Πρόβλημα focus και διαστολών-συστολών σε νέους προβολείς!

Strax

Established Member
19 June 2006
190
Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο προσωπικά συνάντησα για πρώτη φορά στον Sony το 10άρη του Μιχάλη Πικούνη. Ουσιαστικά πρόκειται για αλλαγή στην εστίαση του προβολέα που σχετίζεται, όπως φαίνεται, με τη θερμοκρασία του. Έτσι, όταν είναι κρύος εστιάζει σε διαφορετικό σημείο σε σχέση π.χ. με 30 λεπτά αργότερα που έχει φτάσει στην κανονική θερμοκρασία λειτουργίας του. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο thread εδώ.

Τελικά, όπως αποδεικνύεται δεν πρόκειται για κουσούρι του Sony, αλλά το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει κάνει την εμφάνισή του και σε άλλους προβολείς και μάλιστα διαφορετικών εταιρειών.

Είδα για πρώτη φορά αναφορά στο διαδίκτυο για το συγκεκριμένο θέμα στο projectorcentral στην περίπτωση 2 Epson. Η Epson μελετάει το θέμα και υποστηρίζει ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί, αφού στρωθεί ο προβολέας και γράψει κάμποσες ώρες λειτουργίας.

Και τελικά ήρθε και επιβεβαίωσε το φαινόμενο το projectorreviews εδώ με εικόνες αυτή τη φορά που μπορεί να τις βρει κανείς εδώ.

Όπως φαίνεται, όλοι οι νέοι προβολείς μπορεί να πάσχουν από αυτό το φαινόμενο. Έχει παρατηρήσει κάποιος από εμάς κάτι αντίστοιχο και αν ναι μειώνεται τελικά αυτό όσο ανεβαίνουν οι ώρες λειτυργίας ή θα πρέπει να μπαίνουμε στη διαδικασία να εστιάζουμε κάθε τρεις και λίγο?

Σοβαρά όμως, εμένα μου δίνεται η εντύπωση ότι το πρόβλημα προέρχεται από τη μείωση του κόστους σε κάποια μοντέλα. Τη στιγμή που δεν το κάνουν όλοι οι προβολείς μιας Α τιμής και κάτω, κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Όπως φαίνεται, όλοι οι νέοι προβολείς μπορεί να πάσχουν από αυτό το φαινόμενο.

Δεν νομίζω οτι είναι θέμα νέων ή παλιών προβολέων.
Αν θυμάμαι καλά, η πρώτη φορά που διάβασα για το φαινόμενο αυτό ήταν μιά αναφορά του Παναγιώτη (Βογιατζάκη) για τον δικό του BenQ 8700. Ο προβολέας μόλις άναβε ήταν εστιασμένος στο κέντρο της οθόνης και φλού στα άκρα και μόλις ζεσταινόταν γινόταν το αντίθετο.
Τότε είχε αποδωθεί από τον Παναγιώτη στον πλαστικό φακό που φορούσε ο 8700 και στη διαφορετική συμπεριφορά του ανάλογα με τη θερμοκρασία.
Δεν είμαι σίγουρος αν μιλάμε για το ίδιο πράγμα, όπως δεν είμαι σίγουρος και για το άν ο 8700 τελικά φορούσε πλαστικό φακό ή όχι, πουθενά δεν το έχω δεί γραμμένο σαν σίγουρο.
Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι οτι οι πλαστικούρες των προβολέων συστολοδιαστέλονται ανάλογα με τη θερμότητα κι αυτό έχει παρενέργειες... Από "κράκ" και "κρούκ" μέχρι προβληματικό focus...

Ά ρε Marantz... Leopard λέμε... :grandpa:

Απάντηση: Re: Πρόβλημα focus και διαστολών-συστολών σε νέους προβολείς!

Ο BenQ W5000 δεν έχει τέτοιο πρόβλημα.

:p

Aυτο δεν θα το υπεγραφα.

Πολλες φορες ο panman εχει παραπονεθει για το συγκεκριμενο, και προσωπικα το εχω δει να μεταβαλετε με το χρονο.

Επισης εαν κουνησεις με το χερι σου το φακο εμπρος πισω κι οχι να τον περιστρεψεις οπως οταν φτιαχνουμε το φοκους, θα δεις γιατι ποιοτητα κατασκευης μιλαμε.

Μην ακουμπατε ....-bye-

Ξαναμανα, αααααρε μαρατζ....:grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: Re: Πρόβλημα focus και διαστολών-συστολών σε νέους προβολείς!

Aυτο δεν θα το υπεγραφα.

Πολλες φορες ο panman εχει παραπονεθει για το συγκεκριμενο, και προσωπικα το εχω δει να μεταβαλετε με το χρονο.

Επισης εαν κουνησεις με το χερι σου το φακο εμπρος πισω κι οχι να τον περιστρεψεις οπως οταν φτιαχνουμε το φοκους, θα δεις γιατι ποιοτητα κατασκευης μιλαμε.

