¨πρόβλημα¨ με αναβαθμισμένο ενισχυτή

Status
Not open for further replies.

billarm

Established Member
27 April 2010
106
Παρακαλώ θα ήθελα τη βοήθεια των ¨ειδικών¨ σε κάποιες απορίες που μου δημιουργήθηκαν μετά από αναβάθμιση του ενισχυτή Musical fidelity Β 1 που κατέχω από το 90.
Ο ενισχυτής δόθηκε για αναβάθμιση στον ¨ πλέον υπεύθυνο¨ ηλεκτρονικό εδώ στην Ελλάδα.Έγινε καθαρισμός και αλλάχτηκαν όλοι οι πυκνωτές καθώς και δύο τρανζίστορ.
Το αποτέλεσμα όμως με απογοήτευσε. Τα πρίμα ¨ψευδά¨ και ¨παχιά¨, τα έγχορδα και οι φωνές με έντονη λαμπρότητα και ¨ένρινα¨, έλλειψη σώματος και βάθους, σαν να απουσιάζει κάποιο φάσμα συχνοτήτων. Επίσης θα έλεγα ότι έχει χαθεί η γλυκύτητα του ενισχυτή, και ότι έχει γίνει πιο ψυχρός και τραχύς.
Σε επικοινωνία με τον ηλεκτρονικό μου είπε ότι απαιτούνται περίπου 50 ώρες στρωσίματος. Ήδη όμως συμπληρωθεί πάνω από 30 ώρες παιξίματος χωρίς εμφανή βελτίωση στην απόδοση.
Τι μπορεί να συμβαίνει? Τι μπορεί να έχει πάει στραβά? Λάθος τοποθέτηση? Λάθος επιλογή υλικών?:huh2:

Πρώτα απ' όλα,άστον στο ρεύμα-χρησιμοποίησέ τον για 3 τουλάχιστον μέρες,μέχρι να "στρώσουν" οι κολλήσεις .

Αφού περάσουν αυτές οι μέρες,ξανάκουσέ τον,έχοντας υπόψη,ότιι μετά την ανανέωση όλων αυτών των υλικών που περιγράφεις,άν αυτά δεν έχουν αλλαχθεί,με τα ίδια ακριβώς τύπου και χαρακτηριστικών με τα αρχικά του κατασκευαστή,θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές στον ήχο.

Αν πάλι είναι τα ίδια με τα παλιά,η διαφορά των νέων υλικών σε ήχο σε σχέση με τα φθαρμένα-άχρηστα,που είχες συνηθίσει ν' ακούς,θα είναι σημαντική επίσης.

Σε κάθε περίπτωση,η συντήρηση πρέπει να γίνεται αυστηρά,με βάση το αρχικό σχέδιο και τα αρχικά υλικά του κατασκευαστή(αν βέβαια,το ζητούμενο είναι η διατήρηση της ηχητικής ταυτότητας του μηχανήματος).Αν πάλι,δεν υπάρχουν πλέον στο εμπόριο τα αρχικά υλικά,εκ των πραγμάτων αντικαθιστώνται με υλικά άλλου κατασκευαστή,αλλά ίδιων χαρακτηριστικών με τα αρχικά(πάλι ο ήχος όμως θα είναι διαφορετικός,απ' ότι είχε επιδιώξει ο κατασκευαστής του μηχανήματος).

Last edited:
αυτα τα δυο τρανζίστορ τι ηταν ?
μήπως αλλάξαν τα ρεύματα ηρεμίας? Ειναι πολυ κρίσιμα για το χαρακτήρα του.
οσο για τους πυκνωτές πχ μετά απο τόσα χρόνια ότι πυκνωτές και να σου έβαλε θα ειναι που καλύτεροι απο αυτούς που ειχε μέσα. σίγουρα ομως έχουν και αυτοι τον ήχο τους που μπορεί να μην έκατσε στο μηχάνημα αλλά το θεωρώ απίθανο.

