Πρόβλημα γείωσης

Απάντηση: Re: Πρόβλημα γείωσης

Στέργιε, το Vanguard όντως δίνει πολλά περιθώρια για tweaking. Κατέβασα το μάνουαλ από το site της εταιρείας και έκανα τις ρυθμίσεις μου.
Αυτός ο NAD, πολλή βρωμιά βγάζει παναθεμά τον, άσε που άρχισε να γουργουρίζει! Μάλλον θα τον πάω για επισκευή αύριο...

Με μόνη εξαίρεση τον NAD, έχεις εκτιναχθεί ηχητικά!

Τώρα θες έναν προ κατά προτίμηση με balanced (για το συγκεκριμένο ηχείο) ή ένα καλό DAC με balanced και ποτ, όπως το benchmark, lavry, RME, apogee (σλουρπ).

Tip: αν βρεις κάποιον προ της Mark Levinson παλιό μοντελάκι με κανα 1000ρικο θα είσαι άρχοντας.
Από τα καλύτερα ακούσματα που είχα κάνει ήταν τα BM15A με προ τον 380S. Τόσο μόνιτορ και τόσο μουσικό ταυτόχρονα... Απλά απίστευτο!

Θα δούμε, κατά Μάιο μεριά θ' αρχίσω να ψάχνω και για προ.
Τα ηχεία όντως δε θυμίζουν μόνιτορ, κι ακόμα δεν τα έχω στρώσει κιόλας.

Tip: αν βρεις κάποιον προ της Mark Levinson παλιό μοντελάκι με κανα 1000ρικο θα είσαι άρχοντας.
Από τα καλύτερα ακούσματα που είχα κάνει ήταν τα BM15A με προ τον 380S. Τόσο μόνιτορ και τόσο μουσικό ταυτόχρονα... Απλά απίστευτο!

38S δεν ήταν εκείνος ο ML φιλαρακ;

Μήπως έχεις τη φωτογραφία απο εκείνη την ακρόαση; Με τα μαύρα πλυντήρια να μας κοιτούν άγρια ενώ παίζουν αρχιεπισκόπους;;;

Re: Απάντηση: Re: Πρόβλημα γείωσης

Αγαπητέ φίλε Δημήτρη Κιουρ, αν κάνεις ένα μικρό σέρτς στο γκούγκλη θα δεις ότι η συγκεκριμένη κεφαλή παρουσιάζει προβλήματα με πολλά πικάπ. Το συγκεκριμένο θέμα ΔΕΝ λύνεται.

χαιρετούρες -bye-
Φίλε Στέργιε την έχω και την απολαμβάνω κάθε στιγμή χωρίς άγχος,πίστεψέ με έχω ακούσει εδώ και πολλά χρόνια πολλές κεφαλές,άποψη μου είναι η μόνη που με έχει αγγίξει με τον εξαίρετο ,το μεστό και πλούσιο ήχο της και η μόνη που μπορεί να παίξει πολυπαιγμένους δίσκους ή γρατσουνισμένους χωρίς να σε ενοχλεί,το πλατό μου είναι sytemdeck iii, rega rb-300 , trichord dino και ποτέ μου δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιο βόμβο,νομίζω ότι το πρόβλημα του guybrush είναι ο nad και οι ανακλάσεις του χώρου του, αλήθεια έχεις ακούσει ποτέ σου grado ref με σωστά συνοδά;και όσο για τα γκουγκλη ουδέν σχόλιο...........

Δημήτρη, δεν έχει αναφερθεί systemdek να έχει κάποιο πρόβλημα.
Το γενικό συμπέρασμα από το ψάξιμο που έκανα είναι ότι όταν συνδυάζονται οι Grado με Rega πλατώ (όχι βραχίονα), τότε έχουμε πρόβλημα...
Ίσως αν είχα πάρει τότε το Horizon να μην υπήρχαν παρατράγουδα, αλλά τώρα πλέον...

Gaybrush, το πρόβλημα του βόμβου που αναφέρεται για τις κεφαλές Grado εντοπίζεται μόνο σε συγκεκριμένες θέσεις του βραχίονα. Συνήθως κοντά στο τέλος του δίσκου ή όταν η κεφαλή πλησιάζει κάποιο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.

Δεν το κάνει παντού σε όλες τις θέσεις .

Σε 'μενα το έκανε σε όλες τις θέσεις, απλώς κοντά στο κέντρο του δίσκου, που είναι και το μοτέρ, ήταν εντονότερο.
Για να μου φύγει και η παραμικρή αμφιβολία, επικοινώνησα με τον κ. Ζωδιάτη, που επιβεβαίωσε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα με τις Grado σ' όλα τα πλατώ της Rega. Ίσως με το εξωτερικό τροφοδοτικό το πρόβλημα να μειώνεται, αλλά δεν εξαλείφεται, ειδικά στις υψηλοέξοδες κεφαλές.
Οπότε, για 'μενα προσωπικά, μόνο χαμηλοέξοδες κεφαλές στο εξής.

