται οτι εστειλα πμ και στο παλικαρι που ανοιξε το θεμα να μου δωσει τα φωτα του αν καταφερε τιποτα. Μαλλον ομως δεν ειναι ενεργο μελος του φορουμ πια.