Οπως και νάχει νομίζω,ότι καλό θα ήταν ο φίλος να συζήταγε το θέμα του εκτενέστερα με τον επισκευαστή κι όχι εδώ,για πιθανές αλλαγές- άν χρειαστούν- μετά απο μερικές ημέρες κι αφού σταθεροποιηθεί-ομαλοποιηθεί η ηχητική απόδοση του μηχανήματος.

Δική του αποφαση ήταν κι αυτός ξέρει τι αποφάσισε και ζήτησε για την συντήρηση αυτή.Εμείς δεν είμαστε εκεί...

Last edited:
Δεν ειναι δυνατον καποιος να εχει ακουστικη μνημη 22 ετων.
Η τελευταια μνημη σιγουρα ειναι αυτη ενος ηδη πεσμενου μηχανηματος που μετα απο τετοια επεμβαση θελει σιγουρα εναν α χρονο μεχρι να αποδωσει.

Απο την αλλη μετα οχι απο 22 αλλα και απο 2 χρονια πολλοι κατασκευαστες δηλωνουν οτι συγκεκριμενα ανταλλακτικα αντικαθιστανται με εναλλακτικα με ο,τι σημαινει αυτο επειδη δεν διατιθενται πλεον

Κατ´αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκρισή στο πρόβλημά μου.
Τα ηχεία μου είναι τα TDL compact I αν θυμάμαι καλά, το ίδιο παλιά με τον ενισχυτή, αλλά και πριν με αυτά τον άκουγα.
Τα δύο τρανζίστορ που αλλάχτηκαν μου ειπώθηκε ότι ήταν καμμένα.
Δυστυχώς οι γνώσεις μου περί των ηλεκτρονικών είναι πολλοί φτωχές και ως εκ τούτου μου είναι δύσκολο να ελέγξω τα νέα εξαρτήματα. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι οι 4 μεγάλοι πυκνωτές που αλλάχτηκαν είναι όντως της ίδιας χωρητικότητας με τους παλιούς.
Εγώ ζήτησα να γίνει συντήρηση και καθαρισμός καθότι ο επιλογέας των πηγών λόγω βρόμας δεν έκανε καλή επαφή, με αποτέλεσμα να γίνονται διακοπές στα κανάλια κατά την ακρόαση και κατόπιν να γίνει και αναβάθμιση του, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις γνώσεις του επισκευαστή.
Αυτό που θα ήθελα από εσάς είναι, αν είναι δυνατόν, να με κατευθύνεται προς κάπου για να μπορέσω να το εκθέσω στον επισκευαστή μήπως βρεθεί κάποια άκρη.

Η "αναβάθμιση",που εσύ ζήτησες,σημαίνει φίλε άλλη ηχητική ταυτότητα,που κανέις δεν ξέρει προς τα πού θα πάει,πέρα απο τα παλιά υλικά που δεν υπάρχουν πιά...

Re: Απάντηση: ¨πρόβλημα¨ με αναβαθμισμένο ενισχυτή

Να προσθέσω στον Dipie επίσης και πως τα παλιά υλικά συνήθως ακούγονται πιο "γλυκά" με λιγότερη διαφάνεια που μερικές φορές μας αρέσει περισσότερο, κι ας μην είναι "καλύτερα"..

Ομολογώ πως εκπλήσσομαι....
Χωρίς καμία δόση ειρωνείας θέλω να ρωτήσω τα εξής:
-Ένας ενισχυτής μετά από μια πενταετία, λόγω φυσιολογικής φθοράς των πυκνωτών, θα πρέπει να πετάγεται?
-Αν ξαναβάλω τους παλιούς πυκνωτές θα λύσω το πρόβλημα?
και τελικά:
-μπορεί να παίζει ρόλο η ποιότητα των πυκνωτών?
-παίζει να έχει γίνει κάποιο λάθος στη συνδεσμολογία?