Σε πλατό φίλου κάποτε, η grado, στα κενά περάσματα (από τραγούδι σε τραγούδι) έκανε τα woofer να πηγαινοέρχονται σαν τρελά. Χωρίς να ακούγεται τίποτε. Την άλλαξε με goldring 1042 και καθάρισε.
Αυτο δεν οφειλεται στη κεφαλη αλλα στο τμημα προενισχυσης και ειναι το γνωστο rumble....

Δημήτρη, δεν έχει αναφερθεί systemdek να έχει κάποιο πρόβλημα.
Το γενικό συμπέρασμα από το ψάξιμο που έκανα είναι ότι όταν συνδυάζονται οι Grado με Rega πλατώ (όχι βραχίονα), τότε έχουμε πρόβλημα...
Ίσως αν είχα πάρει τότε το Horizon να μην υπήρχαν παρατράγουδα, αλλά τώρα πλέον...

Φιλαράκ, το συστεμντέκι είναι πικαπάρα. Την επόμενη φορά που θα έρθεις θα το έχω...on-line να το ακούσεις. Φέρε και δίσκους. -bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πρόβλημα γείωσης

Αυτο δεν οφειλεται στη κεφαλη αλλα στο τμημα προενισχυσης και ειναι το γνωστο rumble....

Δεν τό'ξερα, γιά πές να μαθαίνουμε?:ears:
Πάντως με την goldring ησύχασε.

Δηλαδή;

Ειναι ο συντονισμος των χαμηλης συχνοτητας σηματων που ολες οι κεφαλες παρουσιαζουν , αλλα που ενα σοβαρο phono stage ειναι σχεδιασμενο να αποκοπτει και τοτε δεν περναει απο το υπολοιπο συστημα.

Συνηθως τα κενα αυλακια αναμεσα στα κομματια εχουν πλατια διαμορφωση με αποτελεσμα να εχουμε rumble , που εμφανιζεται σε χαμηλου επιπεδου σχεδιασης και υλοποιησης phono stages.

O Audiophile62 προφανώς εννοεί ότι το πρόβλημα του rumble (Low Frequency periodic signals) πηγάζει από το πικάπ και μεταφέρεται αυτούσιο στον προενισχυτή. Συνήθως ένα φίλτο μεγάλης σχετικά κλήσης κεντραρισμένο στα 16Hz έπαρκεί, όχι όμως πάντα.
Οι περισσότεροι ενισχυτές παλαιότερα διέθεταν είτε ένα rumble filter είτε ένα απλό υποηχητικό φίλτρο (subsonic filter). Πρακτικά και τα δύο κάνουν λίγο πολύ το ίδιο πράγμα. Κόβουν ή μειώνουν σημαντικά το πλάτος του σήματος από μια συχνότητα και κάτω, συνήθως κάτω από τα 16Hz .

Θεωριτικά, ένα σωστά σχεδιασμένο rumble filter θα πρέπει να αφαιρεί από το κύριο σήμα τα εξής :

1. Το φαινόμενο της ακουστικής ανάδρασης (Air-born Acoustic Feedback)

2. Τους παλμούς εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (<1Ηz) που παράγονται από τους σκεβρωμένους δίσκους (wraped vinyl disks) .

3. Τη συχνότητα συντονισμού βραχίονα/κεφαλής.

4. Το θόρυβο που παράγει το στροφείο (ρουλεμάν) όταν το πλατώ περιστρέφεται (bearing rumble).

5. Aλλους μηχανικούς θορύβους (ενέργεια) που μεταφέρονται στο πικάπ από τα περιβάλοον όπως λ.χ. μέσω των σημείων στήριξης στο ρακ.

Eνα σωστά σχεδιασμένο rumble filter μπορεί να είναι είτε ένα απλό παθητικό subsonic filter είτε ένα αρκετά πολύπλοκο ενεργό κύκλωμα . Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διαχειρίζεται σωστά το κάθε είδος θορύβου χωρίς να μεταβάλει το πλάτος και τη φάση του σήματος εντός της μπάντας των ακουστικών συχνοτήτων.

Last edited:
Εάν έχετε έναν επεξεργαστή Α/D π.χ ένα Behringer SRC2496 , συνδέστε την έξοδο του phono stage απευθείας στα analog line in (inputs) του επεξεργαστή.
Πάρτε την έξοδο από τα analog line outs και οδηγήστε την σε μια ελεύθερη είσοδο του προενισχυτή σας.

Η περιορισμένη απόκριση συχνότητας του ψηφιακού μέσου θα εξαφανίσει όλους τους υποηχητικούς θορύβους. Δεν ορκίζομαι ότι θα δουλέψει 100% αλλά κάποτε που το είχα δοκιμάσει δούλεψε. Στο δισκάκι του CD όπου μετέφερα το περιεχόμενο του βινυλίοιυ, δεν μεταφέρθηκαν οι υπόηχοι.
Θα το δοκιμάσω ξανά για να σιγουρευτώ ότι κάτι τέτοιο ισχύει.

Κατατοπιστικότατος ο King.

Στέργιε, την επόμενη που θα έρθω, θα φέρω και τα ηχεία, να δούμε τι παίζουν σ' ένα κανονικό σύστημα.

Τι έγινε με το Pioneer; Το έφτιαξες;