Μην ακουμπατε ....-bye-

Ξαναμανα, αααααρε μαρατζ....:grinning-smiley-043

Για το κούνημα του φακού, όντως είναι λίγο χαλαρός.. και το κούνημά του επηρεάζει το focus. Ευτυχώς όμως δεν χρειάζεται να του "βάζουμε χέρι" συχνά, οπότε μικρό το κακό.

Όσο για το focus, δεν μπορώ να πω ότι έχω προσέξει κάτι. Σε άλλους προβολείς στο παρελθόν, κατά καιρούς είχε πάρει το μάτι μου θέματα. Με τον 5000 (για την ώρα) όχι.

δοκιμαστε να αλλαξετε το επιπεδο rpm του ανεμιστηρα οι σονιδες......
μπας και γινει τπτ
θ εχετε πιο ομαλες μεταβολες θερμοκρασιας στο υψηλο

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πρόβλημα focus και διαστολών-συστολών σε νέους προβολείς!

Για το κούνημα του φακού, όντως είναι λίγο χαλαρός.. και το κούνημά του επηρεάζει το focus. Ευτυχώς όμως δεν χρειάζεται να του "βάζουμε χέρι" συχνά, οπότε μικρό το κακό.

Όσο για το focus, δεν μπορώ να πω ότι έχω προσέξει κάτι. Σε άλλους προβολείς στο παρελθόν, κατά καιρούς είχε πάρει το μάτι μου θέματα. Με τον 5000 (για την ώρα) όχι.

Μα για το φοκους μιλαω. Ενα προσπαθησεις να τον σπρωξεις ελαφρα προς τα μεσα η προς τα εξω, θα δεις τι γινεται . Μεχρι που νομιζεις οτι εχει διαφορετικες θεσεις που κουμπωνει....-bye-

Αλλα τι να λεμε, υπαρχουν και χειροτερα. Ο HD1 εχει σαν προυποθεση καλης λειτουργειας μεχρι και τις χαμηλες σταθμες στο σαμπ του συστηματος του χρηστη. Αλλιως χορευει με το ρυθμο :BDGBGDB55:

:flipout::flipout::flipout:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πρόβλημα focus και διαστολών-συστολών σε νέους προβολ

Μα για το φοκους μιλαω. Ενα προσπαθησεις να τον σπρωξεις ελαφρα προς τα μεσα η προς τα εξω, θα δεις τι γινεται . Μεχρι που νομιζεις οτι εχει διαφορετικες θεσεις που κουμπωνει....-bye-

Ναι, αυτό λέω και εγώ, αλλά αν δεν τον πειράξω δεν αλλάζει το focus από μόνο του! Αυτή είναι η διαφορά..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πρόβλημα focus και διαστολών-συστολών σε νέ

Ναι, αυτό λέω και εγώ, αλλά αν δεν τον πειράξω δεν αλλάζει το focus από μόνο του! Αυτή είναι η διαφορά..

Στο δικο σου δεν γνωριζω, στου panman παντως, αλλαζει !

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πρόβλημα focus και διαστολών-συστολών σε νέους προβολ

Αλλα τι να λεμε, υπαρχουν και χειροτερα. Ο HD1 εχει σαν προυποθεση καλης λειτουργειας μεχρι και τις χαμηλες σταθμες στο σαμπ του συστηματος του χρηστη. Αλλιως χορευει με το ρυθμο :BDGBGDB55:

:flipout::flipout::flipout:

:flipout: Αχαχαχαχαχαχα, καλο !!!

Και εγω που νομιζα οτι ειναι η γκλαβα μου που κουνιεται
:flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πρόβλημα focus και διαστολών-συστολών σε νέ

:flipout: Αχαχαχαχαχαχα, καλο !!!

Και εγω που νομιζα οτι ειναι η γκλαβα μου που κουνιεται

Kαλα, εσυ μη βιαζεσαι, ακομα δεν βαλαμε σαμπακι :grinning-smiley-043

Ο HD1 έκανε κάποιους μικροθορύβους μέχρι να ζεσταθεί τελείως αλλά δεν υπήρχε κανένα αντίκτυπο στην εικόνα.

Στον 100 το ‛θέμα’ ήταν σχεδόν αμελητέο.

Στον 750 ανύπαρκτο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υπήρχε κανένα θέμα (focus κλπ).

Προφανώς είναι θέμα ποιότητας κατασκευής.

Συμφωνώ και εγώ ότι πρόκειται προφανώς για θέμα ποιότητας κατασκευής. Αλλά ήθελα να ήξερα αν κάτι έγινε στη νέα αυτή γενιά προβολέων ή αν απλά τώρα έτυχε και πήρε για οποιοδήποτε λόγο λίγο παραπάνω διαστάσεις το θέμα.

Πάντως αν είναι το πρώτο, αναρωτιέμαι μήπως στην προσπάθεια να κρατήσουν οι κατασκευαστές πολύ χαμηλά το θόρυβο λειτουργίας έχουν κάνει κάποιες παραχωρήσεις, οι οποίες οδηγούν σε αρκετά μεγαλύτερες αυξομειώσεις θερμοκρασιών και έτσι εμφανίστηκε αυτό το φαινόμενο.