Νά κοιτάξετε νά υπάρχουν 10mV στήν κάθε 0.47R βατική κοντά στά 2Ν3055. Αυτά τά MF έρχονται δύσκολα σέ ισορροπία ακόμα καί μέ ταιριασμένα τρανζίστορ εξόδου.

εκει πιστεύω και εγώ ότι είναι το πρόβλημα ειδικά μετά την επισκευή της εξόδου (αυτά πρέπει να είναι τα 2 τρανζίστορ που αλλάχθηκαν) μπορεί να λησμονήθηκε η ρύθμιση ή να έγινε επίτηδες χαμηλότερη η πόλωση για να μην ταλαιπωρηθεί ενα ειδή παλιό μηχάνημα.
οι πυκνωτές που φοράει μαμά ειναι ακόμη και καινούριοι πολύ χειρότεροι απο οτιδήποτε μπορεί να έχει βάλει κάποιος που κάνει αναβάθμιση.
μιας και αναφερθήκατε η ακουστική μνήμη είναι η μεγαλύτερη απάτη εάν προσπαθεί να δείξει διαφορές που απέχουν χρονικά περισσότερο απο λίγα λεπτά. πόσο μάλλον εαν μιλάμε για μέρες ή για χρόνια. εκεί είναι αδύνατον να έχουμε ακόμη και τις ίδιες συνθήκες.

εχουν γραφτει διαφορα τα οποια μαλλον απεχουν απο την πραγματικοτητα ..... η απλα να μην εχουν διατυπωθει με "" τεχνικο "" τροπο

---Οι κολλησεις δεν χρειαζονται ""στρωσιμο "" τα εξαρτηματα ναι χρειαζονται αρκετες ωρες ωστε να ερθουν σε καποια ισσοροπια
---Οι αναβαθμισεις που γινονται αν γινουν με προσοχη κατα 99% εχουν θετικο αποτελεσμα
---δεν υπαρχουν καταστασεις τυπου "" τα παλια εξαρτηματα παιζουν πιο καλα ""

τωρα .... υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα τα ρευματα να μην εχουν ρυθμιστει σωστα , υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να εχει γινει καποιο λαθος στα υλικα ,
( το πως προσεγγιζει ο καθε επισκευαστης την δουλεια του ειναι θεμα αποψης )

Εξηγω ενα παραδειγμα η goldmund σε εναν απο τους ενισχυτες της εχει μεσα 4 πυκνωτες 4700/63 ενω στην ιδια θεση χωρανε ανετα 4 χ15,000 ...αν καποιος νομιζει οτι επειδη η Goldmund ειχε 4700 πρεπει να ξαναβαλει 4700 σε μια επισκευη για μενα ειναι λαθος .... σε αυτες τις περιπτωσεις απο τα 4700 στα 10000 η στα 15,000 ειναι δεδομενο οτι το μηχανημα θα παιζει καλυτερα ...στα 22,000 ομως η στα 33,000 σαφως ειναι σπαταλη σαφως θελει αλλη γεφυρα ...κλπ κλπ ...

Ειναι πρακτικα αδυνατον στον ενισχυτη σου να εχουν αλλαχτει 2 τρανσιτορ ...

Πολυ απλα γιατι αν ειναι 2 τρανσιστορ εξοδου τοτε ειναι απλα δεδομενο οτι τα υπολοιπα που εχουν μεινει μεσα ειναι μοντελα 1990 και αρα πρακτικα απιθανο να κραταει καποιος σε στοκ απο το 1990.

ειναι σαν να αλλαξες τα δυο αριστερα λαστιχα του αυτοκινητου σου μονο ... για να γινει δουλεια πρεπει να αλλαχτουν ολα .

Ακομα και αν ειναι τα δυο οδηγα επισης ισχυει οτι και στα εξοδου συν ενα ακομα οτι ακομα και αν ειναι το πιο απλο τρανσιτορ πχ BD139 δεν αρκει ο κωδικος και μονον για την αντικατασταση πρεπει να γνωριζεις και τα υπολοπια στοιχεια συν τι προδιαγραφες ειχε ο κατασκευαστης για τα συγκεκριμενα ...

Πιο απλα 195/60/13 λαστιχα φιαχνουν δεκαδες κατασκευαστες ...δεν σημαινει οτι σε ενα αυτοκινητο μπορεις να βαλεις 3 μετζελερ και ενα μισελεν ....

Αυτα ..Το καλυτερο θα ηταν να μιλησεις με τον ανθρωπο ωστε να δεις τι μπορει να συνεβηκε ..

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Η επισκευή έγινε στην επίσημη αντιπροσωπία της musical fidelity. Προς Θεού δεν θέλω να κατηγορήσω κανένα και για τίποτα. Ίσως έχει γίνει κάποιο λάθος. Το θέμα είναι αν μπορεί να γίνει κάτι τώρα για να σωθεί η κατάσταση.
Σήμερα έφερε ένας φίλος μου για ακρόαση ένα ROTEL RA-820AX επίσης παλιό και η διαφορά υπέρ του ROTEL από την πρώτη στιγμή ήταν εμφανής. Ακόμη και αυτός που είναι ¨αδαής¨ επί του αντικειμένου κατάλαβε την διαφορά αμέσως.
Φίλε salas όπως ανέφερα και παραπάνω οι γνώσεις μου στα ηλεκτρονικά είναι πολύ φτωχές και η αναφορά σου μου φαίνεται ακαταλαβίστικη. Όσο αφορά την αλλαγή των τρανζίστορ μου ειπώθηκε ότι αλλάχτηκαν δύο γιατί είχαν καεί χωρίς καμία άλλη διευκρίνηση.

Για να είμαστε ακριβείς:
Η επισκευή έγινε από τον ηλεκτρονικό με τον οποίο συνεργάζεται ο σημερινός αντιπρόσωπος της musical fidelity. Αν αύριο αλλάξει ο αντιπρόσωπος-έμπορος, τότε θα αλλάξει κατά 99% και ο ηλεκτρονικός που κάνει τα service (επειδή απλά ο νέος αντιπρόσωπος θα συνεργάζεται με κάποιον άλλο ηλεκτρονικό).... ο νοών νοείτω...

Καλό βράδυ σε όλους :ernaehrung004:

Last edited:
Τότε δράσε σάν πελάτης χάϊ φάϊ καί όχι σάν πειραματιστής. Τό κριτηριό σου είναι ό ήχος. Αφού τό πήγες αντιπροσωπία μπορείς νά τό ξαναπάς καί νά επιδείξεις ότι υπάρχει θέμα δραστικής πτώσης τής ποιότητας μετά τίς παρεμβάσεις. Άν πεισθούν θά πρέπει νά αναλάβουν επανέλεγχο.

Συμφωνώ με την άποψη του Salas.

Δεν έχεις τεχνικές γνώσεις, δεν θα σταθείς σε αυτές. Έχεις όμως το κριτήριο του ακροατή και νιώθεις ότι κάτι πήγε στραβά.
Με αυτό το κριτήριο, στο οποίο δεν θα κάνεις συμβιβασμό, θα πας στην εταιρία και θα συζητήσεις να βρουν τρόπο να αναβαθμιστεί σωστά. Ώρες λειτουργίας τις κάλυψες...μάλλον τα νέα υλικά δεν "ταιριάζουν" με το χαρακτήρα του μηχανήματος ή αυτό που πρόσμενες ή κάτι άλλο που καλύτερα να μη το συζητήσουμε.

Δεν πάνε πολλά χρόνια, όταν παρελήφθει ενισχυτής από πολύ σοβαρή εταιρία, μετά από ανάλογη ανακατασκευή (αλλαγή όλων των ηλεκτρολυτικών τροφοδοτικού, συζευκτικών πυκνωτών και ενός τρανζίστορ εξόδου). Κάποια στιγμή και εφόσον η γνώση αποκτήθηκε ο ενισχυτής μπήκε στον πάγκο μετρήσεων ... παρουσίαζε crossover distortion (σε τάξη Α)! Φυσικά και επανήλθαν όλα σε άψογη κατάσταση, μετά από προσωπική παρέμβαση...

Απλά δεν είχαν το ίδιο τρανζίστορ με το αρχικό του κατασκευαστή, έβαλαν ένα παραπλήσιο, άλλαξαν και την αντίσταση εκπομπού του σε μια σχετική, ο ενισχυτής ναι μεν έπαιζε κανονικά αλλά μετρούσε απαράδεκτα!

Σήμερα, που όλα είναι σε κρίση (πόσο μάλλον τα service), δεν φαντάζομαι το τι μπορεί να κάνουν...

Last edited:
κατα καιρους εχουμε δει διαφορα απο τα service αντιπροσωπειων ... Το κακο ειναι παντως οτι οταν λεμε service αντιπροσωπειας εννουμε τον κυρ Μητσο η τον κυρ Βασιλη η τον κυρ Σακη ο οποιος παιρνει μηχανηματα στο σπιτι του για επισκευη και ειναι βαφτισμενος ως γκουρου του Α η Β μηχανηματος ενω απο τη σιγμη που δεν ειναι επαγγελματιας με την πληρη εννοια της λεξης αμφιβαλω αν ο χαρακτηρισμος που του αρμοζει ισως να ειναι λιγο παραπανω απο καλος ντουης .

Αν λοιπον το service αντιπροσωπειας λειτουργει με αυτες τις συνθηκες καθε αλλλο παρα σερβις μπορεις να το πεις ....Σαφως ακομα και μεγαλες εταιριες τυπου Astra service εχουν κινεζοποιηθει που σημαινει οτι εχουν στους παγκους τους εργατες και οχι τεχνιτες πλεον οπου δουλευουν κατα κανονα με την λογικη αλλαγης πλακετας . Ειναι πολυ πιθανον αυτο σαν πρακκτικη να ειναι πολυ καλη λυση για επισκευες τηλεορασης αλλα στα δικα μας μηχανηματα χρειαζεται μακραν περισσοτερη προσοχη ( ακομα πιο πολυ οταν απευθυνεσαι σε σοβαρο μηχανημα και ψαγμενο ακροατη ) .

Περα απο τα παραπανω θα ηθελα ακομα μια φορα να θυμησω οτι η επισκευη ειναι θεμα προσεγγισης και προσπαθβ παντα να παρομοιαζω σε ""ορους αυτοκινητου "" για να γινομαι πιο κατανοητος . Οταν πας ενα αυτοκινητο με λαστιχα 10 ετων και το ενα σκασμενο .... η επισκευη , το μπαλωμα , η αντικατασταση με μεταχειρισμενο , με καινουργιο , με κινεζικο , θα εχουν σαν αποτελεσμα το αυτοκινητο να ξαναβγει στο δρομο ...Ομως η σωστη επισκευη ειναι να αλλαχτουν και τα 4 λαστιχα με καινουργια .... Το παλιο ... και τα υπολοια 3 παλια δεν θα σε πανε καιπολυ μακρυα.....

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Παραθετω μια φωτογραφια απο σερβις αντιπροσωπειας ενος πολυ επωνυμου μηχανηματος ( αξιας τυπου 2-3Κ) την οποια οταν οι Αμερικανοι κατασκευαστες ειδαν τραβαγαν τα μαλλια τους και απο σεβασμο στην απαιτηση του πελατη δεν εχω κανει ρομπα και την αντιπροσωπεια αλλα και τον κυρ Μητσο / Βασιλη/ Κωστα της

serviced.JPG

Φιλε μου αυτη η φωτογραφια δεν λεει τιποτα μπορει να ειναι απο οποιο δηποτε μηχανημα, μπορει να εχει γινει και απο εσενα,δωσε και αλλες πληροφορειες.

Status
Not open for further replies.